“Το Αλεξάνδρειο της καρδιάς μας”…

δεν είναι ούτε Ίδρυμα, ούτε Διεθνές

είναι ένα ακόμη σωματείο της Πιερίας, με απαράδεκτο κι όμως εγκεκριμένο καταστατικό – τέλος εποχής για τον πρόεδρο της ΕΓ που ψήφισε τον εαυτό του;

 

Το προτελευταίο μέρος του δράματος με τίτλο «Αλλαγή διοίκησης στο “Αλεξάνδρειο”» παίχτηκε χθες σε αίθουσα δικαστηρίου της Κατερίνης, με τον πρόεδρο της Εκτελεστικής Γραμματείας (ΕΓ), Διονύση Πασχάλη και τον επίτιμο πρόεδρο της Ανώτατης Αρχής (ΑΑ), Παναγή Μητούλη, να βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με τα μέλη της ΑΑ και της ΕΓ που δεν δέχτηκαν ότι ο κος Πασχάλης μπορεί να αποτελέσει τον πρώτο πρόεδρο της ΕΓ που μπορεί να ψηφίσει …τον εαυτό του, στην προσπάθειά του να διανύσει μία ακόμη θητεία στη θέση που αναδείχτηκε χωρίς ανθυποψήφιο.

 

Όπως συμβαίνει πάντοτε σε ανάλογες περιπτώσεις στις δικαστικές αίθουσες, πολλά αποκαλύφθηκαν, πολλές άγνωστες πτυχές φωτίστηκαν, αλλά και πάμπολλα ερωτήματα δεν τέθηκαν καν. Με κυριότερο το «γιατί ο Διονύσης Πασχάλης επιθυμεί τόσο πολύ να παραμείνει πρόεδρος της ΕΓ του ΔΙΜΜΑ;», ενός οργάνου που συνεδρίασε ελάχιστες φορές στη διάρκεια της θητείας του, ακόμη εμφανίζεται με σύνθεση που έπαψε να ισχύει εδώ και πολύ καιρό και που –τελικά- δεν έκανε απολογισμό της θητείας του, πριν την εκλογή των 6 από τα 9 μέλη του. Αλλά ας πάρουμε τα πράματα με τη σειρά.

 

Ρεκόρ στα ….αρνητικά ρεκόρ

 

Τα συνέδρια των ομογενών που φιλοξένησε φέτος το «Αλεξάνδρειο» συγκέντρωσαν πιθανώς τους λιγότερους συνέδρους από τα προγενέστερα, αλλά ταυτόχρονα δεν έλειψαν και οι εντάσεις και οι αντεγκλήσεις και … οι χαοτικές συζητήσεις. Ελάχιστοι από τους συνέδρους γνώριζαν τι κρατάει τον πρόεδρο της ΕΓ κλεισμένο στο γραφείο του και μονίμως μακριά από την ως προχθές πρόεδρο της ΑΑ, Νίνας Γκατζούλη. Οι σύνεδροι δεν χρειαζόταν καμία βοήθεια στο να «ξιφομαχούν» υπέρ των εθνικών συμφερόντων, αλλά… μεταξύ τους, συμμετέχοντας σε έναν άτυπο πλειστηριασμό πατριωτισμού.
Ευτυχώς, ο κίνδυνος να εφορμήσει στο Ίδρυμα ομάς Σκοπιανών που συνεκεντρώθη σε παραλίαν λίαν κοντινήν, απετράπη, πριν καν συμβεί…
Αν δεν υπήρχε η συμμετοχή του Δημήτρη Φιλιππίδη, ομογενούς της Αμερικής, ο μέσος όρος ηλικίας των συνέδρων θα άγγιζε τα 65+.
Κορυφαία …απουσία, αυτή του κου Παντερμαλή, κυρίως γιατί τα παράπονα των συνέδρων για τις ηχηρές απουσίες, προσωποποιούνταν στο γνωστότερο όνομα. Οι απουσίες ήταν όμως πολλές και εξαφάνισαν την παράδοση που ήθελε τα συνέδρια να αποτελούν αφορμή για «μια βόλτα από το “Αλεξάνδρειο”», πολλών στο παρελθόν. Σε σχέση με το σύνολο των συνέδρων, αρκετοί ήταν οι Λιτοχωρίτες ομογενείς που τίμησαν το ραντεβού. Και κάποιοι βρεθηκαν να μην μπορούν να ψηφίσουν για την ΕΓ.
Νέος πρόεδρος της Ανώτατης Αρχής του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου αναδείχτηκε ο συντοπίτης μας, Δημήτρης Χατζής. Η Νίνα Γκατζούλη και άλλα μέλη της απερχόμενης Ανώτατης Αρχής εξασφάλισαν την εναπεκλογή τους, ως μέλη της. Έτσι, με δεδομένες τις εξελίξεις σε άλλα επίπεδα και την παραίτηση του κου Παρίση από την διεκδίκηση της προεδρίας, επικρατέστερος για την προεδρία αναδεικνύεται …ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος!!! Ο υποψήφιος που τερμάτισε τελευταίος –με  τις δύο ψήφους αυτών που τον πρότειναν- στις ακυρωμένες εκλογές της 10ης Ιουνίου 2017, αυτές που επισημοποίησαν και το ρήγμα ΑΑ-ΕΓ/Δ. Πασχάλη.

