“themountolympus.com: Το νέο portal

για το Βουνό των Θεών και τις παραολύμπιες περιοχές"

(της Περιφέρειας Θεσσαλίας)

 

 

 

“Το νέο τουριστικό portal  themountolympus.com … μια οργανωμένη,  συλλογική προσπάθεια για την ενιαία προβολή του Ολύμπου αλλά και των παραολύμπιων περιοχών”, παρουσίασε σήμερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός, μαζί με τους συγχρηματοδότες και τους δημιουργούς του πρώτου ιντερνετικού τόπου που ενημερώνει -ειδικά και αποκλειστικά- τους ενδιαφερόμενους για τον Όλυμπο και τις παρολύμπιες περιοχές.

Στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για την παρουσίαση του portal για τον Όλυμπο, προέκυψε επίσης ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεργάστηκε με την υπουργό Πολιτισμού, για την υποψηφιότητα εγγραφής του θεϊκού βουνού στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στο site που λειτουργεί ήδη, διαφημίζεται -μεταξύ πολλών άλλων- και η δυνατότητα πρόσβασης στην κορυφή του Ολύμπου, σε τρεις μόλις ώρες, μέσω του καταφυγίου “Χρηστάκη” με την διαβεβαίωση ότι “Αυτός είναι ο συντομότερος και, κατά συνέπεια, ο πιο γρήγορος δρόμος για τη μεγάλη κορυφή του Ολύμπου, καθώς περνά από το Καταφύγιο Έκτακτης Ανάγκης Χριστάκη (2.550μ.), το οποίο είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο (συνιστάται τζιπ 4Χ4).”. Πρόσφατα, σε δημόσιες δηλώσεις πολλών αρμοδίων, επισημάνθηκε και πάλι ότι ο δρόμος που οδηγεί στο συγκεκριμένο καταφύγιο είναι παράνομος και πρέπει να αστυνομευτεί η πρόσβαση σ’ αυτόν, πιθανώς και λόγω των περιορισμών που επιβάλλει το σχετικό με την προστασία του Ολύμπου Προεδρικό Διάταγμα.

Σε μια κίνηση αλληλεγγύης προς τους αρμόδιους της Πιερίας που πασχίζουν δεκαετίες τώρα για την ανάδειξη του Ολύμπου και την τουριστική ανάπτυξη μέσω της ανάδειξης αυτής, στις παρολύμπιες περιοχές για τις οποίες υπάρχουν πληροφορίες και οδηγίες στο site της Περιφέρειας Θεσσαλίας συμπεριλαμβάνονται και περιοχές όπως το αρχαίο Δίον και το μουσείο του, το Κάστρο του Πλαταμώνα, τα αρχαία Λείβηθρα, η Αγία Κόρη στην Βροντού, το σπήλαιο του Αγίου Διονυσίου και πολλά άλλα. Η συμβολή αυτή στην προβολή της Πιερίας, σε έναν διαδικτυακό τόπο αποκλειστικά αφιερωμένο στον Όλυμπο, είναι πραγματικά ουσιαστική και αποτελεσματική και καλύπτει το κενό των πολλών, αποσπασματικών και περιορισμένων προσπαθειών των φορέων της Πιερίας. Κορυφαίο παράδειγμα της αναποτελεσματικότητας, με κορυφαία αυτή που “εδράζεται” στον Δήμο μας, είναι και το γεγονός ότι κάτι ανάλογο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, με τους δημάρχους να σπαταλούν δημόσιο χρήμα και να καταργούν την όποια χρυσοπληρωμένη ανοργάνωτη προηγούμενη απόπειρα, διαιωνίζοντας την σπατάλη δημόσιου χρήματος που χάνεται σε “αεριτζήδες” και φίλους κάθε είδους… Ευτυχώς, με την φροντίδα της Θεσσαλίας, από σήμερα ο Όλυμπος έχει τον ιστότοπό του -τον αποκλειστικά αφιερωμένο σ’ αυτόν- και όλοι οι ενδιαφερόμενοι, σε όλο τον πλανήτη, μπορούν να αντλήσουν απαραίτητες για μια επίσκεψη πληροφορίες, αφού το περιεχόμενό του υπάρχει και στα αγγλικά.

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                                                                                            1-6-2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

themountolympus.com: Το νέο portal της Περιφέρειας Θεσσαλίας

για το Βουνό των Θεών και τις παραολύμπιες περιοχές

Το νέο τουριστικό portal  themountolympus.com  που χρηματοδότησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω της ΑΕΝΟΛ  σε συνεργασία με τους Δήμους  Ελασσόνας, Τεμπών και Αγιάς παρουσιάστηκε σήμερα  σε Συνέντευξη Τύπου στο Διοικητήριο της Περιφέρειας στη Λάρισα. Πρόκειται για μια οργανωμένη,  συλλογική προσπάθεια για την ενιαία προβολή του Ολύμπου αλλά και των παραολύμπιων περιοχών, μια  ολοκληρωμένη τουριστική και πολιτιστική  διαδικτυακή, δίγλωσση  πύλη  με εκατοντάδες φωτογραφίες, βίντεο,  εικονικές περιηγήσεις, διαδρομές και πληροφοριακό υλικό που συνεχώς  εμπλουτίζεται και ανανεώνεται. Παράλληλα προβάλλονται  τα τοπικά προϊόντα και η γαστρονομία της ευρύτερης περιοχής.

