“ΟΛΥΜΠΟΣ…

Στη Γη των Μύθων και των Αυθεντικών Εμπειριών"

…………………………………………………………………………………………………………………..

 

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
28ης Οκτωβρίου 40, Κατερίνη, Τ.Κ. 60132
e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr
ιστοσελίδα: http://www.pkm.gov.gr
facebook: www.facebook.com/perifereiakienotitapierias

Κατερίνη,  25 Οκτωβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας στην εκδήλωση για τον Όλυμπο που συνδιοργάνωσαν Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας

 

Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου: «Η Πιερία είναι προορισμός για κάθε επιθυμία. Είναι ένας ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ  τόπος να ζεις»

Εκδήλωση με θέμα “ΟΛΥΜΠΟΣ…Στη Γη των Μύθων και των Αυθεντικών Εμπειριών”, διοργάνωσε  η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας,  την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018,  στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Πληροφόρησης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, στο Λιτόχωρο.

Η εκδήλωση- αφιέρωμα- στον Όλυμπο εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό για την προβολή και την προώθηση των δραστηριοτήτων και των εμπειριών που αποκομίζει ο επισκέπτης του βουνού των Θεών. Αξιόλογοι εισηγητές, μίλησαν για τον Όλυμπο, επισημαίνοντας κυρίως τις δραστηριότητες που μπορεί ο επισκέπτης να ασκήσει και τις εμπειρίες που θα αποκομίσει από την περιήγησή του.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ.  Αλέξανδρος Θάνος, ο

Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης – Επιχειρηματικότητας – Εμπορίου και Τουρισμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κ. Παναγιώτης Κώττας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κ. Κωνσταντίνος Καρπέτας, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κ. Αγγελική Σαραντινού, η Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης-Υποδομών-Δικτύων –Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου, ο Βουλευτής Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χάρης Τζαμακλής, ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, κ. Κωνσταντίνος Δημόπουλος, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, κ. Παύλος Ανδρεαδάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της περιοχής, της Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε.,της Διεύθυνσης Δασών, της εκπαίδευσης, υπηρεσιών, εθελοντικών οργανώσεων και ορειβατικών συλλόγων και φορέων που δραστηριοποιούνται με τον τουρισμό και ειδικότερα με τον ορειβατικό τουρισμό κ.ά..

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Κοινωνίας των Πολιτών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, κατά την εισήγησή της, χαρακτήρισε τον  Όλυμπο κεντρικό σημείο αναφοράς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές, έμπνευση και ελπίδα για την ανάπτυξη της περιοχής και τόνισε ότι δράσεις που υπακούν στις προτεραιότητες που εισάγει ο ευρύτερος σχεδιασμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την τουριστική ανάπτυξη στοχεύουν στην αξιοποίηση των σημαντικών δυνατοτήτων του Ολύμπου για ανάπτυξη θεματικών τουριστικών δραστηριοτήτων.

«Ο Εναλλακτικός – Θεματικός τουρισμός που έχουμε προωθήσει και έχει αναπτυχθεί τόσο στον Όλυμπο όσο και στις παρολύμπιες περιοχές, με το ποικίλο φυσικό ανάγλυφο του τοπίου, αντανακλάται σε ένα μωσαϊκό ανθρώπινων δραστηριοτήτων που ασκούνται σε μικρές μονάδες χώρου και ενδεικτικά είναι ο οικοτουρισμός, ο αγροτουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο συνεδριακός τουρισμός, ο θεραπευτικός τουρισμός, ο τουρισμός ευεξίας, ο εκπαιδευτικός τουρισμός, ο θαλάσσιος – αλιευτικός τουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός, ο γαστρονομικός τουρισμός, ο ιστορικός – λαογραφικός τουρισμός, ο τουρισμός περιπέτειας, ο αθλητικός τουρισμός, ο ορεινός τουρισμός, ο χειμερινός τουρισμός και  ο τουρισμός των Μικρών Διαδρομών», ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.

