Κάλλιο μετά το διαγωνισμό

παρά πριν τα εγκαίνια

τουλάχιστον θα μάθουμε τι αλλάζει – ο “Συνδυασμός Ευθύνης” κρούει τον κώδωνα για την ανάπλαση της Αγίου Νικολάου-“μεγαλύτερο έργο στο Λιτόχωρο”

 

Σημαντικά ερωτήματα για την πολυδιαφημισμένη ανάπλαση της κεντρικής οδού Αγίου Νικολάου του Λιτοχώρου, θέτει ο “Συνδυασμός Ευθύνης” και ο επικεφαλής της, Γιώργος Φαρμάκης, με ανάρτηση στο Fb, μία μέρα πριν την ενημερωτική συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το αίτημα για παρουσίαση της μελέτης και ουσιαστική συζήτηση για την αναγκαιότητα της ανάπλασης και του περιεχομένου της συγκεκριμένης μελέτης εκκρεμούσε για καιρό και ενώ η διοίκηση του Δήμου “έτρεχε” τις διαδικασίες για την αποδοχή και έγκριση της μελέτης, μετά την παρουσίαση της από το μελετητή, με παρούσα μόνο την πλειοψηφία (λόγω αποχώρησης σύσσωμης της αντιπολίτευσης).

Χρειάστηκε να κατατεθεί γραπτό αίτημα του “Συνδυασμού Ευθύνης” και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης και των ανεξάρτητων για να υπάρξει η αυριανή συζήτηση για το θέμα που πιθανώς θα περιλαμβάνει και την πρώτη επίσημη παρουσίαση της μελέτης και των αλλαγών που θα φέρει η εφαρμογή της στο κέντρο του Λιτοχώρου. Αλλαγές για τις οποίες ο “Συνδυασμός Ευθύνης” εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος, επισημαίνοντας ότι μπορεί να αποβούν καταστροφικές για τον τουρισμό, αλλά και την καθημερινή διαβίωση των κατοίκων.

Εκδοχές της μελέτης είχαν παρουσιαστεί στους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, στο γραφείο του δημάρχου και τότε υπήρχε η δέσμευση ότι η μελέτη θα παρουσιαστεί και θα υπάρξει διαβούλευση και με τους επαγγελματίες. Έκτοτε, το μόνο που συνέβη ήταν η υπηρεσιακή διεκπεραίωση του θέματος και καμία ουσιαστική συζήτηση. Ακόμη και άμεσα επηρεαζόμενοι από τις σημαντικές αυτές αλλαγές δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες. Η αυριανή συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν πρόκειται να αλλάξει οτιδήποτε, αφού είναι δεδομένο ότι πρόκειται για “συζήτηση-ενημέρωση”, όπως περιγράφεται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης και ήδη η εκτέλεση του έργου δόθηκε με διαγωνισμό σε κατασκευαστή, ο οποίος πρόσφερε έκπτωση 61,5%. Τα δε έργα πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα, καιρού επιτρέποντος, πιθανώς με μια διακοπή τους καλοκαιρινούς μήνες για να μην υπάρξει όχληση στον τουρισμό

Το αίτημα της αντιπολίτευσης για ενημέρωση-συζήτηση συνυπέγραψε και ο δημοτικός σύμβουλος της “Αλήθειας”, Νίκος Λαπάτσης, ο οποίος ήταν ο μόνος σύμβουλος της αντιπολίτευσης που ψήφισε υπέρ της ανάπλασης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για όραμα του Κωνσταντίνου Δημόπουλου στο οποίο δεν μπορεί να αντιταχθεί.

Με την ανάρτησή του στο Fb, ο “Συνδυασμός Ευθύνης” καλεί “κατοίκους, επαγγελματίες, αλλά και τους επιστήμονες” να παρακολουθήσουν την αυριανή συνεδρίαση και να ενημερωθούν υπεύθυνα για το τι πρόκειται να αλλάξει στο κέντρο του Λιτοχώρου.

 

Η ανακοίνωση του “Συνδυασμού Ευθύνης”

 

Η ανάπλαση της Αγίου Νικολάου στο Λιτόχωρο,
πρώτο θέμα συζήτησης στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο.               

Μετά από αίτημα του συνδυασμού μας στις αρχές του χρόνου αλλά και μετέπειτα αίτημα όλων των συμβούλων της μειοψηφίας, συζητείται στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο η ανάπλαση της Αγίου Νικολάου στο Λιτόχωρο. Η θέση μας είναι εκφρασμένη εδώ και πολύ καιρό. Πιστεύουμε ότι προτεραιότητα έχουν άλλα έργα στο Λιτόχωρο και όχι το συγκεκριμένο. Εάν ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να διαθέσει από δικά του έσοδα ποσά της τάξης του μισού ή ενός εκατομμυρίου € (που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός) τότε θα ήταν προτιμότερο να δει τη δυνατότητα της ολοκλήρωσης του συνεδριακού κέντρου ή ακόμη και του διπλανού χώρου δίπλα στο θεατράκι
( βεντάλια ), όπου υπάρχει και καταπληκτική μελέτη από τον αρχιτέκτονα κο Πολύδωρο Δ. και η οποία προβλέπει τη δημιουργία χώρου για το δημοτικό συμβούλιο με ταυτόχρονες πολιτιστικές χρήσεις όπως εκθεσιακό χώρο. Έτσι θα αποδοθεί στο Ναυτικό Μουσείο ολόκληρος ο όροφος για να πάψει να ασφυκτιά αφού μια σειρά εκθέματα ψάχνουν το δικό τους χώρο. Σήμερα και με βάση πάντα τις ανάγκες του Λιτοχώρου θα αρκούσαν στο κεντρικό δρόμο δυο,τρεις παρεμβάσεις όπως υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ, πραγματική χρήση του πεζοδρομίου με την μετακίνηση των φωτιστικών και οριοθέτηση των πεζοδρομίων που χρησιμοποιούν το καλοκαίρι τα καταστήματα. Το δε επιχείρημα της σημερινής διοίκησης πως με το υπό κατασκευή έργο θα αναβαθμιστεί τουριστικά το Λιτόχωρο μάλλον δεν ρώτησαν κανένα κάτοικο. Μήπως θα επιφέρει κυκλοφορικό κομφούζιο και οι επισκέπτες όπως έρχονται θα φεύγουν κάνοντας ένα κύκλο στη πλατεία αφού το σημερινό πάρκινγκ πίσω από τη πλατεία στην κυριολεξία πετσοκόβεται!! Η τουριστική αναβάθμιση και μάλιστα ποιοτική θα έρθει μέσα από άλλα έργα που θα αποτελέσουν πόλο έλξης όπως ο συνεδριακός τουρισμός. Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά θα αναλυθούν αύριο και για το λόγο αυτό καλούμε τους κατοίκους, τους επαγγελματίες αλλά και τους επιστήμονες να παραβρεθούν στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο (5μμ) και με ενδιαφέρον να ακούσουμε έστω και τώρα τις απόψεις τους. Και αυτό το λέμε διότι ήταν δέσμευση και του Δημάρχου αλλά και του αναπληρωτή του, πως πριν την παραλαβή της μελέτης θα παρουσιαστεί σε ανοιχτή συνεδρίαση σε όλους τους δημότες του Λιτοχώρου. Προφανώς τους είχε απορροφήσει τόσο πολύ το συντριβάνι της πλατείας και το ξέχασαν !!!

 

Νωρίς το απόγευμα σήμερα δημοσιοποιήθηκε και το έγγραφο τους αιτήματος της αντιπολίτευσης (8.2.2017) προς τον -τότε- πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, στο οποίο καταγράφονται πέντε σοβαροί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να συμπεριληφθεί “το θέμα της «Ανάπλασης της οδού Αγίου Νικολάου» ως πρώτο στην ημερήσια διάταξη, στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.”

 

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ-2