15η  Απρίλη-μέρα δράσης

για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ

πρωτοβουλία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ)

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το ΔΣ του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας “Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ”, στηρίζοντας την πρωτοβουλία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, αποφάσισε να ορίσει ως μέρα δράσης για διεκδίκηση μέτρων προστασίας των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, την 15η  Απρίλη.

Σε μια περίοδο που κυβέρνηση και εργοδοσία προσπαθούν να περάσουν το αφήγημα του όλοι μαζί μπορούμε, οι εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή να προσπαθούν να προστατευτούν από τον αόρατο εχθρό, πολλές φορές με ελλιπή μέτρα προστασίας.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με το ΣΙΥΝΠ, να υψώσουν το ανάστημά τους. Να απαιτήσουμε εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα για την προστασία της υγείας μας. Να λογαριαστούμε τώρα με την εργοδοσία σε περίπτωση που τολμήσει να προβεί σε οποιαδήποτε μορφή καταπάτησης των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων η υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και της ίδιας τους της ζωής. Να απαιτήσουμε:

 • Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα.
 • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη.
 • Να μετατραπούν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο-5ήμερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
 • Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
 • Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα τζάμια προστασίας στα ταμεία.
 • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market.
 • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, όπως γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
 • Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

 

 

 

Κάλεσμα «σε όλα τα σωματεία των εμποροϋπαλλήλων και των ιδιωτικών υπαλλήλων, επιχειρησιακά και κλαδικά σε όλη τη χώρα να ορίσουν την Τετάρτη 15 Απρίλη ως μέρα παρέμβασης και δράσης, ενημέρωσης και διεκδίκησης στους εργασιακούς χώρους των αλυσίδων super market», απηύθυνε το ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ), κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα Παρασκευή στα γραφεία του, επισημαίνοντας ότι «στην πανδημία δεν μένουμε εκτεθειμένοι! Διεκδικούμε άμεσα μέτρα προστασίας και υγείας!».

«Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας», τονίζεται στο κάλεσμα, «να βρεθούν στα καταστήματα, στην έναρξη των βαρδιών, στα διαλείμματα, στο σχόλασμα. Να αναδειχτούν τα αιτήματα προστασίας, να στηριχθούν οι συνάδελφοί μας στα super market, να καταγγελθούν οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες».

Καλούμε τους συναδέλφους μας στα super market, σημειώνεται, «να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους. Να υψώσουν ανάστημα και γροθιά για να υπερασπιστούν τη ζωή τους, τη ζωή των οικογενειών τους. Να βάλουν μπροστά τα ζητήματα προστασίας της υγείας τους, των δικαιωμάτων τους».

Παράλληλα στη συνέντευξη Τύπου αναπτύχθηκε και το πλαίσιο αιτημάτων που αφορά:

 • Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των super market που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα.
 • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη.
 • Να μετατραπούν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5ήμερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
 • Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
 • Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα τζάμια προστασίας στα ταμεία.
 • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market.
 • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
 • Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.