Καταπολέμηση ουσίας

κι όχι λόγια ανούσια, κάθε φθινόπωρο

για τον “χρυσό” της Πιερίας και της Ελλάδας

   Ανοιχτή επιστολή-έκκληση της ΕτΟ στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κατερίνης και όποιον άλλο ενδιαφερόμενο για τα κρούσματα παράνομης συγκομιδής, διακίνησης και εμπορίας ακτινιδίου

 

Αξιότιμε κε εισαγγελέα
(και αξιότιμοι κοι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη,
αξιότιμοι κοι βουλευτές και κα βουλεύτρια),

 

η συντεταγμένη ελληνική πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της, αρκετά συχνά στις μέρες μας, δημοσιοποιεί στοιχεία παρανομούντων που συνήθως δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν, προκειμένου να πατάξει σημαντικές εγκληματικές συμπεριφορές και να αποκλείσει την επανάληψή τους. Πολλές φορές, σεις κε εισαγγελέα το γνωρίζετε καλύτερα απ’ όλους, νόμοι και διατάξεις σοφές και απαραίτητες, έχουν ως «παράπλευρη απώλεια» να μετατρέπονται σε ασπίδα προστασίας ατόμων που παρανομούν και συνεχίζουν να παρανομούν, γιατί απλώς οι παραπάνω διατάξεις απαγορεύουν να γίνουν γνωστά τα στοιχεία του παρανομούντα, ως τη στιγμή της αμετάκλητης καταδίκης. Με δεδομένο τον ρυθμό απόδοσης δικαιοσύνης στη χώρα μας, αυτό μπορεί να σημαίνει από κάποιους μήνες ως κάποια χρόνια. Στο μεσοδιάστημα, ο εν δυνάμει ένοχος μπορεί να συνεχίζει τη δράσή του και να συλλέγει πολλές επ’ αυτοφώρω συλλήψεις, με μόνη επίπτωση μια μελλοντική δίκη, χωρίς καμία επίπτωση στην ευχέρεια επανάληψης της παράνομης δράσης του ή και επέκτασής της.

 

Αν για τις περιπτώσεις σεξουαλικών εγκλημάτων, τηλεφωνικής ή όποιας άλλης απάτης, εγκλημάτων που αφορούν ανήλικους, άτομα τρίτης ηλικίας, οργανωμένο έγκλημα και πολλά άλλα η συντεταγμένη πολιτεία ήδη έχει ξεπεράσει –με νόμιμο τρόπο- τους περιορισμούς που δημιουργούν στην πληροφόρηση οι διατάξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και την προστασία του τεκμηρίου της αθωότητας (ή ό,τι άλλο) έκρινε ότι πρέπει και μπορεί να ενημερώσει το κοινό με ικανά στοιχεία που θα αποτρέψουν επανάληψη παράνομων πράξεων ή θα βοηθήσουν τις Αρχές στην ενδελεχέστερη έρευνα… γιατί δεν επιλέγει να συμβεί το ίδιο και στην περίπτωση των διακινητών και εμπόρων ακτινιδίων που παρανομούν ξανά και ξάνα κάθε χρόνο;

 

Τα κρούσματα είναι πολλά κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες. Στοιχεία ανακοινώνονται από πολλούς αρμόδιους φορείς και Αρχές, από το επίπεδο της Αντιπεριφέρειας, της Περιφέρειας ως και του αρμόδιου Υπουργείου. Συνιστούν οι αρμόδιοι προσοχή και προσήλωση στους νόμους, αλλά η παράνομη εξασφάλιση κερδών είναι συνήθως ισχυρότερο κίνητρο. Ιδιωτικές τράπεζες για ιδιωτικές οφειλές δημιούργησαν μηχανισμό καταγραφής και τιμωρίας. Γιατί δεν υπάρχει «Τειρεσίας» έστω για επιχειρηματίες που μόνιμα παρανομούν;;; Το κοινό καλό δεν είναι υπέρτερο όλων των άλλων;

Είναι ανάγκη να επέμβετε αποτελεσματικά και γιατί «ο χρυσός της Πιερίας» και πολλών περιοχών της Ελλάδας, διακινείται λάθρα και παράνομα και καταλήγει και να μειώνει το θησαυροφυλάκιο όλων και να υποβαθμίζει τον «χρυσό» μας σε λευκοσίδηρο. Όχι με την επιλογή των πολλών και των νόμιμων, αλλά των λίγων παρανομούντων που συνεχίζουν να εμφανίζονται ως σωτήρες έμποροι και επιχειρηματίες, ως να καταδικαστούν, χρόνια μετά σε κάποια ποινή που και πάλι μπορεί να παραμείνει άγνωστη στο ευρύ –σχετικό- κοινό.

