Η νεοδημοκρατική Όπερα της Πεντάρας

του Στέργιου Καστόρη

“… ο άνθρωπος που χωρίς ντροπή ξεστόμισε ότι «η κοινωνική ισότητα είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση», θίχτηκε ξαφνικά από μια ανάρτηση στο facebook …”

 

 

 

Η  νεοδημοκρατική Όπερα της Πεντάρας

 

του Στέργιου Καστόρη
βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ

 

Είναι γνωστό ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αρέσκεται να παίζει θέατρο. Αυτή τη φορά μας ήρθε στη Βουλή με την Όπερα της Πεντάρας. Με τον αρχηγό της στο ρόλο του περιβόητου κυρίου Πήτσαμ, του αφεντικού που εμπορεύεται ελεημοσύνη, εκμεταλλευόμενος επαίτες -ανάπηρους πολέμου. Όπως ο Πήτσαμ του Μπρέχτ, έτσι κι ο δικός μας Πήτσαμ δηλώνει «φτωχός», ένας από τους πολλούς, που βρίσκονται απέναντι στην ελίτ, δηλαδή … στον Πολάκη!

Εντάξει. Δεν θα τρελαθούμε όλοι, επειδή η Ν.Δ ανακάλυψε καινούργιο επικοινωνιακό παιχνιδάκι. Όσο καλοπροαίρετοι και να είμαστε, δε γίνεται να πιστέψουμε ότι ο οπαδός του κοινωνικού δαρβινισμού, ο άνθρωπος που χωρίς ντροπή ξεστόμισε ότι «η κοινωνική ισότητα είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση», θίχτηκε ξαφνικά από μια ανάρτηση στο facebook.

Η οποία, για να πούμε και του Πολάκη το δίκιο, έλεγε τί;  Έλεγε ότι οι θετικές διακρίσεις υπέρ των ατόμων με αναπηρία είναι υποχρέωση του κράτους και της πολιτείας και δεν είναι ελεημοσύνες και χάρες. Αυτονόητα πράγματα,  που δεν θα μπορούσαν να παρανοηθούν από οποιονδήποτε με κοινή λογική, πόσο μάλλον από κάποιον απόφοιτο του Χάρβαρντ. Την αξιωματική αντιπολίτευση, όμως,  η κοινή λογική δεν τη βολεύει. Κι αφού δεν την βολεύει, της αλλάζει, με κάθε ευκαιρία, τα φώτα.

Τι ισχυρίζεται λοιπόν ότι κατάλαβε η Ν.Δ;  Ότι ο υπουργός έκανε «αήθη επίθεση» σε άτομο με αναπηρία. Και θίχτηκε, λέει, πολύ. Γιατί αυτή τα σέβεται τα άτομα με αναπηρία, τόσο που να θεωρεί ότι δεν έχουν ανάγκη από θετικές διακρίσεις, προνόμια και παροχές.  Αρκεί, λέει, να δημιουργήσουμε ένα καλό επιχειρηματικό περιβάλλον, που θα ανοίξει πολλές θέσεις απασχόλησης  και θα δουλεύουν εκεί τα άτομα με αναπηρία, ισότιμα, με αξιοπρέπεια και χωρίς χάρες.

Κάτι που προφανώς το αναπηρικό κίνημα, δεκαετίες τώρα, δεν το πήρε χαμπάρι και ξοδεύεται τζάμπα σε αγώνες για κοινωνικό κράτος και κοινωνική προστασία, αντί να ζητάει (όπως θέλει και υπόσχεται η αξιωματική αντιπολίτευση)  φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους επιχειρηματίες!

Αυτά στην ουσία υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής της πρότασης.

Αλλά, δεν είναι αυτά που θέλει να συζητήσουμε στη Βουλή. Ξέρει ότι αν δεν τα φτιασιδώσει, αν δεν καμουφλάρει  τις πραγματικές της προθέσεις, τις πραγματικές της πολιτικές, που είναι πιο θατσερικές κι απ’ της Θάτσερ, δεν θα μπορεί να σταθεί ούτε μπροστά στον παπαγάλο του pet shop.

Γι΄ αυτό επιλέγει τη χυδαιότητα και τις αθλιότητες, γι’ αυτό προτιμάει να βαράει στο γάμο του καραγκιόζη, μπας και πετύχει τίποτε μπόσικους. Δυστυχώς γι΄ αυτήν, ακόμα και οι μπόσικοι διαθέτουν κοινή λογική. Και μνήμη. Η οποία, όσο κοντή κι αν είναι, δε γίνεται να μην περιλαμβάνει το βαρύ, πρόσφατο παρελθόν.

Αν λοιπόν η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να αναμετρηθεί με τη σημερινή κυβέρνηση ας το κάνει θαρραλέα, με, τουλάχιστον, στοιχειώδη σοβαρότητα, επί των πραγματικών προβλημάτων, επί της ουσίας.

Εμείς δεν τα ξέρουμε, δεν τα μάθαμε, κι ούτε θέλουμε να τα μάθουμε, τα βρώμικα πολιτικά τερτίπια. Ό,τι λέμε, το εννοούμε. Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε στο φως.

Λέμε λοιπόν, ανοιχτά, καθαρά και ξάστερα, ότι, σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση που επαγγέλλεται ένα συρρικνωμένο κοινωνικό κράτος, το δικό μας σχέδιο για την κοινωνία, το σχέδιο που ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε από την πρώτη στιγμή, έχει πολύ κοινωνικό κράτος και κράτος πρόνοιας. 

Και πολλά δικαιώματα  – ατομικά, πολιτικά, κοινωνικά -όλα τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν με δημοκρατικούς αγώνες και αίμα και  δεν χαρίστηκαν από ελεημοσύνη. Όλα τα δικαιώματα που ψαλιδίστηκαν από τις άγριες νεοφιλελεύθερες πολιτικές των προηγούμενων χρόνων.

Όχι από φιλανθρωπία, συμπόνια και οίκτο, αλλά από ανθρωπισμό. Από βαθειά πεποίθηση και αίσθηση του δικαίου και όχι από υποκριτική κοινωνική ευαισθησία, όπως αυτή που επιδεικνύει η Ν.Δ, που δεν καταλαβαίνει ούτε από ατομικά, ούτε από πολιτικά, ούτε από κοινωνικά, ούτε και από πνευματικά (όπως απέδειξε προσφάτως) δικαιώματα.

Γι΄ αυτό, σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση, μεροληπτούμε υπέρ της δημόσιας και όχι ιδιωτικής υγείας, υπέρ της δημόσιας και όχι ιδιωτικής παιδείας.

Γι΄ αυτό προσπαθούμε να σώσουμε τα καταληστευμένα και ρημαγμένα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης , σε αντίθεση με τη Ν.Δ που υπόσχεται συστήματα Πινοσέτ.

Γι΄ αυτό καταργήσαμε τον επαίσχυντο υποκατώτατο μισθό και τις αναιτιολόγητες απολύσεις, γι΄ αυτό επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Βήμα το βήμα, μέτρο το μέτρο, διορθώνουμε τις αδικίες, επιστρέφουμε, σε όσους άδικα πλήρωσαν το μάρμαρο, τους καρπούς των κόπων και των θυσιών τους.

Όσα πυροτεχνήματα κρότου-λάμψης κι αν προσπαθεί να ρίξει η αξιωματική αντιπολίτευση, όση βαβούρα και βρώμικο κουρνιαχτό κι αν προσπαθεί να σηκώσει, όλα αυτά -και άλλα πολλά- δεν μπορεί να τα κρύψει.

Όπως δεν μπορεί να κρύψει και τις δικές της βαριές αμαρτίες για τη λεηλασία της χώρας, για τις οποίες ούτε μια στάλα αυτοκριτικής και ευαισθησίας δεν κατάφερε ποτέ να επιδείξει.