“Ας βοηθήσουμε

ιδίως τους ηλικιωμένους και τους ανήμπορους,

τους το χρωστάμε.” – τι τόνισε -με κάθε τρόπο- η ΠτΔ στο πρώτο της μήνυμα επ’ ευκαιρία της σημαντικότερης εθνικής επετείου – η άποψη της ΕτΟ

 

 

Μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου
με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου

Αγαπητοί μου συμπατριώτες,

Η 25η Μαρτίου είναι μέρα ανεξίτηλα χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη. Με την επανάσταση του 1821 ενάντια στον οθωμανικό δεσποτισμό, ο λαός μας διεκδίκησε και κέρδισε οριστικά το δικαίωμα να ορίζει ο ίδιος τη μοίρα του. Ο αγώνας του ’21 και οι θυσίες των προγόνων μας άνοιξαν τον δρόμο για ένα σύγχρονο κράτος, που σήμερα βρίσκεται στον πυρήνα της ενωμένης Ευρώπης και είναι εγγυητής σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Η φετινή επέτειος βρίσκει την χώρα μας αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη απειλή που έχει αλλάξει δραματικά την καθημερινότητά μας: την πανδημία του κορωνοϊού. Αναπόφευκτα, δεν θα γίνουν οι καθιερωμένες παρελάσεις. Παρελαύνουν, όμως, μπροστά μας, και μας κάνουν να νιώθουμε περήφανοι, οι ήρωες της όλο και πιο δύσκολης καθημερινότητας που βιώνει η χώρα: οι ένοπλες δυνάμεις που προστατεύουν τα σύνορά μας από την επιθετικότητα της Τουρκίας, τα σώματα ασφαλείας που επαγρυπνούν, οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού, οι εργαζόμενοι που καλύπτουν τις καθημερινές μας ανάγκες, όσοι ανώνυμα προσφέρουν χωρίς να προσδοκούν όφελος ή αναγνώριση.

Με γεμίζει ελπίδα η επιστημονική επάρκεια, το ήθος, η αποτελεσματικότητα και η πειθώ του επικεφαλής των αρμόδιων επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας.

Με γεμίζει επίσης ελπίδα το γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα συνεννοούνται και ομονοούν για την αντιμετώπιση του κοινού εχθρού. Σε τόσο κρίσιμες στιγμές, η ομοψυχία του πολιτικού κόσμου εμπνέει και καθοδηγεί τους πολίτες.

Η 25η Μαρτίου μας διδάσκει ότι, για να πετύχει μια εθνική προσπάθεια, το «εμείς» πρέπει να μπει πριν από το «εγώ». Η ατομική ευθύνη, η συνεργασία και η αλληλεγγύη βρίσκονται στην καρδιά του νέου πατριωτισμού που έχουμε ανάγκη. Κι όπως τότε, έτσι και σήμερα, για να θωρακίσουμε το «εμείς» και να κρατήσουμε την πατρίδα όρθια, καλούμαστε να παραμερίσουμε το «εγώ». Να θυσιάσουμε προσωρινά ατομικές μας ελευθερίες, για να προασπίσουμε το υπέρτατο συλλογικό αγαθό της δημόσιας υγείας. Τα νέα αυστηρά μέτρα που ισχύουν είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και τα περιθώρια περιορισμού των ατομικών ελευθεριών ορίζονται στο Σύνταγμα και στον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαι σίγουρη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών καταλαβαίνει την αναγκαιότητα των μέτρων. Και θα τα τηρήσει σχολαστικά, όσο οδυνηρά κι αν είναι, αφού αποτελούν τον μόνο τρόπο, ώστε να αντιμετωπισθεί η πανδημία.

Καταλαβαίνω ότι υπάρχει φόβος. Τόσο για τις ζωές και την υγεία μας όσο και για τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης. Δεν θα τον αφήσουμε να μας κυριεύσει. Μένοντας σπίτι, προφυλάσσουμε όχι μόνο τον εαυτό μας αλλά και άλλους. Ταυτόχρονα πρέπει να διατηρήσουμε αποθέματα συνοχής και αλληλεγγύης. Το «μακριά ο ένας από τον άλλον» να μην μετατραπεί σε παραμέληση ή άγνοια των συμπολιτών μας. Ας βοηθήσουμε ιδίως τους ηλικιωμένους και τους ανήμπορους, τους το χρωστάμε.

