Ο 13ος “έφυγε” απόψε

για ψηλότερα απ' τον Μύτικα και τον Όλυμπο

πλήρης ημερών και καταξίωσης, ο Κώστας Ζολώτας αιώνια μαζί με τους Κάκαλο, Baud-Bovy, Boissonas, Μπουντόλα…

 

 

 

 

Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, το όνομά του ήταν συνώνυμο του Ολύμπου.

Το πρώτο ορειβατικό καταφύγιο που απέκτησε ο Όλυμπος είναι περισσότερο γνωστό με το όνομα αυτό, παρά με την επίσημη ονομασία του.

Τον τίμησαν πολλοί.

Τον τίμησε η Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του, όταν ήδη είχε σταματήσει να μετρά διασώσεις και διασωθέντες.

Ο Κώστας Ζολώτας,
ο 13ος θεός του Ολύμπου,
“πέταξε” απόψε ψηλότερα από τον Μύτικα και τον Όλυμπο
για ν’ ανταμώσει με τον αγαπημένο του Χρήστο Κάκκαλο,
τους Baud-Bovy και Boissonas,
τον Δημήτρη Μπουντόλα,
την αγαπημένη του Ρόζυ…

Καλό ταξίδι, μπαρμπα-Κώτσιο.

Σας ευχαριστούμε, κε Ζολώτα.

Όχι μόνο για τις διασώσεις και τους διασωθέντες.

Κυρίως γιατί με την δική σου ζολωτένια επιμονή έφερες λίγο παραπάνω πολιτισμό και ήθος, απ’ όσο δεν έφεραν χιλιάδες άλλοι που το προσπάθησαν και το προσπαθούν.

 

 

 

 

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου
Βουλευτής Πιερίας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Κωνσταντίνου Ζολώτα.

Ο Κωνσταντίνος Ζολώτας, ο άνθρωπος που γνώριζε τον Όλυμπο καλύτερα από τον καθένα “έφυγε” χθες για την τελευταία του “ανάβαση”.

Ήταν ένας γνήσιος θεματοφύλακας και πρεσβευτής του μυθικού βουνού όλων των Ελλήνων, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών για τις διασώσεις του.

Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους οικείους του.

 

Συλλυπητήριο  μήνυμα για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Ζολώτα

Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του Κωνσταντίνου Ζολώτα,ενός ανθρώπου που συνέδεσε το όνομά του με το ιερό βουνό του Ολύμπου και τιμήθηκε και από την Ακαδημία Αθηνών για την ανεκτίμητη προσφορά του.

Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα
Βουλευτής Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

 

 

 

 

«Αποχαιρετούμε τον Κώστα Ζολώτα»
Μήνυμα Δημάρχου Δίου-Ολύμπου Βαγγέλη Γερολιόλιου

 

Ο Δήμος Δίου-Ολύμπου κατευοδώνει με συγκίνηση σήμερα τον Κώστα Ζολώτα στην τελευταία του ανάβαση προς τις υπέρτατες κορυφές.

Πέρα από την προσωπική και ανθρώπινη σχέση, που συνέδεσε τον Κώστα με τους περισσότερους από τους συνδημότες μας, ο Δήμος κατευοδώνει τον άνθρωπο που για εξήντα χρόνια έδειχνε με το δικό του τρόπο το δρόμο για μια άλλης μορφής ανάπτυξη, σε όλους όσοι ζούμε στις παρυφές ενός ανυπέρβλητου βουνού.

Με συνέπεια και επαγγελματισμό, από τα μέσα της δεκαετίας του ΄50, ανέδειξε τον Όλυμπο στους τουριστικούς παράγοντες της Ευρώπης, με οργανωσιακή συμπεριφορά πρωτόγνωρη για την τότε μεταπολεμική Ελλάδα. Ως φύλακας και διαχειριστής για δεκαετίες του ορειβατικού καταφυγίου στο “Μπαλκόνι” Ολύμπου, το ταύτισε στη συνείδηση και τη γλώσσα των χιλιάδων επισκεπτών του, με το όνομά του.

Τώρα που, κατά τον ποιητή, «ο ήλιος τ’ Απριλιού λιώνει τα χιόνια στα βουνά, κι ανθίζει η οξυά κι ο γαύρος» ο Κώστας πήρε για τελευταία φορά το σακίδιο με τις αναμνήσεις και τις ιδέες μιας ολόκληρης ζωής και τράβηξε τ’ αψήλου.

Ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου
Βαγγέλης Γερολιόλιος

 

 

Αποχαιρετισμός του Κώστα Ζολώτα

του Κώστα Δημόπουλου,
πρώην Δημάρχου Δίου – Ολύμπου

Αυτή τη φορά ο Κώστας Ζολώτας μας ξεγέλασε. Σκαρφάλωσε στην ψηλότερη κορυφή! Εκεί που οδηγούν όλα τα μονοπάτια μια μέρα, η Χονδρομεσορράχη, το Γομαρόσταλο, το Λούκι, το Κοφτό, τα Καγκέλια, η ζωή….Όμως, η μορφή του παραμένει πάντα ζωγραφισμένη στο Στεφάνι… εκεί θα τον βλέπει η μνήμη μου όποτε κοιτάζω ή σκέφτομαι τον Όλυμπο, την πατρίδα μας. Ο μεγάλος δάσκαλος με τους περισσότερους μαθητές΄ δίδασκε την ορειβασία, την αναρρίχηση και τις πρώτες βοήθειες στο βουνό. Μα το σπουδαιότερο μάθημα που δίδασκε, και που μου έμαθε καλά, ήταν της πραγματικής αγάπης και της πραγματικής συγχώρεσης.

Ο Κώστας Ζολώτας είχε περάσει από μακράν στην αντίπερα όχθη. Έγινε ζωντανός θρύλος, σημείο παγκόσμιας αναφοράς και καμάρι για εμάς τους ολύμπιους πατριώτες του, που ξέρουν και θέλουν να αναγνωρίζουν. Και από χθες, το κομμάτι αυτό της ζωντανής ιστορίας του τόπου μας, πέρασε στην αιωνιότητα, στο Πάνθεον, με το όνομά του χαραγμένο με χρυσά γράμματα στις κορυφογραμμές. Στις κορυφογραμμές εκείνες που, σύμφωνα με τον παππού μου, «…νομίζει κανείς ότι μεταρσιούται εις το άπειρον και εγγίζει τον Υψιστον!» (Κ. Δημόπουλου, «Οι Τουριστικές Ομορφιές του Νομού Πιερίας», Αθήνα 1962)

Λόγω του συγκινησιακού μου φόρτου, θα περιοριστώ σ’ αυτά τα λίγα, διότι φοβάμαι ότι αν συνεχίσω να γράφω, μπορεί οι αλήθειες να εκληφθούν ως υπερβολές, χωρίς να είναι. Άλλωστε ο Κώστας Ζολώτας ήταν απλός και αυτάρκης. Δεν ήθελε πολλά, μόνο να πιεί λίγο «αγίασμα», και κανένα λευκό «Μυθικό Βουνό» με τον κουμπάρο του τον Δημήτρη Γεωργούλη και εμένα…

Καλήαναρρίχηση μπάρμπα – Κώτσο, θα σε θυμόμαστε πάνταδίπλα στη Ζολώταινα, με εκείνο το πλατύ χαμογέλιο, να μη χορταίνεις με τα μάτια σου να απολαμβάνεις εκείνη την ατέλειωτη φαμελιά, που σου χάρισαν οι τέσσερις υπέροχες κορούλες σου.

Κώστας Δημόπουλος
Πρ. Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου

 

Kostas Koukodimos B.
Ο Κώστας Ζολώτας, ο άνθρωπος που αγάπησε και σεβάστηκε τον Όλυμπο όσο κανείς, έφυγε για το αιώνιο ταξίδι, αφήνοντας την τελευταία του πνοή, στα μονοπάτια που έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του.
Η γνωριμία μου μαζί του και η συζήτηση για το αγαπημένο του βουνό, έκρυβε πάντα τη σοφία ενός ανθρώπου που ένιωθε τον Όλυμπο «σπίτι» του. Είχα την ευκαιρία με τον πεθερό μου και προσωπικό του φίλο, αείμνηστο Παύλο Μακρίδη, να τον γνωρίσω λίγο καλύτερα, να τον ακούσω να μιλά με πάθος και αστείρευτη αγάπη για τον μυθικό Όλυμπο. Δεν είναι τυχαίο που τον αποκαλούσαν 13ο θεό του Ολύμπου, φύλακα και οδηγό του.
Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια! Καλό σου ταξίδι !
Στην γειτονιά των αγγέλων και αγαπημένων του ανθρώπων βρίσκεται από χθες ο Κώστας Ζολώτας.
Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λιτοχώρου εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.
Αποχαιρετούμε έναν φίλο ορειβάτη-αναρριχητή, δάσκαλο, έναν πρωτοπόρο της γενιάς του, έναν άξιο συνεχιστή των οδηγών του Ολύμπου! Ο Κώστας Ζολώτας αποτέλεσε πυλώνα της εξέλιξης του πολιτισμού και της ορειβασίας για τον Όλυμπο, το σπίτι του! Πολλά και σημαντικά τα έργα του, λίγα τα λόγια για να σε τιμήσουμε , θα θυμόμαστε την λεβεντιά σου, το ήθος και την ανθρωπιά σου προσπαθώντας να βαδίσουμε στα χνάρια σου για έναν Όλυμπο όπως τον ονειρεύθηκες!
Πρόσεχε μας από εκεί ψηλά και οδήγησε μας!
Να έχεις έναν καλό παράδεισο Κώστα Ζολώτα.
Δίπλα στον μπαρμπα-Χρηστο Κάκαλο, τον Τάκη Μπουντόλα και όλους αυτούς που αγάπησαν, περπάτησαν και προστάτευσαν τον Όλυμπο μας!
Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους…

