Εκοιμήθη ο Αγαθόνικος

πρώην μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος

στα 87 του

 

 

 

ΕΚΟΙΜΗΘΗ

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΣ

Από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος ανακοινώνεται μετά θλίψεως αλλά και Αναστάσιμης ελπίδας ότι εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρώην Κίτρους Γέροντας Αγαθόνικος.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Γέροντας Αγαθόνικος, έπειτα από πολυετή ασθένεια, άφησε ειρηνικά την τελευταία πνοή του το πρωί της Δευτέρας 10 Ιουνίου, νοσηλευόμενος κατ’ οίκον στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Κατερίνης.

Το σκήνωμα θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως Κατερίνης.

Θα ακολουθήσει λεπτομερής ανακοίνωση σχετικά με τη νεκρώσιμη ακολουθία και τον ενταφιασμό.

 

 

Β Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Κ Ο
Μητροπολίτου πρώην Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος
κυρού Α Γ Α Θ Ο Ν Ι Κ Ο Υ

 

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης καί Πλαταμώνος ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΣ (κατά κόσμον Γεώργιος Φατούρος), γεννήθηκε το 1937 στο Αίγιο. Υπήρξε πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάσθηκε στο Βιβλιοπωλείο της Αδελφότητας Θεολόγων «Η Ζωή», οπότε και συνδέθηκε πνευματικά με τον μετέπειτα Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών Διονύσιο. Το 1960 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων, χειροτονήθηκε Διάκονος και διορίσθηκε Ιεροκήρυκας. Το έτος 1964 μετατέθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως. Εκεί χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη απο τον Μητροπολίτη Ευστάθιο.

Το έτος 1968 αποσπάσθηκε ως καθηγητής στο Ανώτερο Ιερατικό Φροντιστήριο της Ιεράς Νήσου Τήνου. Από το 1971 έως το 1974 διορίστηκε πρώτος Διευθυντής της Ιερατικής αυτής Σχολής.

Το έτος 1974 μετατέθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ως Ιεροκήρυκας και Διευθυντής του Γραφείου Νεότητας και Ιεροκηρύκων, τομείς στους οποίους επέδειξε ζωηρό ενδιαφέρον. Συγχρόνως, είχε την πνευματική ευθύνη των φοιτητών στη Φοιτητική Εστία Πατησίων, ενώ διετέλεσε και Αντιπρόεδρος του Ορφανοτροφείου «Άγιος Ανδρέας» Νέας Σμύρνης, Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Με εντολή του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ μετέβη στο Ιράκ, υπηρετώντας την εκεί Ελληνική παροικία ως Εφημέριος και Πνευματικός.

Το 1985 εκλέχθηκε Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, όπου αρχιεράτευσε επί 28 χρόνια. Επιτέλεσε πλούσιο πνευματικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο. Από την πρώτη ημέρα της παρουσίας του  στην Πιερία, εργάστηκε γιά την ολοκλήρωση των εργασιών αγιογραφήσεως, εξοπλισμού και ευπρεπισμού του Ιερού Καθεδρικού Ναού Θείας Αναλήψεως Κατερίνης και πολλών Ενοριακών Ιερών Ναών, Μονών και Παρεκκλησίων.

Επέδειξε ιδιαίτερη μέριμνα γιά τη φύλαξη και προστασία των δωρηθέντων πρός την Ιερά Μητρόπολη βιβλίων του προκατόχου του αειμνήστου Μητροπολίτου Βαρνάβα. Έτσι, το 1985 ίδρυσε τη Βαρνάβεια Βιβλιοθήκη την οποία εγκαινίασε το 1995, στο δεκαετές μνημόσυνο του Προκατόχου του, προσφέροντας και τα προσωπικά του βιβλία.

Χειροτόνησε 100 κληρικούς, φροντίζοντας  για την πνευματική και εκκλησιαστική κατάρτισή τους.

Επί των ημερών του ανεγέρθηκαν 27 Ναοί, ενώ εγκαινίασε 40. Με προτροπή του, ανεγέρθηκαν 32 Πνευματικά Κέντρα, τα οποία εξυπηρετούν τόσο τις ποιμαντικές, όσο και τις φιλανθρωπικές ανάγκες της Ιεράς Μητροπόλεως. Προέστη στην εκ βάθρων ανακαίνιση του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ ίδρυσε τα Καθημερινά Συσσίτια. Επί Αρχιερατείας του ιδρύθηκε και το Κατάστημα Δωρεάν Διανομής Ενδυμάτων και Υποδημάτων.

