“Η τελική απόφαση

είναι στην ευχέρεια

των αρμόδιων υπουργείων και της πολιτικής ηγεσίας (για το εισιτήριο) – και κάντε τώρα όποια διαβούλευση θέλετε (για το εισιτήριο)

Παρά την αισιοδοξία πολλών στην Πιερία και αλλού, πολιτών, επαγγελματιών και εκπροσώπων φορέων και συλλογικοτήτων, η πρόταση για την θεσμοθέτηση/επιβολή εισιτηρίου στον Όλυμπο, το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης και το τιμολόγιο που περιέχει, ούτε αποσύρθηκε, ούτε θα αποσυρθεί.

Οι όποιες ελπίδες εξανεμίστηκαν χθες, τρεις μέρες μετά την αποκάλυψη της Ε τ Ο για το εισιτήριο και με τον επισημότερο τρόπο: το ολιγόλογο δελτίο Τύπου-απάντηση του ΟΦΥΠΕΚΑ που ξεκαθαρίζει -εν θερμώ- ότι: “Η καθιέρωση εισιτηρίου στις προστατευόμενες περιοχές, στη βάση της ανταποδοτικότητας και για τις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί αφενός βέλτιστη διεθνή πρακτική και αφετέρου ένα χρήσιμο εργαλείο προστασίας και αποτελεσματικής διαχείρισης των μοναδικών μας οικοσυστημάτων. Η περίπτωση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς με το καθιερωμένο εισιτήριο για 30 και πλέον χρόνια, το επιβεβαιώνει.” Όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν να ελπίζουν, μπορούν άνετα να συνεχίσουν, γνωρίζοντας αυτό που επισημαίνει η κυβέρνηση-ΟΦΥΠΕΚΑ και μετά τον “θόρυβο” για το εισιτήριο: “αποτελεί αφενός βέλτιστη διεθνή πρακτική και αφετέρου ένα χρήσιμο εργαλείο προστασίας και αποτελεσματικής διαχείρισης των μοναδικών μας οικοσυστημάτων”. Και ας ελπίζουν γνωρίζοντας ότι …η ανταποδοτικότητα πιθανώς θα έρθει ΜΕΤΑ το εισιτήριο.

Από τα γεγονότα προκύπτουν μέχρι στιγμής τα εξής:

Μέχρι στιγμής, η μόνη διερεύνηση της ανάγκης επιβολής εισιτηρίου έγινε από την GREEN 2 SUSTAIN για λογαριασμό του ΟΦΥΠΕΚΑ κι αυτό είναι πλήρως συμβατό με όσα προβλέπει ο γνωστός πια ως περιβαλλοντοκτόνος νόμος Χατζηδάκη-Μητσοτάκη, που δίνει την δυνατότητα της χωροθέτησης έργων σε προστατευόμενες περιοχές με την μελέτη-βεβαίωση ιδιώτη μελετητή περί των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και πιθανό έλεγχο των προβλημάτων αυτών στο μέλλον και αν προκύψουν λόγοι διερεύνησης. Στη χθεσινή αντίδραση του ΟΦΥΠΕΚΑ, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι το προσχέδιο για το εισιτήριο που αποκαλύφθηκε είναι “αρχική συζήτηση και διαβούλευση, η οποία εξελίσσεται, του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. με τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης και τους τοπικούς φορείς”. Ποιος τοπικός Φορέας έκανε ποια διαβούλευση και πότε; Μέχρι στιγμής, η μόνη συμμετοχή στην όποια διαβούλευση ήταν αυτή του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και οι τοπικοί φορείς που ως τώρα μετείχαν σε ανάλογες διαβουλεύσεις δεν είχαν καμία συμμετοχή στην διαμόρφωση της απάντησης που ήδη δόθηκε στο Υπουργείο-ΟΦΥΠΕΚΑ. Στο χθεσινό δελτίο Τύπου γίνεται ξεκάθαρο -και πολλοί …δεν το είδαν- ότι “Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση είναι στην ευχέρεια των αρμόδιων υπουργείων και της πολιτικής ηγεσίας.”. Δεν υπάρχει καμια αναφορά σε συνδιαμόρφωση, σε δεσμευτική διαβούλευση, όχι. Η τελική απόφαση είναι στην ευχέρεια των αρμόδιων υπουργείων και της πολιτικής ηγεσίας. Ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ, Φώντας Μπαραλιάκος, προσπάθησε μέσω FB να καθησυχάσει κι αυτός για τις προθέσεις της κυβέρνησης, διαβεβαίωσε για διαβούλευση στην οποία θα συμμετέχουν οι ΟΤΑ(:::) και οι ορειβατικοί σύλλογοι και ότι -κι αυτό είναι το ουσιαστικό- ότι “Η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα θα γίνει σε χρόνο που οι συγκυρίες το επιτρέψουν και πάντα με σεβασμό στον φυσικό πλούτο και στην ιστορία του Μυθικού Βουνού.” Οι συγκυρίες που απασχολούν τον κο Μπαραλιάκο είναι φυσικά οι καλύτερες συγκυρίες για τις κυβερνητικές προθέσεις και ήδη ο ίδιος και η κυβέρνηση με όλες της τις δυνάμεις εργάζεται για την δημιουργία των συνθηκών αυτών.

