“Εποίμανεν αυτούς

και εν τη ακακία της καρδίας αυτού ωδήγησεν αυτούς"

το συλλυπητήριο του Μακροβιότερου και το προσκυνημα του σκηνώματος του μακαριστού Αγαθόνικου

 

 

 

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΕΡΟΝΤΑ ΑΓΑΘΟΝΙΚΕ.

Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΟΥ ΧΑΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ.

Ο Γέροντας Αγαθόνικος, ο Επίσκοπος της καρδιάς μας, ήλθε σ’ εμάς και εγκαταστάθηκε σ’ αυτόν τον όμορφο τόπο μας, το 1985, με τον ίδιο τρόπο που ο Θεός εγκατέστησε τον Ιερεμία ως Προφήτη πάνω στη γη, λέγοντάς του: «Προ του με πλάσαι σε εν κοιλία επίσταμαί σε και προ του σε εξελθείν εκ μήτρας ηγίακά σε, Προφήτην εις έθνη τέθεικά σε» (Ιερεμίου, κεφ. α’, στίχος 5).

Δηλαδή, είπε ο Θεός στον Ιερεμία: «Σε γνωρίζω πολύ καλά, πριν ακόμα σε πλάσσω ως έμβρυο στην κοιλιά τής μητέρας σου. Και πριν γεννηθείς, σε αγίασα και σε καθιέρωσα στην υπηρεσία τού έργου μου, σε εγκατέστησα Προφήτη».

Έτσι έγινε, λοιπόν, και με τον Γέροντάς μας, τον Αγαθόνικο, ο οποίος, γεννήθηκε για να γίνει Επίσκοπος στον τόπο μας, στην Πιερία μας. Και κατά το διάστημα που ήταν εδώ στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, «εποίμανεν αυτούς (τους Πιεριείς) και εν τη ακακία της καρδίας αυτού ωδήγησεν αυτούς». Ψαλμός 77, στίχος 72.

Με αυτά τα λόγια αποχαιρετούμε τον άγιο Γέροντά μας, τον Αγαθόνικο, που αποδήμησε σε Χώρα ζώντων. Αποχαιρετούμε τον αγαθό Επίσκοπο, τον άγγελο του Θεού, αυτή τη μεγάλη προφητική μορφή.

Η εποχή μας, και ιδιαιτέρως το έθνος μας, τούτη την κρίσιμη περίοδο, έχει ανάγκη προφητικών μορφών. Έχει ανάγκη ανθρώπων με προφητική διάθεση και προφητικό κήρυγμα.

Σε ευχαριστούμε Γέροντα.

Ο Θεός να σου χαρίσει τον Παράδεισο.

Γιώργος Παπαθανασίου,
πρ. Δήμαρχος
Λιτοχώρου και Δίου-Ολύμπου

  

ΤΟ ΣΚΗΝΩΜΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΥ
ΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ

 

Τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, στις 5.00 το απόγευμα, το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Κίτρους κυρού Αγαθονίκου μεταφέρθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως Κατερίνης, όπου τέθηκε σε δημόσιο προσκύνημα.

Τη σορό του εκλιπόντος Ιεράρχη υποδέχθηκε στα Προπύλαια του Ιερού Ναού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γέροντος Καισαρείας κ. Θεοφυλάκτου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σαλώνων κ. Ιγνατίου.

Στην τελετή παρέστησαν ο Βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου και ο Δήμαρχος Κατερίνης Ιωάννης Ντούμος.

Το σκήνωμα μετέφεραν οκτώ ιερείς, ενώ ανέμεναν την άφιξή του οι Ιεροκήρυκες, οι Ιερείς όλων των Ιερών Ναών της πόλεως και οι διάκονοι ενδεδυμένοι με λευκά άμφια.

Οι καμπάνες ηχούσαν πένθιμα, ενώ πολλοί πιστοί προσήλθαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα Ιεράρχη.

Το σκήνωμα θα παραμείνει στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως μέχρι την Τετάρτη μεσημέρι. Μετά την τέλεση της Αναστάσιμης Νεκρώσιμης Ακολουθίας, θα μεταφερθεί στο Κοιμητήριο Αγίου Λαζάρου Κατερίνης, προκειμένου να ενταφιασθεί, σε εφαρμογή εκπεφρασμένης επιθυμίας του μακαριστού Αρχιερέα.

Ο Ιερός Ναός θα παραμείνει ανοιχτός όλο το εικοσιτετράωρο, ενώ καθημερινά θα τελούνται οι προβλεπόμενες Θ. Λειτουργίες και άλλες Ιερές Ακολουθίες. Ιερείς, με βάση κυλιόμενο πρόγραμμα θα διαβάζουν το Ιερό Ευαγγέλιο σύμφωνα με τη λειτουργική παράδοση της Εκκλησίας.