Μια του εμπρηστή, δυο του εμπρηστή…

ρεπορτάζ στις 9, εμπρησμός στις 11

Κι αν αυτά τα πολύ έυφλεκτα υλικά είχαν ξεκινήσει μια πολύ καταστροφική πυρκαγιά;;; Πρέπει να το ξανασκεφτεί αυτός που το ‘κανε (ή αυτοί).

Πολλά μυστήρια συμβαίνουν τελευταία στους Νέους Πόρους και -αυτή τη φορά- ένα επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο. Κάποιοι έχουν καλομάθει στους εμπρησμούς ή κάνει λάθος και ο δήμαρχός μας και εμείς;;;
Η πυρκαγιά που έκαψε το καλοκαίρι έκταση δάσους κοντά στο Παλιοχώρι μπορεί να μην έχει αποδειχτεί ότι οφείλεται σε εμπρησμό. Μπορεί όλα τα στοιχεία να οδηγούν στο συμπέρασμα, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε το αποτέλεσμα της έρευνας του ειδικού κλιμακίου της Πυροσβεστικής. Και φυσικά, μπορεί το αποτέλεσμα της έρευνας να καταλήξει στο ότι δεν ήταν εμπρησμός. Αυτός που συνέβη όμως δίπλα στο γήπεδο των Νέων Πόρων, το πρωί της 19ης Σεπτεμβρίου 2015, ήταν σίγουρα εμπρησμός και ευτυχώς έκαψε μόνο σκουπίδια. Σκουπίδια με πολύ συγκεκριμένη προέλευση και χρήση. Και δεν ήταν καθόλου τυχαίος εμπρησμός, μα καθόλου τυχαίος, όπως αποδεικνύουν φωτογραφίες.
Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν νωρίτερα το πρωί, από τις 08.51 ως τις 08.54πμ (το ρολόι της κάμερας ήταν μια ωρα πίσω). Αλλά πριν ακόμη δημοσιευτούν, κάποιος ή κάποιοι ανησύχησε/αν τόσο πολύ που επιβεβαίωσαν το ρεπορτάζ με τον χειρότερο τρόπο. Κάτοικος της περιοχής που αντιλήφθηκε τη φωτιά από τον πυκνό μαύρο καπνό (στις φωτογραφίες προ του εμπρησμού μπορείτε να δείτε τι ποσότητα φελιζόλ κάηκε) πίσω από το γήπεδο των Νέων Πόρων, πρόλαβε να καταγράψει και το αποτέλεσμα του εμπρησμού. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, η φωτιά ξεκίνησε μεταξύ 11 και 11.30 το πρωί. Δηλαδή, δύο περίπου ώρες μετά το ρεπορτάζ της ΕτΟ.

 

 

Στο σημείο αυτό πίσω από το γήπεδο, δίπλα στο δρόμο που ακολουθεί ένα από τα κανάλια, υπήρχε εδώ και καιρό μια παράνομη απόθεση σκουπιδιών και κλαδεμάτων. Όχι τα συνηθισμένα οικιακά σκουπίδια, αλλά υλικά συσκευασίας προϊόντων πολύ συγκεκριμένων. Κάποιος ή κάποιοι για κάποιο λόγο προτιμούσαν να τα πετάνε εκεί, αντί στα σημεία που θα έπρεπε. Με δεδομένο μάλιστα ότι η κατάσταση σε ότι αφορά τα απορρίμματα φέτος το καλοκαίρι στους Νέους Πόρους βελτιώθηκε σημαντικά –σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του προέδρου του τοπικού συμβουλίου, κου Ν. Παπανικολάου- ακόμη περισσότερα ερωτηματικά γεννιούνται από την επιλογή αυτή. Αφού η αποκομιδή βελτιώθηκε, γιατί η επιλογή αυτή; Αλλά, ας μείνουμε στον εμπρησμό. Στις 9 το πρωί μια τοπική εφημερίδα φωτογραφίζει την παρανομία, στις 11 η παρανομία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.
Λυπούμαστε που ένα ρεπορτάζ προκάλεσε εμπρησμό, μικρή έστω περιβαλλοντική επιβάρυνση –σε σχέση με τη γενική στην περιοχή μας- και πολύ μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς (και λόγω των ιδιαίτερα εύφλεκτων απορριμμάτων: χαρτί, ελαφρύ και ξερό ξύλο, πλαστικό και φελιζόλ). Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να αλλάξει την εμμονή της ΕτΟ στο ρεπορτάζ, τουναντίον … όσο κάποιοι διαλέγουν τους εμπρησμούς κι άλλους άθλιους τρόπους να «σβήνουν» ή να δημιουργούν ευθύνες, η ΕτΟ θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να τους αποτυπώσει με τον αναπτήρα στο χέρι.-