Φεύγουν τα μπλόκα

μετά 40 μέρες αγώνα των αγροτών

Οι απολογισμοί διαφέρουν, αλλά συμπίπτουν σε ότι αφορά το μέλλον: ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις, αν χρειαστεί. Πανηγυρική έξοδος επ’ ευκαιρία Κιλελέρ.

Την απόσυρση των αγροτών από τα μπλόκα ανακοινώνουν από χθες τα συντονιστικά όργανά τους σε όλη την Ελλάδα, κάνοντας ταυτόχρονα απολογισμό των 40 ημερών κινητοποιήσεων και προειδοποιώντας ότι ο αγώνας τους θα ολοκληρωθεί μόνο με την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για Ασφαλιστικό και Φορολογικό.

Με την συμπλήρωση των 40 ημερών στα μπλόκα και με την ευκαιρία του εορτασμού του ξεσηκωμού του Κιλελέρ, αύριο 28.2.2016, τα τρακτέρ ετοιμάζονται να αποχωρήσουν πανηγυρικά, με τους αγρότες να δηλώνουν ικανοποιημένοι ή μη ικανοποιημένοι από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των κινητοποιήσεων και έτοιμοι να επανέλθουν όποτε και για όσο χρειαστεί.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το συντονιστικό της Πιερίας γίνεται λόγος για προσχηματικό διάλογο που επεδίωξε η κυβέρνηση και η διάλυση των μπλόκων αποδίδεται μόνο σε λόγους στρατηγικής, αφού «τα χειρότερα είναι μπροστά μας».

Θετικότερος είναι ο απολογισμός του συντονιστικού της Νίκαιας Λάρισας, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται επιτυχίες όπως η καθυστέρηση της κατάθεσης των επίμαχων νομοσχεδίων, το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ, η μη εξειδίκευση του όρου «αγρότης» και άλλα. Πάντως και οι δυο ανακοινώσεις προειδοποιούν για συνέχιση του αγώνα, μαζί με τους επαγγελματίες και τους επιστημονικούς φορείς.
Αύριο, μετά τον εορτασμό στο Κιλελέρ, στις 12.30 το μεσημέρι, οι αγρότες θα επιστρέψουν στα μπλόκα και θα αρχίσει η αποχώρηση.

Η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων Πιερίας
Μετά από 40 ημέρες κινητοποιήσεων αποδεικνύεται η αδιαλλαξία της κυβέρνησης

Αποδεικνύεται ότι ο διάλογος που ζήτησε ο Πρωθυπουργός ήταν μόνο για το θεαθήναι και όχι για να βρεθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που φέρνουν την αγροτιά μπροστά στη καταστροφή. Οι ”λύσεις” που προτάθηκαν δεν είναι τίποτα περισσότερο από ωραιοποίηση των μέτρων, χωρίς να μπαίνουν στην ουσία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες γεωργοί.

Το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι η ταφόπλακα της ελληνικής γεωργίας. Όποιοι λοιπόν βουλευτές τα ψηφίσουν αναλαμβάνουν εξ’ ολοκλήρου την διάλυση της τάξης των αγροτών, μιας τάξης στην οποία μέχρι πριν λίγο καιρό βάσιζαν την ανάκαμψη της χώρας. Για αυτό λοιπόν επαναλαμβάνουμε ότι όποιος τα ψηφίσει είναι ανεπιθύμητος στα χωριά μας. Ο αγώνας αυτός των 40 ημερών έγινε για να αναδείξουμε τα προβλήματα και να πιέσουμε για τις λύσεις τους. Θεωρούμε λοιπόν ότι τα προβλήματα αυτά αναδείχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο, έγιναν γνωστά σε όλο τον κόσμο, πράγμα που αποδεικνύεται από την συμπαράσταση όλων των λοιπών κοινωνικών ομάδων και τάξεων μιας και αυτά τα μέτρα πλήττουν και αυτές. Για τις λύσεις στα προβλήματα θεωρούμε ότι πέσαμε στον τοίχο της κυβερνητικής αδιαλλαξίας. Προσπαθήσαμε τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο να ταλαιπωρήσουμε τους συμπολίτες μας όσο το δυνατόν λιγότερο και να κάνουμε δράσεις που αναδεικνύουν την κοινωνική προσφορά μας (αιμοδοσία – μοίρασμα πορτοκαλιών στους συμπολίτες μας και στους πρόσφυγες).

Αποσυρόμαστε γιατί θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιος ποια είναι η κατάλληλη στιγμή ώστε να συντονίσει τα επόμενα βήματα. Σχεδιάζουμε και προγραμματίζουμε τους επόμενους αγώνες γιατί βλέπουμε ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Προειδοποιούμε τους κυβερνώντες, τους νυν και τους επόμενους, όποιοι και αν είναι αυτοί, αν αυτά τα μέτρα εφαρμοστούν, η εξέγερση θα είναι μονόδρομος για τους αγρότες. Καλό θα είναι να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Τέλος ζητάμε μια μεγάλη συγνώμη από το κοινωνικό σύνολο για όπου και όσο έχουμε φταίξει.

