ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές: καμία επένδυση

Κήπου: επιστρέφω στα καθήκοντά μου

οι εξελίξεις στο “ΚαλλιθέαGate” το καθιστούν ολοένα και πιο ενδιαφέρον – ο Κήπου αντεπιτίθεται, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει για το “φιλέτο” και μιλά για “ανομολόγητο στόχο”

 

Το “ΚαλλιθέαGate”, όπως φάνηκε από την πρώτη στιγμή, εξελίσσεται σε πεδίο αντιπαράθεσης στο υψηλότερο δυνατό Πιερικό επίπεδο, περιλαμβάνοντας -ως τώρα- τους βουλευτές του νομού (ένας βετεράνος και τρεις νέοι), έναν δήμαρχο (κραταιό και πολλά υποσχόμενο, ως πρόσφατα), έναν επιχειρηματία (από τους σημαντικότερους και πλέον εύρωστους στην Πιερία) και έναν πρόεδρο τοπικής κοινότητας (σύμβολο της συντηρητικής παράταξης και εκλογικό στυλοβάτη, με προσωπικά ρεκόρ). Αν όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν εξασφάλιση για μια άκρως ενδιαφέρουσα υπόθεση -κυρίως πολιτικά-, τότε λίγα ενδιαφέροντα απέμειναν στην Πιερία…

 

Ημέρα διπλής εξέλιξης η σημερινή αφού -με διαφορά λίγων ωρών- είχαμε και τη δημόσια θέση των βουλευτών και του πιερικού ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την αντίδραση του Ευάγγελου Κήπου στη διαγραφή-εκπαραθύρωσή του από το Σάββα Χιονίδη. Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Καλλιθέας, με εξώδικό του προς έξι -6- παραλήπτες και δήλωσή του στην ΕτΟ, δεν παραδίδει την προεδρία του τοπικού συμβουλίου, θεωρώντας την σε βάρος του διαγραφή παράνομη, καταχρηστική, νομικά αβάσιμη και συκοφαντική. Το εξώδικο με την άποψή του ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει να εκπληρώνει τα καθήκοντά του, δίνοντας ένα διάστημα πέντε ημερών στο Σάββα Χιονίδη να επανορθώσει. Το εξώδικο στάλθηκε σήμερα -εκτός από το δήμαρχο Κατερίνης-, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στην Περιφέρεια, στον αναπληρωτή του στο τοπικό συμβούλιο που ανέλαβε την προεδρία του, το προεδρείο της ΚΕΔΕ και τον υπουργό Εσωτερικών, κο Σκουρλέτη. Στο κείμενο, ως λόγος ακυρότητας της απόφασης Χιονίδη, εντοπίζεται και το γεγονός ότι ο δήμαρχος επικαλέστηκε διάταξη νόμου που έχει ήδη αλλάξει, αλλά και ότι στην συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας που αποφάσισε τη διαγραφή του δεν υπήρχε η αναγκαία απαρτία των 2/3 δημοτικών και τοπικών συμβούλων.

 

 

 

oxikhpou

 

 

Πριν γίνει γνωστή η απόφαση Κήπου να μην δεχτεί τη διαγραφή του και να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, οι τρεις βουλευτές Πιερίας και η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ, απαντούσαν στα όσα αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ και το “φιλέτο” της Καλλιθέας, στην πρόσφατη δήλωση του επιχειρηματία Βασίλη Λάμπρου. Με την κοινή τους δήλωση, οι τρεις βουλευτές -στην ουσία- διαψεύδουν τα περί τουριστικής επένδυσης, υπενθυμίζοντας ότι ήταν δεδομένη η χρήση του “φιλέτου” για ναυταθλητικές εγκαταστάσεις (ως τη μόνη επιτρεπτή από το Νόμο κατασκευή) και αφήνουν αιχμές για “ οι «επενδύσεις» … που επιδιώκουν αγορές παραθαλάσσιων «φιλέτων» σε τιμές εξωφρενικά υποδεέστερες από την πραγματική αξία τους μέσω της εκμετάλλευσης ισχυουσών χρήσεων γης με προφανή και ανομολόγητο στόχο την κατάργηση στο μέλλον των χρήσεων αυτών”.

 

Επενδύσεις και «επενδύσεις»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.

Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Βασίλη Λάμπρου
για τον
διαγωνισμό της δημόσιας παραθαλάσσιας έκτασης στην Καλλιθέα

………………….

      Την 30-11-2017 ο επιχειρηματίας κ. Βασίλης Λάμπρου προέβη σε δήλωση στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στην οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «ο Δήμαρχος Κατερίνης και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Πιερία απέτρεψαν μια μεγάλη τουριστική επένδυση, στην οποία θα δημιουργούνταν εκατόν πενήντα και πλέον νέες θέσεις εργασίας», αφήνοντας να εννοηθεί από τα συμφραζόμενα ότι η «αποτραπείσα» επένδυση αφορούσε την ανέγερση νέας ξενοδοχειακής μονάδας, που θα δημιουργούσε «νέες πηγές εσόδων, νέες θέσεις εργασίας και συνθήκες ευημερίας και προόδου για τον τόπο μας».

      Υπενθυμίζουμε και επισημαίνουμε ότι ο πλειοδοτικός διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ αφορούσε δύο (2) – και όχι ένα (1) – όμορα παραθαλάσσια ακίνητα συνολικής έκτασης περίπου 52 στρεμμάτων και ότι βάσει του σήμερα ισχύοντος Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) η επιτρεπόμενη χρήση στα ακίνητα αυτά προβλέπει ανάπτυξη ΜΟΝΟΝ ναυταθλητικών εγκαταστάσεων.

      Επομένως:

α. Ουδεμία μεγάλη τουριστική επένδυση και δη για ανέγερση νέας ξενοδοχειακής μονάδας «απετράπη» από τους βουλευτές Πιερίας του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Άλλωστε, ο κ. Λάμπρου, όταν τον Μάρτιο του 2016 επισκέφθηκε μαζί με τον βουλευτή Πιερίας κ. Κουκοδήμο τον τότε Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλα, εξεδήλωσε ενδιαφέρον και πρόθεση αξιοποίησης της έκτασης για κατασκευή ναυταθλητικών εγκαταστάσεων – των μόνων, δηλαδή, που επιτρέπονται βάσει του σήμερα ισχύοντος Γ.Π.Σ. Αν ο κ. Λάμπρου είχε άλλους σκοπούς (π.χ. ανέγερση νέας ξενοδοχειακής μονάδας), αυτό μόνον ο ίδιος το γνωρίζει.

β. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι οι συμμετασχόντες (μεταξύ αυτών και ο κ. Λάμπρου) στον πλειοδοτικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ (Μάρτιος 2016) κατέθεσαν τις προσφορές τους λαμβάνοντας υπόψη τους την επιτρεπόμενη χρήση γης (ναυταθλητικές εγκαταστάσεις). Όπως και ο κ. Λάμπρου αναφέρει στη δήλωσή του, η μεγαλύτερη προσφορά ήταν της τάξης του 1.100.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η αξία κάθε ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟΥ στρέμματος υπολογίσθηκε από τον πλειοδοτήσαντα σε 21.150 ευρώ περίπου (!!!). Θα ήταν χρήσιμο για τη συναγωγή συμπερασμάτων να είχε εκφέρει και ο κ. Λάμπρου γνώμη για τα 21.500 ευρώ ανά στρέμμα, η εταιρία του οποίου, ως γνωστόν, είναι ιδιοκτήτρια του όμορου ξενοδοχείου.   

     Ο τουρισμός και οι επενδύσεις στον τομέα αυτόν αποτελούν πρωταρχική προτεραιότητα για τη σημερινή Κυβέρνηση. Στα σχεδόν τρία χρόνια διακυβέρνησης αυτό έχει αποδειχθεί πολλαπλώς και θα αποδεικνύεται με την πάροδο του χρόνου. Όμως, είναι άλλο ζήτημα οι επενδύσεις και άλλο ζήτημα οι «επενδύσεις», δηλαδή εκείνες που επιδιώκουν αγορές παραθαλάσσιων «φιλέτων» σε τιμές εξωφρενικά υποδεέστερες από την πραγματική αξία τους μέσω της εκμετάλλευσης ισχυουσών χρήσεων γης με προφανή και ανομολόγητο στόχο την κατάργηση στο μέλλον των χρήσεων αυτών.  

             Ν.Ε  ΣΥ.ΡΙΖ.Α  ΠΙΕΡΙΑΣ

              ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ                                                       

            Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα

              Χαρίλαος Τζαμακλής

              Αστέριος Καστόρης

 

Μετά τις σημερινές εξελίξεις, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον όσα αναμένεται να συμβούν και τα οποία έχουν δηλωθεί από τους ήδη εμπλεκόμενους: τη μήνυση του βουλευτή Πιερίας της ΝΔ, Κ. Κουκοδήμου κατά του δημάρχου Κατερίνης και τις αποκαλύψεις που διαφάνηκε να είναι αποφασισμένος να κάνει ο Βασίλης Λάμπρου για την προεκλογική οικονομική στήριξη του Σάββα Χιονίδη.