Θ. Παπαμιχαήλ: συναίνεση, όχι συμβιβασμούς

αποκλειστικά στην ΕτΟ

όλα τα της ανάδειξης νέου προέδρου και προεδρείου και μελών δύο Επιτροπών + η άποψη της ΕτΟ

 

Δημοτικό Συμβούλιο με ποιότητα, κύρος, επίπεδο, αποδοτικότερο και αποτελεσματικότερο, επιθυμεί ο νέος πρόεδρός του, Θανάσης Παπαμιχαήλ, όπως δήλωσε μόλις ανέλαβε καθήκοντα, διαδεχόμενος τον Αστέριο Γαλάνη.

Με δεδομένη τη διαδοχή, όλα όσα εξήγγειλε ο νέος πρόεδρος, απέχουν έτη φωτός από το καθεστώς που είχε επιβάλει ο προκάτοχός του, ιδιαίτερα μετά το καλοκαίρι του 2016 ως σήμερα. Ο κος Παπαμιχαήλ δήλωσε πιστός «στις αρχές του κοινοβουλευτισμού και της αστικής Δημοκρατίας» και δεσμεύτηκε ότι θα  υπερασπιστεί το δικαίωμα των δημοτικών συμβούλων να εκφράζουν ελεύθερα και ανεμπόδιστα τη γνώμη τους, απαιτώντας ταυτόχρονα αλληλοσεβασμό μεταξύ τους και σεβασμό του ίδιου και του δημάρχου, ώστε το σώμα διοίκησης του Δήμου μας «να αποτελέσει πρότυπο δημοκρατικής  λειτουργίας, ευπρέπειας και συνεννόησης» (16ο λεπτό του βίντεο).

Διευκρίνισε ότι οι στόχοι αυτοί απαιτούν την συμμετοχή όλων, ότι ζητούμενο είναι η συναίνεση και ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για βελτίωση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, σε συνεννόηση και με την αντιπολίτευση. Δίνοντας συμβουλές προς το σώμα, ζήτησε από την αντιπολίτευση να λειάνει τον καταγγελτικό της λόγο και να τον ισορροπήσει με χρήσιμες προτάσεις και από τη συμπολίτευση γνώση των θεμάτων που εισηγείται. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «δεν θα εισαχθεί θέμα χωρίς εισήγηση» και κάλεσε όλους να ενημερώνονται για τα προς συζήτηση θέματα. Προδιαγράφοντας μια πορεία εντελώς διαφορετική απ΄ ότι βιώνουμε όλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο, ολοκλήρωσε υποσχόμενος να τιμήσει και τον δήμαρχο για την επιλογή του και τους δημοτικούς συμβούλους για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Ο κος Παπαμιχαήλ εξελέγη με 23 ψήφους και 3 λευκά που πιθανώς προέρχονται από τους Βακουφτσή, Γουλάρα και Ρεμπατσιό. Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Κατερίνα Κουρίτα, απουσίαζε από τη συνεδρίαση. Όπως διαφάνηκε και από τις τοποθετήσεις πριν την ψηφοφορία, ήταν γνωστή η επιλογή Δημόπουλου για το νέο πρόεδρο και στην ελάσσονα αντιπολίτευση.

 

Ελάσσονα αντιπολίτευση που φάνηκε να παραπονιέται προς την αξιωματική για την μετέπειτα επάνδρωση των Επιτροπών (Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής). Από την «Αλήθεια» έθεσε υποψηφιότητα για την Οικονομικών ο Νίκος Λαπάτσης, αλλά δεν εξελέγη. Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επανεξελέγη ο Σάκης Πουρλιώτης και γραμματέας ο Γιώργος Ζτάνης. Ο νέος πρόεδρος θα εξετάσει και την δυνατότητα για μεγαλύτερη συνεργασία με τον αντιπρόεδρο και προετοιμασία των συνεδριάσεων.

Το πρωτοφανές κλίμα συναίνεσης μετά δυόμιση χρόνια εντάσεων, φίμωσης, όξυνσης και καταπίεσης της αντιπολίτευσης διήρκεσε μερικά λεπτά, αφού η τοποθέτηση του δημάρχου προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής της «Αλήθειας», ενώ διαφάνηκε ότι ο Κ. Δημόπουλος είχε διάθεση να ανταλλάξει την δημοκρατικότερη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου με την …ηπιότερη δράση και στάση της αντιπολίτευσης και δη της ελάσσονος.

 

Τα μεγάλα κενά της συνεδρίασης –λόγω των ψηφοφοριών- έδωσαν την ευκαιρία να ανταλλαγούν σχόλια που δίνουν το μέτρο του παρασκηνίου γύρω από την διαδικασία της Κυριακής που θα ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση νέων διοικήσεων στις δημοτικές επιχειρήσεις.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την εκλογή του, ο νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου διευκρίνισε στην ΕτΟ ότι είναι υπέρ της συναίνεσης και όχι των συμβιβασμών, παίρνοντας και τις πρώτες αποστάσεις από τον δήμαρχο.

 

Αμέσως μετά την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων, ήρθαν και οι πρώτες αντιδράσεις, όπως συνήθως μέσω Fb.

 

ziogasfb

 

lapatsisfb

 

Η άποψη της ΕτΟ

Και ο Αστέριος Γαλάνης με διαφορετικές διαθέσεις ξεκίνησε, δυόμιση χρόνια πριν. Αλλά κατέληξε η θητεία του στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι μια εμπειρία που όλοι επιθυμούμε να ξεχάσουμε, ειδικά γιατί απροκάλυπτα έδρασε πλήρως ως «πρόεδρος του δημάρχου». Οι προθέσεις του Θανάση Παπαμιχαήλ μένει να επαληθευτούν στο άμεσο μέλλον, από την πρώτη του κιόλας προεδρία στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Με δεδομένο ότι υπήρξε από τους σιωπηλότερους συμβούλους της διοικούσας παράταξης –αν και με θεσμικό καθήκον- η πρώτη του εμφάνιση έδειξε ότι και λόγο και θέσεις μπορεί να εκφράσει. Οπότε σε λίγο θα ξέρουμε αν όλα τα παραπάνω είναι ο συνηθισμένος –στρατηγικός- ελιγμός προ της επερχόμενης ολικής κατάρρευσης ή η επιβολή των διαθέσεων και των επιλογών των υπολοίπων αυτή τη φορά στο δήμαρχο. Το μόνο στοιχείο που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή είναι η αντίδρασή του στις «προγραμματικές δηλώσεις» Παπαμιχαήλ. Ο νέος πρόεδρος έχει κι ένα μεγάλο πειρασμό που αφορά –κυρίως- το πολιτικό του μέλλον: να γίνει Γαλάνης Νο2 ή να «καρπωθεί» -μόνος αυτός- τη φθορά από την φιλοσοφία πολιτεύεστε Δημόπουλου, διαλέγοντας να πράξει όσα ήδη εξήγγειλε.

Όσο για την αξιωματική αντιπολίτευση, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε τα των δημοτικών επιχειρήσεων για να μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα. Σε ότι αφορά την τρίτη δύναμη… τα έχουμε κατανοήσει όλα, πλήρως και αμετάκλητα. Και η αξία που μπορεί να κατέχει κάτι και κάποιος, λόγω θεσμών και Δημοκρατίας, δεν αποδίδεται αυτόματα, αέναα και ανεξαρτήτως επιδόσεων (του κάτι και του κάποιου).

 

Ενσταντανέ

Δυο εορτάζοντες δέχτηκαν τις ευχές και πρόσφεραν κεράσματα στο Δημοτικό Συμβούλιο και τους παρευρισκόμενους, για τα γενέθλιά τους. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΝΟ Θόδωρος Σιώκας και ο πρώην αντιδήμαρχος, Πέτρος Κιάφας.