Βουλεύτρια Μπέττυ Σκούφα, ενταύθα

και για όποιον άλλο ενδιαφερθεί

με την ευκαιρία του αποψινού ημερολογιακού ορόσημου, της πρόσφατης συμμετοχής σας στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δίου-Ολύμπου και του ερωτήματος περί πιθανού φόβου έρευνας του παρελθόντος

   Αξιότιμη βουλεύτρια Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, κα Σκούφα

 

η ΔΕΑΔΟ αποδεικνύεται τελικά μια καρμική αφορμή για να φιλοξενείστε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δίου-Ολύμπου: το 2012, για τα απόβλητα ως πολίτης των κινημάτων, το 2016, ως μέλος του Κοινοβουλίου –αποτέλεσμα και της συμμετοχής σας στα κινήματα πολιτών;-, για το «Θέμα των 11». Είχα τη χαρά να τα ζήσω και τα δύο. Μέρες τώρα μελετώ τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση και τα όσα ακολούθησαν κι αυτό γιατί το καθήκον μου δεν ολοκληρώνεται με την παράθεση κάποιων ξερών στοιχείων, αλλά –σε σημαντικά γεγονότα- το ρεπορτάζ και η ανάλυση και η εξαγωγή συμπερασμάτων είναι εξίσου ή και περισσότερο επιβεβλημένα. Και το «Θέμα των 11» είναι τέτοιο: σημαντικό, όχι μόνο γιατί αφορά την απασχόληση 11 συνανθρώπων μας, αλλά γιατί αποτελεί ένα ακόμη κρούσμα κακοδιοίκησης και αυθαιρεσίας, από τα πάμπολλα που ζήσαμε από το Σεπτέμβριο του 2014 ως σήμερα.

Τοποθετηθήκατε/παρεμβήκατε δυο φορές στη συγκεκριμένη συνεδρίαση. Η πρώτη φορά ήταν πριν τοποθετηθεί ο νομικός σύμβουλος των εργαζομένων, μέλη του ΔΣ της ΔΕΑΔΟ, δημοτικοί σύμβουλοι, εργαζόμενοι και πριν τον συνάδελφό σας –και νομικό- Χάρη Τζαμακλή που είχε και το βάρος της έρευνας που είχε προηγηθεί, η οποία κατέληξε στο δελτίο Τύπου που εκδώσατε ώρες πριν την θυελλώδη συνεδρίαση. Και είπατε τα εξής:

 

Δεν παρακολουθήσατε από κοντά τις συνεδριάσεις σε Δήμο και ΔΕΑΔΟ, δεν συναντηθήκατε με τους υπό απόλυση εργαζόμενους, ασχοληθήκατε με τα στοιχεία της υπόθεσης πιθανώς εννιά (9) ώρες πριν την συνεδρίαση, υπογράψατε το δελτίο Τύπου, διαλέξατε τελικά να παραβρεθείτε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ενώ πήρατε το λόγο πριν πολλούς άλλους, το πρώτο που κάνατε είναι να ακυρώσετε τη μισή άποψη που είχατε εκφράσει μερικές ώρες πριν ΜΑΖΙ με τους δύο «ομόσταυλούς» σας βουλευτές. Και πριν καν μιλήσει ο επικεφαλής της βουλευτικής έρευνας και νομικός (ενώ ο δήμαρχος-νομικός είχε ήδη τοποθετηθεί), κρίνατε ως σημαντικό να θέσετε και να υποστηρίξετε το ερώτημα «που είχατε μέσα στο κεφάλι σας» (για το αν είναι ενεργές οι συμβάσεις), ενώ όπως η ίδια παραδέχεστε στην ίδια τοποθέτηση ΔΕΝ γνωρίζατε ούτε καν αν η διαδικασία που υποδείκνυε ο δήμαρχος-νομικός είναι η ενδεδειγμένη και ενώ –κατά την άποψή σας- οι γνώμες των νομικών διίστανται. ΠΡΙΝ τοποθετηθεί ένας έστω από την αντιπολίτευση ή τους υπηρεσιακούς παράγοντες (ΔΕΑΔΟ), σεις διαλέξατε να μηδενίσετε την άποψη που μερικές ώρες πριν είχατε προσυπογράψει.

Ευτυχώς η συνεδρίαση συνεχίστηκε.
Και είχατε την ευκαιρία να τοποθετηθείτε/παρέμβετε ξανά.
Της δεύτερης παρέμβασής σας προηγήθηκε εξαντλητική παράθεση επιχειρημάτων, κατά γενική ομολογία ο δήμαρχος-νομικός απογυμνώθηκε από κάθε επιχείρημα, έφτασε να μιλά για εμμονή του διευθυντή της ΔΕΑΔΟ στο να ανησυχεί για κάτι νεφελώδες, στελέχη που ο ίδιος διάλεξε να συνεργαστεί έφτασαν να του ζητήσουν να παραιτηθεί, να βεβαιώσουν ότι το κλίμα που δημιούργησε ο ίδιος στη ΔΕΑΔΟ επιβάλει την παραίτησή του, ο Χάρης Τζαμακλής αντιμετώπισε και σε νομικό και σε πολιτικό επίπεδο και τις εμμονές και τις φοβίες για πιθανές ευθύνες, όλοι προέβαλαν τη θέση ότι δεν υπάρχει θέμα και μετά όλα αυτά, ξανατοποθετηθήκατε.
Και είπατε σε κείνη την δεύτερη παρέμβαση:

Κα Σκούφα,

Ένας δήμαρχος-νομικός χωρίς να έχει τεκμηριώσει όσα υποστηρίζει, … ανασκαλεύει το παρελθόν, ξεκινώντας με έγγραφη απειλή κατά της απασχόλησης 11 εργαζομένων και σεις διερωτάστε αν υπάρχει κάποια φοβία στην έρευνα του παρελθόντος και γιατί; Νομίζω η ένταση που ακολουθεί την τοποθέτησή σας απαντά πλήρως στο ερώτημα που θέσατε. Κατ’ εμέ είναι και πλήρως ανεξήγητο πως είχατε ακούσει όσα προηγήθηκαν και ακόμα το ερώτημα που εκφράσατε στη 2η τοποθέτησή σας δεν είχε απαντηθεί.

 

Κα Σκούφια,

υπάρχουν πολλοί που φοβούνται την έρευνα του παρελθόντος, στη ΔΕΑΔΟ, το Δήμο, τη δημόσια ζωή μας εδώ στο Δίον-Όλυμπος και την Πιερία. Και φυσικά, όλη την Ελλάδα. Αλλά υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που κανέναν τέτοιο φόβο δεν έχουν. Και περιμένουν –ακριβώς γιατί τα ερωτήματά σας ήταν και τα δύο «στην κόψη του ξυραφιού»- να αποδείξετε ότι δεν φοβάστε εσείς πρώτη καμία έρευνα του παρελθόντος και να αποκαλύψετε τις παρανομίες που κρύβει αυτό το παρελθόν. Απόψε τα μεσάνυχτα, το ημερολόγιο τοποθετεί ένα ορόσημο για το τι ανήκει στο παρελθόν και τι στο παρόν και το μέλλον. Οπότε, όλα τα γεγονότα από το 2016 και πριν είναι παρελθόν άξιο να ερευνηθεί. Πιθανώς δεν γνωρίζετε

 

 – την υπόθεση Φελώνη

– το «Σκάνδαλο ΜΑΖΑΡΣ»

– όλα όσα συνέβησαν στη ΔΕΑΔΟ επί Κωνσταντίνου Δημόπουλου

– την καταγγελία της νομικής συμβούλου του Δήμου κατά του δημάρχου (και νομικού) στην Αποκεντρωμένη

– πάμπολλες άλλες καθημερινές υποθέσεις στα όρια της νομιμότητας, αλλά εκτός ορίων της πολιτικής ηθικής (πχ πως η σημερινή διοίκηση αποπληρώνει παλιότερες οφειλές του Δήμου και σε ποιους)

– την κατάληξη δυο πορισμάτων ανεξάρτητων Αρχών για δύο υποθέσεις που εκτυλίσσονται με ανεπανάληπτο τρόπο εδώ και χρόνια (οικολογικό πάρκο «Τηθύς»/γέφυρα στο Παπαπούλι, κατασκευή δικτύων στη ΔΕ Δίου)

-και πολλά, πολλά άλλα.

Ή μπορεί και να τα γνωρίζετε.

 

Σίγουρα γνωρίζετε πολλά που συνέβησαν στο νομό και τους τρεις Δήμους του στο παρελθόν. Το κοντινό ή το απώτερο. Και επειδή αναρωτηθήκατε αν φόβος εμποδίζει την όποια έρευνα του παρελθόντος, αλλά –δυστυχώς- επιλέξατε να αναρωτηθείτε για θέμα που αφορούσε εργασία ανθρώπων που δεν διοικούσαν, πρέπει άμεσα και με κάθε ένταση να ερευνήσετε το παρελθόν, για τις ευθύνες των πρωταγωνιστών, όχι του όποιου κομπάρσου.

Η αποψινή βραδιά –η τελευταία ενός χρόνου- ας είναι το όριο της έρευνάς σας προς το παρόν και το μέλλον. Και ας μην θέσετε όριο προς το παρελθόν. Ξεκινήστε και φτάστε έως όπου χρειαστεί. Με τη σοβαρότητα του μέλους του Κοινοβουλίου. Με την υπευθυνότητα των βουλευτών μιας από τις ελάχιστες πλειοψηφίες της Αριστεράς, όπως επιμένετε ότι είστε. Με την επιμονή που οφείλετε, λόγω και των πρόσφατων επιλογών σας. Επιλογών που ειχαν να κάνουν με οφειλές σε προμηθευτές νοσοκομείων που δημιουργήθηκαν πολλά χρόνια πριν όταν διαπιστώθηκαν όσα διαπιστώθηκαν. Επιλογών που αφορούσαν και ομάδες πληθυσμού που δεν είναι στα όρια της απόλυτης ένδειας και απολαμβάνουν την προστασία της εργασίας και τους εισοδήματος από υπαλληλική σχέση με το Δημόσιο και το κράτος. Επιλογές άνετες, ανετότερες από το να εξασφαλίσετε πχ αύριο να μην μείνει κανένα σπιτικό χωρίς ρεύμα. Η διορία λήγει και από τους 1.800.000 οφειλέτες της ΔΕΗ, 1.000.000 δεν προσήλθαν να διακανονίσουν το χρέος τους. Και πώς να το πράξουν άλλωστε; Πως μπορεί νοικοκυριό με 300, 400 και 500 ευρώ εισόδημα να πληρώνει τα 20, τα 30, τα 40 ή τα 50 και τα 100 για παλιό χρέος; Θα κάνετε κάτι γι’ αυτό;

 

Τα «ανοίγματά» σας προς τη ΝΔ του νομού είναι ήδη αρκετά. Και οι δυο τοποθετήσεις σας στο Δημοτικό μας Συμβούλιο ήταν από ατυχείς ως απαράδεκτες. Η θητεία σας δεν ολοκληρώθηκε. Έχετε όλο το χρόνο να αποδείξετε ότι ήταν μια κακιά στιγμή. Κι ότι εσείς, ακόμη κι αν κάποιοι, λίγοι ή πολλοί, φοβούνται να ανασκαλέψουν το παρελθόν, σεις δεν έχετε κανέναν φόβο γιατί διαλέγετε σταθερά και απαρέγκλιτα να υπηρετήσετε τους πολλούς που σας ψήφισαν και δεν φοβούνται την έρευνα του παρελθόντος, αν και στο παρελθόν ψήφισαν αυτούς που θα ερευνήσετε. Η αλήθεια θα μας απελευθερώσει όλους. Ειδικά όσους έφτασαν να φοβούνται την έρευνα. Αν χρειαστείτε στοιχεία, όλοι γύρω σας μπορούν να σας βοηθήσουν. Αυτιά και μάτια έτοιμα να έχετε και τα στοιχεία είναι ήδη μπροστά σας. Είστε βουλεύτρια του Κοινοβουλίου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η Ιστορία δεν θα σας καταγράψει για το «βουλεύτρια», σας το εγγυώμαι. Η γραμματική δεν είναι προτεραιότητα κανενός, όταν όλα γύρω του γκρεμίζονται και οι μόνοι που στέκουν όρθιοι είναι αυτοί που έπρεπε ήδη να έχουν ερευνηθεί.

Καλή χρονιά.
Καλή δύναμη.
Στη διάθεσή σας για ό,τι στοιχείο χρειαστείτε.
Όσα δεν υπάρχουν ήδη δημοσιευμένα σ’ αυτήν εδώ την εφημερίδα και δεν δημοσιευτούν σύντομα, ευχαρίστως να σας τα εμπιστευτώ για να τα ερευνήσετε περαιτέρω. Και να γίνουν δικές σας αποκαλύψεις κι όχι της εφημερίδας. Μιας εφημερίδας που κάποιοι κατηγορούν για μονομέρεια και μεροληψία, ενώ δεν βρίσκουν κανένα ψεγάδι στους αναδημοσιευτές των δελτίων Τύπου και του σιτισμού από το βρώμικο παρελθόντος και τους όποιους νέους υπηρέτες του, στα “Μέσα” που -χρόνια τώρα- δεν βρήκαν τίποτα να αποκαλύψουν, τίποτα να καταγγείλλουν.-