Η κ. Σοφία Μαυρίδου επεσήμανε ότι όλες οι δράσεις εντάσσονται στο ολοκληρωμένο στρατηγικό πρόγραμμα τουριστικής προβολής του Ολύμπου που έχει στοχοθετήσει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και υλοποιούνται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου ο Όλυμπος να αποτελέσει το σήμα κατατεθέν, το «brand name»  της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Θα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε δράσεις που προβλέπουν στην παραγωγή ποιοτικών – πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων, στην παροχή αναβαθμισμένων τουριστικών υπηρεσιών, σε συνάρτηση με τη διαχείριση του ορεινού όγκου του Ολύμπου και της εκτεταμένης παράκτιας ζώνης της Πιερίας.Κύριος μοχλός ανάπτυξης της Πιερίας θα πρέπει να είναι η επίτευξη βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης με την υιοθέτηση των αρχών της αειφορίας και της λειτουργικής διασύνδεσης της τουριστικής ανάπτυξης με το περιβάλλον και την πολιτιστική λαογραφική κληρονομιά μας. Πιστεύουμε ότι ο τουρισμός μπορεί να εξελιχθεί σε μια οικονομικά “ανανεώσιμη πηγή ενέργειας” για την τοπική μας οικονομία», υπογράμμισε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.

Η κ. Μαυρίδου κατέστησε σαφές ότι στόχος είναι η διασφάλιση της αειφορικής ανάπτυξης και διαχείρισης του Ολύμπου, μέσω μιας ήπιας επενδυτικής ανάπτυξης, χωρίς να κάνουμε έκπτωση σε οικολογικές ανησυχίες και ευαισθησίες.

Παράλληλα, σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια με τη συνέργεια τοπικών αυτοδιοικητικών, τουριστικών, κοινωνικών φορέων, μέσω του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής,  υλοποιήθηκαν δράσεις, με απώτερο σκοπό τον επανακαθορισμό της θέσης του Ολύμπου και της παρολύμπιας περιοχής στην τουριστική βιομηχανία με τη δημιουργία ενός διακριτού, ελκυστικού και αυθεντικού τουριστικού προϊόντος, το οποίο θα συνδέεται με την ταυτότητα της περιοχής και θα ενσωματώνει την εικόνα της, διασφαλίζοντας παράλληλα ποιότητα στην εμπειρία της αναψυχής.

«Παρολύμπιοι παραδοσιακοί οικισμοί, σύγχρονοι και ιστορικοί οικισμοί, Θρησκευτικά Μνημεία, εκδηλώσεις – γιορτές (Διεθνές Φεστιβάλ Ολύμπου, Οlympus Marathon,  έκθεση έργων ψηφιδωτού, εκθέσεις εικαστικών τεχνών, Διεθνής Νεανική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού “Ολύμπια εν Δίω”, η Γιορτή του Αγρότη, Η Γιορτή Κάστανου, η Γιορτή του Τσίπουρου κ.ά..) συνθέτουν το μοναδικό ΟΛΥΜΠΟ», είπε χαρακτηριστικά η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.

 

«Αυτό που επιθυμούμε είναι ο Όλυμπος να αποτελεί έναν από τους μαγνήτες έλξης του Πιερικού τουρισμού και της συνολικής οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής μας. Θέλουμε ένα Όλυμπο επισκέψιμο με όλο το σύνολο των δράσεων τόσο για την προστασία του Ολύμπου αλλά και των επισκεπτών καθώς και τη διευκόλυνσή τους. Είναι πλέον, πλήρως κατανοητό η πολλαπλότητα των συγκριτικών και απόλυτων οικονομικών πλεονεκτημάτων που έχει ο Όλυμπος, ως διεθνές σήμα κατατεθέν για την περιοχή μας, για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την Ελλάδα γενικότερα», κατέληξε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.

