Εκφοβισμός και παρανομίες

για τα σκουπίδια

αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται

Με σημερινή ανακοίνωσή τους οι συμβασιούχοι του Δήμου Δίου-Ολύμπου καταγγέλλουν όσα συμβαίνουν εδώ και μέρες σε ό,τι αφορά τα σκουπίδια, την αποκομιδή τους και τις κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ: την προσπάθεια εκφοβισμού τους και την χρήση ιδιωτικών μέσων και υπηρεσιών ως απεργοσπαστικό μηχανισμό και λύση στην αποκομιδή.

Μετά την ανεπανάληπτη -και πανελλαδικώς πρωτότυπη- επιλογή της διοίκησης του Δήμου να συμπορευτεί με τους απεργούντες συμβασιούχους,  στην πορεία διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι απεργοί στις 22.6.2017, η συμπεριφορά της διοίκησης άλλαξε αμέσως μετά την πορεία στο κέντρο του Λιτοχώρου, όταν οι απεργοί μπήκαν στο Δημαρχείο προκειμένου να επιδώσουν το ψήφισμά τους. Έκτοτε, η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί, ακολουθώντας την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους, με εκατοντάδες τόννους σκουπιδιών να επιβεβαιώνουν ότι ο Δήμος δεν διέθετε και δεν διαθέτει οργανωμένο σχέδιο για τη χρήση του προσωπικού ασφαλείας. Προσωπικό ασφαλείας που δεν χρησιμοποιήθηκε τις πρώτες μέρες, αλλά “μπήκε στο κάδρο”, μόνο μετά την εισαγγελική παραγγελία για αποτύπωση της κατάστασης. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν και είναι, να καλείται συχνά-πυκνά η Αστυνομία να λύσει προβλήματα στις σχέσεις Δήμου και απεργών. Ήδη, από το προηγούμενο Σάββατο, έκαναν την εμφάνισή τους ιδιωτικά φορτηγά που μετέφεραν σκουπίδια στο ΧΥΤΑ, ενώ η Αστυνομία κατέγραψε και καταγγελία των απεργών ότι σκουπίδια ρίχτηκαν και στο αμμορυχείο της ΔΕΑΔΟ, ενέργεια που είχε καθιερωθεί πέρυσι –ταυτόχρονα με τη λειτουργία και τη χρήση του παράνομου σταθμού μεταφόρτωσης στον Πλαταμώνα.

 

Και ενώ το πρόβλημα των σκουπιδιών έχει εδώ και μέρες «πιάσει ταβάνι», κανείς δεν επέλεξε να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως συνέβη σε πολλούς Δήμους της Ελλάδας και χθες στην Κατερίνη. Η αντιπολίτευση πορεύτηκε κι αυτή μαζί με τη διοίκηση στην πορεία των συμβασιούχων και έκτοτε … ουδέν, μέχρι σήμερα το πρωί, οπότε και η Κ. Κουρίτα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και ο Α. Ρεμπατσιός της «Αλλαγής Πορείας» ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις των συμβασιούχων για συμπαράσταση και τους συνόδεψαν στο ΑΤ Λιτοχώρου.

Ένταση επικράτησε και στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, το οποίο δεν εξέδωσε τελικά ψήφισμα συμπαράστασης στους απεργούς, παρά τη συγκεκριμένη πρόταση της εκεί «Λαϊκής Συσπείρωσης» και τις δηλωμένες διαθέσεις άλλων παρατάξεων. Το πρόβλημα παραμένει και διογκώνεται, ενώ η απεργία και οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται, εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, και ενώ στο Δήμο Δίο-Ολύμπου κανείς δεν δείχνει διατεθειμένος να έρθει το θέμα σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Η ΕτΟ επαναδημοσιεύει σήμερα τις φωτογραφίες από την πορεία των συμβασιούχων της 22ης Ιουνίου 2017 και φωτογραφίες με ιδιωτικά φορτηγά που εντοπίστηκαν  να μεταφέρουν σκουπίδια, αλλά και τα σκουπίδια που απορρίφθηκαν στο αμμορυχείο της ΔΕΑΔΟ.

