Δεν πνίγηκε κανείς,

δεν είχαμε καταστροφές

τα προβλήματα στην ΔΕ Δίου είναι γνωστά και θα μας συντροφεύουν πολλά χρόνια ακόμα

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Ο “Διομήδης” ήρθε και συνεχίζεται με χαμηλότερες, κάτω του μηδενός, θερμοκρασίες, ενώ -μέχρι στιγμής- οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έφερε στην Πιερία δεν προκάλεσαν νέες καταστροφές και καμία απώλεια ζωής.

Στο αίσιο αυτό αποτέλεσμα συνέβαλε το γεγονός ότι, την πρώτη μέρα του κύματος κακοκαιρίας, η βροχόπτωση ήταν σημαντική σε όγκο, αλλά δεν έγινε σε σύντομο χρόνο, ο καθαρισμός των ρεμάτων βοήθησε και εξασφάλισε την απορροή τεράστιων ποσοτήτων νερού και τα μέτρα ασφαλείας συμπληρώθηκαν, στο επίπεδο που επιβάλλεται. Για το τελευταίο διαβεβαίωσε και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής προστασίας του Δήμου Δίου-Ολύμπου, Στέργιος Φαρμάκης, σε δηλώσεις του, σήμερα στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης. Η διαβεβαίωση κρίθηκε πιθανώς επιβεβλημένη μετά το θλιβερό αποτέλεσμα της προηγούμενης βροχόπτωσης που κόστισε την ζωή μιας σημαντικής επιστήμονα που έχασε την ζωή της στο χείμαρρο-ποτάμι της Ζλιάνας, μεταξύ Λεπτοκαρυάς και Σκοτίνας.

Στα βόρεια του Δήμου μας, στην ΔΕ Δίου, το γνωστό “τριτοκοσμικό” σκηνικό επαναλήφθηκε και θα επαναλαμβάνεται ως η περιοχή να αποκτήσει την αντιπλημμυρική θωράκιση που αρμόζει στα χαρακτηριστικά της. Από χθες, πολλές κατ’ ευφημισμόν ιρλανδικές διαβάσεις δεν είναι δυνατόν να διασχιστούν, ειδικά στις περιοχές Βροντούς και Κονταριώτισσας. Η φωτογραφία της Ε τ Ο, με τα υλικά προηγούμενων ή επόμενων έργων και … “παρεμβάσεων” στο προσκήνιο και στο φόντο έναν μικρό χείμαρρο να έχει καταστρέψει, μία ακόμη φορά μια καλλιέργεια, είναι αντιπροσωπευτική της κατάστασης που συνεχίζει να επικρατεί και θα επικρατεί για πολλά χρόνια ακόμη. Σχετικά δημοσιεύματα της Ε τ Ο τα τελευταία δύο χρόνια προκάλεσαν την απαράδεκτα καθυστερημένη αντίδραση αιρετών που βαρύνονται με πολύχρονες και ολικές ευθύνες και κατάφεραν μόνο να αναμένουν την κατάρτιση μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας. Οψόμεθα και ως τα έργα να υλοποιηθούν συνιστούμε πολύ υπομονή και ακόμη περισσότερη προσοχή στις μετακινήσεις σας.

Αντιθέτως, μέχρι στιγμής, κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζει η μετακίνηση προς τα ορεινά του νομού και προς το Ελατοχώρι, όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφέρεια Πιερίας. Συνεργάτης της διαβεβαίωσε για το ενδιαφέρον της κας Μαυρίδου για την -πράγματι, σημαντική- διασφάλιση της τουριστικής κίνησης προς το χιονοδρομικό κέντρο της Πιερίας και κάλεσε και τους Πιεριείς να επισκεφθούν και αυτοί το Ελατοχώρι. Το χιόνι μπορεί να διαρκέσει τόσο, ώστε να το προλάβουν και οι κάτοικοι της ΔΕ Πιερίας…

Λόγω της βροχόπτωσης, η αποκομιδή απορριμμάτων δεν έγινε σήμερα στον Δήμο μας, αλλά θα γίνει κανονικά αύριο.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Πυροσβεστική έλαβε 19 κλήσεις για κοπές δέντρων και 6 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, κυρίως στη Χαλκιδική και στη Βέροια. Όπως ανακοίνωσε, “οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εξελιχθούν τα φαινόμενα παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης, εφ’ όσον απαιτηθεί, με διασπορά του προσωπικού και των οχημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα. Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ελληνική Δημοκρατία
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας
Γραφείο Τύπου

Κατερίνη, 11 . 01 . 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πριν την έλευση του «ΔΙΟΜΗΔΗ», η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, ενεργοποίησε τη «μηχανή» της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, για την άμεση αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων που πλήττουν την περιοχή.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ:

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τους Δήμους της Πιερίας αλλά και με όλους τους επιχειρησιακά εμπλεκόμενους φορείς, για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων. Όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός και το ανθρώπινο δυναμικό της ΠΕ Πιερίας βρίσκονται στο πεδίο για την εξασφάλιση της ασφαλούς διεξαγωγής της κίνησης των πεζών και των οχημάτων. 