Επισκεφτείτε το portal ΕΔΩ: https://themountolympus.com/

Δείτε το video ΕΔΩ:

Κώστας Αγοραστός,  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας:

Σήμερα παρουσιάζουμε το portal  για τον Όλυμπο και για τις παραολύμπιες περιοχές. Είναι  το αποτέλεσμα μιας συλλογικής δουλειάς που χρηματοδοτήσαμε ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος, πριν επισκεφτεί τον Όλυμπο, να μπορέσει να τον γνωρίσει μέσα από το   πόρταλ  και μέσα από  τα μάτια των ειδικών. Ο  καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις.  Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ακολουθούμε τη μέθοδο των στωικών, αλλάζοντας αυτά που εμείς μπορούμε να ελέγξουμε και κάνοντας αυτά που μπορούμε να κάνουμε, μη περιμένοντας από άλλους.  Για αυτό και για την προβολή του Ολύμπου  εκτός από το πόρταλ, χρηματοδοτήσαμε  το μίνι Πλανητάριο ψηφιακής προβολής το οποίο πλέον συντηρούμε και εκσυγχρονίζουμε με νέα χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ  και τον Δήμο Ελασσόνας. Σε συνεργασία με την Λίνα Μενδώνη και τον ΟΦΥΠΕΚΑ  καταθέσαμε φάκελο για την εγγραφή του Ολύμπου στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ταυτόχρονα έχουμε συντηρήσει και αναδείξει το σύνολο των ιστορικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων στις περιοχές της Ελασσόνας, των Τεμπών και της Αγιάς και αναβαθμίσαμε το ορεινό και παραλιακό οδικό δίκτυο για να υπάρχει ασφάλεια στις ανθρώπινες μετακινήσεις.  Οι ιαματικές πηγές στο Κόκκινο Νερό, το Κέντρο Πληροφόρησης Τεμπών, Ανοιχτά Θέατρα,  πολιτιστικές  και αθλητικές εκδηλώσεις, ανάδειξη εκκλησιών και Μοναστηριών, αναβαθμισμένα Κέντρα Υγείας, εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση, περιπατητικά μονοπάτια και  ασφαλείς δρόμοι συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάδειξης που αφορά τόσο στον  Όλυμπο, οι κορυφές του οποίου αποκαλύπτουν το  δέος των θεών που τις επέλεξαν για κατοικία τους, όσο και στο σύνολο των παραολύμπιων περιοχών. Με τα έργα μας δίνουμε τη  δυνατότητα πλήρους κάλυψης των επιθυμιών των επισκεπτών της περιοχής. Η Θεσσαλία πρωταγωνιστεί  τα τελευταία χρόνια, με  άλματα προόδου σε όλα τα επίπεδα και στον τουρισμό».

 

 

Νίκος Γάτσας, Δήμαρχος Ελασσόνας:

Για το Δήμο Ελασσόνας, σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα. Το νέο portal themountolympus.com ήταν ένα στοίχημα για μας, για το  πώς να μπορέσουμε το βουνό που ανήκει στα διοικητικά όρια του δήμου Ελασσόνας να το αναδείξουμε περαιτέρω και μάλιστα όχι μονόπλευρα, αλλά στο σύνολό του. Πραγματικά αισθάνομαι μεγάλη ευγνωμοσύνη προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας  Κώστα  Αγοραστό και τον  ευχαριστώ θερμά γιατί μόλις του παρουσιάσαμε το πρότζεκτ, το οποίο βασίζεται σε μία πρόταση του γνωστού φωτογράφου  Γιάννη  Ζαρζώνη, αμέσως ανταποκρίθηκε και χρηματοδότησε το έργο μέσω της ΑΕΝΟΛ στην οποία είμαστε μέτοχοι η Περιφέρεια και οι άλλοι Δήμοι. Μπορούμε να συνεργαστούμε πλέον και με το δήμο Τεμπών και με το δήμο  Αγιάς ώστε  να παρουσιάσουμε και να προβάλλουμε ένα βουνό  το οποίο συνδυάζει  μυθολογία,   ιστορία,  πολιτιστική κληρονομιά αλλά και τις περιοχές που είναι ήδη αρκετά αξιοποιημένες όπως τα παράλια του νομού Λάρισας στους  δήμους  Αγιάς και Τεμπών. Θέλω να τονίσω  πόσο σημαντική είναι η συνεργασία όλων μας με την Περιφέρεια και χαιρόμαστε που  ο Περιφερειάρχης έχει ένα πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό πάνω στο κομμάτι της τουριστικής αξιοποίησης του τόπου μας, με σημαντικά έργα.  Όπως προανέφερε, υπάρχει μία νέα σημαντική χρηματοδότηση και από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας για το Ψηφιακό Πλανητάριο Ελασσόνας αλλά και  για άλλες δράσεις που θα παρουσιαστούν αργότερα. Ευχαριστώ τους συναδέλφους Δημάρχους για τη στήριξη,  τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού  Γιάννη  Μπουτίνα και τον πρόεδρο της ΑΕΝΟΛ  Λευτέρη  Φουρκιώτη για τη συνεργασία και τον φωτογράφο μας,  σπουδαίο καλλιτέχνη Γιάννη  Ζαρζώνη για την εξαιρετική δουλειά  του.