Η σημερινή καταγγελία των απεργών συμβασιούχων

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι του Δήμου Δίου – Ολύμπου καταγγέλουμε στους εργαζόμενους της Πιερίας και γενικότερα στο λαό οτι από το πρωί της 27ης Ιούνη η Δημοτική Αρχή έχει εξαπολύσει κύμα εκφοβισμού σε βάρος μας, με στόχο να σπάσει το δίκαιο αγώνα μας. Συγκεκριμένα τις πρώτες πρωινές ώρες απείλησαν οτι θα υποβάλλουν μήνυση σε βάρος συναδέλφων με ψευδείς ματυρίες οτι δήθεν εμποδίζουν απορριματοφόρα του δήμου να βγούνε απο το ΧΥΤΑ για την αποκομιδή των σκουπιδιών. Επιπλέον παίρνουν τηλέφωνο σε συναδέλφους και τους απειλούνε λέγοντάς τους οτι αν δε σπάσουμε τον αγώνα μας θα υποστούμε τις συνέπειες του νόμου.

Οι παραπάνω ενέργειες εκφοβισμού είναι συνέχεια των προήγουμενων για σπάσουμε τον αγώνα μας. Όπως για παράδειγμα στις 23 Ιουνίου που κατ’ επανάληψη ο Δήμος μέσω του αντιδημάρχου κυρίου Χαρέλα, καλούσε την αστυνομία για να επισκεφθεί το χώρο του ΧΥΤΑ. Επίσης συστηματικά βγάζανε και βγάζουνε ακόμα φορτηγά αυτοκίνητα τα οποία είναι ακατάλληλα για την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Εμείς οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι του Δήμου Δίου – Ολύμπου δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση, την οποιαδήποτε απόπειρα εκφοβισμού έχουμε την ωριμότητα και την ψυχραιμία να την αντιμετωπίσουμε.

Ενημερώνουμε τους πολίτες του Δήμου οτι με προσωπικό ασφαλείας προχωράμε στην αποκομιδή σκουπιδιών από χώρους με προτεραιότητα όπως είναι το Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου, ο ξενώνας Παναγία, τα νεκροταφεία, κλπ.

Τέλος, καλούμε το λαό του Δήμου Δίου – Ολύμπου, το λαό της Πιερίας να σταθούν στο πλευρό μας και όλοι μαζί να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να φέρει για ψήφιση στη Βουλή την πρόταση νόμου των συνδικάτων και των επιτροπών αγώνα, η οποία προβλέπει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και, την καταβολή των δεδουλευμένων μας εδώ και τώρα.

Εργαζόμενοι Συμβασιούχοι του

Δήμου Δίου Ολύμπου


 

 

 

 

Αλληλεγγύη στους συμβασιούχους του Δήμου Δίου-Ολύμπου!

ΤΟ ΣΙΥΝΠ “Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ” χαιρετίζει το δίκαιο αγώνα των συμβασιούχων του δήμου Δίου-Ολύμπου και στηρίζει τα αιτήματά τους για καταβολή των δεδουλευμένων και για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.
Η τρομοκρατία που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι από τη δημοτική αρχή κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης τους την Παρασκευή, δε βρήκε πρόσφορο έδαφος. Οι απειλές για εισαγγελικές παρεμβάσεις, η παρουσία της αστυνομίας στο ΧΥΤΑ κάθε τόσο, η προσπάθεια να ρίξουν την ευθύνη της απειλής της δημόσιας υγείας στους εργαζόμενους, έπεσαν στο κενό.

Οι εργαζόμενοι επέστρεψαν την ευθύνη σ’ αυτούς που ανήκει, δηλαδή στην κυβέρνηση και στην πλειοψηφία της τοπικής διοίκησης.

 

Το ΣΙΥΝΠ  θεωρεί χρέος του να εκφράσει την αλληλεγγύη του στα ταξικά μας αδέρφια που δίνουν τη μάχη για σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και μισθό που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες τους.

 Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν  διαχειριστή της εξουσίας του κεφαλαίου να μετατρέψει τη δουλειά σε ζητιανιά.

Η εργασιακή ζούγκλα που διαμορφώνουν εδώ και χρόνια όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να υπηρετήσουν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, μέσα από τους αγώνες  μπορεί  να ανατραπεί!

Καλούμε τους εργαζόμενους στο εμπόριο, στις υπηρεσίες, στην παραγωγή να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και όσους υπηρετούν τις πολιτικές που γυρίζουν τους εργαζόμενους στο μεσαίωνα.

Ο δίκαιος αγώνας των  συναδέλφων συμβασιούχων στην καθαριότητα αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη και πρέπει να βρεθεί σύσσωμη στο πλευρό των εργαζομένων που δίνουν τη μάχη για το ψωμί των οικογενειών τους.

Ο αγώνας αυτός είναι και δικός μας αγώνας!

