Συζήτηση στο Στρασβούργο:

Επικαιρότητα, Υποκλοπές, Παιδική Κακοποίηση

της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία

 

 

 

 

 

 

21/11/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συζήτηση στο Στρασβούργο: Επικαιρότητα, Υποκλοπές, Παιδική Κακοποίηση

  • Ευρωομάδα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση για την επικαιρότητα, το ελληνικό σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων και τα περιστατικά παιδικής κακοποίησης, με τους Δημήτρη Παπαδημούλη και Κώστα Αρβανίτη.

  • Τρίτη, 22 Νοεμβρίου στις 19.30 – Ζωντανά μέσω Facebook και YouTube.

Η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία διοργανώνει εκδήλωση – συζήτηση για το ελληνικό σκάνδαλο υποκλοπών αλλά και την παιδική κακοποίηση στο πλαίσιο της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, την Τρίτη, 22 Νοεμβρίου στις 19.30 ώρα Ελλάδας, σε απευθείας μετάδοση μέσω Facebook και YouTube με την παρουσία του Δημήτρη Παπαδημούλη και του Κώστα Αρβανίτη.

Ενώ συνεχίζονται οι αποκαλύψεις στην Ελλάδα για κέντρα και παράκεντρα παρακολούθησης υποκλοπών, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ερωτήσεις τους τόσο στην Κομισιόν αλλά και με την παρουσία τους στην Εξεταστική Επιτροπή Διερεύνησης Κατασκοπευτικού Λογισμικού (PEGA) μεταδίδουν στην ελληνική κοινωνία το μήνυμα της πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου για μη συγκάλυψη του σκανδάλου. Στο ερώτημα για τις μελλοντικές κινήσεις του Ευρωκοινοβουλίου και της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA θα απαντήσουν οι Δημήτρης Παπαδημούλης και Κώστας Αρβανίτης, μετά και το συντριπτικό σχέδιο πορίσματος της Εισηγήτριας της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA, Sophie In’t Veld. Ακόμη, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις υποθέσεις παιδικής κακοποίησης που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας καθώς και στα ελλείμματα του ελέγχου από την Πολιτεία των δομών που προστατεύουν τα παιδιά. Σύμφωνα με την Unicef, πάνω από 1 στα 4 παιδιά που διαβιούν σε ιδρύματα παιδικής προστασίας υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση ενόσω βρίσκονται σε καθεστώς κοινωνικής φροντίδας. Τη συζήτηση θα απασχολήσει και το ντροπιαστικό Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ, στον απόηχο και της συζήτησης στην Ολομέλεια, αλλά και της επιτυχίας της Ευρωομάδας της Αριστεράς να εγκριθεί η πρότασή της, η συζήτηση αυτή να συνοδευτεί από σχετικό ψήφισμα.

Τα παραπάνω ζητήματα επιτείνουν τον προβληματισμό για την επόμενη μέρα στην Ευρώπη και θα συζητηθούν με επίκεντρο την Ολομέλεια στο Στρασβούργο, με τους Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ. Η συζήτηση θα είναι διαδραστική, αφού μέσω των σελίδων της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Facebook και στο YouTube οι ομιλητές θα δέχονται ερωτήσεις από το κοινό κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

  • Ποια είναι η νόμιμη διαδικασία που θα ακολουθήσει το Ευρωκοινοβούλιο σε συνέχεια της επίσκεψής της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA στην Αθήνα;
  • Τι μπορούν να κάνουν τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες διαλεύκανσης του σκανδάλου και παράλληλα να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά στο μέλλον;
  • Ποιος είναι ο ρόλος των ΜΚΟ και τι πρέπει να κάνει το κράτος για να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία τους ιδιαίτερα όσον αφορά τα παιδιά;
  • Τι μπορεί να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να προληφθούν φαινόμενα κακοποίηση των παιδιών και να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα και οι ανάγκες τους;

Συμμετέχουν από το στούντιο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

  • Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του ΕΚ και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
  • Κώστας Αρβανίτης, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE)

Στην εκδήλωση θα παρέμβουν επίσης και καταξιωμένοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι ασχολήθηκαν με αυτά τα θέματα και θα απευθύνουν ερωτήσεις στους παρευρισκόμενους ομιλητές της εκδήλωσης.