“… λέμε ΟΧΙ στο γLEDι που επιχειρείται”

"Βλέπετε μόνο τις λάμπες κι όχι το έργο συνολικά"

αντιπαράθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της διοίκησης του Δήμου Κατερίνης, υπό το φως της ημέρας και για τον LED φωτισμό

 

 


5 εκ. δάνειο για να μας… «αλλάξουν τα φώτα»…

 

Τους όρους του δανείου για την αντικατάσταση συμβατικών φωτιστικών και λαμπτήρων με νέου τύπου LED για την Δημοτική Ενότητα Κατερίνης ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από την σχετική εισήγηση του Δημάρχου.

Για το σκοπό αυτό μάλιστα η διοίκηση του Δήμου Κατερίνης ζητά νέο δάνειο ύψους 5.000.000 ευρώ.

Και διερωτόμαστε:

-Πως ένα έργο αξίας λιγότερο του 1.500.000€  θα φτάσει να κοστίζει τελικά 5.000.000€; Τι κρύβεται αλήθεια;

-Αλήθεια ποιος δημότης θα έδινε 1.000€ για να αγοράσει ένα φωτιστικό;

-Ποιος Δήμος θα έπαιρνε δάνειο για να αγοράσει 3000 λάμπες Led έναντι 22€ το τεμάχιο, όταν στην αγορά κοστίζει μόλις 6€;

Διαπιστώνεται μία προχειρότητα στην μελέτη, με βάση την οποία ζητήθηκε το δάνειο. Λέμε ΝΑΙ στην αντικατάσταση με LED, λέμε όμως ΟΧΙ στην κατασπατάληση του δημοτικού χρήματος, λέμε ΟΧΙ στο γLEDι που επιχειρείται.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ

 

 

Απάντηση στην ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ»

Οι «ΠΟΛΙΤΕΣ σε ΔΡΑΣΗ» έχουν μπερδέψει τα φωτιστικά με τις λάμπες

 

Σχετικά με τη ανακοίνωση της Δημ. Παράταξης «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ», οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα παρακάτω:

Η μελέτη βασίζεται στον επίσημο οδηγό του Προγράμματος και ο ενδεικτικός προϋπολογισμός στις τιμές των ΦΕΚ του Υπουργείου Υποδομών. Εφαρμόζεται ο παραπάνω οδηγός και γίνεται χρήση του εγκεκριμένου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδείγματος μελέτης και υπολογιστικού φύλλου αναβάθμισης Φωτισμού (excel) τα οποια είναι αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα του ΚΑΠΕ. Εντέλει ελέγχεται από  το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και υποχρεωτικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Επίσης ακολουθείται το υποχρεωτικής εφαρμογής ισχύον νομικό πλαίσιο.

Το τελικό κόστος του έργου θα προκύψει από δημόσιο διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό.

Συμπληρωματικά, θα πρέπει να τονιστεί πως ο Δήμος δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ για το κόστος εξυπηρέτησης του δανείου, αφού αυτό θα καλυφθεί από την εξοικονόμηση ενέργειας φωτισμού–μείωση δαπάνης που θα προκύψει από τη χρήση των φωτιστικών LΕD.

Προφανώς, οι «ΠΟΛΙΤΕΣ σε ΔΡΑΣΗ» έχουν μπερδέψει τα φωτιστικά με τις λάμπες. Επιπλέον η μελέτη αφορά:

1) καθαίρεση των υπαρχόντων φωτιστικών σωμάτων και

2) την προμήθεια και τοποθέτηση τους και όχι μια απλή αντικατάσταση λαμπτήρων.

Φυσικά παραθέτουν ως παράδειγμα τις τιμές των φωτιστικών -χωρίς έντεχνα να αναφέρουν πως η τιμή περιλαμβάνει την προμήθεια και την τοποθέτηση από τον ανάδοχο–, αποσιωπώντας παράλληλα τις τεχνικές προδιαγραφές τους και την εγγυημένη χρονική διάρκεια ζωής (εν προκειμένω 10 έτη καλής λειτουργίας).

Το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας αποτελεί ένα στοίχημα για τους δήμους, στο πλαίσιο της προσπάθειας να εξοικονομηθούν πόροι και παράλληλα να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι δήμοι σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας  έχουν συντονίσει τις προσπάθειές τους   με κυριότερο στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, στα δημοτικά κτίρια και στον οδοφωτισμό.

Εάν θέλετε να επιμείνετε σε μικροπολιτικά τερτίπια και ρητορικά τεχνάσματα για στενά αντιπολιτευτικούς λόγους δεν θα σας ακολουθήσουμε.Η πόλη πρέπει και θα προχωρήσει μπροστά!Oι δημότες και ο τόπος μας αξίζουν τα καλύτερα κι εμείς φροντίζουμε για αυτό.