Ξεκαθαρίσματα

του Νίκου Λάππα

Ελπίζω να έγιναν πλέον σαφείς και κατανοητές οι δηλώσεις/απόψεις μου

 

 

ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑΤΑ

Με αφορμή πρόσφατη συνέντευξή μου στην «Εφημερίδα του Ολύμπου», διατυπώθηκαν και δημοσίως διάφορα σχόλια, τα οποία με κάνουν να πιστεύω ότι προφανώς ορισμένοι έμειναν στους τίτλους ή στο τρέιλερ και δεν έκαναν τον κόπο να παρακολουθήσουν την ίδια την συνέντευξη για να διασταυρώσουν το τι αντιλήφθηκαν και αν το αντιλήφθηκαν σωστά. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ορισμένα πράγματα για να μη μεταδίδονται στον κόσμο εσφαλμένα μηνύματα:

  • Η «Ολύμπια Συμμαχία» ιδρύθηκε με πολύ πιο συνεργατικό πνεύμα και από ανθρώπους προερχόμενους από διαφορετικούς πολιτικούς/κομματικούς σχηματισμούς. Το πραγματικό συνεργατικό πνεύμα, μετά τον πρώτο χρόνο, έδινε σταδιακά τη θέση του σε μία «στρεβλή» κατάσταση αντίθετη προς τον αρχικό σκοπό. Στα μέσα της θητείας αισιοδοξούσα πως μπορεί να βελτιωθεί και πάλι η κατάσταση, μέσα από κάποιες εσωτερικές αλλαγές – και κυρίως μετά από μία ευρεία σύσκεψη της «Ολύμπιας Συμμαχίας» που πραγματοποιήθηκε και μάλιστα με σχετικές δεσμεύσεις του Δημάρχου. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε και ο μόνος λόγος που δεν παραιτήθηκα/ανεξαρτητοποιήθηκα νωρίτερα, εδώ και μήνες, ήταν επειδή ήθελα να έχουν ολοκληρωθεί ή έστω να βρίσκονται σε τελική φάση δρομολόγησης σημαντικά ζητήματα που άπτονταν του Λιτοχώρου και άλλων αρμοδιοτήτων μου ως Αντιδημάρχου. Δεν αποποιούμαι του όποιου μεριδίου ευθύνης μου αναλογεί για την αποτυχία του εγχειρήματος της «Ολύμπιας Συμμαχίας».
  • ΔΕΝ θα συνεργαστώ προεκλογικά/εκλογικά με τον Δημόπουλο – άλλωστε τότε προς τι η παραίτηση/ανεξαρτητοποίηση;; Δεν αποκλείω ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ συνεργασία με τον ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ συνδυασμό/παράταξη, στο πλαίσιο σοβαρής προγραμματικής σύγκλισης. Άλλωστε, το πνεύμα του νέου νόμου είναι ακριβώς αυτό: Συγκλίσεις και συνεργασίες!
  • Όπως αναφέρω και στη συνέντευξη «το διυλιστήριο το παραλάβαμε από έξω κούκλα και μέσα πανούκλα». Είχε διάφορα προβλήματα με σημαντικότερο και αμεσότερο το «πάγωμα» των φίλτρων. Ευτυχώς που δεν είχε γκρεμιστεί – κατά τις εισηγήσεις ορισμένων – το παλιό διυλιστήριο. Έγινε αρχικά προσπάθεια να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα, όμως η συνεχής αναβολή λόγω και του μεγάλου κόστους οδήγησε με εισήγησή μου σε ξεχωριστό κωδικό για προμήθεια αρχικά μόνο των φίλτρων, ώστε να λυθεί σε πρώτη φάση το πρόβλημα. Ευχαριστώ το Δημοτικό Συμβούλιο για την ομόφωνη ψήφιση της πίστωσης. Δυστυχώς,  για ακατανόητους σε εμένα λόγους, δεν προχώρησε ποτέ η απαραίτητη διαβαθμική συνεργασία. Τώρα πια το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά με την ένταξη της πλήρους ανακατασκευής του διυλιστηρίου στο προγράμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ».
  • Ποτέ δεν είπα πως η φημολογούμενη παραίτηση του Δημάρχου από την προεδρία της ΔΕΑΔΟ  γίνεται με σκοπό να ακολουθήσει  νέο δρόμο σωτηρίας η εταιρία. Αυτό που είπα ήταν πως η ενδεχόμενη παραίτηση /αντικατάσταση του Δημάρχου ΙΣΩΣ οδηγήσει σε βελτίωση της κατάστασης στη ΔΕΑΔΟ. Το ποιος ήταν ο πραγματικός σκοπός του Δημάρχου δεν το γνωρίζω. Ας ερωτηθεί ο ίδιος. Έτσι κι αλλιώς δεν αντικαταστάθηκε.
  • Είναι αλήθεια πως τόσο εγώ, όσο και άλλοι 7 – 8 υποψήφιοι δήμαρχοι είχαμε συνομιλίες με τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Από την πρώτη στιγμή ξακαθάρισα ότι δεν επιθυμώ κομματικό «χρίσμα» ή ανακοίνωση στήριξης. Συζητούσα για συνεργασία σε βάση προγραμματική και μάλιστα πρότεινα να αναδειχθεί με ανοιχτή διαδικασία από τη βάση ο υποψήφιος Δήμαρχος μίας μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής Δημοτικής Παράταξης. Στη διαδικασία θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι όσοι συνυπέγραφαν την προγραμματική διακήρυξη κι εκλογείς όσοι συμφωνούσαν με αυτές τις προγραμματικές θέσεις. Το αρχικό θετικό κλίμα έδωσε τη θέση του σε περίεργη «επιφυλακτικότητα», την οποία θα χαρακτήριζα «προφάσεις εν αμαρτίαις». Εν τέλει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, ως γνωστόν, επέλεξε να κινηθεί διαφορετικά, με υπόδειξη στηριζόμενου υποψηφίου. Δεν διαβλέπω στον άμεσο ορίζοντα ευρύτερες συνενώσεις και για αυτό επιμένω να διατηρώ την πρόταση μου σε ισχύ ως λύση στο επερχόμενο αδιέξοδο.

Ελπίζω να έγιναν πλέον σαφείς και κατανοητές οι δηλώσεις/απόψεις μου. Καλώ όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν ολόκληρη την συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.e-t-o.gr/2018/11/26/%CE%B8%CE%B1-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CF%87%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%B7%CE%B8%CE%B5%CE%AF-%CE%BD%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%81/

για να σχηματίσουν έτσι πιο ολοκληρωμένη εικόνα των θέσεων μου.

Με τιμή,

Νικόλαος Αθ. Λάππας

Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Δίου – Ολύμπου