Και “νήσσα”…

και με περικεφαλαία!!!

η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τοπικά και κεντρικά

 

 

 

 

27 Ιανουαρίου 2019 

 

 

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ?

Χθες η νέα Πρόεδρος των Σκοπίων κ. Σιλιάνοφσκα κατά την ορκωμοσία της  στην Βουλή της Χώρας της,  δεν σεβάστηκε το σύνταγμα της πατρίδας της.  Καταπάτησε την συμφωνία των Πρεσπών, μη αναφέροντας την λέξη‘’ΒΟΡΕΙΑ’’, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 1, όπου ρητά αναφέρεται στο εδάφιο α) ‘’Το επίσημο όνομα του Δευτέρου Μέρους  θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα…’’

Προεκλογικά το 2019, ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη του πολιτεύτηκαν με πολιτικό όχημα, την διαφωνία τους με την συμφωνία των Πρεσπών.

Μόλις προχθές δήλωνε ότι το κόμμα του και η Κυβέρνηση του συνεχίζει να διαφωνεί με την συμφωνία των Πρεσπών, αλλα την αποδέχεται διότι το Κράτος είναι συνέχεια.

Ακόμα και σήμερα στελέχη της Κυβέρνησης του και πολλοί ‘’Μακεδονομάχοι’’ κατακρίνουν την τότε Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ‘’ιστορική εγκληματική’’ πράξη της υπογραφής της ‘’Συμφωνίας των Πρεσπών’’ χωρίς βέβαια να λαμβάνουν υπόψιν τους σκόπιμα τις τέσσερις ρητές παραγράφους του άρθρου 7 της συμφωνίας. Αδιάντροπα μάλιστα αγνοούσαν και αγνοούν την ΄΄Μακεδονική γλώσσα’’ η οποία  είχε αναγνωριστεί από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα,  το 1977.

Κύριε Μητσοτάκη,

Ιδού η Ρόδος.

Χθες, η Νέα Πρόεδρος του γειτονικού Κράτους, σας έδωσε την δυνατότητα και το δικαίωμα να αμφισβητήσετε και νομικά την Συμφωνία των δυο Μερών, τούτο διότι το ένα Μέρος επίσημα και ρητά δεν τηρεί τους ορούς της συμφωνίας. Επισημαίνω ότι η συμφωνία ΔΕΝ είναι συνθήκη.

Tώρα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ιδιαίτερα ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να μας αποδείξει αν η συμφωνία ήταν συμφέρουσα η όχι για την Ελλάδα. Τώρα πρέπει να μας αποδείξει ποιοι είναι πατριώτες και ποιοι όχι. Αυτό  βέβαια το περιμένω και από εκείνους τους ‘’Μακεδονομάχους’’ βουλευτές και στελέχη της Κυβέρνησης που κατά το παρελθόν, πριν από την  υπογραφή της συμφωνίας, θεωρούσαν τους εαυτούς τους Πατριώτες και εμάς τους άλλους ‘’Προδότες’’.

Κύριοι της Κυβέρνησης,

Η αξιοπρέπεια, προκειμένου να είμαστε Εθνικά Υπερήφανοι, επιβάλει σθεναρή αντίδραση προς την γείτονα, αλλά και προς τον Διεθνή Παράγοντα. Εσείς όμως ποιείται την νήσσαν.

Είναι γνωστό, ότι η διάρρηξη την Συμφωνίας των Πρεσπών ανοίγει τον ‘’Ασκό του Αιόλου’’ με όλα τα γειτονικά προς εμάς κράτη.

Δείτε λοιπόν τώρα πως θα συμμαζέψετε τους Εθνικούς Κινδύνους που προκύπτουν από την πράξη μιας άφρονης ακροδεξιάς πολιτικού του VMRO, διότι το πολιτικό αυτό μόρφωμα άγει βαριά πολιτική, αρνητική και εθνικιστική ιστορία για την πατρίδα μας.

Τώρα κ. Μητσοτάκη με σώφρονα και σύγχρονη Εξωτερική Πολιτική χρειαζόμαστε τις δικές σας πατριωτικές θέσεις. Πραγματικές όμως και όχι επίπλαστες, όπως οι προεκλογικές σας διακηρύξεις.

 

Σωτήριος Γκούνας
Οικονομολόγος

 

 

 

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ο κ. Μητσοτάκης να βγάλει την περικεφαλαία από τα στελέχη του
και να έρθει στη Βουλή
για την κύρωση των 3 μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία

 

Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης παριστάνει τον εξοργισμένο με την, πράγματι, προκλητική κίνηση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραλείψει τη λέξη «Βόρεια» κατά τη χθεσινή ορκωμοσία της, στελέχη της ΝΔ κρατούν ψηλά τις περικεφαλαίες της πατριδοκαπηλείας.

Η επικράτηση του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE στις εκλογές θέτει σε κίνδυνο μια επωφελή για τη χώρα μας Συμφωνία, που αύξησε το γεωπολιτικό αποτύπωμα και αναβάθμισε τον ρόλο της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια, με ευθύνη της Ν.Δ. και των καταστροφικών παραλήψεών τους..

Η υποψήφια ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά (OPEN, 13.05.24), ξεπέρασε ακόμα και τους πιο σκληρούς εθνικιστές της γειτονικής χώρας χαρακτηρίζοντας «κατάπτυστη» τη Συμφωνία των Πρεσπών την οποία «καλά κάνουμε και δεν την κυρώνουμε» (!) ως Ελλάδα. Προανήγγειλε, μάλιστα, καταγγελία της Συμφωνίας –αν και αναγκάστηκε να δηλώσει ότι «δεν την αμφισβητεί». Επανέλαβε, ωστόσο, ότι «καλά κάνουν οι γείτονες και την αμφισβητούν».