Αντώνης Γκουντάρας, Δήμαρχος Αγιάς:

Πρόκειται για μια  ολοκληρωμένη δουλειά, που με επίκεντρο  το βουνό του Ολύμπου, ένα από τα πιο ισχυρά brandname παγκοσμίως, προσπαθεί να αναδείξει τις ομορφιές ενός μεγάλου τμήματος της Θεσσαλίας. Με τη στήριξη της Περιφέρειας  καταφέραμε  να έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους για αυτή τη σπουδαία δουλειά.  Συνεχίζουμε την καλή συνεργασία , η οποία  μέρα με τη μέρα φέρνει  καλύτερα αποτελέσματα.

Γιώργος Μανώλης, Δήμαρχος Τεμπών:

Ο Δήμος  μας  με την πανέμορφη Κοιλάδα των Τεμπών δεν θα μπορούσε να μη συμμετέχει σε αυτή την εξαιρετική προσπάθεια. Στηρίζουμε την  τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή, με την βοήθεια της Περιφέρειας και  του πρωτοπόρου σε θέματα τουριστικής προβολής Περιφερειάρχη. Η συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και των Δήμων είναι  καθοριστική, ουσιαστική και αποφέρει απτά αποτελέσματα που όλοι τα γνωρίζουμε. Τα πρώτα πλάνα που είδαμε είναι καταπληκτικά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για  τη συνεργασία στον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη  Τουρισμού, τους συναδέλφους  Δημάρχους και τον  πρωτεργάτη του portal φωτογράφο Γιάννη  Ζαρζώνη.

Λευτέρης Φουρκιώτης, Πρόεδρος ΑΕΝΟΛ:

Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού που εμπιστεύτηκαν την ΑΕΝΟΛ  και είχαμε  κομβικό ρόλο σε αυτή την διαδικασία. Ήρθαμε σε επαφή με τους Δήμους με σκοπό να  δημιουργήσουμε το  νέο portal. Είναι μια συνολική δουλειά για το Όλυμπο,  με πολύ ωραίες φωτογραφίες και διαδρομές,  που αναδεικνύει συνολικά το βουνό. Πιστεύω ότι στο επόμενο διάστημα θα γίνουν και άλλα βήματα που έχουν ως στόχευση την προβολή του Ολύμπου. Θεωρώ επίσης ότι και οι άλλοι δήμαρχοι του νομού Λάρισας θα κατανοήσουν ότι  το portal  και  ο Όλυμπος  αποτελούν εργαλείο ανάπτυξης  και των δικών τους περιοχών.

Γιάννης Ζαρζώνης, φωτογράφος:

Κατάγομαι από την Ελασσόνα,  γνωρίζω πολύ καλά τον Όλυμπο και οι περισσότερες  φωτογραφίες του portal είναι δικές μου. To 1998  συνεργάστηκα για μια  πρώτη έκδοση  για τον Όλυμπο και στη συνέχεια  ακολούθησαν και άλλες. Συγκεντρώθηκε έτσι ένα τεράστιο, φωτογραφικό κυρίως , υλικό και τα τελευταία χρόνια και βίντεο, τα οποία παρουσιάζονται στο portal. Είναι μια  δύσκολη, μεγάλη προσπάθεια που υποστηρίχτηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τους Δήμους και την ΑΕΝΟΛ. Στόχος είναι να παρουσιαστεί ο Όλυμπος όσο το δυνατόν  πιο  δίκαια  και αντικειμενικά, με  όλα  τα μνημεία, τις διαδρομές και τη γαστρονομία της περιοχής. Σταδιακά, προσθέτουμε καινούργιο υλικό, είναι μια δουλειά που συνεχώς ανανεώνεται. Το σημαντικό είναι ότι πλέον ο θεσσαλικός Όλυμπος προβάλλεται ολοκληρωμένα και  πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα μας δικαιώσουν.