Από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση

στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση

και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας -και στον Αρχιεπίσκοπο-

 

 

 

 

26/11/2019

Συνάντηση του Προέδρου της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο

 

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο είχε σήμερα ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι κ.κ. Παυλόπουλος και Τζιτζικώστας συζήτησαν θέματα της Αυτοδιοίκησης και κυρίως για το ρόλο και την προοπτική των Περιφερειών, τόσο στην κατεύθυνση της σύγχρονης λειτουργίας του κράτους, όσο και για τη σημασία τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος τον κ. Τζιτζικώστα τον συνεχάρη για την εκλογή του στην προεδρία της ΕΝΠΕ και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο που ανέλαβε.

«Επιστρέψτε μου μόνο δύο παρατηρήσεις: Η σημασία του θεσμού των Περιφερειών και της Αυτοδιοίκησης είναι τεράστια. Πρωτίστως για την ανάπτυξη της χώρας, καθώς οι Περιφέρειες διαχειρίζονται ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών πόρων και η συμβολή τους είναι εξαιρετικά σημαντική στην πορεία της χώρας. Δεύτερον η σημασία των Περιφερειών για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, στηρίζεται στις Περιφέρειες. Είναι εν πολλοίς ευρωπαϊκή ομοσπονδία Περιφερειών. Οι Περιφέρειες ασκούν πολλές αρμοδιότητες και επιπλέον για να φτάσουμε στο πρότυπο της ομοσπονδιακής Ευρώπης, όπως είναι ο τελικός στόχος και προορισμός, οι Περιφέρειες είναι αυτές που μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο σ’ αυτή τη διαδικασία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές Περιφέρειες μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά. Στην εκπλήρωση του ευρωπαϊκού οράματος δεν έχει τόση σημασία το μέγεθος του καθενός, όσο η πίστη του σ’ αυτό το όραμα. Εμείς οι Έλληνες έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις δυσκολίες, ότι είμαστε περισσότερο Ευρωπαίοι, από ό,τι άλλοι εταίροι. Εμείς ανήκουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια και θα ανήκουμε για πάντα. Άλλοι είναι εκείνοι που επιλέγουν να ταξιδεύουν με σημαίες ευκαιρίας».

Από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο τόνισε: «Κύριε Πρόεδρε είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, λίγες μέρες μετά την εκλογή μου στο ανώτατο όργανο της Αυτοδιοίκησης, την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας. Ως Πρόεδρος της ΕΝΠΕ θέλω να γνωρίζετε ότι είμαι εδώ, ώστε μαζί με όλους τους Περιφερειάρχες της χώρας, πέρα κι έξω από παρατάξεις, να σας δηλώσουμε ότι, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη των επιχειρημάτων τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να πετύχουμε τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Τώρα είναι η ώρα να ακολουθήσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο και στη χώρα μας. Δεν ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος που έκανε το πρώτο βήμα για να προχωρήσει η αποκέντρωση στη χώρα μας, ήσασταν εσείς από τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών. Επισκέπτομαι σήμερα τον άνθρωπο που ως ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας σε δύσκολες ώρες κράτησε τη χώρα ενωμένη, αλλά και τον άνθρωπο που βοήθησε να φτάσουμε σε αυτό το καλό επίπεδο αποκέντρωσης στη χώρα. Εμείς θα πιέσουμε και θα διεκδικήσουμε τα επόμενα χρόνια για να φτάσει η Ελλάδα σε έναν μοντέρνο τρόπο λειτουργίας του κράτους, που θα ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες και τις Περιφέρειες, που οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από κάτω προς τα πάνω, με τη συμμετοχή των πολιτών, και πάντα συνυπολογίζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Έτσι θα μπορέσει και η Ελλάδα να βγει πιο εύκολα από την κρίση. Είμαστε βέβαιοι ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε στενή συνεργασία μαζί σας, γιατί έχουμε πολλά να κάνουμε».

 


 

27/11/2019

Συνάντηση του Προέδρου της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο

 

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο είχε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Οι κ.κ. Ιερώνυμος και Τζιτζικώστας συζήτησαν θέματα που αφορούν στη συνεργασία των Περιφερειών με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε:

«Συναντήθηκα με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο, στο πλαίσιο των πρώτων θεσμικών επαφών που πραγματοποιώ ως Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Τον ενημέρωσα για τις πρωτοβουλίες που προγραμματίζουμε να αναλάβουμε ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και συζητήσαμε μια σειρά από θέματα κοινού ενδιαφέροντος και κυρίως τη στενή συνεργασία της Εκκλησίας της Ελλάδας με τις Περιφέρειες, που έχει αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα ειδικά στα χρόνια της κρίσης. Η Εκκλησία είναι διαρκώς στο πλευρό μας, στη μάχη που δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε για να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή και για να μη χάσει η κοινωνία μας την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά της. Η συνδρομή της Εκκλησίας στην προσπάθεια της Αυτοδιοίκησης να παρέχει βοήθεια στους ευάλωτους συμπολίτες μας είναι ανεκτίμητη. Η Εκκλησία έχει υλοποιήσει πολύ σημαντικό έργο, το οποίο ήταν καθοριστικό για να κρατηθεί η κοινωνία όρθια όλα αυτά τα χρόνια. Θέλουμε μέσα από κοινές δράσεις να ενισχύσουμε το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και αποτελεί κοινή μας βούληση με τον Αρχιεπίσκοπο να συνεχίσουμε να βαδίζουμε και τα επόμενα χρόνια στο δρόμο της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις, ώστε κανένας πολίτης να μην αισθάνεται ότι είναι μόνος απέναντι στις δυσκολίες της καθημερινότητας. Ευχαριστώ τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τη διάθεσή του να συνδράμει ενεργά το έργο μας και δεσμεύτηκα ότι οι Περιφέρειες της χώρας θα σταθούν δίπλα στην Εκκλησία τα επόμενα χρόνια».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά το πέρας της συνάντησης επισήμανε:

«Με ιδιαίτερη χαρά υποδέχτηκα τον καινούργιο Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Απόστολο Τζιτζικώστα. Εστιάσαμε στα οφέλη που είχε τόσο η Εκκλησία, όσο και η Αρχιεπισκοπή από τη συνεργασία με τις Περιφέρειες σε όλη τη χώρα. Κάναμε έναν απολογισμό αυτής της δεκαετούς στενής συνεργασίας και είναι θετικός. Είδαμε όμως και τα σημερινά προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν, όπως και τα αυριανά που έρχονται και κοινή μας διαπίστωση είναι ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για να συνεργαστούμε ακόμη καλύτερα και στο μέλλον. Είμαστε χαρούμενοι διότι διαπιστώσαμε ότι συμπίπτουν οι απόψεις μας».