«Ο ΟΛΥΜΠΟΣ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟΥ»

  Έφυγε σήμερα Τετάρτη 15 Απριλίου 2021 από κοντά μας, ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΟΛΩΤΑΣ, ο άνθρωπος που συνέδεσε το άνομά του με τον Όλυμπο. Ο άνθρωπος που αγωνίστηκε αδιάκοπα για την προστασία, την ανάδειξη και την προβολή του ιερού βουνού, που τόσο αγάπησε.

  Η μνήμη του  ΚΩΣΤΑ ΖΟΛΩΤΑ θα μείνει ανεξίτηλη στους χιλιάδες επισκέπτες του Ολύμπου που είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να γευτούν τη φιλοξενία του.

  Εμείς στο  Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, είχαμε τη χαρά  και την τιμή να τον φιλοξενήσουμε στην επέτειο των δέκα χρόνων της Ορχήστρας Νέων Δίου, της οποίας ήταν φίλος και θαυμαστής της.

  Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και επιφυλασσόμαστε  με την πρώτη ευκαιρία, να διοργανώσουμε με την ορχήστρα μας, μια συναυλία στη μνήμη του.

  Δίον 15 Απριλίου 2021

Για το διοικητικό συμβούλιο

Ο πρόεδρος
Γρηγόρης Παπαχρήστος

 

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Το διοικητικό συμβούλιο  του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ (ΟΡ.ΦΕ.Ο) εκφράζει την μεγάλη του λύπη για το θάνατο του ΚΩΣΤΑ ΖΟΛΩΤΑ, η προσωπικότητα του οποίου ήταν  άρρηκτα συνδεδεμένη με την προστασία του ιερού βουνού των Ελλήνων τον Όλυμπο και την ανάδειξή του στην διεθνή κοινότητα ως χώρου εναλλακτικού τουρισμού συνυφασμένου με τον σεβασμό στο φυσικό και ιστορικό περιβάλλον.

Η ασυμβίβαστη αλλά γεμάτη καλοσύνη και φιλόξενη διάθεση προσωπικότητα του, θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην μνήμη μας ,όπως και στη μνήμη των χιλιάδων επισκεπτών του Ολύμπου, Ελλήνων και Αλλοδαπών .

Το διοικητικό συμβούλιο εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Κατερίνη 15 Απριλίου 2021.

