Διαβεβαιώσεις Τσιρώνη για τον Όλυμπο

αλλά μόνο για τη Ζώνη Α

πέντε μέρες μετά την ομιλία Μάρδα, ο υπουργός που διεκπεραίωσε τη διαβούλευση για το ΠΔ για τον Όλυμπο, καθησυχάζει, αλλά … με κενά. Απόλτη προστασία στην Ζώνη Α, αλλά τι θα συμβεί στις Β και Γ;

 

Το Προεδρικό Διάταγμα αυξάνει την προστασία του –απροστάτευτου, σήμερα- Ολύμπου, δήλωσε σήμερα αποκλειστικά στην ΕτΟ, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής των Οικολόγων, Γιάννης Τσιρώνης.

 

Λίγο πριν ολοκληρώσει την μίνι περιοδεία του στην Πιερία και στους Δήμου Κατερίνης και Πύδνας-Κολινδρού, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος που ήταν αρμόδιος για την κατάρτιση του ΠΔ, μίλησε για πρώτη φορά και για τις προτάσεις-«οράματα» Μάρδα (και πολλών επιχειρηματιών της Πιερίας και της Λάρισας). Ο Γιάννης Τσιρώνης χαρακτήρισε οραματιστή των Δημήτρη Μάρδα, αλλά διευκρίνισε ότι –«όπως τον είχε ενημερώσει τότε»- υπάρχουν όρια που δεν επιτρέπουν την υλοποίηση της όποιας πρότασης στην Ζώνη Α. Απέδωσε την σημαντική καθυστέρηση στην υπογραφή του ΠΔ στην υποστελέχωση υπηρεσιών όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο, στην κρίση του οποίου βρίσκεται αυτή τη στιγμή το κείμενο-πρόταση πριν σταλεί για έγκριση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πάντως, όταν το σχέδιο ΠΔ έφυγε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είχε επιτευχθεί η συμφωνία όλων των εμπλεκομένων, όπως οι δύο Περιφέρειες, Κ. Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

Τέλος, δεσμεύτηκε ότι το ΠΔ –όταν εγκριθεί- αυξάνει την προστασία του Ολύμπου, βουνού-κληρονομιά τεράστιου πλούτου και σημασίας που μένει αναξιοποίητη και βεβαίωσε ότι ο Δήμος Δίου-Ολύμπου δεν συμπεριλήφθηκε στην σύντομη περιοδεία του, μόνο λόγω χρόνου.

 

Με δεδομένες τις διευκρινίσεις που παρείχε σήμερα –μέσω της ΕτΟ- ο Γιάννης Τσιρώνης και το γεγονός που περιέγραψε ο ίδιος (ότι ενημέρωσε τον κο Μάρδα όταν κατέθεσε τις προτάσεις του στο Επιμελητήριο Πιερίας για πρώτη φορά, τον Δεκέμβριο του 2015), είναι απορίας άξιο γιατί ο δεύτερος επανήλθε πρόσφατα, εμμένοντας στις προτάσεις αυτές. Η εμμονή αυτή μπορεί να αποδοθεί μόνο στην πιθανότητα να είναι η Β και η Γ Ζώνη που θα αποκτήσουν όσα περιέγραψε ο Δημήτρης Μάρδας και πρότεινε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, στην πρόσφατη εκδήλωση στο Επιμελητήριο: ορειβατικό χωριό τεσσάρων καταφυγίων, ελικοδρόμια και τελεφερίκ και αεροδρόμιο μικρών αεροσκαφών στα πεδινά. Να σημειεωθεί ότι στις σημερινές του δηλώσεις ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απέφυγε να αναφερθεί στη Β και Γ Ζώνη.

 

Το είδος προστασίας που θα εξασφαλίσει το υπό έγκριση ΠΔ, περιγράφηκε από τον κο Μάρδα στην παραπάνω ομιλία, αλλά και από την συνάδελφό του που περιέγραψε στους ακροατές τι είναι η βιώσιμη ανάπτυξη (στο 24ο και 37ο λεπτό του βίντεο), μεταξύ των οποίων και δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: αειφόρος-βιώσιμη ανάπτυξη είναι αυτή που λαμβάνει υπ’ όψιν της τις ανάγκες του σήμερα, αλλά και τις ανάγκες των επερχόμενων γενεών. Κατά πάσα πιθανότητα, το περιβάλλον είναι εντελώς έξω από τη σχετική εξίσωση.-