Υπήρξε  ο αναβιωτής του Μοναχισμού στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, με την επαναλειτουργία παλαιών Ιερών Μονών και την ίδρυση νέων.

Το 2013 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τον απάλλαξε των καθηκόντων του, εξαιτίας ανεπανόρθωτου κλονισμού της υγείας του.

Υπέμεινε καρτερικά και σιωπηρά τη δοκιμασία της πολυετούς ασθένειας απολαμβάνοντας τον σεβασμό και την τιμή προς το σεπτό πρόσωπό του, από τον διάδοχό του Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γεώργιο, τους κληρικούς, τους τοπικούς άρχοντες και το ποίμνιό του.

 

ΧΤΥΠΟΥΝ ΠΕΝΘΙΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ
ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΣ

 

Πένθιμα χτύπησαν τη Δευτέρα 10 Ιουνίου στις 7.30 το πρωί οι καμπάνες των Εκκλησιών της Κατερίνης αναγγέλλοντας την εκδημία του αειμνήστου Μητροπολίτου πρώην Κίτρους Γέροντος Αγαθονίκου, ο οποίος άφησε ειρηνικά την τελευταία του πνοή νωρίς το πρωί της ίδιας ημέρας.

Η Ιερά Μητρόπολις Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, αμέσως μετά την εκδημία, εξέδωσε σχετικό ανακοινωθέν.

Το σκήνωμα θα τεθεί σε προσκύνημα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως από σήμερα το απόγευμα.

Οι σημαίες του Μητροπολιτικού Μεγάρου, των Ιερών Ναών και Μονών, καθώς και των Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων κυματίζουν μεσίστιες.

 

ΝΕΚΡΩΣΙΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ πρώην ΚΙΤΡΟΥΣ,  κυρού ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΥ

 

Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος με θλίψη αλλά και Αναστάσιμη ελπίδα αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημία του μακαριστού

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ πρώην ΚΙΤΡΟΥΣ

κυρού ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΥ (ΦΑΤΟΥΡΟΥ).

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Γέροντας Αγαθόνικος, έπειτα από πολυετή ασθένεια, άφησε ειρηνικά την τελευταία πνοή του, σε ηλικία 87 ετών, το πρωί της Δευτέρας 10 Ιουνίου 2024, νοσηλευόμενος κατ’ οίκον στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Κατερίνης.

Το σκήνωμα από τις 5.00 το απόγευμα της Δευτέρας θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως Κατερίνης.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί την Τετάρτη 12 Ιουνίου, ώρα 11:00.. Το πρωί της Τρίτης και της Τετάρτης, θα τελεσθούν ΄Ορθρος και Αρχιερατική Θ. Λειτουργία.

Οι καμπάνες των Ιερών Ναών, των Ιερών Μονών και Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων θα κτυπούν πένθιμα κατά την ώρα της νεκρώσιμης ακολουθίας.

Ο ενταφιασμός θα γίνει στο Κοιμητήριο Αγίου Λαζάρου Κατερίνης, έπειτα από επιθυμία του μεταστάντος Ιεράρχου.

Στον μακαριστό Γέροντα Αγαθόνικο θα αποδοθούν τιμές εν ενεργεία Μητροπολίτη.

Αντί στεφάνων θα κατατεθούν προαιρετικώς εισφορές υπέρ του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Κατερίνης.

Τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως την ημέρα της Νεκρώσιμης Ακολουθίας θα παραμείνουν κλειστά.

Θα τελεστεί σαρανταλείτουργο στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου. Καθημερινά, μετά τη Θ. Λειτουργία, θα τελείται τρισάγιο επί του τάφου.

Ψήφισμα για την κοίμηση
του Μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κυρού Αγαθονίκου

 

  • Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Κατερίνης

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, στη διάρκεια κατεπείγουσας συνεδρίασής του, σήμερα, Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024, η οποία πραγματοποιήθηκε λόγω της κοίμησης του Μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κυρού Αγαθονίκου, εκτιμώντας τη μεγάλη  προσφορά του Ποιμενάρχη μας στους κόλπους της Εκκλησίας, τη γενναιοδωρία  και το πλούσιο πνευματικό και φιλανθρωπικό του έργο αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

  • Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, στους Ιερείς της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και στους συγγενείς του.
  • Να κυματίζουν μεσίστια οι σημαίες στο Δημαρχείο.
  • Να κηρυχθεί ως ημέρα πένθους για τον Δήμο η ημέρα της ταφής του Μακαριστού Μητροπολίτη μας.
  • Την ημέρα της Εξοδίου ακολουθίας οι υπηρεσίες του Δήμου να παραμείνουν κλειστές από τις 11:00 π.μ. σε ένδειξη πένθους, τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς του κεκοιμημένου.
  • Να παραστεί στην αρχιερατική εξόδιο ακολουθία και να συμμετάσχει μετά του Δημάρχου αντιπροσωπεία του Δήμου.
  • Να κατατεθεί στέφανος στο σκήνωμά του εκ μέρους του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης.
  • Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην έναρξη της επόμενης συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου ως ελάχιστος φόρος τιμής στην μνήμη του.
  • Να επιδοθεί το ψήφισμα αυτό στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.
  • Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο.

Η απόφαση αυτή πήρε αριθμό 204/2024.

 

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου
Χαράλαμπος Χρ. Μπρουσκέλης

 

 

 

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου / Υφυπουργός Ανάπτυξης

Δήλωση για την κοίμηση
του Μητροπολίτη πρώην Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γέροντα Αγαθονίκου

 

«Εκφράζω την κατ’ άνθρωπο θλίψη μου για την κοίμηση του Μητροπολίτη πρώην Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κυρού Αγαθονίκου.

Υπηρέτησε την Μητρόπολη για είκοσι οκτώ συναπτά έτη, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα της παρουσίας του στην Εκκλησία και στην κοινωνία της Πιερίας.

Η προσφορά του ανεκτίμητη, η παρακαταθήκη του στην Εκκλησία και στο λαό είχαν πάντα επίκεντρο τον άνθρωπο.

Με το παράδειγμα της ζωής του και την πλούσια προσφορά του έκανε πράξη την αγάπη.

Η μνήμη του θα πλημμυρίζει τις ψυχές μας, θα τον θυμόμαστε με αισθήματα αγάπης και σεβασμού.

Αιώνια του η μνήμη».

 

 

Συλλυπητήριο μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας
για την εκδημία
του Μητροπολίτη πρώην Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος,
κυρού Αγαθόνικου

 

Με αίσθημα βαθύτατης θλίψης πληροφορηθήκαμε την εκδημία του Μητροπολίτη πρώην Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, Γέροντα Αγαθόνικου. Η Πιερία θρηνεί σήμερα την απώλεια ενός υποδειγματικού και φωτισμένου Ιεράρχη με πολύπλευρο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο. Παρακαταθήκη σε εμάς το πλούσιο αυτό έργο του βασισμένο στα πνευματικά του χαρίσματα, καθώς και η προσφορά του στην εκκλησιαστική ζωή του τόπου μας.

Αιωνία του η μνήμη.

 

 

Συλλυπητήριο μήνυμα Δημάρχου Κατερίνης, Ι.Ντούμου, επί τη εκδημία
του Μητροπολίτη, πρώην Κίτρους Γέροντος Αγαθονίκου

Η Κατερίνη και η Πιερία πενθεί σήμερα τον Μητροπολίτη πρώην Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γέροντα, Αγαθόνικο, ο οποίος επί 28 έτη ποίμανε τον Λαό του Θεού στην ιστορική μας Μητρόπολη (1985 – 2013).

Ο Μητροπολίτης Αγαθόνικος, ο οποίος υπήρξε ένας πραγματικός Πατέρας όλων μας, αφήνει πίσω του πλούσιο πνευματικό έργο, μα πάνω απ’ όλα αφήνει ιερές παρακαταθήκες προς τον Κλήρο και τον Λαό της περιοχής μας.

Από σήμερα έως και την ημέρα της Εξοδίου Ακολουθίας του αοιδίμου Ιεράρχη Αγαθονίκου, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στο Δημαρχείο Κατερίνης, ενώ την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024, τον αποχαιρετούμε στον Καθεδρικό Ι.Ν. Θείας Αναλήψεως. Σε ένδειξη πένθους, τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς του Ποιμενάρχη μας, κατά την ημέρα της ταφής του, οι υπηρεσίες του Δήμου Κατερίνης από τις 11 το πρωί,  θα παραμείνουν κλειστές.

Ας έχουμε την ευχή του και τις ευλογίες του.

