Ραντεβού στις 26/3, στις 7μμ

στη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου

23 θέματα στην ημερήσια διάταξη

 

 

Αμέσως μετά τον εορτασμό της 198ης επετείου της Επανάστασής μας συνεδριάζει το Δημοτικό μας Συμβούλιο, με 23 θέματα στην ημερήσια διάταξη και μερικά απ’ αυτά, οριακώς αποδεκτά για συνεδρίαση σχεδόν προεκλογική.

Το πρώτο στην ημερήσια διάταξη θέμα αφορά μια τακτοποίηση που -κατά πολλούς- παραμελήθηκε για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα και ήλθε στο προσκήνιο ως υποχρέωση μη επιδεχόμενη αναβολή εκπλήρωσης, λόγω Κτηματολογίου. Αναμένεται να υπερψηφιστεί χωρίς προβλήματα, αν και κάποιοι εκτός Δημοτικού Συμβουλίου θα διαφωνήσουν με την εξέλιξη.

Μεταξύ των 23 θεμάτων και η “Αποδοχή αιτήματος για εκμίσθωση 17,67 στρεμμάτων στη θέση Γούρνες Λιτοχώρου για Α.Π.Ε. με δημόσιο διαγωνισμό μέσω ΔΕΑΔΟ Α.Ε. (Εισήγηση Δημόπουλος Κωνσταντίνος, Δήμαρχος)” που “πέρασε” στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ της δημοτικής επιχείρησης με τις ψήφους της πλειοψηφίας. Αυτό που ΔΕΝ γίνεται φανερό από τον τίτλο του θέματος είναι ότι η εν λόγω εκμίσθωση αφορά την πρόθεση ιδιώτη να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά εντός της έκτασης του αμμορυχείου μας. Και η εκμίσθωση να είναι για πενήντα -50- χρόνια-ζωή να ‘χουμε. Έτσι το μοναδικής εξωγήϊνης ομορφιάς τοπίο του αμμορυχείου μας θα αποκτήσει και ανακύκλωση δομικών υλικών και φωτοβολταϊκό πάρκο.
Η νομοθεσία περί ΑΠΕ και φωτοβολταϊκών ορίζει, μεταξύ πολλών άλλων:

Η Σύμβαση Συμψηφισμού που υπογράφεται μεταξύ του Προμηθευτή και του αυτοπαραγωγού έχει διάρκεια ισχύος 25 έτη, με έναρξη ισχύος την ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης του φωτοβολταϊκού συστήματος.

Εάν ο αυτοπαραγωγός αλλάξει προμηθευτή για την ηλεκτροδότηση της κατανάλωσής του, λύεται αυτοδικαίως η Σύμβαση Συμψηφισμού και συνάπτεται νέα Σύμβαση Συμψηφισμού για το υπολειπόμενο εκ των είκοσι πέντε (25) ετών διάστημα μεταξύ του αυτοπαραγωγού και του νέου προμηθευτή.

Σε περίπτωση μεταβίβασης της ιδιοκτησίας του χώρου όπου βρίσκεται εγκατεστημένος ο φωτοβολταϊκός σταθμός, ο νέος κύριος του χώρου υπεισέρχεται αυτοδίκαια στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του μεταβιβάζοντος που απορρέουν από τη Σύμβαση Συμψηφισμού.

Σε περίπτωση που τρίτο φυσικό (επιτηδευματίας ή μη) ή νομικό πρόσωπο αποκτήσει τη νόμιμη χρήση του χώρου, όπου βρίσκεται εγκατεστημένος ο φωτοβολταϊκός σταθμός, μετά τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας στο νέο κύριο δυνάμει έγγραφης συμφωνίας μεταξύ αυτού και του νέου κυρίου του χώρου (π.χ. μέσω μίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κ.λπ.) ο νόμιμος αυτός χρήστης του χώρου υπεισέρχεται αυτοδίκαια στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του νέου κυρίου, που απορρέουν από τη Σύμβαση Συμψηφισμού.