 

 

29/10/2018

«Ζήστε την πιο συναρπαστική εμπειρία στο βουνό των θεών»: Εκδήλωση για την προβολή του Ολύμπου στο Μόναχο από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

 

Με τη φράση «Ζήστε τη πιο συναρπαστική εμπειρία στο βουνό των θεών!» στα γερμανικά αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρο Θάνο, υποδέχθηκε στο Μόναχο κορυφαίους τουριστικούς πράκτορες και επαγγελματίες του τουρισμού της Γερμανίας, όπως το FTI Group, δημοσιογράφους, bloggers και διαμορφωτές της κοινής γνώμης, με σκοπό την παρουσίαση του Ολύμπου με μια διαφορετική οπτική.

Στη συνάντηση με τίτλο «Όλυμπος…το βουνό των Θεών!» παρουσιάστηκαν στο κοινό της Βαυαρίας τέσσερα θεματικά βίντεο αφιερωμένα ειδικά στο Βουνό των θεών και σχετικές εισηγήσεις, που προέβαλαν μια ολοκληρωμένη εικόνα των διαφορετικών πτυχών του Ολύμπου, με πλάνα τα οποία αποτυπώνουν εμπειρίες και δραστηριότητες που προσφέρει το βουνό και ευρύτερα η περιοχή της Πιερίας.

«Προσπάθειά μας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό είναι ο Όλυμπος να αποτελέσει την απόλυτη τουριστική ταυτότητα για τον εναλλακτικό τουρισμό της χώρας μας. Ήδη έχουμε επικοινωνήσει τη θέση μας αυτή με τις υπόλοιπες Περιφέρειες και με το Υπουργείο Τουρισμού. Με τη δράση μας αυτή παρουσιάζουμε τον Όλυμπο ως τον ιδανικό προορισμό για την απόκτηση βιωματικών εμπειριών, μέσα από την άσκηση δραστηριοτήτων, με τον τρόπο που μπορεί να προσφέρει μόνο το μυθικό βουνό. Ο Όλυμπος δεν είναι μόνο οι κορυφές του. Είναι ένα καταπράσινο βουνό, ένας αιώνια ζωντανός οργανισμός που περιβάλλεται από το μύθο και την ιστορία, με τον οποίο ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή, ζει μαζί του και επαναπροσδιορίζει τον ίδιο του τον εαυτό. Παρουσιάζοντας αυτή τη διαφορετική εικόνα του Ολύμπου, καλούμε τους επισκέπτες, ξεκινώντας από το γερμανικό κοινό, να εξερευνήσουν πτυχές αυτές του Ολύμπου και μέσα από τις δραστηριότητες που τους προσφέρει το βουνό των θεών, να ξανασυστηθούν μαζί του και να ζήσουν πρωτόγνωρες εμπειρίες», ανέφερε σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος και τα στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασαν θεματικά τις μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες που αποκομίζει ο επισκέπτης από το μυθικό βουνό, τον Όλυμπο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πληθώρα δραστηριοτήτων που μπορεί κανείς να απολαύσει στον Όλυμπο, όπως η περιήγηση, η αναρρίχηση, η καταρρίχηση, η ποδηλασία και η αιωροπτέρηση, στη γαστρονομία της Πιερίας και της Μακεδονικής γης, στη μυθολογία και την ιστορία της περιοχής, καθώς και στη φύση και τις διαδρομές που ο επισκέπτης καλείται να ανακαλύψει.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η Διευθύντρια του γραφείου ΕΟΤ Γερμανίας Παρασκευή-Μαρία Στρούμπου, η οποία συνέβαλε σημαντικά στην προσέλκυση των συμμετεχόντων και συντόνισε τις ομιλίες της εκδήλωσης. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο Π. Κωνσταντοπούλου και ο επικεφαλής του προξενικού γραφείου Μονάχου Ν. Μπέλιας.