Μοναδικής ποιότητας αντίθεση στο όλο σκηνικό, η εικόνα του «Αλεξανδρείου» να λάμπει στον καλοκαιρινό ήλιο, σε αντίστιξη με τα όσα «σκοτεινά» διαδραματίζονταν σε κλειστά γραφεία, τηλεφωνήματα, συνεννοήσεις εκτός του χώρου…

 

 

 

 

Τα περί του ΔΙΜΜΑ

 

Μετά τα συνέδρια και την ανάδειξη των νέων ηγεσιών των ομογενειακών οργανώσεων, ήρθε η ώρα για τις αρχαιρεσίες που θα αναδείκνυαν τα 6 από τα 9 μέλη της ΕΓ του Ιδρύματος. Οπότε και άρχισαν οι διαφωνίες και οι διενέξεις μεταξύ των διαφορετικών αναγνώσεων του καταστατικού και των διαδικασιών, ενώ ταυτόχρονα το παρασκήνιο με τους άτυπους συνδυασμούς και την δέσμευση σε συμμαχίες και ανταλλαγές φάνταζε σαν μια τεράστια φάλαινα (υποψηφίων και συνεργασιών) σε μια μικρή μπανιέρα (εκλογέων). Ο πρώτος που κλήθηκε να αποχωρήσει από την αίθουσα ήταν ο γράφων γιατί δεν ήταν, δεν είναι και δεν πρόκειται –πιθανότατα- ποτέ να είναι, μέλος του «Αλεξανδρείου» (φανταστείτε ο δημοσιογράφος να έπρεπε να είναι μέλος κάθε σωματείου που θα καλύψει –δημοσιογραφικά- τις αρχαιρεσίες του. Πιθανώς το «Αλεξάνδρειο» είναι σωματείο, του οποίου οι συγκεκριμένες διαδικασίες δεν γίνονται δημόσια). Ο γράφων αποχώρησε και –λίγο αργότερα- τον ακολούθησαν γηγενείς και ομογενείς που δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι είναι μέλη του σωματείου και ταμειακώς ενήμερα. Έτσι, παρέμειναν στην διαδικασία μόνο μέλη του Ιδρύματος, λιγότερα από 50.

Αλλά αυτό ήταν το ελάχιστο πρόβλημα. Υπήρξαν κι άλλα πολλά, τα οποία πιθανολογούμε, αφού μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση, πέραν των όσων η ΕτΟ κατέγραψε στην –ευτυχώς- δημόσια συνεδρίαση του δικαστηρίου της Κατερίνης που συνεδρίασε την επομένη για να ασχοληθεί με τρεις ενστάσεις που αφορούν τις εκλογές της 10ης Ιουνίου 2017, στη Νέα Υόρκη, ή καλύτερα, την απόφαση της ΑΑ (με την προηγούμενη ηγεσία της) για ακύρωση των εκλογών της 10ης Ιουνίου και της μελλοντικής υποψηφιότητας του Διονύση Πασχάλη για την ΕΓ στις επαναληπτικές εκλογές.
Από τα στοιχεία που εκτέθηκαν στο δικαστήριο, επιβεβαιώθηκε ότι ο Διονύσης Πασχάλης αμέσως μετά την ανάδειξη των 6 νέων μελών της ΕΓ, τα κάλεσε να συνέλθουν σε σώμα υπό την προεδρία του. Ενώ δηλαδή εκκρεμούσε η δίκη και φυσικά εκκρεμεί και η δικαστική απόφαση για τον αν είναι ή δεν είναι ο επόμενος πρόεδρος της ΕΓ… κάλεσε τους νεοεκλεγέντες να εγκρίνουν και να επισημοποιήσουν την εκλογή του. Η πρόσκληση δεν έγινε δεκτή και -στην πορεία της δίκης- δόθηκε η διαβεβαίωση από την πλευρά Πασχάλη ότι ανάλογη προσπάθεια δεν θα υπάρξει πριν την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Η οποία θα καταβληθεί προσπάθεια να εκδοθεί σε διάστημα ενός μήνα.