Οπότε, η εκμίσθωση για 50 χρόνια είναι λογική απαίτηση (αφού το ελάχιστο της σύμβασης του παραγωγού με τον προμηθευτή είναι τα 25), ΑΛΛΑ το θέμα είναι ότι η έκταση που θα φιλοξενήσει την επένδυση παραχωρήθηκε από τον Δήμο μας στην ΔΕΑΔΟ μας για 10 χρόνια, εκ των οποίων τα τρία -3- έχουν ήδη παρέλθει. Για να μην κατηγορηθούμε για …διαστρέβλωση και διάφορα άλλα βλακώδη, αυτό που πρώτιστα θέλει να εντοπίσει η ΕτΟ είναι το εξής: για κάποιους λόγους ισχύει ακόμη η 25ετία στη σύμβαση όσων θέλουν να παράξουν ηλεκτρισμό με φωτοβολταϊκά κι αυτών που θα απορροφήσουν την παραγωγή αυτή. Τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι δέκα χρόνια μετά ή και πέντε χρόνια μετά ο ηλεκτρισμός από τον ήλιο θα παράγεται με την συγκεκριμένη τεχνολογία και με τις απαιτήσεις που την συνοδεύουν;

Παρεμπιπτόντως, στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΑΔΟ απασχόλησε -εκτός ημερησίας διάταξης- το θέμα του κομμένου ρεύματος και των οφειλών προς το προσωπικό που μετράει τον τέταρτο μήνα μη καταβολής. Δεν ήταν αυτό το μόνο σημαντικό θέμα, αλλά και όλα τα οκτώ -8- θέματα της ημερήσιας διάταξης. Όσοι δεν είχαν και δεν έχουν ΚΑΜΙΑ διάθεση να αναζητήσουν ευθύνες για την καταστροφική πορεία της μόνης δημοτικής επιχείρησης μας-παντοτινό χρυσωρυχείο, αποδεικνύουν απλώς ότι αποτελούν συνέχεια του καθεστώτος που κρατάει ερείπιο την επιχείρηση και χρυσοφόρα τα προϊόντα της, όχι όμως για την ίδια και τον Δήμο, τους εργαζόμενούς της και τους δημότες.

Κατά πως φαίνεται, σε συνεργασία με την Πιερική Αναπτυξιακή θα τοποθετήσουμε νέα ξύλινα καθίσματα στο αρχαίο θέατρο του Δίου, θα δημιουργήσουμε δημοτικό κουμπαρά για την ενίσχυση των απόρων, θα δωρίσουμε ένα αυτοκίνητο στο ΑΤ μας και θα καθορίσουμε τα της τρέχουσας αρδευτικής περιόδου που κάποτε ήταν να διαχειρίζεται με ηλεκτρονικές κάρτες opos Elvetia.

Το ραντεβού σας με το σώμα διοίκησης του Δήμου μας είναι για τις 7μμ.
Δεν πιστεύω να το χάσετε για να δείτε ποδόσφαιρο… σωστά;

 

 

Η πρόσκληση για την συνεδρίαση

 

 

 

Καλείστε σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημοτικό κατάστημα που εδρεύει στη Δημοτική  Κοινότητα Λιτοχώρου, στις 26.03.2019, ημέρα Τρίτη και ώρα 19.00, βάση των διατάξεων του άρθρου 67 με τίτλο «Σύγκληση του δημοτικού Συμβουλίου» του ν. 3852/2010, για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

  1. Λήψη απόφασης για έκδοση διαπιστωτικής πράξης αυτοδίκαιης κτήσης κυριότητας ακινήτων στη Δ.Ε. Λιτοχώρου εκ του άρθρου 1 του Νόμου 2074/1920. (Εισήγηση Δημόπουλος Κωνσταντίνος, Δήμαρχος).
2. Kατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 – 2022. (Εισήγηση Πούλιος Ιωάννης, Αντιδήμαρχος).
3. Τροποποίηση της αριθμ. 9/2019 Α.Δ.Σ. (Εισήγηση Παπαμιχαήλ Αθανάσιος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου).
4. Λήψη απόφασης για την απευθείας ανάθεση ή μη για την εκμίσθωση δημοτικής έκτασης με αριθμ. τεμαχίου 990ε εμβαδού 24.500 τ.μ. στη θέση ΞΗΡΟΚΑΜΠΙ Κονταριώτισσας, για την κατασκευή εγκαταστάσεων ψυγείων και διαλογητηρίων φρούτων. (Εισήγηση Παπαμιχαήλ Αθανάσιος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου).
5. Καθορισμός αρδευτικής περιόδου έτους 2019. (Εισήγηση Πούλιος Ιωάννης, Αντιδήμαρχος).
6. Έγκριση ή μη πρωτοκόλλων οριστικής παραλαβής εργασιών (παρ. 5 άρθρου 219 Ν. 4412/2016). (Εισήγηση Πούλιος Ιωάννης, Αντιδήμαρχος).
7. 5η Αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Δίου – Ολύμπου οικ. έτους 2019. (Εισήγηση Πούλιος Ιωάννης, Αντιδήμαρχος).
8. Αποδοχή αιτήματος για εκμίσθωση 17,67 στρεμμάτων στη θέση Γούρνες Λιτοχώρου για Α.Π.Ε. με δημόσιο διαγωνισμό μέσω ΔΕΑΔΟ Α.Ε. (Εισήγηση Δημόπουλος Κωνσταντίνος, Δήμαρχος).
9. Λήψη απόφασης για την κατανομή 1ης-3ης  δόσης ΣΑΤΑ 2019. (Εισήγηση Πούλιος Ιωάννης, Αντιδήμαρχος).
10. Συγκρότηση επιτροπών παραλαβής προμηθειών σύμφωνα με το Ν. 4412/2016. (Εισήγηση Παπαμιχαήλ Αθανάσιος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου).
11. Αποδοχή της υπ’ αριθμ. 18281/14-3-2019 απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών. (Εισήγηση Πούλιος Ιωάννης, Αντιδήμαρχος).
12. Λήψη απόφασης για την σύμφωνη γνώμη του Δήμου Δίου – Ολύμπου για την τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. της ΔΕΥΑ, Δίου – Ολύμπου. (Εισήγηση Γρεβενίτης Ευάγγελος, Δημοτικός Σύμβουλος).
13. Εξειδίκευση πίστωσης για τη  χορήγηση έκτακτου χρηματικού βοηθήματος σε άπορους δημότες. (Εισήγηση Πούλιος Ιωάννης, Αντιδήμαρχος).
14. Παράταση προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «Έργο κρασπεδώσεων – πεζοδρομήσεων – ασφαλτοστρώσεων στην Δ.Ε. Λιτοχώρου και Δ.Ε. Αν. Ολύμπου» (Εισήγηση Σαλιώρα Ελένη, Αντιδήμαρχος).
15. Παράταση προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «Κατασκευή ιδιωτικών συνδέσεων αποχέτευσης ακαθάρτων στη Δ.Κ. Βροντούς και στη Δ.Κ. Καρίτσας του Δήμου Δίου – Ολύμπου. (Εισήγηση Πούλιος Ιωάννης, Αντιδήμαρχος).
16. Έγκριση και εξειδίκευση πίστωσης δαπανών ΔΕΗ. (Εισήγηση Πούλιος Ιωάννης, Αντιδήμαρχος).
17. Εκμίσθωση τμήματος δημοτικής έκτασης εμβαδού 26.700 τ.μ. της με αριθμ. τεμ. 416 δημοτικής έκτασης συνολικού εμβαδού 26.914 τ.μ. στη θέση ΜΟΥΤΣΑΛΑ (σχολικό) της Τ.Κ. Δίου του Δήμου Δίου – Ολύμπου. (Εισήγηση Πούλιος Ιωάννης, Αντιδήμαρχος).
18. Αποδοχή ένταξης του έργου με τίτλο «Αναβάθμιση Διυλιστηρίου Λιτοχώρου» στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι». (Εισήγηση Παπαμιχαήλ Αθανάσιος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου).
19. Αποδοχή ένταξης του έργου με τίτλο «Έργα πρόσβασης στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις Δ.Ε. Λιτοχώρου » στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι». (Εισήγηση Παπαμιχαήλ Αθανάσιος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου).
20. Αποδοχή χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών ποσού 80.000 € για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες (ΣΑΕ 055). (Εισήγηση Παπαμιχαήλ Αθανάσιος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου).
21. Λήψη απόφασης για σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Πιερική Αναπτυξιακή για την υλοποίηση του έργου «Αντικατάσταση φθαρμένων ξύλινων σανίδων σε βαθμίδες καθισμάτων στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου». (Εισήγηση Παπαμιχαήλ Αθανάσιος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου).
22. Λήψη απόφασης για την παραχώρηση ή μη ενός  Ι.Χ. αυτοκινήτου στο Α.Τ. Λιτοχώρου. (Εισήγηση Χαρέλας Σταύρος, Αντιδήμαρχος).
23. Λήψη απόφασης για κατάργηση  του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου πρώην Κοινότητας Κονταριώτισσας. (Εισήγηση Πούλιος Ιωάννης, Αντιδήμαρχος).

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Παπαμιχαήλ   Αθανάσιος

 

Κοινοποιείται

1.- κ. Δημόπουλο Κωνσταντίνο

     Δήμαρχο Δήμου Δίου – Ολύμπου.

2.- Χατζή Αθηνά, Νομική Σύμβουλο.

3.- Βασιλούδα Βασίλειο,  (Δ/ντή Τεχνικής Υπηρεσίας)

4.- Πουρπουτίδου Δόμνα,   Προϊσταμένη οικ. υπηρεσίας.

5.- Προέδρους Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.