“Να διαμορφώσουμε εθνική στρατηγική

για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών"

Χάρης Τζαμακλής, εισηγούμενος την σχετική Έκθεση της διακομματικής Επιτροπής στην Ολομέλεια

 

 

Οι απαιτήσεις των ιδιωτών είχαν ενσωματωθεί ως ένα από τα τέσσερα σκέλη της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, με την απόφαση της Βουλής για την συγκρότηση της σχετικής διακομματικής επιτροπής, απάντησε χθες στον συνάδελφό του κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, ο Χάρης Τζαμακλής, βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των συντακτών της Έκθεσης που τελικά υπερψηφίστηκε χθες απ’ όλα τα κόμματα της Βουλής, εκτός του ΚΚΕ που κατέθεσε δική του πρόταση.

Ο αντιπολιτευτικός λόγος υπερβαίνει -πολλές φορές- τη λογική και το θέμα έρχεται προς συζήτηση και κύρωση αφού τέλειωσαν τα μνημόνια και δεν μπορεί να υπάρχει υποψία συμψηφισμού, επεσήμανε ο βουλευτής Πιερίας, απαντώντας στις κατηγορίες ότι το συγκεκριμένο θέμα ήρθε στο προσκήνιο για ψηφοθηρικούς λόγους και εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Η επιτροπή για της διεκδικήσεις συγκέντρωσε και τεκμηρίωσε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για τις θηριωδίες κατά του πληθυσμού, τις καταστροφές υποδομών και των μέσων, τις κλοπές αρχαιολογικών και άλλων θησαυρών και χρυσού, τόνισε ο εκ των εισηγητών κος Τζαμακλής και ξεκαθάρισε και αυτός ότι η Ελλάδα ποτέ δεν θεώρησε το θέμα λήξαν, αλλά και επίσημη δήλωση της ομοσπονδιακής γερμανικής κυβέρνησης -του 2014- επιβεβαιώνει ότι δεν είναι γνωστή στη Γερμανία κάποια επίσημη παραίτηση της Ελλάδας από την πιθανή μελλοντική διεκδίκηση.

 

 

 

 

Το δελτίο Τύπου του βουλευτή

 

 


ΧΑΡΗΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ
Βουλευτής Πιερίας – ΣΥΡΙΖΑ

18 Απριλίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απαιτείται ένα σχέδιο εθνικής στρατηγικής για το θέμα των γερμανικών οφειλών. Το οφείλουμε και στο παρελθόν και στο μέλλον.

 

«Εβδομήντα πέντε περίπου χρόνια μετά την απελευθέρωση της χώρας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Βουλή των Ελλήνων ασχολείται με το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Το γεγονός αυτό καθιστά, κατά τη γνώμη μου, τη σημερινή ημέρα ιστορική. Καλούμαστε σήμερα εμείς, ως αντιπρόσωποι του έθνους και του ελληνικού λαού, να επιτελέσουμε ένα ύψιστο ηθικό, ιστορικό, εθνικό και πατριωτικό χρέος. Θα έπρεπε με όρους σύμπνοιας, ομοφωνίας και ενότητας, συμβάλλοντας έτσι και στην ενότητα των Ελλήνων». Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την τοποθέτησή του στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των συντακτών του πορίσματος της Επιτροπής βουλευτής Πιερίας, Χάρης Τζαμακλής.

«Η πατρίδα μας πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στον πόλεμο και στην κατοχή…Η αναλογία των θυμάτων επί του συνολικού αυτού πληθυσμού ανέρχεται σε ποσοστό 19,7%. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε πεντακόσιες πενήντα οκτώ χιλιάδες (558.000) θανόντες και σε οκτακόσιες ογδόντα χιλιάδες (880.000) ανάπηρους. Συνολικά ένα εκατομμύρια τετρακόσια τριάντα οκτώ χιλιάδες (1.438.000) θύματα». Για τους υμνητές του Χίτλερ σε αυτή την αίθουσα, σχολίασε δε ότι «Ούτε μία φορά ακούσαμε από τους εκπροσώπους τους τη λέξη «Ναζί» ή «θηριωδία». Αναμενόμενο και αυτό».