Στη διάρκεια των αρχαιρεσιών της ΕΓ δεν έγινε και ο συνηθισμένος απολογισμός της απερχόμενης διοίκησης (Πασχάλη) και η ΕτΟ αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον να πληροφορηθεί το λόγο ή τους λόγους του συγκεκριμένου κενού. Το κενό αυτό δεν μπόρεσε να απασχολήσει και τη συζήτηση στο δικαστήριο, χωρίς οι αντιμαχόμενες πλευρές να επεδίωξαν να θιχτεί επαρκώς η συγκεκριμένη πτυχή. Δεδομένο είναι ότι ο απολογισμός διανεμήθηκε σε έντυπη μορφή στα μέλη. Από τα πρώτα που μπορεί να παρατηρήσει κανείς στο έντυπο αυτό είναι ότι εμφανίζει ως μέλη της ΕΓ, άτομα που έχουν ήδη παραιτηθεί ή και δεν συμμετείχαν στις δράσεις/αποφάσεις της, ενώ ο απολογισμός συντάχθηκε (εμφανώς) τον Ιούλιο του 2017.
Στο δικαστήριο της 27ης Ιουλίου 2017 (χθες) επιβεβαιώθηκε και ότι η κα Γκατζούλη είχε ενημερώσει τον κο Πασχάλη ότι επιθυμεί να συμμετέχει σε συνεδρίαση της ΕΓ για την καλύτερη προετοιμασία των επικείμενων συνεδρίων και καλό θα ήταν αυτό να συμβεί περί τα μέσα Μαΐου, αλλά η συνεδρίαση αυτή δεν κατέστη δυνατόν να συμβεί. Οι λόγοι παραμένουν άγνωστοι.
Στον έντυπο απολογισμό, ταμίας της ΕΓ εξακολουθεί να είναι ο Αθανάσιος Μαντζούκας, πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Πιερίας και σημερινός Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας. Από τα καθήκοντά του στην ΕΓ παραιτήθηκε μετά την πρόσφατη προαγωγή και μετάθεση στη Θεσσαλονίκη, αλλά με την συμμετοχή του στις διαδικασίες της 26ης Ιουνίου (απολογισμός, εκλογές) θα μπορούσε να δώσει στοιχεία για τα οικονομικά της προηγούμενης διοίκησης. Πιθανώς, μια βράβευση των δωρητών της Ελληνικής Αστυνομίας, την οποία συνδιοργάνωσαν η Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής και η Τοπική Διοίκηση Χαλκιδικής της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (IPA), στον Πολύγυρο, στις 11πμ, την ίδια μέρα, τον κράτησαν μακριά από την Πιερία.

 

Στον απολογισμό καταγράφονται οι εκδηλώσεις που φιλοξένησε το «Αλεξάνδρειο» επί Πασχάλη και επιτεύγματα, όπως το ακόλουθο:

Το hotmail.com ήταν από τα παλαιότερα δωρεάν e-mail που μπορούσε να αποκτήσει κανείς ως πρόσφατα (έχει πλέον καταργηθεί) και η αξιοπιστία του (τεχνική και λειτουργική) είναι η ανάλογη των δωρεάν υπηρεσιών του Ίντερνετ. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ενέργεια καταγράφεται ως δράση και επιτυχία, αφού θα μπορούσε το Ίδρυμα να έχει e-mail για την επικοινωνία με το κοινό απ΄ όλο τον πλανήτη από την πλατφόρμα edu.gr στην οποία κατασκεύασε και τον ιστότοπό του. Αλλά και το γεγονός ότι ο δημιουργός του λογαριασμού διάλεξε τη γραφή “aleksandrio” που παραπέμπει στις γλώσσες που δεν προήλθαν από τα ελληνικά/λατινικά και χρησιμοποιούν το “ks” για να αποδώσουν το «Ξ». Όσο για το prestige της επιλογής (να έχει ένα διεθνές ίδρυμα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μέσω του hotmail) … είναι ένας νεωτερισμός που σίγουρα ο Μέγας Αλέξανδρος θα λάτρευε…