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, βρίσκεται πάντα σε αγαστή συνεργασία και επιχειρησιακό συντονισμό με την Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά και τους τρεις Δήμους της Πιερίας (Κατερίνης, Πύδνας – Κολινδρού και Δίου – Ολύμπου).

Με εντολή της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφίας Μαυρίδου, η Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων προέβη σε αυτοψίες και παράλληλα κινητοποίησε τον μηχανολογικό της εξοπλισμό για τον καθαρισμό των οδών ευθύνης της από τα χιόνια (στις περιοχές του Ελατοχωρίου και του Αγίου Δημητρίου). Δύο εκχιονιστικά μηχανήματα της ΠΕ Πιερίας βρίσκονται από χθες το βράδυ με την έναρξη των φαινομένων, στα σημεία του οδικού δικτύου όπου χρειάζεται παρέμβαση ενώ και άλλα μηχανήματα έχουν ενεργοποιηθεί για την απομάκρυνση μικρών βράχων και πετρών από το οδόστρωμα της 13ης Εθνικής Οδού (στην περιοχή Καρακόλι).

Παράλληλα το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, συλλέγει και μεταφέρει αρμοδίως όλα τα καταγεγραμμένα προβλήματα για την άμεση αντιμετώπισή τους, ώστε να διασφαλιστεί κατά το μέγιστο δυνατό η ασφαλής μετακίνηση των πολιτών, η προστασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και οπωσδήποτε η ανθρώπινη ζωή.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε την άμεση ετοιμότητα και ανταπόκριση όλων των Πιστοποιημένων στο Μητρώο Εθελοντών της Γ.Γ.Π.Π., Ομάδων της Πιερίας, που είναι έτοιμες να συνδράμουν επιχειρησιακά στο έργο του ευρύτερου μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, ενόψει της κακοκαιρίας «Διομήδης» συνιστά στους πολίτες:

 • Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
 • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
 • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
 • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, κατά την διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
 • Να προφυλαχτούν αμέσως, κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
 • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

 • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
 • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
 • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
 • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
 • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

 • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια, ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
 • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Σημειώνεται ότι κακοκαιρία προβλέπεται από σήμερα, Δευτέρα, με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, πολύ θυελλώδεις ανέμους, πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από την Τετάρτη (12-01-2022)

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), καιρικό σύστημα με το όνομα «Διομήδης» («Diomedes») προβλέπεται να προκαλέσει κακοκαιρία από σήμερα Δευτέρα (10/01/2022), με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τους πολύ θυελλώδεις ανέμους και τις πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά. Από την Τετάρτη (12-01-2022) αναμένεται να σημειωθεί αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά:

Α. Τη Δευτέρα (10-01-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τη Νότια Κρήτη, τα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και από το βράδυ στο Κεντρικό και το Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την Ανατολική Στερεά και τη Θεσσαλία.

Την Τρίτη (11-01-2022) ισχυρές βροχές προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νοτιότερα τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, την Κεντρική και Ανατολική Στερεά (κυρίως στη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία) και τη Βόρεια Εύβοια. Τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλώνονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Την Τετάρτη (12-01-2022) κατά τόπους ισχυρές βροχές προβλέπονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια.

Β. Πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν την Τρίτη (11-01-2022) στο Βόρειο Αιγαίο και την Τετάρτη (12-01-2022) και την Πέμπτη (13-01-2022) στο μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου. Μικρή εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από το βράδυ της Πέμπτης.

Γ. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται από το βράδυ της Δευτέρας (10-01-2022) στα ορεινά της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Την Τρίτη (11-01-2022) κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας. Την Τετάρτη (12-01-2022) πρόσκαιρα πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στις προαναφερθείσες περιοχές και στην Εύβοια.

Δ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση την Τετάρτη (12-01-2022). Την Πέμπτη (13-01-2022) και την Παρασκευή (14-01-2022) τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειώνεται ισχυρός παγετός στη Βόρεια Ελλάδα.

Όλοι οι κινούμενοι στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, θα πρέπει να οδηγούν με προσοχή, να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να διατηρούν ασφαλείς αποστάσεις με τα προπορευόμενα οχήματα, όπως επίσης καλό θα ήταν και να ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις των πολιτών στις απολύτως απαραίτητες και απαιτούμενες, για να αποφευχθούν μικροατυχήματα, ενώ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 112.

Για περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, μπορείτε να συμβουλεύεστε και το επίσημο site της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας [www.emy.gr] και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS), καθώς και το επίσημο site της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας [www.civilprotection.gr].