Δεν θα δεχτεί πρόσφυγες η Ανδρομάχη

κυβέρνηση και βουλευτές το ανακοίνωσαν

Δύο δελτία Τύπου, πιθανώς τα τελευταία σε μια ατέλειωτη σειρά δελτίων Τύπου και ανακοινώσεων, “κλείνουν” το θέμα που προκάλεσε συνεδριάσεις, συλλαλητήρια και αντιπαράθεση αιρετών.

Το θέμα της δημιουργίας καταυλισμού προσφύγων στην Ανδρομάχη Κατερίνης συνεχίζει να απασχολεί τους βουλευτές του νομού, αν κα έχει διαφανεί ότι η πιθανότητα να επιλεγεί το προάστιο της πρωτεύουσας του νομού για μια τέτοια χωροθέτηση, απομακρύνεται.

Την 1η.02.2016, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, απάντησε σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Πιερίας (ΝΔ), Κωνσταντίνου Κουκοδήμου, αποκλείοντας την πιθανότητα το παλιό στρατόπεδο της Ανδρομάχης να μετατραπεί σε καταυλισμό προσφύγων (relocation camp), «σε αυτή τη χρονική περίοδο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η απάντησή του:

ΘΕΜΑ: ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Σχετικά με την ανωτέρω Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής Ν. Πιερίας της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Κουκοδήμος σας γνωρίζουμε ότι: Σε αυτή τη χρονική περίοδο δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας Ανοιχτής Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στην Κατερίνη και γενικά στο Νομό Πιερίας.

 

Ο Υπουργός Επικρατείας
Αλέκος Φλαμπουράρης

Μια μέρα αργότερα, δελτίο Τύπου για το θέμα εξέδωσαν οι τρεις βουλευτές Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «η κατάληξη του θέματος εκθέτει όχι μόνον όσους διέσπειραν με πρόθεση τις φήμες, αλλά και όσους – αιρετούς ή μη – το καπηλεύθηκαν με στόχο να εισπράξουν προσωπικά οφέλη».

Ήδη, η κυβέρνηση κι τα αρμόδια υπουργεία ανακοίνωσαν ότι μέρος της υποδομής που θα δημιουργηθεί άμεσα για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων, περιλαμβάνει δυο καταυλισμούς προσφύγων σε Σίνδο και Σχιστό Θεσσαλονίκης, πέρα από τις εγκαταστάσεις σε νησιά του Αιγαίου.

Το δελτίο Τύπου των βουλευτών Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
2-2-2016
………

Το Σάββατο 30-1-2016 πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διυπουργική σύσκεψη, στην οποία αποφασίσθηκε η επιτάχυνση των έργων για την έγκαιρη αποπεράτωση των κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hotspots) στα πέντε νησιά (Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο) καθώς και δύο κέντρων μετεγκατάστασης (relocation) σε στρατόπεδα της Σίνδου Θεσσαλονίκης και Σχιστού Αττικής.

Την Δευτέρα 1-2-2016 ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή Πιερίας κ. Κώστα Κουκοδήμου ότι σ’ αυτή τη χρονική περίοδο δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας Ανοιχτής Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στην Κατερίνη και γενικά στο Νομό Πιερίας.
Σε δύο προηγηθέντα Δελτία Τύπου (13-1-2016 και 21-1-2016) είχαμε επισημάνει ότι:

α. με βάση τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων Υπουργών δεν είχε ληφθεί απόφαση για τη δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στην Κατερίνη και ειδικά σε στρατόπεδο της Ανδρομάχης – ακόμη και μετά την απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής του Ταμείου Εθνικής Άμυνας για παραχώρηση της χρήσης του στρατοπέδου “ΓΕΩΡΓΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΟΥ” στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης/Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής (ΥΠΥ).

β. οποιαδήποτε «είδηση» ή «αποκάλυψη» περί δήθεν άμεσης μεταφοράς ανθρώπων ή εξοπλισμού (containers που βρίσκονται στη Σίνδο) ήταν παντελώς αναξιόπιστη, ανεύθυνη και ψευδής.

γ. η Κυβέρνηση με τους αρμόδιους υπουργούς είχε ξεκινήσει διάλογο με την αρμόδια επιτροπή της ΚΕΔΕ και ότι ασφαλώς θα είχε προηγηθεί ενημέρωση και διάλογος με τους φορείς και τους πολίτες.

Περαιτέρω, είχαμε καταγγείλει και καταδικάσει κάθε προσπάθεια παραπληροφόρησης και εκμετάλλευσης του θέματος από συγκεκριμένα πρόσωπα και μέσα, που με πρόθεση συντηρούσε και επιβάρυνε ένα κλίμα ανεύθυνων φημολογιών, μισαλλοδοξίας και εχθρότητας έναντι της Κυβέρνησης και έναντι αιρετών εκπροσώπων, συνιστώντας αυτοσυγκράτηση και τήρηση του μέτρου.

Η κατάληξη του θέματος εκθέτει όχι μόνον όσους διέσπειραν με πρόθεση τις φήμες, αλλά και όσους – αιρετούς ή μη – το καπηλεύθηκαν με στόχο να εισπράξουν προσωπικά οφέλη είτε αποδεχόμενοι τις φήμες ως βάσιμες, είτε καλώντας σε «συναγερμό» τους πολίτες, είτε υπογράφοντας φωτογραφιζόμενοι κείμενα διαμαρτυρίας, είτε καταθέτοντας με «ιερή» αγανάκτηση έωλα επιχειρήματα.

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό θέμα δεν το προκάλεσε η χώρα μας, ούτε η τωρινή, ούτε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Το θέμα αυτό δεν μπορεί να προσεγγίζεται, ούτε αντιμετωπίζεται με ακροδεξιές έως φασίζουσες «κορώνες». Πολύ περισσότερο δεν προσφέρεται για προσωπική ή μικροπολιτική εκμετάλλευση. Οφείλουμε όλοι – πολίτες, Κυβέρνηση, κόμματα και φορείς – να το προσεγγίσουμε και να το αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα, με αίσθημα κατανόησης, με βαθύ ανθρωπισμό, με αλληλεγγύη.
Είμαστε βέβαιοι ότι η μεγάλη πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας έτσι το προσεγγίζει και το αντιμετωπίζει.

Οι βουλευτές Πιερίας
του ΣΥΡΙΖΑ

Σκούφα Ελισάβετ
Τζαμακλής Χαρίλαος
Καστόρης Αστέριος