Δηλώσεις που μείνανε δηλώσεις…

για ΠΔ ως τα μισά του 2020

κι ακριβώς στην εκπνοή του 9μηνου της δέσμευσης, ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις, το ΠΔ που παραμένει άφαντο, όσο κι ο Όλυμπος παραμένει σε κίνδυνο

 

 

 

 

 

 

 

Στις 29.9.2019, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζιδάκης, ήρθε στο Λιτόχωρο για την έναρξη του 19ου Πανελλήνιου Δασολογικού Συνεδρίου. Η σημαντικότερη δήλωσή του στους δημοσιογράφους και ανακοίνωσή του στο συνέδριο ήταν η δέσμευσή του ότι, ως τα μέσα του 2020, θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τον Όλυμπο (και θα αναδιοργανωθεί η διοίκηση των ανά την χώρα Φορέων Διαχείρισης, τα καθήκοντά τους και άλλα πολλά). Ξεκίνησε την δήλωσή του στους δημοσιογράφους ξεκαθαρίζοντας ότι “έχει το δάσος στην καρδιά του” και την ολοκλήρωσε με την υπενθύμιση ότι τα περιβαλλοντικά θέματα και η προστασία του Περιβάλλοντος είναι τομέας ιδιαίτερα σημαντικός για τον πρωθυπουργό, γι’ αυτό και ασκεί προσωπική εποπτεία στον τομέα αυτό του κυβερνητικού έργου. Από τότε ως σήμερα, μεσολάβησε η ψήφιση -μόνο από την ΝΔ- ενός νόμου που όλοι οι άλλοι -κόμματα και οργανώσεις- χαρακτήρισαν περιβαλλοντοκτόνο. Πρόθεση του κου Χατζιδάκη, της κυβέρνησης συνολικά και του πρωθυπουργού-επόπτη των σχετικών επιδόσεων της κυβέρνησής του, ήταν να ακυρωθούν τα υπό ψήφιση Προεδρικά Διάταγμα για τους Φορείς και -μετά την έντονη αντίδραση πολλών κομμάτων και βουλευτών- η κυβέρνηση δέχτηκε την πρόταση του Κρίτωνα Αρσένη του “Μέρα25” να εξαιρεθούν από την ακύρωση τα ΠΔ για τον Όλυμπο και τον Αξιό.

Σήμερα, βρισκόμαστε ακριβώς στα μισά του 2020.

Αν δεν συμβεί σήμερα-αύριο (η έκδοση του ΠΔ για τον Όλυμπο), η δέσμευση του Κωστή Χατζιδάκη για την έκδοσή του ΩΣ τα μισά του 2020, θα έχει αποδειχτεί ψεύτικη. Πιθανώς το δάσος παραμένει στην καρδιά του και το αγαπάει.

Σήμερα, στα μισά ακριβώς του 2020, είκοσι δύο -22- βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου και της βουλεύτριας Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μπέττυ Σκούφα, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Κωστή Χατζιδάκη, με θέμα “ Άμεσος ο κίνδυνος το Εθνικό Πάρκο Ολύμπου να μείνει χωρίς προστασία”. Ένα από τα πολλά σημαντικά -για τον Όλυμπο και την προστασία του- που περιέχει η ερώτηση είναι και η αναφορά στην 31η.8.2020, ως ημερομηνία αναγκαστικής ακύρωσης του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που δόθηκε για νομοτεχνικό έλεγχο στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ, τον Μάιο του 2019, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, πολλά ακόμη ενδιαφέροντα περιέχει η ερώτηση και σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσα θα είναι και η απάντηση του υπουργού, όποια κι αν είναι, όποτε κι αν δοθεί…

Η ερώτηση των 22 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

 

 

Τον άμεσο κίνδυνο να παραμείνει το Εθνικό Πάρκο Ολύμπου χωρίς προστασία αναδεικνύουν είκοσι δύο (22) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσαν σήμερα, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου και της Βουλεύτριας Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σκούφα Μπέττυς.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να καλύψει τις ελλείψεις πολλών ετών των προηγούμενων κυβερνήσεων σε θέματα προστατευόμενων περιοχών. Μία από αυτές ήταν η προετοιμασία και η αποστολή για νομοτεχνικό έλεγχο στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ, τον Μάιο του 2019, του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου.

Η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν έχει αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για το ΠΔ του Εθνικού Πάρκου, ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της χώρας μας, με διεθνή ακτινοβολία. Σημειώνεται ότι εάν το Σχέδιο ΠΔ δεν αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, πριν τις 31.08.2020, η έγκρισή του κινδυνεύει να ακυρωθεί, εφόσον οι νέες προδιαγραφές του αντι-περιβαλλοντικού Νόμου Χατζηδάκη θα συμπαρασύρουν με βεβαιότητα και το ΠΔ του Πάρκου Ολύμπου.