Η ανακοίνωση του μπλόκου της Νίκαιας

ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σε συνέλευση που πραγματοποιήσαμε, το απόγευμα της Παρασκευής στο μπλόκο της Νίκαιας και μετά την ενημέρωση για τ’ αποτελέσματα της συνάντησης με τη κυβέρνηση που μας έγινε από την αντιπροσωπεία μας η οποία συμμετείχε, αποφασίσαμε, στο πλαίσιο του αγώνα που συνεχίζεται με πολλές και διάφορες μορφές πάλης, την πραγματοποίηση αγωνιστικής συγκέντρωσης στο χώρο του Μνημείου του Κιλελέρ, την Κυριακή 28 Φλεβάρη, στις 12:30 το μεσημέρι.

Ο φετινός γιορτασμός της επετείου του Κιλελέρ βρίσκει τους μικρομεσαίους αγρότες όλης της χώρας στις επάλξεις του αγώνα. Από το χώρο του Μνημείου του αγωνιζόμενοι αγρότη στέλνουμε μήνυμα συνέχισης της πάλης ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που μας ξεκληρίζει. Ενάντια στα μέτρα των μνημονίων και της ΚΑΠ που μας καταστρέφουν.
Τιμάμε τον αγώνα και τη θυσία των κολίγων για να πάρουν τη γη από τους τσιφλικάδες. Και διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι την γη που αίμα πολύ απέκτησαν οι προπαππούδες μας και μας την κληροδότησαν οι παππούδες και οι πατεράδες μας, δεν θα τους επιτρέψουμε να μας την πάρουν.
Κολίγοι στα νέα “τσιφλίκια” των μεγαλοεπιχειρηματιών, των τραπεζιτών, των μονοπωλιακών ομίλων δεν θα γεννούμε…
Είμαστε, ήδη, πάνω από 40 μερόνυχτα στα μπλόκα, παλεύοντας για να μην περάσουν και να μην εφαρμοστούν τα εξοντωτικά μέτρα και η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης των “δανειστών” και των κάθε είδους συνεταίρων της. Συνεχίζουμε την κοινή πάλη μαζί με τους συμμάχους μας, τους μισθωτούς εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, κατά του ασφαλιστικού σχεδίου – λαιμητόμου κι όλων των άλλων κυβερνητικών αντιλαϊκών μέτρων και σχεδίων, έχοντας ήδη καταφέρει όλοι μαζί να καθυστερήσουμε την κατάθεση του αντιλαϊκού ασφαλιστικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση.
Με τη αγωνιστική μας δράση, τον σκληρό κι ανυποχώρητο αγώνα μας, τις πολύμορφες κινητοποιήσεις και τα μπλόκα μας μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα υποχρεώσαμε την κυβέρνηση να απαντήσει στα συγκεκριμένα αιτήματά μας. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για:

* Ατομικό αφορολόγητο 9.500 ευρώ, ενώ δεν θα φορολογούνται η συνδεδεμένη και εξισωτική ενίσχυση, καθώς και οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. (Να σημειώσουμε ότι πριν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις και στηθούν τα μπλόκα, από την κυβέρνηση δε γινόταν κουβέντα για αφορολόγητο όριο).

Εξακολουθεί να παραμένει αδιευκρίνιστος ο τρόπος εφαρμογής του «κατά κύριο επάγγελμα αγρότης», που αποτελεί ένα από τα εργαλεία ξεκληρίσματός μας.

* Προσπάθεια για να μην γίνουν κατασχέσεις κατοικιών και χωραφιών αγροτών για τα λεγόμενα “κόκκινα δάνεια”,

* Παρέμβαση στη Βουλή για να σταματήσουν τα “αγροτοδικεία”.

Η κυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα για το κόστος, (αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ ) κι αναφέρθηκε στην κάρτα του αγρότη. Αντιπροτείναμε μηδενικό επιτόκιο αφού τα δάνεια είναι εξασφαλισμένα και δήλωσε ότι θα επιδιώξει να ελαχιστοποιηθεί το επιτόκιο που σήμερα είναι στο 6,95%.
Ο πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής που μας έβγαλε στα μπλόκα και στους δρόμους παραμένει ο ίδιος.
Απέναντί μας, έχουμε τον ανελέητο ανταγωνισμό για την εξασφάλιση κέρδους που βιώνουμε, από τους προμηθευτές μέσων και εφοδίων, τους εμπόρους, τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, τους εξαγωγείς, μεταποιητές, διακινητές των προϊόντων μας και τα αιτήματά μας είναι ανάσες επιβίωσης
Συνεχίζουμε τον αγώνα απαιτώντας να γίνουν πράξη οι κυβερνητικές δεσμεύσεις, το σύνολο των αιτημάτων επιβίωσής μας.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ – ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Νίκαια 26 Φλεβάρη 2016