Μήδεια

στα αρχαία Λείβηθρα

στηριγμένη σε κείμενα των Ευριπίδη, Ανούιγ, Μύλλερ και σκηνοθεσία Χάρη Αμανατίδη

 

 

 

 

 

 

 

Σημείωμα του σκηνοθέτη

ΜΗΔΕΙΑ

ένα όνομα που κανείς δεν δίνει στο παιδί του

 

Αιώνες τώρα συνεχίζει να ακούγεται σαν αποτρεπτικό παράδειγμα, ή για να περιγράψει κάτι ανοίκειο, παράλογο, ανήκουστο, τρομακτικό. Και μόνο στο άκουσμα του ονόματος ΜΗΔΕΙΑ, όλοι αντιλαμβάνονται το μέγεθος του τρόμου που κουβαλά.

Τι οδήγησε όμως τη Μήδεια στο φρικτότερο όλων των εγκλημάτων; Το πάθος; Η ζήλεια; Η εκδίκηση; Ο έρωτας; Η καταγωγή της; Η θρησκεία της; Η τρέλα της; Η εγκατάλειψη; Το αδιέξοδο; Η μοναξιά; Και τι μπορεί να σημαίνει για τον σημερινό άνθρωπο ο μύθος της Μήδειας, το όνομα Μήδεια; Τι αντιστοιχίες και σημεία επαφής υπάρχουν με την «λογική» και το υποσυνείδητο του σύγχρονου ανθρώπου ώστε να καθιστούν τον μύθο και σήμερα κοινωνικά λειτουργικό;

Αυτά τα ερωτήματα θέτει η παράσταση μας. Στηριγμένη στα κείμενα των Ευριπίδη, Ανούιγ, Μύλλερ που προσεγγίζουν το θέμα μας φωτίζοντάς το μέσα από την οπτική των τριών διαφορετικών εποχών τους, αλλά και τη διαφορετικότητα των αισθητικών και ιδεολογικών προσεγγίσεων του καθενός.

Το όμορφα απόκοσμο τοπίο των Λειβήθρων, η αίσθηση της άκρης του κόσμου, το μετέωρο του βουνού και του έναστρου ουρανού επιδρούν καταλυτικά στο μετέωρο βήμα της Μήδειας ανάμεσα στην Αγάπη και στο Μίσος, τη συγχώρεση και την εκδίκηση, τη ζωή και τον θάνατο.

Θερμές ευχαριστίες για την αγάπη και την αμέριστη στήριξη των αρχαιολόγων της εφορείας αρχαιοτήτων Πιερίας, οι οποίοι αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή την παρουσία μας στον χώρο των Λειβήθρων.

Χάρης Αμανατίδης

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Σκηνοθεσία:Χάρης Αμανατίδης

Σκηνικά/Κοστούμια: Βέτα  Χαΐλατζίδου

 Μουσική : Νατάσα Ιωαννίδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Αγαθαγγελίδου

Φωτισμοί: Κώστας Παπουτσίδης

Χειρισμός φώτων & ήχου: Κώστας Παπαδόπουλος

Μακιγιάζ: Όλγα Παπανάκου

 

 ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ :

Δανάη Αμανατίδου

Αγαθή Τζάρτζα

Σοφία Αγαθαγγελίδου

Διονύσης Ζαρώτης

Νατάσα Ιωαννίδου

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Κανονικό: 8 €
Εκπτωτικό: 5 € : (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, πολυτέκνων)
Παιδιά κάτω των 12 ετών δωρεάν.