Η ώρα της ανεξαρτητοποίησης

για τους οπτικούς τύπους

με βίντεο και κείμενα – στη συνέχεια, η αντίδραση της αντιπολίτευσης στις χθεσινές εξελίξεις

 

Η τρίτη ημερομηνία-ορόσημο στα δημοτικά μας πράματα είναι πλέον παρελθόν και καταγεγραμμένη στην Ιστορία (και σε βίντεο). Από τη μέρα της ανακοίνωσης εκπαραθύρωσης του αντιδημάρχου Καθαριότητας Δημήτρη Γουλάρα, με επίσημη απόφαση του δημάρχου στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ (και όχι φήμες, γιατί αυτές είχαν προηγηθεί) και την δήλωση παραίτησης της δημοτικής συμβούλου Ειρήνης Βακουφτσή από τέσσερις σημαντικές επιτροπές, ως το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, μεσολάβησαν ημέρες τέσσερεις και πλήρεις.

 

Όλοι, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, αλλά και οι ίδιοι οι πια ανεξάρτητοι, είχαν άπλετο χρόνο να ενημερωθούν, να συσκεφθούν, να προβληματιστούν, να αποφασίσουν και να προετοιμαστούν. Και να καταθέσουν στην κορυφαία διαδικασία του δημόσιου βίου μας τη θέση τους, τον προβληματισμό τους, τις ανησυχίες τους ή οτιδήποτε άλλο σοβαρό και άξιο.

Αλλά αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια.

Προς το παρόν ας δούμε γιατί οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι –ο ένας υπήρξε ο στενότερος συνεργάτης του δημάρχου ως την 20η.9.2016, σε Δήμο και ΔΕΑΔΟ- κατέληξαν να αποχωρήσουν από την παράταξη της «Ολύμπιας Συμμαχίας», στην ολοκλήρωση του δεύτερου από τα πέντε χρόνια της θητείας της στη διοίκηση του Δήμου Δίου-Ολύμπου.
Η Ειρήνη Βακουφτσή δεν τοποθετήθηκε περαιτέρω για την παραίτησή της στη χθεσινή συνεδρίαση, αλλά συμπλήρωσε ένα σχόλιο, ψηφίζοντας θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Τα κείμενα των δύο αποχωρήσεων

 