Η όποια επέμβασή σας θα πρέπει να είναι άμεση και καίρια γιατί ο «χρυσός μας» παράγεται όλο το χρόνο και συλλέγεται συγκεκριμένη και σύντομη χρονική περίοδο.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.-

 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αθήνα, 23 Αυγούστου   2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δέσμευση 80 τόνων παράνομα διακινούμενων ακτινιδίων

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε όλη την χώρα

 

Μετά από ελέγχους κλιμακίων του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με την ΥΕΔΔΕ  (Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημόσιων Εσόδων) και την Ελληνική Αστυνομία, για κρούσματα παράνομης κοπής και διακίνησης ακτινιδίων σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, ήδη έχει διαπιστωθεί η παράνομη συγκομιδή και διακίνηση  ποσότητας πάνω από 80 τόνους ακτινιδίων, τα οποία και έχουν δεσμευτεί και θα καταστραφούν.

Η έρευνα είναι εξονυχιστική και διερευνάται η ύπαρξη παράνομου κυκλώματος τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, δηλαδή στις χώρες προορισμού.

Οι έκτακτοι έλεγχοι παράνομης κοπής (χωρίς άδεια ή με πλαστά στοιχεία) και διακίνησης ακτινιδίων θα εντατικοποιηθούν το επόμενο διάστημα σε όλη τη χώρα, με τον κατάλληλο συντονισμό των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών (μικτά κλιμάκια) και την χρήση νέων τεχνολογιών.

Ως γνωστόν, η νόμιμη συγκομιδή ακτινιδίων γίνεται μόνον μετά από άδεια των αρμόδιων αρχών και εφόσον η παραγωγή έχει φτάσει τα κατάλληλα επίπεδα σακχάρων ώστε να διασφαλίζονται τα standards ποιότητας.

Η πρόωρη συγκομιδή ακτινιδίων, εκτός του ότι  δίνει ένα προϊόν εξαιρετικά υποβαθμισμένο ποιοτικά, ρίχνει και το γενικό επίπεδο των τιμών των παραγωγών. Έτσι οι παραγωγοί ακτινιδίου θεωρητικά μόνον κερδίζουν (παίρνοντας με διαδικασίες ελεγχόμενης νομιμότητας χρήματα  στο χέρι), αφού τελικά:

α) ό,τι κερδίζουν σε τιμή το χάνουν σε κιλά

β) η υποβαθμισμένη ποιότητα του προϊόντος τους, δυσφημεί το ελληνικό ακτινίδιο και υποσκάπτει το μέλλον της καλλιέργειας ακτινιδίου στην Ελλάδα.

Η καλλιέργεια του ακτινίδιου συμβάλει σημαντικά στην αγροτική οικονομία της χώρας μας και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στις νέες φυτεύσεις, στην παραγωγή και στις εξαγωγές. Τα τελευταία 10 χρόνια η παραγωγή έχει τριπλασιαστεί και φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τους 210.000 τόνους. Πάνω από το 65% της παραγωγής ακτινιδίου εξάγεται.

Έτσι η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση στις εξαγωγές και στην παραγωγή ακτινιδίου παγκοσμίως.

Για να συνεχιστεί αυτή η θετική  πορεία του ελληνικού ακτινιδίου, είναι απαραίτητο να διασφαλιστούν κυρίως η ποιότητα του προϊόντος και ο υγιής ανταγωνισμός.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και γενικότερα η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προστατεύει  τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των παραγώγων ακτινιδίου. Επομένως δεν θα επιτρέψει καμία πρακτική που υποβαθμίζει και δυσφημίζει το ελληνικό ακτινίδιο στις διεθνείς αγορές.

Για το λόγο αυτό η συγκομιδή νωρίτερα από τον κατάλληλο χρόνο και χωρίς άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή και ήδη το ΥΠΑΑΤ έχει προχωρήσει σε συνεργασία και με άλλες αρμόδιες ελεγκτικές αρχές στους απαραίτητους έκτακτους ελέγχους σε όλη τη χώρα και σε όλα τα σημεία εξόδου της χώρας.

Το ΥΠΑΑΤ καλεί όσους παραγωγούς υποκύπτουν στις σειρήνες των επιτήδειων κερδοσκόπων, να μην συνεχίσουν να διευκολύνουν την υπονόμευση της καλλιέργειας του ακτινιδίου στη χώρα μας. Στην ουσία καταστρέφουν εκτός από το δικό τους μέλλον και το μέλλον της πλειοψηφίας των παραγωγών ακτινιδίου που με σκληρούς αγώνες, πολύ επιμέλεια και φροντίδα, χρόνια τώρα, έφτασαν το ελληνικό ακτινίδιο στις κορυφαίες θέσεις των διεθνών αγορών.

 

Κρούσμα πρόωρης συγκομιδής ακτινιδίων στην Πιερία(κλικ)

 

 

 

170922 ΔΤ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΑΡΤΙΔΑΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΓΕΩΠΟΝΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

 

Δελτίο τύπου για Ακτινίδια 11-9-2017-1