“Πρόσκληση

στα Εγκαίνια της Πινακοθήκης Λιτοχώρου"

*

 

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Τα εγκαίνια της Δημοτικής Πινακοθήκης Λιτοχώρου με τη μόνιμη έκθεση έργων του καλλιτέχνη Φιλοποίμενος Κωνσταντινίδη (1909-1992) θα πραγματοποιήσει ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου  Κωνσταντίνος Δημόπουλος, την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, ώρα 12:00 π.μ.

Ο Θεσσαλονικιός καλλιτέχνης, παρά τη μακρόχρονη παραμονή του στο Παρίσι επισκεπτόταν συχνά την Ελλάδα μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του Anne.

Το Λιτόχωρο αποτελούσε τον τόπο καταγωγής της οικογένειας Κωνσταντινίδη (παλαιότερα Καρακώστα -όνομα με το οποίο έχει υπογράψει κάποιους από τους πίνακές του). Ενδεικτικό της αγάπης τους προς τον τόπο είναι  ότι η σύζυγός του αποφάσισε η τέφρα του να σκορπιστεί στον Όλυμπο.

Η συλλογή έργων του Φιλοποίμενος Κωνσταντινίδη παραχωρήθηκε στον Δήμο Δίου-Ολύμπου από την κυρία Islay Grimes, αδελφή της συζύγου του καλλιτέχνη Anne Fairholme-Κωνσταντινίδη.

Η πρώτη έκθεση των έργων στο Λιτόχωρο πραγματοποιήθηκε το 2012 επί Δημαρχίας  Γεωργίου Παπαθανασίου, ο οποίος με τη βοήθεια  Δημοτικών Συμβούλων και Χορηγών, προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες για την μεταφορά των πινάκων από τη Γαλλία. Η συλλογή μεταστεγάστηκε στο δημαρχιακό κτίριο το 2017, και σε χώρο που διαμορφώθηκε καταλλήλως επί Δημαρχίας  Κωνσταντίνου Δημόπουλου και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού  Ελένης Βλαχοπούλου-Γιάννακα και αποτελεί πλέον τη μόνιμη έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Λιτοχώρου.

Στην έκθεση παρουσιάζεται μία επιλογή έργων του καλλιτέχνη.

Επιμέλεια έκθεσης: Σαπφώ Α. Μορτάκη, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης-Μουσειολόγος, Ηρακλής Γκουντάρας, Ιστορικός Τέχνης-Μουσειολόγος

 

Επικοινωνία: 694 489 2076

Είσοδος ελεύθερη

 

 

*

Σ.Σ.: Η … ψυχική απόσταση του δημάρχου μας από ό,τι αφορά το έργο και τους πίνακες του Φ. Κωνσταντινίδη είναι δεδομένη. Την αποκάλυψε μόνος του και σε κάθε ευκαιρία, με αρχικό δείγμα εκείνο το “οι πίνακες του … Γκωγκάν;;;”, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η μετεγκατάσταση μέρους -όχι του συνόλου- της “Συλλογής Κωνσταντινίδη” από το Αρχοντικό Γκουντέλια στο χώρο που κατέληξαν, είναι κι αυτό απόδειξη του πόσο εκτιμά το έργο και τη συλλογή. Όσα μεσολάβησαν είναι ήδη γνωστά. Όπως είναι γνωστό ότι ο ίδιος απλώς δεν κατάφερε να απαλλαγεί εντελώς από τη συλλογή. Την απέχθειά του για το συγκεκριμένο κληροδότημα αποδεικνύει και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο δελτίο Τύπου δεν έχει τη μορφή -και τα … διακοσμητικά- των δελτίων Τύπου που πραγματικά υπογράφει. Δίνοντας ένα ακόμη δείγμα του τι όρια θέτει στον εαυτό του ο συγκεκριμένος δημόσιος άντρας και εν ενεργεία δήμαρχος, παρά όλα τα παραπάνω, επέλεξε να εγκαινιάσει την έκθεση. Στην Πινακοθήκη μας. Θα ‘μαστε εκεί. Για να καταγράψουμε την πραγματική ικανοποίησή του για όλα: για τα εγκαίνια, την τιμή να κατέχουμε -ως Δήμος- μέρος -έστω- της Συλλογής Κωνσταντινίδη και αν εγκρίνει το πιθανό “ξήλωμα” των ελάχιστων έργων του από την όποια μελλοντική δημαρχία.