Και δεύτερη πυρκαγιά

έκαψε τη χωματερή

και την εικόνα μας

Για δεύτερη φορά σε διάστημα 80 ημερών, η χωματερή του Δήμου μας παραδόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 27/5/2015, στις φλόγες. Για δεύτερη φορά στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, ο τόπος μας παρουσιάζει τη χειρότερη δυνατή εικόνα στους επισκέπτες του, με τα σκουπίδια όχι απλώς να κυριαρχούν σε όλο το τοπίο, αλλά και να καίγονται στον πανάρχαιο χώρο απόθεσής τους, βρομίζοντας στο μέγιστο βαθμό ένα περιβάλλον που πολλοί -σε Ελλάδα και ολόκληρο τον πλανήτη- φαντάζονται σαν τέλειο… Μέχρι να τον επισκεφτούν…

Σε αντίθεση με την πυρκαγιά της 5ης Μαΐου 2015, αυτή τη φορά η φωτιά ξεκίνησε -σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία- από χώρο εκτός της χωματερής-ΧΑΔΑ, γύρω στις 4 το απόγευμα. “Διέσχισε” απόσταση μεγαλύτερη από 100 μέτρα ως το κύτταρο της χωματερής και πυροδότησε το ιδιαίτερα εύφλεκτο μείγμα σκουπιδιών, λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών της εποχής. Το γεγονός αυτό δημιουργεί και τις πρώτες σκέψεις για την αντίδραση των εργαζόμενων και της διοίκησης του ΧΑΔΑ και τον προβληματισμό γιατί δεν ήταν αμεσότερη η κινητοποίησή τους, στις 4 το απόγευμα μιας καλοκαιρινής Δευτέρας. Όταν εργαζόμενοι στη χωματερή και άνδρες της Πυροσβεστικής κινητοποιήθηκαν, ήταν πλέον αργά. Πυκνά μαύρα σύννεφα κάλυψαν πάλι τον ουρανό των παρολύμπιων περιοχών από το Λιτόχωρο ως τα όρια του Δήμου μας, ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου. Ακόμη και κάτοικοι της Κατερίνης έκαναν λόγο για μυρωδιά καμένου που προερχόταν από τα νότια του νομού μας. Ιδιαίτερα άτυχοι οι κάτοικοι των κοινοτήτων στην περιοχή του Δίου και οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου.

Παρά την κινητοποίηση χωματουργικών του ΧΑΔΑ, της ΔΕΑΔΟ και οχημάτων της Πυροσβεστικής, η πυρκαγιά έκαιγε για δυο περίπου μέρες και τέθηκε υπό έλεγχο με τη σταδιακή επίχωση των καιόμενων απορριμάτων, αφού οτιδήποτε άλλο είναι αναποτελεσματικό ή δημιουργεί επικίνδυνη μόλυνση (πχ η χρήση νερού). Όπως δήλωσε στην ΕτΟ ο αναπληρωτής δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Νίκος Λάππας, “θα είμαστε σε επιφυλακή για πολλές μέρες, αφού ο κίνδυνος αναζωπύρωσης ειναι μεγάλος”. Έτσι, μετράμε ήδη δυο πυρκαγιές στη χωματερή σε διάστημα 80 ημερών και το καλοκαίρι βρίσκεται στη θερμότερή του περίοδο. Η δεύτερη καλοκαιρινή πυρκαγιά στο ΧΑΔΑ μας κατέστρεψε και πάλι το περιβάλλον -επιβαρύνοντάς το με τεράστιο όγκο ρύπων- αλλά και τις όποιες καλές εντυπώσεις θα μπορούσαν να αποκομίσουν οι επισκέπτες μας, Έλληνες και αλλοδαποί που μας επισκέφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Η πυρκαγιά της 5ης Μαίου τέθηκε υπό έλεγχο σε 24 περίπου ώρες και με δεδομένο ότι οφειλόταν πιθανώς σε αυτανάφλεξη, δεν απασχόλησε ιδιαίτερα το Δημοτικό Συμβούλιο και την αντιπολίτευση. Στη μεθαυριανή συνεδρίαση -στην Κονταριώτισσα- αναμένεται το σκηνικό να είναι εντελώς διαφορετικό και να ζητηθούν ευθύνες από τη νέα διοίκηση. Όπως αποτύπωσε στο φωτογραφικό της ρεπορτάζ η ΕτΟ, στο χώρο γύρω από το κύτταρο του ΧΑΔΑ και μετά την προηγούμενη πυρκαγιά, δεν είχε δημιουργηθεί καμία αντιπυρική ζώνη που θα εμπόδιζε την πιθανή πυρκαγιά να “αποδράσει” από το χώρο της χωματερής ή να “εισβάλλει” σ αυτόν, όπως και έγινε.