“Πάει” για ρεκόρ! ! !

στην αποψινή του συνεδρίαση

το Δημοτικό Συμβούλιό μας

 

 

 

 

 

Το ανώτερο όργανο διοίκησής μας, το Δημοτικό Συμβούλιο Δίου-Ολύμπου, συνεδριάζει απόψε σε διπλή συνεδρίαση και πάει για παγκόσμιο ρεκόρ: θα συζητήσει και θα αποφασίσει για 21 θέματα σε 90 λεπτά (της ώρας)!!!

Ήτοι, θα αφιερώσει 4,28 λεπτά της ώρας για κάθε θέμα της ημερήσιας διάταξης, χωρίς να υπολογίσουμε τον χρόνο που πιθανώς θα χρειαστεί για την ενημέρωση του σώματος από τον δήμαρχο και τις ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων προς την διοίκηση (και τις όποιες απαντήσεις). Αυτό θα μπορούσε να είναι και εφικτό και λογικό αν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν απλά και διεκπεραιωτικά που δεν θα απαιτούσαν διευκρινίσεις και συζήτηση. Πολλά είναι, αλλά και πολλά της αποψινής συνεδρίασης ΔΕΝ είναι. Όπως:

 • το 1. Παράταση συμβατικής προθεσμίας του έργου: «Βελτίωση και εκσυγχρονισμός υφιστάμενου αθλητικού κέντρου Ν. Εφέσου»
  Εισήγηση: Τεχνική Υπηρεσία
 • το 5. Έγκριση τεχνικού προγράμματος έτους 2024
  Εισήγηση: Εκτελεστική Επιτροπή

  το 6. Καθορισμός φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων για το έτος 2024
  Εισήγηση: Οικονομική Επιτροπή
  το 7. Καθορισμός τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού έτους 2024
  Εισήγηση: Οικονομική Επιτροπή
  το 8. Καθορισμός τελών άρδευσης έτους 2024
  Εισήγηση: Οικονομική Επιτροπή
  το 10. Καθορισμός των τελών διέλευσης και των τελών χρήσης δικαιωμάτων διέλευσης του Δήμου Δίου Ολύμπου, για το έτος 2024
  Εισήγηση: Οικονομική Επιτροπή
  το 11. Καθορισμός τελών κοινοχρήστων χώρων έτους 2024
  Εισήγηση: Οικονομική Επιτροπή
  το 13. 14η αναμόρφωση προϋπολογισμού 2023
  Εισήγηση: Οικονομική Επιτροπή
  το 14. Σύναψη σύμβασης διαδημοτικής συνεργασίας με το Δήμο Κατερίνης για την εκπόνηση και την υπογραφή μελετών
  Εισήγηση: Γενική Γραμματέας, Ελένη Τσιφοδήμου
  το 19. Ενημέρωση και λήψη απόφασης σε σχέση με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «ΦΣΠΗΕ συνολικής ισχύος 269,23 ΜW» στο Λιτόχωρο, της εταιρείας CERO DEVELOPMENT HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.
  Εισήγηση: Δήμαρχος Ευάγγελος Γερολιόλιος
  και το 21. Τροποποίηση προγραμματικής σύμβασης για τη μελέτη με τίτλο: «Αντιπλημμυρική μελέτη Δήμου Δίου-Ολύμπου»
  Εισήγηση: Τεχνική Υπηρεσία.

Ίσως κι άλλα θέματα είναι εξίσου σημαντικά ή μπορεί να γίνουν στην πορεία και να απαιτήσουν σημαντικό χρόνο για την συζήτησή τους, ενώ σίγουρα το 19 και το 21 … θέλουν κι αυτά τον χρόνο τους. Ειδικά το 19 που είναι και λήψη απόφασης (γνωμοδοτικής) για την δημιουργία ή όχι ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στην βιτρίνα του Ολύμπου, σε δημοτική έκταση που μάλιστα η διοίκηση θέλει να εγκαταστήσει βιομηχανικό πάρκο, προσπάθεια που πήγε να πάρει “σάρκα και οστά” μόλις στην αρχή του 2023 και σε σύμπραξη με την ΕΤΒΑ. Το συγκεκριμένο θέμα έρχεται για να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς έχει περάσει ως τώρα από το τοπικό συμβούλιο του Λιτοχώρου και πιθανώς ούτε από τις δύο αρμόδιες Επιτροπές του Δήμου, όπως καθορίζει η σχετική εντολή του Περιφερειακού Συμβουλίου που άνοιξε την δημόσια διαβούλευση στις 26.10.2023. Η δε προς κρίση μελέτη περιέχει ουκ ολίγα ενδιαφέροντα ….

Θα μπορούσε να δοθεί περισσότερος χρόνος στο Δημοτικό Συμβούλιό μας να ασχοληθεί με τα 21 θέματα της σημερινής συνεδρίασης: Φυσικά και θα μπορούσε. Αλλά για κάποιο -άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο-, αποφασίστηκε να γίνει η σημερινή τακτική συνεδρίαση στις 17.30 και στις 19.00 η ειδική για την “Έγκριση Προϋπολογισμού και Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης Δήμου Δίου-Ολύμπου έτους 2024” που αυτό κι αν είναι χρονικά μπελαλίδικο θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, το ρεκόρ είναι εφικτό με δεδομένη την ελάχιστη δημοτική αντιπολίτευση και την πιθανή κόπωσή της και την απογοήτευσή της λόγω των αποτελεσμάτων των πρόσφατων εκλογών, ενώ θα λείψει -πιθανώς- απόψε και η παραδοσιακή κόντρα και αψιμαχία Τσιμήτρη-Καλαϊτζή για τα τέλη άρδευσης. Και υπάρχει πάντα και η δυνατότητα να διακοπεί η τακτική συνεδρίαση στις 19.00 και να συνεχιστεί μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του 2024.

Σε κάθε περίπτωση, θα χορτάσουν συνεδρίαση, όσοι βρεθούν στην ζωντανή διαδικασία στην αίθουσα συνεδριάσεων του οργάνου ή την παρακολουθήσουν από τον καναπέ τους και την ζωντανή αναμετάδοση που προσφέρει ο Δήμος μας στο Διαδίκτυο.

Τα λέμε στις 17.30.

 

 

Πρόσκληση 24η (15-11-2023) signed

 

 

 

 

 

Πρόσκληση 25η (15-11-2023) signed