Σύμφωνα με την ίδια, την οποία η ΝΔ θεωρεί πρόσωπο κατάλληλο να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο ευρωκοινοβούλιο, «αν συνεχίσει η γειτονική χώρα και αμφισβητεί τις διατάξεις (αναφερόμενη στη γλώσσα και την ονομασία), να δούμε που θα φτάσει αυτό, να την καταγγείλουμε, γιατί η συμφωνία αυτή σε κάθε περίπτωση ήταν μία υποχώρηση της Ελλάδας δεν ήταν η αρχική συμφωνία που θα θέλαμε εμείς οι Μακεδόνες να έχουμε αυτή τη στιγμή».

Είναι άραγε αυτή η επίσημη γραμμή της ΝΔ και της κυβέρνησης Μητσοτάκη;

Σίγουρα αποτελεί ακόμα μία απόδειξη της πολιτικής εξαπάτησης των πολιτών από ένα κόμμα το οποίο, από τη μία δήλωνε ότι θα σεβαστεί τη Συμφωνία και από την άλλη, ως κυβέρνηση, επιμένει να μην επικυρώνει τα τρία μνημόνια συνεργασίας που κρατούνται επί χρόνια στο συρτάρι της Βουλής, υπό τον φόβο αντιδράσεων της Σαμαρικής πτέρυγας και της ακροδεξιάς εντός και εκτός ΝΔ.

Πιο «μετριοπαθής», η Άντρη Παράσχου (Kontra Channel, 11.05.24), επίσης υποψήφια της ΝΔ για το ευρωκοινοβούλιο, αποκάλεσε «κακή» τη Συμφωνία, αυτή την ίδια Συμφωνία την οποία ο κ. Μητσοτάκης καλεί σε αυστηρό ύφος τη Βόρεια Μακεδονία να τηρήσει!

Τουλάχιστον, ελπίζουμε τα δύο προαναφερθέντα στελέχη να έχουν πληροφορηθεί το όνομα της γειτονικής χώρας, για να ενημερώσουν και τον σημερινό Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλη Σπανάκη, ο οποίος παρίστανε σε τηλεοπτική του εμφάνιση το 2021 ότι δεν μπορούσε να αποκαλέσει τη «Βόρεια Μακεδονία» με τη συνταγματική της ονομασία- «άριστος» και αυτός στο εμπόριο κίβδηλου και ανέξοδου «πατριωτισμού».

Τα εν λόγω στελέχη δεν πρόλαβαν προφανώς να ακούσουν τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη (MEGA, 13.05.24), ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, καθησύχασε ότι δεν έχει ιδιαίτερο νόημα η εξόφθαλμη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, αφού «το πρακτικό ορκωμοσίας περιείχε προφανώς τον προσδιορισμό “Βόρεια”», παρότι η κυρία Σιλιάνοφσκα τον παρέλειψε σκόπιμα.

Όσο κι αν ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να κάνει τους πολίτες, αλλά και τη διεθνή κοινότητα, να ξεχάσουν ότι το κόμμα του ήταν ο καλύτερος χορηγός της ακροδεξιάς την περίοδο των διαπραγματεύσεων και της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών, τα στελέχη του δεν μπορούν να κρύψουν το πραγματικό πρόσωπο της ΝΔ.

Το ερώτημα παραμένει: Μπορεί ο πρωθυπουργός να επιβάλει την επίσημη κυβερνητική θέση στα στελέχη του και να απεγκλωβιστεί από τα εσωτερικά προβλήματα της ΝΔ;

Καλούμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει τη στάση του και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διατήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ας το αποδείξει έμπρακτα βάζοντας οριστικά στο ντουλάπι του Μαξίμου τις περικεφαλαίες της πατριδοκαπηλείας και κυρώνοντας επιτέλους τα προβλεπόµενα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας τα οποία θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς ψήφιση στη Βουλή.

Ο προοδευτικός κόσμος της χώρας δεν ανέχεται άλλο την υποκριτική και ακραία λαϊκίστικη λογική με την οποία ο κ. Μητσοτάκης διαχειρίζεται το συγκεκριμένο ζήτημα, θέτοντας για πολλοστή φορά τα εθνικά συμφέροντα κάτω από τα συμφέροντα του κόμματός του.

 

 

13/05/2024

 Συνέντευξη του Νίκου Παππά, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τομεάρχη Οικονομικών και Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στα Parapolitika FM

“Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για την πατριδοκαπηλία επί της Συμφωνίας των Πρεσπών – Ο λαός να τιμωρήσει τους υποκριτές στην κάλπη”

«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για την πατριδοκαπηλία με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Συγγνώμη από τον λαό και από όσους, επειδή είχαν πατριωτικές ευαισθησίες, πίστεψαν ένα κάρο ψέματα, τα οποία ο ίδιος αράδιαζε αγκαζέ με την ακροδεξιά, κάνοντας ακραία σπέκουλα», τόνισε ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στα Parapolitika FM και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή. «Να παραδεχθεί ότι ήταν μία επωφελής συμφωνία», συμπλήρωσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών και Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επεσήμανε ότι «σε αυτή την ιστορική συγκυρία βγαίνουν πολύ κρίσιμα συμπεράσματα. Ο λαός να τιμωρήσει τους υποκριτές και τους πατριδοκάπηλους στην κάλπη και για αυτό το ζήτημα».

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της οικονομίας ανέφερε: «Θα φέρουμε πρόταση νόμου για το φορολογικό, όπως φέραμε και για την ακρίβεια, και θα καταθέσουμε και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων για να φέρει η κυβέρνηση της Ν.Δ. το πλήρες κείμενο του μεσοπρόθεσμου που κατέθεσε στην Κομισιόν».