Για το δ.σ. του ΟΡ.ΦΕ.Ο

Ο πρόεδρος
Γρηγόρης Παπαχρήστος

Σ Υ Λ Λ Ο Γ Ο Σ  Λ Ι Τ Ο Χ Ω Ρ Ι Τ Ω Ν  Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ
Με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε τον αδόκητο θάνατο του συμπατριώτη μας ΚΩΣΤΑ ΖΟΛΩΤΑ…
Ο Κώστας Ζολώτας “έφυγε” για τα ψηλά, για τις κορυφές του Ολύμπου, για εκεί που έζησε και έδρασε για πολλές δεκαετίες, για εκεί που αγάπησε… Και θα συνεχίσει το αιώνιο Ταξίδι του για τη Γειτονιά των Αγγέλων, όπου θα βρει την Ορειβατική του οικογένεια… Τον μπαρμπα-Χρήστο Κάκκαλο, τον Γιώσο Αποστολίδη, τον Σπήλιο Αγαπητό, τον Τάκη Μπουντόλα και όλους τους εραστές και λάτρεις του Ολύμπου από όλη τη Γη! Και θα έχουν να λένε ατέλειωτες ιστορίες και περιπέτειες εκεί ψηλά για τις ψηλές κορφές…
Το όνομά του άρρηκτα συνδεμένο με τον Όλυμπο, τη Φύση, την Ορειβασία, την Ορεινή Διάσωση! Ζωντανή διαφήμιση και πρεσβευτής του τόπου μας στα πέρατα της Γης. Έφυγε στα 87 του χρόνια, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στον Όλυμπο, που τόσο αγάπησε αλλά και σε όσους από εμάς ενέπνευσε και υποδέχτηκε στις προσωπικές μας αναβάσεις στις κορυφές… Συνόδεψε στα ψηλά δεκάδες προσωπικότητες από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο!
Το Διοικητικό μας Συμβούλιο και η Λιτοχωρίτικη Παροικία της Θεσσαλονίκης στέλνει τα Ειλικρινή του Συλλυπητήρια στην αγαπημένη του σύζυγο και σε όλη την οικογένειά του, αποστέλλοντας και άνθινο στεφάνι στην εξόδιο ακολουθία του ως ελάχιστο φόρο τιμής και εκτίμησης….
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΚΩΣΤΑ ΖΟΛΩΤΑ!
Θα σε θυμόμαστε ατενίζοντας τις κορφές!
Για το Δ. Σ.
Ο Πρόεδρος, Θεόδωρος Κάκκαλος
Η Γεν. Γραμματέας, Ελένη Καναβούρα
Σήμερα σύσσωμος ο ορειβατικός κόσμος αποχαιρετά έναν μεγάλο, πρωτοπόρο ορειβάτη, τον Κώστα Ζολώτα.
Ο Κώστας Ζολώτας, ένας «μύθος» για τους μυημένους στην ορειβασία, υπήρξε οδηγός βουνού για πάνω από 50 χρόνια, ενώ από το 1958 ανέλαβε ως διαχειριστής το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός», το οποίο, μετέπειτα, ταυτίστηκε με το όνομά του. Εργάστηκε με πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της μεταπολεμικής Ελλάδας συνέπεια και επαγγελματισμό για να αναδείξει τον Όλυμπο ως τουριστικό προορισμό, σε μία εποχή που οι επισκέπτες του βουνού ήταν μόλις 350 ετησίως.
Με πληθώρα αναβάσεων και αναρριχήσεων στο ενεργητικό του, συνόδευσε εκατοντάδες ορειβάτες στην κορυφή του Ολύμπου και συμμετείχε σε δεκάδες επιχειρήσεις ορεινής διάσωσης. Βοήθησε πολύ την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και αποτέλεσε τον αρχικό σύνδεσμο με τη γερμανική διασωστική οργάνωση Bergwacht, ξεκινώντας τις εκπαιδεύσεις με δική του προτροπή το 1994.
Άφησε την τελευταία του πνοή στο μέρος που λάτρευε, πεζοπορώντας στο βουνό.
Καλό σου ταξίδι Κώστα.
Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Κωνσταντίνου Ζολώτα, του βετεράνου οδηγού, ορειβάτη και προσκυνητή του βουνού και του ιδρυτή του πρώτου καταφυγίου στον ‘Ολυμπο. Η προσφορά του ανεκτίμητη στις διασώσεις, στην προστασία και στην ανάδειξη του βουνού μας, γι αυτό και η μνήμη του θα παραμείνει ανεξίτηλη στις καρδιές όλων μας!
Για τον
Φυσιολατρικό Σύλλογο Λιτοχώρου “ΟΛΥΜΠΟΣ”
Το Δ.Σ
Εχθές σε ηλικία 87 χρονών στο αγαπημένο του βουνό τον Όλυμπο, σε μονοπάτι της περιοχής μεταξύ Αγιάννη και Αη-Λιά, έφυγε από την ζωή ο Κώστας Ζολώτας.
Επίσημος οδηγός βουνού από το 1959, αναρριχητής και διασώστης, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών το 1995 για την προσφορά του αυτή με πάνω από 110 διασώσεις. Ιδρυτής και διαχειριστής στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» από το 1954 έως το 2001. Η προσφορά του Κώστα Ζολώτα στην ελληνική ορειβασία και την ανάδειξη του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου αποτέλεσε θεμέλιο.
Το Δ.Σ. και η Οργανωτική Επιτροπή του Olympus Marathon εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη για την απώλεια του Κώστα Ζολώτα. Ευχόμαστε κουράγιο και δύναμη στους οικείους του…