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΟΥΛΑΡΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ
Προς : κ. Πρόεδρο Δ.Σ Δήμου «ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ» ΠΙΕΡΙΑΣ
Κοινοποίηση: κ. Δήμαρχο Δήμου ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
Μέλη Δημ. Συμβουλίου
Λιτόχωρο 28/09/2016
   Κύριε Πρόεδρε,
   Με την επιστολή μου αυτή και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 66 του Νόμου 3852/2010 και του άρθρου 94 παρ. 4 του ΚΔΚ, ΔΗΛΩΝΩ ότι πολιτικοί λόγοι με αναγκάζουν να δηλώσω–καταθέσω την ανεξαρτητοποίησή μου από τη Δημοτική παράταξη «ΟΛΥΜΠΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ», με την οποία αναδείχτηκα δημοτικός σύμβουλος στις δημοτικές εκλογές της 18ης Μαΐου του έτους 2014 στη Δημοτική Ενότητα Ανατολικού Ολύμπου και με τη με αριθμό 795 και με αριθμ. πρωτ. 23548/02-09-2014 απόφαση Δημάρχου ορίστηκα ως αντιδήμαρχος, αρμόδιος για θέματα καθαριότητας και άλλα θέματα για το από 1-9-2014 μέχρι και 28-2-2017 χρονικό διάστημα, θέση από την οποία με παραίτησε, εντελώς ξαφνικά και με αντιδημοκρατικό τρόπο, αντικαθιστώντάς με από άλλους δημοτικούς συμβούλους με τη με αριθμό 326 και με αριθμ. πρωτ. 16429/20-09-2016 απόφασή του (ΑΔΑ:ΩΧΦΩΩ9Δ-6Δ0).
   Επειδή με τις υπερεξουσίες που απέκτησε ο Δήμαρχος μετά και την ανάληψη της θέσης του προέδρου στη ΔΕΑΔΟ Α.Ε., στο Δ.Σ. της οποίας συμμετέχω ως εντεταλμένος σύμβουλος, και τον αντιδημοκρατικό τρόπο που λειτουργεί στη λήψη αποφάσεων από τα Δ.Σ. του Δήμου και της άνω δημοτικής επιχείρησης, επιβάλλοντας σε αυτά τις δικές του θέσεις και αποφάσεις, τις οποίες καλούμαστε να στηρίζουμε, χωρίς να έχουμε δικαίωμα να έχουμε άλλη άποψη και άλλη τοποθέτηση, για να αποτελούμε απλά την πλειοψηφία στη λήψη των αποφάσεών του, πράγμα το οποίο δεν συνάδει με τις αρχές μου, παλεύοντας μάταια τον τελευταίο καιρό για την ανάγκη στο θέμα της καθαριότητας, που ήταν το κύριο αντικείμενό μου, να ενισχυθούν οι υπηρεσίες του Δήμου προς το συμφέρον αυτού και κατ’ επέκταση των δημοτών, κάνοντας υπερπροσπάθειες προς το σκοπό αυτό και με λιγοστά μέσα, αντί της ανάθεσης της καθαριότητας του Δήμου σε ιδιώτη που προσπαθεί να επιβάλλει ο Δήμαρχος, οδήγησαν αυτόν με την προσφιλή του τακτική του «αποφασίζω και διατάσσω» στην ανάγκη αντικατάστασής μου, όπως αναφέρει, από τη θέση του αντιδημάρχου με την ψευδή δικαιολογία της, δήθεν, ελλιπούς συνεργασίας με το Δήμαρχο και τους λοιπούς αντιδημάρχους, που οδήγησαν στη μη προσήκουσα εκτέλεση των υπηρεσιών αποκομιδής!
   Επειδή με την όλη αυταρχική συμπεριφορά που επιδεικνύει καθημερινά ο Δήμαρχος, παραβαίνει την φιλοσοφία και τις αρχές του συνδυασμού που ηγήθηκε και κέρδισε τις εκλογές, αναδεικνύοντας αυτόν δήμαρχο και εμάς, που αποτελέσαμε τον συνδυασμό του και πήραμε την ψήφο των δημοτών στη διοίκηση του Δήμου και παρότι έκανα υπομονή και θέλησα να δώσω χρόνο προκειμένου να αλλάξουν τα κακώς κείμενα, δυστυχώς, όχι μόνο δεν άλλαξε κάτι προς το καλύτερο, αλλά γίνεται περισσότερο αυταρχικός και συγκεντρωτικός στις εξουσίες και στη διοίκηση του Δήμου.
   Επειδή η συνείδησή μου και η ιδεολογία μου δεν ταυτίζονται πλέον με τον τρόπο προσέγγισης και μελέτης των διαφόρων σοβαρών θεμάτων, όπως και επίλυσης προβλημάτων, με εκείνον της Δημοτικής Αρχής.
   Έτσι, σήμερα ενώπιον του σώματος, δηλώνω ότι αποχωρώ από την παράταξη της συμπολίτευσης και δη από το συνδυασμό της «Ολύμπιας Συμμαχίας» και παραμένω στο δημοτικό συμβούλιο ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος. Ανεξάρτητος ήμουν από την αρχή που σας είχα δώσει το χέρι μου και ανεξάρτητος θα παραμείνω. Κάποιες αξίες δεν διαπραγματεύονται και δε θυσιάζονται όπως είναι ο σεβασμός και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
   Μένοντας σταθερός στις αξίες και στα πιστεύω του προεκλογικού αγώνα θα συνεχίσω να δίνω το παρόν και τον αγώνα μου από τη θέση του ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου, σεβόμενος τους ανθρώπους που με τοποθέτησαν Δημοτικό Σύμβουλο.
Ο ΔΗΛΩΝ
(Δ. ΓΟΥΛΑΡΑΣ)

 

 

ΛΙΤΟΧΩΡΟ 27/9/2016

Προς : κ. Πρόεδρο Δ.Σ Δήμου Δίου – Ολύμπου
Κοινοποίηση : κ. Δήμαρχο Δήμου Δίου – Ολύμπου
Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου

 

Κύριε Πρόεδρε,

Με την παρούσα επιστολή μου και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 66 του Νόμου 3852/2010 και του άρθρου 94 παρ. 4 του ΚΔΚ δηλώνω την ανεξαρτητοποίηση μου από τη δημοτική παράταξη «ΟΛΥΜΠΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» , με την οποία αναδείχτηκα δημοτική σύμβουλος στις δημοτικές εκλογές της 18ης  Μαίου του έτους 2014 στη Δημοτική Ενότητα Λιτοχώρου.

Η απόφασή μου να συνεχίσω ως ανεξάρτητη σύμβουλος είναι αποτέλεσμα πολύμηνης σκέψης και υπομονής με γνώμονα πάντα  το καλό του δήμου μας. Η συνείδηση μου δεν μου επιτρέπει άλλο να παραμένω σιωπηλή στην απολυταρχική συμπεριφορά ορισμένων συμβούλων αλλά κυρίως του ιδίου του Δημάρχου.

Η προχειρότητα έγινε ο κανόνας παρότι έπρεπε να είναι η εξαίρεση.  Ενδεικτικά θα σας υπενθυμίσω μερικές τέτοιες περιπτώσεις:

  • Το σιντριβάνι στην πλατεία του Λιτοχώρου για το οποίο ούτε μελέτη υπήρχε αλλά ούτε και κάποιος σοβαρός προγραμματισμός.
  • Η ανάθεση της μελέτης των 25.000 ευρώ για την αποκομιδή των απορριμμάτων από ιδιώτη. Μία μελέτη επιπέδου εργασίας μαθητή Λυκείου, μία μελέτη εκτός τόπου και χρόνου.
  • Η ανάθεση της μελέτης για την ανάπλαση του κεντρικού δρόμου του Λιτοχώρου. Ακριβή μελέτη ,περίπου 40.000 ευρώ, η οποία όμως αναφέρεται σε ένα έργο που δεν θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα. Άσκοπη σπατάλη χρήματος όταν την ίδια στιγμή περπατάς στο υπόλοιπο χωριό και από τους προβληματικούς δρόμους τρυπάς τα παπούτσια σου.
  • ΔΕΑΔΟ – Προεκλογική δέσμευσή μας ήταν να γίνει οικονομικός έλεγχος της επιχείρησης, απονομή πιθανών ευθυνών για κακοδιαχείριση ή αδιαφάνεια. Δυστυχώς, τα πεπραγμένα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Ο καθένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Ανεπίτρεπτη είναι μερικές φορές η συμπεριφορά αιρετών στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Ουδείς δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλλει κανέναν σύμβουλο στη διάρκεια των συνεδριάσεων. Το Δ.Σ είναι θεματοφύλακας της Δημοκρατίας που συνεπάγεται ελευθερία λόγου και απόψεων.

Όλα τα παραπάνω είναι ένα δείγμα της πολιτικής που ακολουθούσε η παράταξη αυτή με την οποία ποτέ δεν κατάφερα να συμπλεύσω όσο και αν το προσπάθησα. Έκανα υποχωρήσεις, έδωσα ψήφο εμπιστοσύνης παρόλο που σε μερικά θέματα διαφωνούσα, προσέφερα ότι μπορούσα και στην παράταξη και στον τόπο μου.

Ανεξάρτητη ήμουν από την αρχή που στήριξα την «ΟΛΥΜΠΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» και ανεξάρτητη θα παραμείνω. Κάποιες αξίες δεν διαπραγματεύονται και δε θυσιάζονται όπως είναι ο σεβασμός στους δημότες και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια . Θέλω να μπορώ να κοιτάω τους συντοπίτες μου στα μάτια και να τους μιλώ με ειλικρίνεια αντί να σκύβω το κεφάλι και να απολογούμαι για αυτά που συμβαίνουν τα οποία ούτε επιλογές μου ήταν ούτε και ερωτήθηκα ποτέ.

Ειρήνη Βακουφτσή
Δημοτική Σύμβουλος

 

(η επισήμανση του κειμένου είναι της ΕτΟ)