Επειδή είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν όλοι το πώς η ίδια η προηγούμενη διοίκηση κατέγραψε την προσφορά της, η ΕτΟ δημοσιεύει σήμερα τον απολογισμό αυτό, χωρίς το μέρος που αφορά τις φωτογραφίες από δράσεις και εκδηλώσεις (οι φωτογραφίες καταλαμβάνουν 12 από τις συνολικά 28 σελίδες):

 

 


 

Επίσης, η ΕτΟ δημοσιεύει σήμερα τις επιστολές που αντάλλαξαν στελέχη της ΑΑ και της ΕΓ, σχετικές με τα γεγονότα της 10ης και της 13ης Ιουνίου 2017, για να γνωρίζουν όλοι τι υποστήριξαν όσοι βρέθηκαν στα δικαστήρια της Κατερίνης, λίγο πριν η υπόθεση καταλήξει στα δικαστήρια:

 

epistoles

 


 

Η δίκη

Από τη διαδικασία στο ακροατήριο της 27ης Ιουνίου πανηγυρικά προέκυψε ότι το Διεθνές Ίδρυμα Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι… ένα ακόμη σωματείο της Κατερίνης!!!
Δεν έγινε ποτέ Ίδρυμα και έχει έδρα την Κατερίνη, ανώτατο όργανο διοίκησης στην Νέα Υόρκη και ΕΓ ενταύθα. Κανείς δεν ανέφερε κανενός την προσπάθεια να μετατραπεί σε Ίδρυμα, από τη μέρα της δημιουργίας του ως σήμερα.
Συνυποψήφιος στο “συνδυασμό” Πασχάλη ήταν και ο π. Ιωακείμ Οικονομίκος.

Όλες οι πλευρές –με πρώτο τον εκ των συγγραφέων του καταστατικού, Παναγή Μητούλη- παραδέχτηκαν ότι το καταστατικό είναι ένας ατέλειωτος κατάλογος κενών, παραδοξοτήτων και πρωτοτυπιών, που έχει αποτελέσματα μόνον αν υπάρχει καλή πρόθεση και διάθεση μεταξύ των εμπλεκομένων. Και η διάθεση αυτή δεν υπάρχει πλέον.
Ένα ακόμη στοιχείο που επιβεβαιώθηκε στο δικαστήριο είναι το γεγονός ότι ο Διονύσης Πασχάλης είναι –ως τώρα- ο μόνος πρόεδρος ΕΓ που επέλεξε να ψηφίσει τον εαυτό του, σε μια εκλογική διαδικασία που συνδύαζε φυσική παρουσία και επιστολικές ψήφους, που επίσης για πρώτη φορά είχε τρεις υποψηφίους. Στη διαδικασία αυτή, βρέθηκαν επί τόπου λιγότερα από 13 μέλη της ΑΑ, τα 3 αποχώρησαν μόλις πληροφορήθηκαν ότι στην ψηφοφορία θα μετέχουν και οι Πασχάλης-Νίγδελης, και ένα μέλος παρέμεινε και αρνήθηκε να ψηφίσει.
Ακόμη και με δεδομένο ότι δύο μέλη της ΕΓ μετέχουν στη σύνθεση της ΑΑ για την τετραετία της κάθε θητείας, το καταστατικό δεν προέβλεψε να διευκρινίσει αν η συμμετοχή αυτή καλύπτει και τις εκλογές για την ανάδειξη των 3 μελών της επόμενης διοίκησης (με βασικό τον πρόεδρο), ποια είναι αυτά τα δύο μέλη και –αν στα δύο αυτά μέλη με δικαίωμα ψήφου στις εκλογές ανάδειξης του επόμενου προέδρου+δύο μελών, μπορεί περιληφθεί ο εν ενεργεία πρόεδρος της ΕΓ και με δικαίωμα να ψηφίσει τον εαυτό του. Το σίγουρο είναι ότι το κενό αυτό δεν το εκμεταλλεύτηκαν, ούτε ο Ιωάννης Παρίσης, ούτε ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος. Επίσης βέβαιο είναι ότι –στα 4 χρόνια της θητείας του- ούτε ο κος Πασχάλης, ούτε ο κος Μητούλης, έκαναν κάτι για να διευκρινιστεί και να διορθωθεί το κενό.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει η κίνηση κανενός να καταγγείλει τον τρόπο λειτουργίας και διοίκησης και ελέγχου του ΔΙΜΜΑ και να ζητήσει να αποκτήσει το ανάλογο νομικό καθεστώς και καταστατικό. Και πιθανώς δεν θα υπάρξει ποτέ…
Η απόφαση του δικαστηρίου επί των ενστάσεων θα είναι σίγουρα το ίδιο μοναδική με το καταστατικό και τα προβλήματα που δημιούργησε. Αλλά και τις καλές και αγαθές προθέσεις που πλέον ανήκουν στο παρελθόν.