Ο Δήμαρχος Κατερίνης

Ιωάννης Ντούμος

 

 

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Δίου-Ολύμπου, Βαγγέλη Γερολιόλιου, για την εκδημία του Μητροπολίτη πρώην Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, κυρού Αγαθόνικου


Με αισθήματα λύπης ο Δήμος Δίου-Ολύμπου αποχαιρετά τον Μητροπολίτη πρώην Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, γέροντα Αγαθόνικο.

Θρηνούμε την απώλεια ενός χαρισματικού ιεράρχη, με μεγάλη εκκλησιαστική, κοινωνική και πνευματική δράση, ο οποίος απολάμβανε μέχρι την ύστατη στιγμή τον σεβασμό του διαδόχου του, Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ.κ. Γεώργιου, των κληρικών και του ποιμνίου του.

Στη μνήμη μας θα διατηρείται πάντα η πνευματική μορφή του μακαριστού μας ποιμενάρχη.

Αιωνία του η μνήμη.

Βαγγέλης Γερολιόλιος
Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου

 

Συλλυπητήρια επιστολή Προέδρου Επιμελητηρίου Πιερίας
για την κοίμηση του Μητροπολίτη, πρώην Κίτρους, Γέροντα Αγαθόνικου

Εκφράζω τη βαθιά θλίψη μου για την εκδημία του Μητροπολίτη, πρώην Κίτρους, Γέροντα Αγαθονίκου, ο οποίος αρχιεράτευσε επί 28 χρόνια στη Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.

Το πλούσιο και πολύπλευρο πνευματικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό του έργο, κατήρτισε και ενδυνάμωσε το ορθόδοξο φρόνημα του ποιμνίου του, το οποίο αποτελεί το πολυτιμότερο κληροδότημά του.

Ο πνευματικός πλούτος, ο λιτός βίος, η ψυχική ευγένεια, η ιεροπρέπεια και η αμέριστη αγάπη του για τον άνθρωπο, τον καθιέρωσαν ως το φωτοδότη οδηγό όλων μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Πιερίας και εγώ προσωπικά, πιστά μέλη της Τοπικής Εκκλησίας, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Χριστός Ανέστη!
Αιωνία του η μνήμη!

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Πιερίας

 

 

 

 

ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ 12.6.2024

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κλειστές οι υπηρεσίες της Π.Ε. Πιερίας μετά τις 11:00 την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας και ταφής του μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Κίτρους, κυρού Αγαθονίκου

Με απόφαση Αντιπεριφερειάρχη την Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024, οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας θα παραμείνουν κλειστές από τις 11:00 και μετά ως ημιαργία σε ένδειξη πένθους την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας και ταφής του μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, κυρού Αγαθονίκου.

Αιωνία του η μνήμη.

 

Κλειστές οι υπηρεσίες του Επιμελητηρίου Πιερίας
την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024 μετά τις 11:00 π.μ.

Με απόφαση του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Πιερίας, οι Υπηρεσίες του, την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024, θα παραμείνουν κλειστές από τις 11:00 π.μ. και μετά, σε ένδειξη πένθους λόγω της εξοδίου ακολουθίας και ταφής του μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, κυρού Αγαθονίκου.
Αιωνία του η μνήμη.

 

Λόγω του πένθους της Τοπικής Εκκλησίας

Αναβάλλεται η αποψινή παρουσίαση
του καλλιτεχνικού προγράμματος του 53ου Φεστιβάλ Ολύμπου

Σε ένδειξη σεβασμού στη  εκδημία του Μακαριστού πρώην Μητροπολίτη Κίτρους Κυρού Αγαθονίκου, ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου αναβάλλει την αποψινή (Δευτέρα 10-6-2024) προγραμματισμένη επίσημη παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος του 53ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2024.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί μια εβδομάδα αργότερα, την Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 στις 8:30 μ μ στον ίδιο χώρο, στο Κέντρο Τεχνών Κατερίνης «Εννέα Μούσες» – Αρχοντικό Τσαλόπουλου.

Οι επόμενες προγραμματισμένες παρουσιάσεις του καλλιτεχνικού προγράμματος, ήτοι στην Αθήνα (Μουσείο Ακρόπολης, την Παρασκευή14-6-2024, ώρα 12:00) και στη Θεσσαλονίκη (Βασιλικό Θέατρο, την Τετάρτη 19-6-2024, ώρα 12:00) θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Για τον ΟΡ.ΦΕ.Ο.

ο πρόεδρος                                                                      ο γενικός γραμματέας

Γρηγόρης Παπαχρήστος                                                          Γιώργος Σαμαλής