Ο πολιτικός φορέας που τοποθετήθηκε ήδη για το θέμα, το ΚΚΕ, σε Πιερία και Θεσσαλία, είχε την αναμενόμενη θέση: κατά του εισιτηρίου -γενικώς και περιληπτικώς- και ως ευκαιρία να υπενθυμίσει και πάλι την ανάγκης της παγκόσμιας ανατροπής του καπιταλισμού, της κατάργηση όλων των περιβαλλοντοκτόνων νόμων των τελευταίων 50 ετών, προσλήψεις στις δημόσιες υπηρεσίες και αγώνα του λαού, μαζί με την αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης και τίτλο κατά … του εισιτηρίου.

Όσοι ελπίζουν ότι η πρόταση για το εισιτήριο αποσύρθηκε συνολικά και ότι το θέμα επιβολής εισιτηρίου στον Όλυμπο -και μόνο στον Όλυμπο- μπορούν πάντα να ελπίζουν, ενώ ακόμα και το βασικό ερώτημα μένει αναπάντητο: εισιτήριο και στη συνέχεια η εξασφάλιση της όποιας ανταποδοτικότητας ή πρώτα η δημιουργία δομών και καθεστώτος προστασίας και ασφάλειας και μόνο ΜΕΤΑ η θέσπιση ανάλογου εισιτηρίου; Ας μην ξεχνάμε ότι η συζήτηση για το εισιτήριο ήρθε μετά μια απαράδεκτα ρηχή συζήτηση για την ασφάλεια των επισκεπτών του Ολύμπου που έγινε με αφορμή τα πολλά -τότε- ορειβατικά ατυχήματα σε χειμερινή περίοδο. Δηλαδή ένα μικρό ποσοστό των επισκεπτών, άσχετων με τις χιλιάδες μέσους επισκέπτες του αυτοκινητιστικού τουρισμού και κύριου παράγοντα καταπόνησης του ολύμπιου περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα, καταβάλλεται προσπάθεια να εμφανιστεί η πρόθεση για επιβολή εισιτηρίου ως κάτι που έπεσε ξαφνικά απ’ τον ουρανό, τώρα που διέρρευσαν και η πρόθεση και ο τιμοκατάλογος. Μια ερώτηση επικεφαλής της αντιπολίτευσης και μια απάντηση του δημάρχου, στο Δημοτικό Συμβούλιο, αμέσως μετά την δήλωση Μπαραλιάκου ότι δεν θα έλεγε όχι στο εισιτήριο, ένα περίπου χρόνο πριν, αποκαλύπτει ότι και σχεδιασμός υπάρχει και η διαδικασία προχωρά με σχεδιασμένα βήματα, εκτός δημοσιότητας. Πχ, έχει αποφασιστεί ήδη η προμήθεια δύο ηλεκτρικών λεωφορείων από τον Δήμο για να εξυπηρετήσουν την μετακίνηση προς τον Όλυμπο και τον Εθνικό Δρυμό και -σωστά- να μην επιβαρύνεται το βουνό, το δάσος και το πολύτιμο φυσικό περιβάλλον, πανίδα και χλωρίδα, από τα χιλιάδες οχήματα κάθε είδους και μεγέθους. Οι ορειβατικοί και περιβαλλοντικοί σύλλογοι και οι επαγγελματίες/επιχειρηματίες γνώριζαν για τα σχέδια αυτά; Αναζήτησαν ενημέρωση, έστω μετά την συγκεκριμένη συζήτηση και τα όσα περιέγραψε τότε ο δήμαρχος Βαγγέλης Γερολιόλιος; Η -προσκείμενη πλήρως στην ΝΔ και την κυβέρνηση- δημοτική αρχή έτσι εννοεί την διαβούλευση; Δεν μπορεί να θεσμοθετήσει εισιτήριο, μετέχει σε διαβούλευση και σχεδιασμό που μένουν κρυφοί και μέρη της αποκαλύπτονται λόγω …ατυχήματος ή με αφορμή δημόσιες δηλώσεις άλλων και προϊσταμένων;;;

Χθες, για το ζέον πια θέμα του εισιτηρίου μίλησε και ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, Άρης Νίκας, στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του TV 100, επισημαίνοντας ότι είναι η απαρχή μιας προσπάθειας “να μπει μια σειρά”, αφού στον Όλυμπο συνεχίζει να επικρατεί μια πλήρης αναρχία.

 

 

 

 

 

Διαδικασίες μιας στάσης