 

Η άποψη της ΕτΟ

Το «Αλεξάνδρειο» δημιουργήθηκε σε μια εξαιρετικά αγχώδη περίοδο της ελληνικής και βαλκανικής Ιστορίας και η δημιουργία του συνδύασε την εξυπηρέτηση των τότε αναγκών της ελληνικής πολιτείας και των –αρκούντως, χολιγουντιανών- στόχων και ονείρων της ομογένειάς μας, για τη Μακεδονία, το Μέγα Αλέξανδρο, κτλ. Έστω και βιαστικά, δημιουργήθηκε και υπάρχει και από την πρώτη στιγμή αποτελεί ένα χώρο λουσμένο στο φως, αλλά με πολλά κρυμμένα μυστικά και σχεδόν ανεξέλεγκτο.
Και στην προ Πασχάλη περίοδο, η ύπαρξή του ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την άσκηση δημοσίων σχέσεων διαφόρων, από την ίδια του την διοίκηση, τους τοπικούς παράγοντες, ως και κυβερνητικά στελέχη. Υπήρξαν και στιγμές που οι δημόσιες σχέσεις έφτασαν να γίνουν κύρια προεκλογική εκδήλωση. Πάντοτε υπήρξε δίοδος επικοινωνίας με τους ομογενείς. Στην περίοδο Πασχάλη, η λειτουργία αυτή απογειώθηκε. Οι δημόσιες σχέσεις των τοπικών παραγόντων και άπειρες μικροφιλοδοξίες, αλλά και η έξωθεν καλή μαρτυρία διαφόρων έγιναν ο «άρτος και τα θεάματα» της νότιας Πιερίας, της Πιερίας και πολλών άλλων περιοχών της Ελλάδας και του κόσμου. Το Ίδρυμα σχετίζεται με το Μέγα Αλέξανδρο μόνο στο όνομά του και το όνομα αυτό είναι ένα ακόμη πλήρως ανεκμετάλλευτο brand name (με την καλύτερη των εννοιών). Οι εκδηλώσεις και οι δράσεις που φιλοξένησε στην περίοδο Πασχάλη είναι δύσκολο να συνδεθούν με Αλεξάνδρειο Ίδρυμα. Αν η ταυτότητά του έλεγε «Γενικώς, πολιτισμός (αρκετός)-τσάι και συμπάθεια (μπόλικα), θα περιέγραφε πληρέστερα την ύπαρξή του.
Πρέπει αύριο κιόλας να αποκτήσει νομικό και θεσμικό καθεστώς ανάλογο διεθνούς ιδρύματος για το Μέγα Αλέξανδρο και –με ανάλογη διοίκηση- να γίνει η πληρέστερη και πλέον σύγχρονη βιβλιοθήκη για τον ξακουστό συντοπίτη μας. Και να συγκεντρώσει, σε αναλογική και ψηφιακή μορφή, όλα τα δημιουργήματα του ανθρώπου, τα εμπνευσμένα από τον γιο της Ολυμπιάδας, από τον πίνακα του Warhol (έστω και σε αντίτυπο), ως το «Η διοικητική μέριμνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου», έκδοσης του ΓΕΣ. Η παγκόσμια κοινότητα γνωρίζει πολύ καλά πως θα χρησιμοποιήσει μια τέτοια βιβλιοθήκη που σχετική έγνοια δεν χρειάζεται να έχουμε καμία. Μόνο γνώση και ήθος και αισθητική για να την δημιουργήσουμε. Για να μην ξαναδούμε ποτέ ξανά το aleksandrio@hotmail.com να αντιστοιχεί σε Ίδρυμα Διεθνούς Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου, ούτε αυτό να καταγράφεται ως δράση και επιτυχία.-

 

ΥΓ: τα έξι μέλη της ΕΓ που εκλέχτηκαν ήδη είναι οι (αλφαβητικά):

Δημήτρης Γιουματζίδης
Θεόφιλος Καμπερίδης
Θανάσης Μπίντας
Μιράντα Παπά
Γιώργος Σπυριδόπουλος
Λίτσα Χατζή.

Ο πρόεδρος και τα υπόλοιπα δύο μέλη θα αναδειχτούν μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου.