Κωδικός “Καναπίτσα”

έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στις 19.30

Η Ανδρομάχη δεν “βόλεψε” τελικά. Έτσι, οι ανάγκες θα καλυφθούν σε πιο απομακρυσμένες στρατιωτικές περιοχές. Τα νεώτερα στο αποψινό Δημοτικό Συμβούλιο. Ήδη “ανάβουν τα αίματα”….

Εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα 4.3.2016 και στις 19.30 το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Δίου-Ολύμπου, με πιθανώς ένα και μόνο θέμα προς συζήτηση. Θέμα που θα μπορούσε να έχει τίτλο “Κωδικός Καναπίτσα”.

Μετά τις αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο (κυβέρνηση, ΚΕΔΕ) για το θέμα των προσφύγων και εν όψει των αποφάσεων σε κορυφαίο επίπεδο στην ΕΕ, το πρόβλημα της διαχείρισης των προσφύγων που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα βαίνει προς διαχείριση με κάθε τρόπο και μέσο και με δεδομένη τη στάση των Σκοπίων. Η γειτονική μας χώρα, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι δεν είναι πλήρες μέλος της ΕΕ, αποφάσισε να υλοποιεί ότι ευαρεστεί τις χώρες που ήδη χάραξαν δική τους πολιτική, ενάντια στις τελευταίες αποφάσεις που θα ανακούφιζαν την Ελλάδα από το πρόβλημα των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων, αλλά και τους ίδιους τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στην έκταση του Δήμου μας θα δημιουργηθούν τρεις τουλάχιστον καταυλισμοί, σε στρατιωτικές περιοχές και με την ευθύνη του Στρατού, προκειμένου το πρόβλημα της αρωγής στους πρόσφυγες να συντονίζεται με καλύτερο τρόπο και η διαδικασία να είναι πλήρως ελεγχόμενη. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν όλες οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, όπως η εικόνα προσφύγων που διανυκτέρευαν σε ΣΕΑ της εθνικής οδού, με ελάχιστη βοήθεια από την πολιτεία και ιδιώτες.

Οι ίδιες πληροφορίες “τοποθετούν” τον ένα καταυλισμό στη θέση “Καναπίτσα” του πεδίου βολής Λιτοχώρου και ένα δεύτερο στον Άγιο Σπυρίδωνα. Λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές σε λίγες ώρες, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι λεπτομέρειες του προγραμματισμού που αφορά το Δήμο Δίου-Ολύμπου μεταφέρθηκαν σήμερα απο τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας. Δημήτρη Βίτσα, στον δήμαρχο Κωνσταντίνο Δημόπουλο. Σήμερα δεν υπήρξαν μετακινήσεις προσφύγων στην Πιερία, ενώ ο καιρός δεν θα είναι το επόμενο διάστημα το ίδιο καλός, όσο πρόσφατα.

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι “μπορεί να παρέχει -για έως 250 πρόσφυγες- ξηρά τροφή και είδη ατομικής υγιεινής, όπως πάστα ελιάς, παξιμάδια, παιδικό γάλα, χυμούς, σταφίδες, πάνες, σερβιέτες κλπ, από το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης και έχει τη δυνατότητα να μαγειρέψει και να προσφέρουμε φαγητό για μέχρι 600 άτομα”.

 

Η αποψινή συνεδρίαση διαγράφεται να πραγματοποιηθεί σε υψηλούς τόνους, αν κρίνει κανείς από την ανάρτηση στο facebook –πριν λίγο- του Αθανάσιου Παπαμιχαήλ, δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας και γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου:
«ΛΕΩ ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ. ΛΕΩ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΙΚΑΝΩΝ, ΙΔΕΟΛΗΠΤΙΚΩΝ, ΣΟΒΙΕΤΟΛΑΓΝΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ. ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΞΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ!
ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΥΝΟΡΑ, ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ, ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ, ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΝΑ ΦΥΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ; ΚΑΘΕ ΩΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ!
ΚΥΡΙΟΙ ΑΔΕΙΑΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΩΝΙΑ.
ΑΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ! ΦΥΓΕΤΕ!!!»

 

Στο εντελώς αντίθετο πνεύμα η Εκτελεστική Επιτροπή του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Πιερίας, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας να δραστηριοποιηθούν η Περιφέρεια και οι Δήμοι της Πιερίας, για την καλύτερη αντιμετώπιση του προσφυγικού:

Η στάση της Ε.Ε. ως προς το προσφυγικό ζήτημα συνεχίζει να είναι όχι μόνο συνειδητά απάνθρωπη αλλά και πλήρως αδιέξοδη. Το κλείσιμο των συνόρων και οι φράχτες που υψώνονται οξύνουν το προσφυγικό πρόβλημα. Επίσης είναι κοινή διαπίστωση ότι ο πόλεμος για την εξυπηρέτηση των μεγάλων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και οι καταστροφικές του συνέπειες είναι αυτές που προκαλούν το μεγάλο μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα από τις χώρες της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη. Η μόνη οριστική λύση του προβλήματος είναι το σταμάτημα του πολέμου και των επεμβάσεων σε αυτές τις χώρες, λύση που πρέπει να απαιτήσουν και να επιβάλουν οι λαοί με τα φιλειρηνικά τους κινήματα.
Ο ελληνικός λαός κάθε μέρα και περισσότερο εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του με μια σειρά δράσεις όπως η φιλοξενία, η προσφορά τροφίμων και ρουχισμού, η ιατροφαρμακευτική φροντίδα κλπ. Η ανάγκη όμως οργανωμένης αντιμετώπισης του προσφυγικού γίνεται επιτακτική.
Απαιτείται κεντρικός κρατικός σχεδιασμός, οργανωμένη και συντονισμένη συμμετοχή της Περιφέρειας, των Δήμων, των Συλλόγων , των Σωματείων, των εθελοντικών οργανώσεων, και των δομών και φορέων Υγείας του Νομού, χορήγηση χαρτιών και ασύλου στους πρόσφυγες στις χώρες πρώτης υποδοχής και άνοιγμα των συνόρων προκειμένου η χώρα μας να μην γίνει «αποθήκη ψυχών»

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Πιερίας σε συνεδρίασή της στις 2-3-16 συζήτησε λεπτομερειακά πάνω σ΄ αυτό το ζήτημα και για την καλύτερη αντιμετώπιση του προσφυγικού, κατέληξε στα παρακάτω:
1) Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει άμεσα ολοκληρωμένο κεντρικό σχεδιασμό διαχείρισης των προσφυγικών ροών με ισοβαρή κατανομή της ευθύνης της προσωρινής φιλοξενίας σε όλους τους νομούς που βρίσκονται κατά μήκος της Π.Α.Θ.Ε. Η μέχρι τώρα κρατική παρέμβαση κρίνεται κατώτερη των περιστάσεων.
2)Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν ανθρώπινοι, αξιοπρεπείς, ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων, που να λειτουργούν με ευθύνη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
3) Σε ότι αφορά το νομό μας, την ευθύνη για την υπόδειξη χώρου δημιουργίας των παραπάνω κέντρων, αλλά και την οργάνωση, την επίβλεψη και τον συντονισμό της λειτουργίας τους πρέπει να έχουν η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και οι τρεις Δήμοι του Νομού.
Στα πλαίσια αυτά προτείνουμε:
α) Η αντιπεριφερειάρχης να αναλάβει ΤΩΡΑ την πρωτοβουλία και μαζί με τους δημάρχους του Νομού να επιλέξουν τους χώρους προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες-μετανάστες.
Β) Να προχωρήσουν στην οργάνωση της λειτουργίας αυτών των χώρων με αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού των Δήμων και της Περιφέρειας, του προσωπικού των άλλων κρατικών φορέων του Νομού, με νέες προσλήψεις για τον παραπάνω σκοπό και με την οργάνωση και συντονισμό της εθελοντικής προσφοράς των αλληλέγγυων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένους τομείς οργάνωσης των κέντρων προσωρινής φιλοξενίας:
1.Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη:
Συνεργασία με τον Ιατρικό, Φαρμακευτικό και Οδοντιατρικό Σύλλογο του Νομού, το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας.
2. Φροντίδα υγιεινής- καθαριότητας: Τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων, μέριμνα για απολύμανση, καθαρισμό και πλύσιμο των χώρων. Επίσης εγκατάσταση παροχής πόσιμου νερού, και δημιουργία χώρων για ντούζ- μπάνιο.
3.Προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης:
Δημιουργία αποθηκευτικών χώρων, φροντίδα για την παραλαβή των ειδών πρώτης ανάγκης που θα προσφέρονται σε ένδειξη αλληλεγγύης από συλλογικότητες και μεμονωμένα άτομα. Δειγματοληπτικοί έλεγχοι των τροφίμων από τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας.
4. Διαχειριστική μέριμνα:
Συγκρότηση επιτροπής διαχειριστικής μέριμνας από την περιφερειακή ενότητα και τους δήμους. Διάθεση υπαλλήλων με συγκεκριμένα καθήκοντα στην λειτουργία του ή των προσωρινών κέντρων φιλοξενίας.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Πιερίας καλεί τους τοπικούς φορείς εξουσίας του Νομού μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τις εθελοντικές οργανώσεις, μακριά από ύποπτες Μ.Κ.Ο. και τους επιτήδειους που εμπορεύονται τη δυστυχία των θυμάτων του πολέμου, να προβούν άμεσα σε κάθε απαραίτητη ενέργεια ώστε να είμαστε έτοιμοι, ως κοινωνία , να διαχειριστούμε το προσφυγικό.
Καλούμε επίσης τα δημοσιοϋπαλληλικά σωματεία καθώς και όλους τους φορείς του ιδιωτικού και επαγγελματικού τομέα και κάθε πολίτη ξεχωριστά να απομονώσουν τις ξενοφοβικές και ρατσιστικές κραυγές ορισμένων , που προτιμούν να βλέπουν τους ανθρώπους να πνίγονται παρά να τους βοηθήσουν. Που δεν τολμούν να σκεφτούν πως θα ήθελαν να τους συμπεριφέρονται οι άλλοι, αν οι ίδιοι ήταν στη θέση των σημερινών προσφύγων. Που ταυτίζουν τον αλλόθρησκο με τον εγκληματία Να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους με τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και να τα παραδώσουν στους φορείς που σήμερα δραστηριοποιούνται στο χώρο της αλληλεγγύης και της βοήθειας των προσφύγων.
Η Εκτελεστική Επιτροπή του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Πιερίας.