Έφτασαν στην Άγκυρα

για τα κιτάπια

η υπόθεση που “απομάκρυνε” το Λιτόχωρο από το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου έχει “ρίζες” στον 18ο αιώνα και μια κρίσιμη καμπή στα 1968 – η έρευνα στο Κρατικό Αρχείο της Άγκυρας απέδωσε σημαντικά στοιχεία

Στο τουρκικό Κρατικό Αρχείο της ‘Άγκυρας έφτασε η Δημοτική Επιτροπή Αγώνα και η πολυεπίπεδη διαμάχη με την Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου που συνεχίζεται και στα δικαστήρια, αλλά παράλληλα λαμβάνει διαστάσεις μιας σημαντικής ιστορικής έρευνας που “πάει” πίσω στον προπροηγούμενο αιώνα.

 

Κι όλα αυτά για να διαπιστωθεί αμετάκλητα αν οι τίτλοι που επικαλείται ο ηγούμενος Μάξιμος είναι υπαρκτοί και τι ορίζουν τελικά, αφού από την πρώτη στιγμή αμφισβητήθηκαν από τα στελέχη της Επιτροπής και τους νομικούς της. Έτσι, η έρευνα έφτασε στην Άγκυρα και στο πλέον οργανωμένο αρχείο κρατικών εγγράφων που καλύπτει και την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αποτελεί σημαντικότατο βοήθημα για σημερινά κράτη που προέκυψαν από την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ιδιώτες αυτών των περιοχών. Από την πρώτη στιγμή, στην πολυετή έρευνα της Επιτροπής έχουν εμπλακεί και ιστορικοί και ειδικοί μεταφραστές, αφού οι ερευνώμενες υποθέσεις έχουν “ρίζες” πίσω στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα.

 

Η πρόσφατη έρευνα στο Αρχείο της Άγκυρας αφορούσε έγγραφα της οθωμανικής διοίκησης του 1874, 1875 και 1890 και τα ευρήματά της παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη δίκη στην Κατερίνη, το αποτέλεσμα της οποίας αναμένεται να εκδοθεί το φθινόπωρο. Τα στελέχη της Δημοτικής Επιτροπής εκτιμούν ότι ολοκληρώνεται -σιγά-σιγά- μια τεράστια προσπάθεια να “μπούνε τα πράγματα στη θέση τους” και να ελεγχθούν έγγραφα που χρησιμοποιήθηκαν χωρίς κανέναν πραγματικό έλεγχο, σε μια πορεία μέσα στο χρόνο από την οποία ήδη έχουν προκύψει σοβαρές αποκλίσεις μεταξύ του πραγματικού εγγράφου και του όσα φέρεται να περιέχει. Ακόμα και στην μετατροπή του τούρκικου πήχυ σε ελληνικά στρέμματα.

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας στην Άγκυρα, η πρόσφατη δίκη, αλλά και όσα προέκυψαν το τελευταίο διάστημα, θα παρουσιαστούν τις επόμενες μέρες στο κοινό και θα υπάρξει και ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δίου-Ολύμπου (στην επόμενη συνεδρίασή του) και ταυτόχρονα απολογισμός των εξελίξεων, των ενεργειών και των παραλείψεων.

 

agkura