Επειδή το Εθνικό Πάρκο Ολύμπου, που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Απόθεμα της Βιόσφαιρας από το 1981, κινδυνεύει να παραμείνει χωρίς θεσμική καταχώρηση της προστασίας του, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση όπου ρωτούν αν η κυβέρνηση έχει ή όχι την πολιτική βούληση να αποστείλει έγκαιρα, πριν τη 31η Αυγούστου του 2020, το σχέδιο ΠΔ για το Εθνικό Πάρκο Ολύμπου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Άμεσος ο κίνδυνος να μείνει το Εθνικό Πάρκο Ολύμπου χωρίς προστασία»

Η περιοχή του Ολύμπου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της χώρας μας με διεθνή ακτινοβολία. Ο ορεινός όγκος του Ολύμπου ήταν ο πρώτος Εθνικός Δρυμός που θεσμοθετήθηκε το 1938. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί από το 1981 Απόθεμα της Βιόσφαιρας από το Πρόγραμμα Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO (MAB). Περιλαμβάνεται στο Δίκτυο NATURA 2000, ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) και Ειδική Ζώνη Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα (ΖΕΠ) με κωδικό GR1250001, σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους και την Οδηγία 2009/147/ΕΕ για τα άγρια πουλιά. Επίσης, τμήματα του Εθνικού Δρυμού έχουν χαρακτηριστεί ως Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους. Παράλληλα αποτελεί κηρυγμένο αρχαιολογικό και ιστορικό τόπο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εργάστηκε ώστε να καλύψει μία από τις σοβαρότερες ελλείψεις της χώρας μας σε θέματα προστατευόμενων περιοχών, την ολική ή μερική έλλειψη του κανονιστικού πλαισίου  των προστατευόμενων περιοχών. Έτσι, μεταξύ άλλων, ετοίμασε σχέδιο ΠΔ για τον χαρακτηρισμό και την προστασία της περιοχής, το οποίο βασίστηκε στην εγκεκριμένη από το 2010 Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και απεστάλη στην αρμόδια Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου και Πρωτοβουλίας του ΥΠΕΝ για νομοτεχνικό έλεγχο τον Μάιο 2019.

Παράλληλα, εξασφάλισε χρηματοδότηση 17,5 εκ. ευρώ για την εκπόνηση των σύγχρονων Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για όλες τις προστατευόμενες περιοχές στη χώρα, οι οποίες θα καταλήξουν σε Σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων και Σχεδίων Διαχείρισης για τις περιοχές αυτές, με στόχο την πλήρη αποσαφήνιση των επιτρεπόμενων χρήσεων γης, των ορίων οικονομικών δραστηριοτήτων και των απαιτούμενων δράσεων για την προστασία της βιοποικιλότητας. Τέλος με το Ν. 4519/18 ολοκλήρωσε και το θεσμικό πλαίσιο για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών καλύπτοντας όλες τις περιοχές που ανήκουν στο δίκτυο προστασίας φυσικού περιβάλλοντος Natura 2000 μέσω αυτού του μοντέλου διοίκησης και διαχείρισης.

Η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα με αποτέλεσμα να αγνοείται η τύχη του σχεδίου ΠΔ για το Εθνικό Πάρκο του Ολύμπου, το οποίο αν δεν υποβληθεί μέχρι τις 31.08.2020 στο ΣτΕ, ώστε να εκδοθεί με βάσει τις διατάξεις που ίσχυαν προ του Νόμου 4685/2020 (παρ. 3, αρθρ. 47), προβλέπεται να καθυστερήσει για άγνωστο χρονικό διάστημα. Και αυτό γιατί οι διατάξεις του αντι-περιβαλλοντικού Νόμου, δυναμιτίζουν την μέχρι τώρα πορεία των ΕΠΜ, με τη δημιουργία νέων προδιαγραφών και με βεβαιότητα θα συμπαρασύρουν και τη διαδικασία έκδοσης των ΠΔ, αφήνοντας χωρίς θεσμική κατοχύρωση την προστασία του Εθνικού Δρυμού.

Επειδή το σχέδιο ΠΔ είναι έτοιμο από τον Μάιο του 2019,

Επειδή η σπουδαιότητα της έκδοσης του Π.Δ. Ολύμπου για την προστασία και τον χαρακτηρισμό του ως εθνικού πάρκου είναι θεμελιώδης για την περιοχή και τη χώρα

Επειδή εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο δεν υπάρχει καμία σχετική πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ,

Επειδή στις 31.08.2020 εκπνέει η προθεσμία μέχρι την οποία μπορεί να αποσταλεί το σχέδιο ΠΔ στο ΣτΕ, άλλως θα πρέπει να αναμένει την εκπόνηση των νέων ΕΠΜ οι οποίες έχουν παγώσει λόγω των ρυθμίσεων του Ν. 4685/2020 και είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθούν.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Υπάρχει η πολιτική βούληση ώστε να ολοκληρωθεί επιτέλους ο νομοτεχνικός έλεγχος και να αποσταλεί έγκαιρα το σχέδιο ΠΔ Εθνικού Πάρκου Ολύμπου στο ΣτΕ, πριν τη 31η Αυγούστου 2020;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης

Σκούφα Ελισάβετ (Μπέτυ)

Γιαννούλης Χρήστος

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νίκος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Νοτοπούλου Κατερίνα

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

 

 

 

“Ως τα μέσα του 2020 το ΠΔ για τον Όλυμπο”,