“Άναψαν τα αίματα” πάλι στο δάσος

στο "τσιφλίκι" των ΠαλιώνΠόρων

Αντιδήμαρχος και εταιρεία στο Τμήμα, ενώ 1η Ιουνίου 2016 αποφασίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας. “Κοίτα ποιος μιλάει”, απαντά η εταιρεία.

Για μία ακόμη φορά το δάσος των Παλιών Πόρων «πήρε φωτιά» σήμερα από μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ κατοίκων και αιρετών της Αυτοδιοίκησης και της εταιρείας που ανέλαβε να εφαρμόσει μελέτη καθαρισμού-ξύλευσης δασικής περιοχής, τμήμα μεγαλύτερης που φτάνει τα 16.000 στρέμματα. Αυτή τη στιγμή, στο Αστυνομικό Τμήμα Λιτοχώρου βρίσκονται αντιδήμαρχοι του Δήμου Δίου-Ολύμπου και εκπρόσωποι της εταιρείας «ΑΞΩΝ» με τους δεύτερους να κατηγορούν τον αντιδήμαρχο ότι επετέθη και τραυμάτισε υπάλληλο της εταιρείας, ενώ άλλοι προσπάθησαν να βάλουν φωτιά σε μηχανήματα της εταιρείας.

 

Οι καταγγελίες των τελευταίων ημερών ότι στην περιοχή ανοίγονται δρόμοι και προκαλούνται ανεπανόρθωτες καταστροφές με πρόσχημα την καθαριότητα-ξύλευση αποτέλεσαν την αφορμή για να βρεθούν επί τόπου από νωρίς το πρωί, ο τοπικός αντιδήμαρχος Δημήτρης Γουλάρας, ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, Θανάσης Παπαμιχαήλ, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, Νίκος Παπανικολάου, και κάτοικοι των Παλιών και των Νέων Πόρων για να καταγράψουν την κατάσταση και να παραπονεθούν στους υπεύθυνους της εταιρείας. Πριν φτάσει επιτόπου η αστυνομία και όπως καταγγέλλει η εταιρεία ανέλαβε την εκτέλεση της μελέτης και  συνεργάτες της, ο αντιδήμαρχος διαπληκτίστηκε με εργαζόμενο της εταιρείας και του επετέθη, ενώ κάτοικοι της περιοχής προσπάθησαν να βάλουν φωτιά σε χωματουργικό με καύσιμα που βρισκόταν στο όχημα. Επενέβη η αστυνομία και οι εμπλεκόμενοι στο επεισόδιο βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Αστυνομικό Τμήμα για τα …περαιτέρω. Το πιθανότερο είναι να αλληλομηνυθούν.

Τι απαντά η ΑΞΩΝ: Κοίτα ποιος μιλάει…

Η ανεπίσημη απάντηση της «ΑΞΩΝ», ιδιοκτήτη τμήματος του δάσους περίπου 16.000 στρεμμάτων, για τα γεγονότα είναι ότι οι καταγγελίες περί καταστροφών και αυθαιρεσιών είναι εντελώς αβάσιμες και απλώς εκτελείται μελέτη που ανέθεσε το Δασαρχείο Πιερίας, ενώ -σε ότι αφορά την εμπλοκή του αντιδημάρχου κου Γουλάρα- κύκλοι της εταιρείας- απαντούν «Κοίτα ποιος μιλάει και για ποια θέματα…».

 

Όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στην ΕτΟ, ο αντιδήμαρχος δεν βρέθηκε ούτε μια στιγμή μόνος του με τους συνεργάτες και τους εργαζόμενους της εταιρείας και δεν τίθεται κανένα θέμα επίθεσης και τραυματισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όλο επεισόδιο παρακολούθησε υπάλληλος του Δασαρχείου.

 

Η υπόθεση του ιδιωτικού δάσους των Παλιών Πόρων θα απασχολήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας την 1η Ιουνίου 2016, μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης ότι δεν είναι αρμόδιο να κρίνει την αίτηση ακύρωσης της ανάθεσης της μελέτης καθαρισμού-ξύλευσης. Η μάχη των κατοίκων κατά του «τσιφλικιού» -όπως το ονομάζουν- διαρκεί δεκαετίες και η διαδικασία αφέθηκε να «λιμνάσει» για 12 περίπου χρόνια, αν και στην τελευταία δικαστική μάχη, ο Άρειος Πάγος ανέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο για να ξαναδικαστεί.