Η κρίση θα περάσει. Και από την πρώτη στιγμή της επόμενης μέρας, όλοι θα συνδράμουμε σε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Σχέδιο που θα κινητοποιήσει το πολιτικό σύστημα, την κοινωνία των πολιτών και τις παραγωγικές δυνάμεις του ελληνισμού εντός και εκτός συνόρων. Θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα και θα έχει ως αποστολή την επανεκκίνηση της οικονομίας, την επαναφορά του τόπου σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας, την ανόρθωση του ηθικού, την απάλυνση των πληγών, τη μείωση των ανισοτήτων.

Η πανδημία που ζούμε ξεπερνά κατά πολύ τα εθνικά όρια και συμπαρασύρει κράτη και κοινωνίες σε μεγάλες αλλαγές. Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι οι προκλήσεις που απειλούν όλους μας δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν παρά σε διεθνές επίπεδο, κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και επιστημονικό. Μας δίνεται η ευκαιρία να ξανασκεφτούμε όλοι την πατρίδα, τη σχέση μας με το συλλογικό, τις ευθύνες και τις δυνατότητές μας ως ισότιμα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας.

Σήμερα, οι Έλληνες δίνουμε ακόμα μια ιστορική μάχη. Δεν είμαστε όμως μόνοι. Είμαι σίγουρη ότι θα νικήσουμε. Και ότι του χρόνου θα γιορτάσουμε με λαμπρότητα τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Η άποψη της ΕτΟ

Ήταν δεδομένο ότι στο πρώτο της μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, επ’ ευκαιρία της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, τον σημαντικότερο εορτασμό και επέτειο του κράτους μας, η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να βρει τρόπο και λόγο -κυριολεκτικά- να τιμήσει την επέτειο ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και να την συνδέσει με την σημερινή συγκυρία, την μάχη κατά μιας παγκόσμιας, πραγματικής απειλής. Η Αυτή Εξοχότητά της, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τα κατάφερε μια χαρά.

Και με πολλούς, αδιόρατους, αλλά σημαντικούς και σημειολογικά σημαντικούς τρόπους.

Με την επιλογή της να ονομάζεται Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπως αποδεικνύει και το επίσημο κείμενο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, όπως δημοσιεύτηκε. Την ίδια ώρα, τα περισσότερα ΜΜΕ της χώρας έχουν μείνει στο “Αικατερίνη Σακελλαροπούλου”.

Με τις εμφάσεις που σημειώνονται στο κείμενο και είναι οι εξής:

  • η ομοψυχία του πολιτικού κόσμου εμπνέει και καθοδηγεί τους πολίτες
  • Ας βοηθήσουμε ιδίως τους ηλικιωμένους και τους ανήμπορους, τους το χρωστάμε.
  • Η πανδημία που ζούμε ξεπερνά κατά πολύ τα εθνικά όρια και συμπαρασύρει κράτη και κοινωνίες σε μεγάλες αλλαγές. Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι οι προκλήσεις που απειλούν όλους μας δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν παρά σε διεθνές επίπεδο, κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και επιστημονικό. Μας δίνεται η ευκαιρία να ξανασκεφτούμε όλοι την πατρίδα, τη σχέση μας με το συλλογικό, τις ευθύνες και τις δυνατότητές μας ως ισότιμα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας.

Με την φωτογραφία που συνοδεύει το μήνυμά της. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν απεικονίζεται στο συνηθισμένο en face της επισημότητας, αλλά σε προφίλ ταπεινοσύνης και σε κίνηση, όπου το μοτίβο είναι το κύριο θέμα: η πατρίδα και το σύμβολό της, στο συμβολικότερο σημείο ανάρτησής του, την Ακρόπολη. Την Ακρόπολη της Αθήνας και της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.

Διόλου τυχαία δεν είναι και η επιλογή της περιγραφής του στόχου της Επανάστασης του 1821, στην οποία δεν υπάρχουν τα συνηθισμένα “Τούρκοι”, “σκλαβιά”, “μαρτύρια”, “βάσανα”, “δεσμά”, “ήρωες”, “δυνάστες” της -πλησιέστερης στην ακροδεξιά- μη επιστημονικής περιγραφής, αλλά το επιστημονικότερο και λογιότερο “επανάσταση του 1821 ενάντια στον οθωμανικό δεσποτισμό” που χρειάζεται σήμερα πια η χώρα, μετά δυο αιώνες τυφλής υπακοής στην ενίσχυση του ηθικού της δια αφηγημάτων που δεν εξηγούν το σύνολο των γεγονότων, αλλά στιγμιότυπα που τιμήθηκαν αρκούντως από τον κινηματογράφο.

Ζήτω η Επανάσταση του 1821.-