 


 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

 

Η δημοσιοποίηση  της  απόφασης  της Ολομελείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου στέλνει τελεσίδικο μήνυμα. Χιλιάδες εργαζόμενοι   στους Δήμους της χώρας στέλνονται στην ανεργία και για πολλούς από αυτούς, αμφισβητείται προκλητικά ακόμη και η ίδια τους η πληρωμή για δεδουλευμένα.

Μέσω αυτής της καταδικαστέας για εμάς  και απαράδεκτης  ως προς το περιεχόμενο της  για τους ίδιους  τους εργαζόμενους  απόφασης    μπαίνουν στο στόχαστρο όλοι όσοι θέλουν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς  υπεύθυνα  τις  υπηρεσίες καθαριότητας  στους Δήμους τους ,  να προστατεύσουν  την δημόσια υγεία και το περιβάλλον  των πόλεων τους, όσοι αρνούνται να παραδώσουν στους εργολάβους  κρίσιμες δημόσιες  υπηρεσίες.

Μέσω αυτής της απόφασης  βρίσκει διέξοδο διαφυγής  η Κυβέρνηση , που  έδρασε  τυχοδιωκτικά  με το θέμα των συμβασιούχων  και  το δικαίωμά τους  στην μόνιμη σταθερή δουλειά  και σε κάλπικη   αντιπαράθεση με την  ΝΔ και   ποτέ δεν  αποστασιοποιήθηκε από το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης  της αποκομιδής  και  διαχείρισης  των απορριμμάτων,  ζήτημα   στην ημερήσια διάταξη  και    διακαής  πόθος  μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων .

Ως δημοτική αρχή δεν μας επιτρέπεται  να σιωπήσουμε. Η σιωπή μας  θα σήμαινε ότι συνηγορούμε  οι πόλεις μας  να γίνουν  χωματερές  το επόμενο διάστημα . Ότι αποδεχόμαστε  την απόλυση   χιλιάδων εργαζομένων,  ενώ γνωρίζουμε ότι είναι πλήρως αναγκαίοι, προσελήφθησαν  μέσω ΑΣΕΠ και με το καθεστώς της σύμβασης  γιατί  το κράτος  δεν άφηνε άλλο δρόμο επιλογής  στους  Δήμους  μας  ώστε  να καλύψουν στοιχειωδώς  τις  ανάγκες  τους  . Η σιωπή μας  θα είναι συνενοχή  στο τερατόμορφο καθεστώς της ανακύκλωσης των  ανέργων που κτίζεται  χρόνια τώρα  και  που  για  τις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων είναι  η  βασική   αιτία  των   εργατικών ατυχημάτων  που  εκτινάσσονται   με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία  χρόνια

Λέμε λοιπόν  «όχι»  σε αυτό τον νέο  αντιλαϊκό κατήφορο   και καλούμε  Δημάρχους  και  δημοτικά συμβούλια που ήδη  έχουν δηλώσει την εναντίωσή τους   στις απολύσεις  να συνταχτούν με το αίτημα της άμεσης  νομοθετικής παρέμβασης της Κυβέρνησης, ώστε  το πρόβλημα που έχει ανακύψει με ευθύνη της  να λυθεί  άμεσα, να πληρωθούν και να  μονιμοποιηθούν  οι εργαζόμενοι,  να λειτουργήσουν απρόσκοπτα  και χωρίς νέα -ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα- οι Δήμοι .

Συντασσόμαστε  και θα συνδράμουμε, με ό,τι μέσο έχουμε στην διάθεση μας,  με   τους αγώνες και τις  αγωνίες των εργαζομένων . Είναι η ελάχιστη υποχρέωσή μας.

Στηρίζουμε τις δίκαιες και αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους Δήμους και την απεργία στις 29 Ιουνίου.

 


ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

                                  ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κατερίνης καταγγέλλει την από κοινού απόφαση συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία το δικαίωμα στην εργασία κρίνεται αντισυνταγματικό, και πετιούνται στην ανεργία άλλες 15.000 συμβασιούχοι στον κρίσιμο κλάδο της καθαριότητας και σε άλλες υπηρεσίες των ΟΤΑ.

Η απόφαση είναι ξεκάθαρη, παρά την εξαπάτηση που επιχειρούν η κυβέρνηση και οι διάφοροι συνεπείς συμπαραστάτες της. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Δεσμεύεται μόνο για την καταβολή των δεδουλευμένων (οι συμβασιούχοι παραμένουν απλήρωτοι, ποιος ευθύνεται για τους «όγκους σκουπιδιών» που αρχίζουν να σχηματίζονται στις πόλεις;), ενώ ουσιαστικά προτείνει στους δημάρχους να προχωρήσουν σε προσλήψεις «δίμηνων», απολύοντας 15.000 περίπου συμβασιούχους από τους Δήμους (η καθαριότητα των δημόσιων χώρων δεν είναι πάγια και διαρκής ανάγκη, δεν είναι αυτονόητο δικαίωμα των οικογενειών μας;;).

Δεκαετίες τώρα συντηρείται αυτή η απαράδεκτη ομηρία των εργαζομένων και η ανακύκλωση των ανέργων στις υπηρεσίες των Δήμων, αν και οι ανάγκες που καλύπτουν είναι πάγιες και διαρκείς. Τέτοια είναι, βέβαια, και η ανάγκη της λαϊκής οικογένειας για δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες καθαριότητας. Τόσο όμως οι Κυβερνήσεις, όσο και η πλειοψηφία των Δημοτικών Αρχών, όλα αυτά τα χρόνια, απαξίωσαν συστηματικά τις υπηρεσίες καθαριότητας, με συνέπεια να μην υπάρχει προσωπικό, εξαιτίας της μερικής απασχόλησης και της απαγόρευσης των προσλήψεων, τα μηχανήματα και τα οχήματα στην καθαριότητα να αχρηστεύονται, αλλά και αυτά που κυκλοφορούν να έχουν βλάβες, θέτοντας καθημερινά σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και την ασφάλεια εργαζομένων (αλλά και δημοτών), σε ένα de facto ανθυγιεινό και επικίνδυνο αντικείμενο εργασίας. Έκαναν  και κάνουν ό,τι είναι δυνατόν να καταλήξουν οι υπηρεσίες καθαριότητας στα χέρια αετονύχηδων που βγάζουν χρυσάφι από το σκουπίδι.

Ο τυχοδιωκτισμός της Κυβέρνησης, που θέλει να βρει διέξοδο διαφυγής μέσω αυτής της Απόφασης του Ελεγκτικού για το θέμα των συμβασιούχων και το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία, πρέπει να βρει όλους τους εργαζόμενους απέναντι. Είναι  κάλπικη η αντιπαράθεσή της με τη ΝΔ, η οποία ποτέ δεν αποστασιοποιήθηκε από το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, αφού ταυτίζονται στην εξυπηρέτηση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και σ’ αυτόν τον τομέα. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, την παραμονή της απεργίας των συμβασιούχων, δήλωνε χαρακτηριστικά πως «κάποια στιγμή η καθαριότητα, όπως και πολλές άλλες υπηρεσίες, μπορούν να εξυπηρετηθούν καλύτερα από τον ιδιωτικό τομέα». Αυτό που δε λέει βέβαια είναι γιατί οι ιδιώτες θα εξασφαλίσουν «καλύτερη εξυπηρέτηση» και πόσο αυτό θα στοιχίζει μακροπρόθεσμα στους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά (έστω και αν προσωρινά, σε μια πρώτη φάση, πιθανώς εμφανίσουν ότι η επιβάρυνση είναι μικρότερη), αφού κριτήριο της «εξυπηρέτησης» θα είναι πάντα η κερδοφορία τους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κατερίνης συντάσσεται με το δίκαιο αγώνα όλων των συμβασιούχων και απαιτεί από την κυβέρνηση:

  • να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα στους συμβασιούχους
  • να φέρει αμέσως στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσαν οι Επιτροπές Αγώνα συμβασιούχων από όλη την Ελλάδα για άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου
  • να γίνουν με κρατική χρηματοδότηση όλες οι απαιτούμενες νέες μόνιμες προσλήψεις στους δήμους
  • μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους
  • δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες καθαριότητας για τους δημότες
  • καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δήμου Κατερίνης.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να μην προχωρήσει σε καμία απόλυση συμβασιούχου και να στηρίξει το αίτημα των συμβασιούχων για μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Καλούμε, επίσης, τους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους, να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Να μην κάνουν πίσω στο δίκαιο αγώνα τους. Να αγωνιστούν μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και να απαντήσουν ενωμένοι σε κάθε προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης. Παράνομο και αντισυνταγματικό δεν είναι το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία για τον καθένα, αλλά οι αποφάσεις που το καταπατούν. Παράνομο και αντισυνταγματικό δεν είναι, κατ’ επέκταση, το δικαίωμα σε αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες καθαριότητας υψηλού επιπέδου. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη!

Κατερίνη, 25-6-2017

Για τη

Οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι

Μπάμπης Παπαδόπουλος

Σταύρος Ανανιάδης

Θεοδώρα Αθανασούλα