Ωρίμασαν (τα σταφύλια της οργής);

δύο διαμαρτυρίες σε μια μέρα

τα ρεκόρ -όλα αρνητικά- πύκνωσαν και η διοίκηση Δημόπουλου συνεχίζει “το βιολί της” μόνο επειδή κάποιοι συνεχίζουν να κάθονται και ν’ ακούν;

Η συνεχιζόμενη απολυταρχική συμπεριφορά του δημάρχου Δίου-Ολύμπου «ξυπνάει» σιγά-σιγά την αντιπολίτευση (ή μειοψηφία) του Δημοτικού Συμβουλίου και οι ανακοινώσεις για θέματα που εγείρουν πολλά ερωτηματικά έγιναν καθημερινή ασχολία…

Καθυστερημένα, αλλά εγγράφως και με ευθείες «βολές» κατά του δημάρχου και του αντιδημάρχου Οικονομικών, τα δύο μέλη της επιτροπής-δημοτικοί σύμβουλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βροχαρίδης και Φαρμάκη (και αντιπρόεδρος της Επιτροπής), επιρρίπτουν ευθύνες στη διοίκηση για το καθεστώς λειτουργίας της Επιτροπής Οικονομικών του Δήμου. Σε σημερινή τους διαμαρτυρία με τίτλο «Θεσμική  Υπολειτουργία  ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του Δήμου Δίου – Ολύμπου» κατηγορούν τους κ. Δημόπουλο και Ζτάνη για μεθοδεύσεις και επιλογές που υποβαθμίζουν την λειτουργία της Επιτροπής, με σκοπό την αδιαφανή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου. Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι προειδοποιούν ότι αν η διοίκηση του Δήμου δεν συμμορφωθεί και δεν επαναφέρει τη λειτουργία της Επιτροπής σε όσα ο «Καλλικράτης» και οι δημοκρατικές αντιλήψεις επιβάλλουν θα αναγκαστούν «να  χρησιμοποιήσουν πιο δυναμικά μέσα αντίδρασής (μας)».

 

Η ΕτΟ έχει ήδη επισημάνει ότι η λειτουργία της Επιτροπής Οικονομικών έχει -εδώ και πολλούς μήνες- καταλήξει να είναι μια βιομηχανία παραγωγής …ομόφωνων αποφάσεων, ομοφωνία εξασφαλισμένη από την απουσία των μελών από την αντιπολίτευση. Αναπάντητα παραμένουν όμως τα ερωτήματα γιατί τα δύο μέλη δεν επέλεξαν νωρίτερα να καταγγείλουν την συμπεριφορά της διοίκησης, γιατί η διοίκηση δεν ασχολήθηκε ποτέ με τις απουσίες τους και κανείς δεν επέλεξε να χρησιμοποιηθούν οι αναπληρωτές. Από την επιτροπή (αλλά και τρεις ακόμη επιτροπές) παραιτήθηκε πρόσφατα η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας, Ειρήνη Βακουφτσή, παραίτηση που οδήγησε τελικά και στην ανεξαρτητοποίησή της.

Το κείμενο της διαμαρτυρίας των Βροχαρίδη-Φαρμάκη

 

ΜΟΧΛΑ  ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ  Δημοτική Σύμβουλος  –  Αντιπρόεδρος  Οικονομικής  Επιτροπής Δήμου Δίου Ολύμπου

ΒΡΟΧΑΡΙΔΗΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  Δημοτικός Σύμβουλος  -Μέλος  Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Δίου Ολύμπου

 

ΠΡΟΣ : κ. Δήμαρχο  και   Πρόεδρο της  Οικονομικής επιτροπής  κ. Ζτάνη  Γεώργιο

ΘΕΜΑ : Θεσμική  Υπολειτουργία  ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του Δήμου Δίου – Ολύμπου 

Αγαπητοί   κύριοι,

Όπως  γνωρίζετε η Οικονομική Επιτροπή του κάθε Δήμου είναι το πιο σημαντικό θεσμικό όργανο μετά το Δημοτικό Συμβούλιο  όπου συμμετέχουν Δημοτικοί σύμβουλοι από τις δημοτικές παρατάξεις ,(πλειοψηφίας  και μειοψηφίας) παρακολουθούν ,ελέγχουν και αποφασίζουν για τις οικονομικές   λειτουργίες όλου του Δήμου.
Δυστυχώς δύο χρόνια τώρα, κάνατε ότι είναι δυνατόν για να ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ  αυτή η σημαντική – θεσμοθετημένη από  τον  «Καλλικράτη»  Επιτροπή.                                                               Με αποκλειστική   ευθύνη  της Δημοτικής Αρχής η επιτροπή αυτή υπολειτουργεί , συνεδριάζει χωρίς απαρτία ,παίρνει αποφάσεις χωρίς την συμμετοχή των περισσότερων Δημοτικών συμβούλων ,αποφασίζει με  τηλεφωνικές ψήφους  γεγονός που απαγορεύεται  από την νομοθεσία και τις δημοκρατικές αντιλήψεις για την λειτουργία των ΟΤΑ.
Βασική αιτία όλων αυτών είναι ότι οι συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής ορίζονται μόνο τις πρωινές εργάσιμες ώρες, όπου τα περισσότερα μέλη της  είναι εργαζόμενοι και μη αμειβόμενοι από το Δήμο αδυνατώντας   να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις ,με αποτέλεσμα να αποφασίζει μόνος του ο Πρόεδρος της κος Ζτάνης  με ένα δυο ακόμα μέλη  της πλειοψηφίας παίρνοντας έτσι όλες τις αποφάσεις ομόφωνα !
Γιατί κε Δημόπουλε και κε Ζτάνη παρά τις δεκάδες επανειλημμένες προτάσεις και παρατηρήσεις μας δεν ορίζετε τις συνεδριάσεις της επιτροπής τις απογευματινές  ώρες όπως γίνεται  σχεδόν σε όλους τους Δήμους της Χώρας  ώστε  να μπορούν να συμμετέχουν όλα τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής ;
Γιατί  απαξιώνετε με αυτόν τον τρόπο την πιο σημαντική επιτροπή του Δήμου;
Γιατί αδιαφορείτε  για την διαφανή οικονομική διαχείριση  και εφαρμογή του ετήσιου προϋπολογισμού;
Γιατί  δεν επιθυμείτε  τη συμμετοχή όλων των μελών της επιτροπής στις συνεδριάσεις σε συνθήκες απόλυτης απαρτίας με διαφάνεια και χρηστή διαχείριση των οικονομικών λειτουργιών του Δήμου μας;
Καταγγέλλουμε   τη  μέχρι  τώρα λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής  από τη Διοίκηση σας και σας καλούμε  να εφαρμόσετε  διαφανείς  και δημοκρατικές διαδικασίες λειτουργίας της διασφαλίζοντας     την δυνατότητα συμμετοχής  όλων των μελών της  σε όλες τις συνεδριάσεις .

Βάλτε  τέλος , σ’ αυτή τη γκρίζα διαδικασία! Σε περίπτωση επανάληψης της θα αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε πιο δυναμικά μέσα αντίδρασής μας.

 

Η παραπάνω διαμαρτυρία δεν ήταν η μοναδική, σήμερα 19.10.2016, μία μέρα πριν την αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο επικεφαλής της «Αλλαγής Πορείας», Άρης Ρεμπατσιός, καταγγέλλοντας και αυτός αδιαλλαξία και ύποπτη σιωπή του δημάρχου, επανέρχεται στο θέμα της δημιουργίας υπεραγοράς στο Βαρικό και το αίτημα που είχε καταθέσει προ ολίγων ημερών για συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Επιλογή της διοίκησης και του Κωνσταντίνου Δημόπουλου προσωπικά, είναι να αποφεύγεται η συζήτηση θεμάτων που δεν είναι ευχάριστα και για τους δυο, με τη μη συμπερίληψή τους στην ημερήσια διάταξη και την -κατά τις ανάγκες- επιβολή χρόνου στις τοποθετήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αποτέλεσμα των μεθοδεύσεων αυτών είναι να μην συζητιούνται θέματα πολύ σοβαρά, όπως οι πρόσφατες ανεξαρτητοποιήσεις δύο δημοτικών συμβούλων και οι καταγγελίες που τις συνόδευαν, παλιότερα του Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο, το συνεχιζόμενο «σκάνδαλο της ΜΑΖΑΡΣ» και τώρα το θέμα της υπεραγοράς.

Στην σημερινή του ανακοίνωση, ο Άρης Ρεμπατσιός ζητά εξηγήσεις (και απαντήσεις), μεταξύ άλλων, γιατί ο δήμαρχος εμφανίστηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση να μην γνωρίζει για το θέμα ενώ υπηρεσίες του Δήμου έχουν ήδη ασχοληθεί μ αυτό και γιατί αδειοδότησε την δημιουργία εισόδου-εξόδου της υπεραγοράς η Τεχνική Υπηρεσία, αντί του Δημοτικού Συμβουλίου. Και φυσικά ζητάει το θέμα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αδιευκρίνιστος απραμένει ο τίτλος της ανακοίνωσης, εκτός κι αν αφορά την εξέλιξη του θέματος της υπεραγοράς.

Η ανακοίνωση της «Αλλαγής Πορείας»

Είμαστε ακόμα στην αρχή.
Την Πέμπτη 20/10/2016 και ώρα16:30 καλείται να συνεδριάσει το ΔΣ του δήμου Δίου-Ολύμπου. Mε  ανακοίνωση ζητήσαμε να συζητηθεί το θέμα της κατασκευής “εμπορικού κέντρου”.     Ψάχνοντας στη θεματολογία της συνεδρίασης, πουθενά δεν υπάρχει  το θέμα αυτό που προέκυψε σε σχέση με την κατασκευή “εμπορικού κέντρου” στην περιοχή του Βαρικού Λιτοχώρου.  Έχουν περάσει τρεις (3) εβδομάδες από τότε που ο δήμαρχος  κ. Δημόπουλος είπε πως θα διερευνήσει το συγκεκριμένο ζήτημα, την περίπτωση δηλαδή να γίνει εμπορικό κέντρο στον παραπάνω χώρο που τελικά είναι στα όρια του δήμου τον οποίο διοικεί. Επειδή η συζήτηση αυτή μονοπωλεί τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον του εμπορικού κόσμου της Πιερίας,   ο οποίος ανησυχεί ιδιαιτέρως,  οφείλετε ως δημοτική αρχή να δώσετε εξηγήσεις και να μας διαφωτίσετε από “πρώτο χέρι” για το θέμα αυτό. Να μας εξηγήσετε γιατί δεν γνωρίζατε ότι το “εμπορικό κέντρο” είναι εντός των ορίων του δήμου Δίου – Ολύμπου. Να μας εξηγήσετε γιατί η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου είχε ήδη δώσει έγκριση για την είσοδο-έξοδο του εμπορικού κέντρου ενώ ήταν αναρμόδια και η  έγκριση αυτή έπρεπε να δοθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Να μας εξηγήσετε από που αντλείται αυτή η συμπεριφορά σας απέναντι στον εμπορικό κόσμο του δήμου μας αλλά και ολόκληρης της Πιερίας που δίνει τον καθημερινό αγώνα της επιβίωσης.     Όλοι περιμένουμε τις απαντήσεις σας στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο και πολύ περισσότερο οι συνδημότες μας κ. Δημόπουλε.                          

 

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

«ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ  ΣΤΟ  ΔΗΜΟ    ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ»  

Μέχρι στιγμής, οι ευθύνες για τη «διαγωγή» και τις επιδόσεις της «Ολύμπιας Συμμαχίας» στα κοινά και τη διοίκηση έχουν εστιαστεί στον επικεφαλής και τα στελέχη που κατά περίπτωση εμπλέκονται σε διάφορα θέματα. Ήδη όμως το ρήγμα στην ενότητα της διοικούσας παράταξης είναι εμφανές και αποτελεί καθημερινό πρόβλημα, με αιχμή την αδυναμία του δημάρχου και της ηγετικής ομάδας να εξασφαλίσουν την αναπλήρωση των «απωλειών» σε διοικητικές θέσεις. Χωρίς να υπάρχει λόγος, πέρα από τις κακές συνήθειες της τοπικής μικροπολιτικής, κορυφαία στελέχη της «Συμμαχίας» έχουν κρατηθεί έξω από το «κάδρο» των ευθυνών, όπως ο αναπληρωτής Νίκος Λάππας και η διαθέσιμη για κάθε ανάγκη Λέλα Γιάννακα και άλλοι. Η σιωπή των στελεχών της παράταξης που αποφεύγουν να ασχολούνται με τα προβλήματα της παράταξης και της διοίκησης, σε μια προσπάθεια να τα ξεπεράσουν …αγνοώντας τα, είναι σίγουρο ότι μόνο αποτέλεσμα θα έχει …να μην έχουν κανένα άλλοθι και -φυσικά- κανένα πολιτικό βάρος.

Η αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι σίγουρα σημαντική και οι επιλογές όλων θα τους συνοδεύουν στα επόμενα χρόνια της δημόσιας ζωής στο Δίον-Όλυμπος (ανεξάρτητα από θητείες), αφού το αδιέξοδο είναι πολύ πιο κοντά απ΄ ότι πολλοί ισχυρίζονται. Και ήδη είναι δεδομένο ότι οι διορθωτικές κινήσεις δεν μπορούν πια να αφορούν μόνο εναλλαγή προσώπων.