Ανεύθυνος, ανεπαρκής

παραπλανητικός και επικίνδυνος

με δυο λόγια…. : Δήμος Δίου-Ολύμπου – 155 φωτογραφίες για τις ευθύνες όλων μας και την απαράδεκτη διοίκηση

 

 

Μετά την πρόσφατη ανεπανάληπτη και πολύνεκρη καταστροφή στην Αττική, ο Δήμος Δίου-Ολύμπου απεύθυνε έκκληση στους δημότες “να προχωρήσουν άμεσα στην αποψίλωση και καθαρισμό των οικοπέδων και αγροτεμαχίων από άγρια φυτική βλάστηση και σε κλάδευση των δέντρων, τα οποία και δεν έχουν καθαριστεί ακόμη και έχουν αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς.”.

Όπως και στην περίπτωση των μόνιμων και τεράστιων προβλημάτων με την αποκομιδή και την καθαριότητα και τις ανύπαρκτες επιδόσεις της διοίκησης Δημόπουλου στον τομέα αυτό, η έκκληση αυτή εξυπηρετούσε την πρόθεση του Δήμου και του δημάρχου, για μια ακόμη φορά και για ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, να “πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα”. Η πιθανότητα πυρκαγιάς είναι υπαρκτή και η παράμετρος που εντόπισε ο Δήμος και ο δήμαρχος με την έκκληση είναι κι αυτή σημαντική. Πολλαπλάσια σημαντική είναι η ευθύνη του Δήμου και του δημάρχου -και άλλων, εξίσου- σε ότι αφορά τους δικούς του τομείς. Που δυστυχώς έχουν να κάνουν με την αποκομιδή, την καθαριότητα, τη διαχείριση των διαφόρων ειδών αποβλήτων και απορριμμάτων (όπως τα ογκώδη, τα οργανικά, τα παραπροϊόντα, όλα όσα δεν προέρχονται από τα νοικοκυριά) και -όχι τον ιδιωτικό- τον δημόσιο χώρο, την ευθύνη του οποίου έχει αποκλειστικά ο Δήμος και το κράτος.

Η αδυναμία επίτευξης ελάχιστου έργου στους τομείς αυτούς, δημιουργεί μια ωρολογιακή βόμβα που ο Δήμος και το κράτος ούτε καν παρακολουθούν, παρά αφήνουν να “οπλίζεται” καθημερινά και έχει ήδη το μέγεθος …ασύμμετρης απειλής.

Κλαδέματα, έπιπλα, ξύλινα και πλαστικά, παλιά επαγγελματικά υλικά, σκουπίδια όλων των ειδών και υλικών, τα περισσότερα εξαιρετικά εύφλεκτα, πετιούνται όπου βολεύει τους δημιουργούς τους και ο Δήμος απλώς φροντίζει να συνεχίσει η απόθεση αυτή, με μικρές επαναλαμβανόμενες επεμβάσεις με μπουλντόζα. Αυτές οι μικρές και μεγάλες παράνομες χωματερές είναι διάσπαρτες σε όλη την έκταση του Δήμου και πυκνότερες στο τουριστικό του κομμάτι. Σημεία που υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων γίνονται χώροι απόθεσης κλαδεμάτων. Σωροί με κλαδέματα υπάρχουν παντού και περιμένουν την ανάφλεξη που δεν θα είναι δύσκολη, αφού πλέον είναι ξερά και δίπλα σε δρόμους. Σκουπίδια, κλαδέματα και ότι μπορεί να φανταστεί κανείς, σπρώχνονται σε λάκκους και σκάμματα και ρέματα για να συνεχιστεί η παράνομη και άκρως επικίνδυνη απόθεση, περιμένοντας την πυρκαγιά. Για να γίνουν οι εστίες που θα μετατρέψουν μια μικρή πυρκαγιά, σε καταστροφή αξιώσεων.

Αν η κατάσταση σε ιδιωτικούς χώρους είναι τόσο κρίσιμη και καθοριστική για την εξέλιξη μιας πυρκαγιάς, πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση στις δημόσιες εκτάσεις; Έστω και για να μην μπορεί η πυρκαγιά να εξαπλώνεται ελεύθερα και γρήγορα;  Με το υπάρχον προσωπικό του Δήμου μας -και το εποχικό- καμία σημαντική επέμβαση δεν μπορέι να γίνει. Και ο αριθμός των υπαλλήλων του Δήμου μας, αυτή τη στιγμή, είναι αποκλειστική ευθύνη του δημάρχου και της παράταξής του (όσο κι αν κάποια στελέχή της διαφώνησαν για ενάμιση λεπτό με τις επιλογές του, προκειμένου να έχουν ένα ελάχιστο άλλοθι).

Οι φωτογραφίες που βλέπεται είναι ελάχιστες και ενδεικτικές και όσα αποτυπώνονται στις λίγο παλιότερες απ’ αυτές, δεν αφαιρέθηκαν από το μετέπειτα αποτέλεσμα, αλλά καλύφθηκαν από τις επόμενες απορρίψεις. Χαρακτηριστική είναι και η κατάσταση στο ρέμα των νεκροταφείων της Λεπτοκαρυάς: κάτω από την εθνική, μια “πλούσια” παράνομη χωματερή και πάνω από την εθνική, μια ακόμη, της οποίας εύφλεκτα σκουπίδια και κλαδέματα, σπρώχνονται και ρίχνονται στο διπλανό ρέμα. Για να είναι ταυτόχρονα, και μια “βόμβα” επέκτασης μιας πυρκαγιάς και υλικά που θα φράξουν το -πολύ στενό στο συγκεκριμένο σημείο- ρέμα, αν προκύψει πλημμύρα…

Τεράστιο ερωτηματικό παραμένει το πως η εικόνα αυτή παραμένει άγνωστη στην Πυροσβεστική και την Αστυνομία, αφού η διοίκηση του Δήμου έχει αποδείξει -σχεδόν τέσσερα χρόνια τώρα- ότι επαρκεί μόνο για να αδειάζει κάδους και κοντέινερ, χρυσοπληρώνοντας ιδιώτες. Και φυσικά, γιατί μετά τόσα δημοσιεύματα της ΕτΟ, η Εισαγγελία αγνοεί -και αυτή- την για πολλά χρόνια ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ κατάσταση. Η δε Πυροσβεστική θα κληθεί πιθανώς και πάλι τον Οκτώβριο να εγκρίνει και να εποπτεύσει την καύση “κλαδεμάτων” σε κάποια ή κάποιες παράνομες χωματερές που περιέχουν κλαδέματα, αλλά ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΛΟΥ ΤΑ ΥΛΙΚΑ που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καίγονται για να απαλλαγούμε απ’ αυτά. Όπως αυτή στο αντλιοστάσιο του Πλαταμώνα.

ΥΓ: στους συνδημότες που έστω και από τον καναπέ του FB ασχολούνται -όπως πρέπει- με τα της Αττικής και των κυβερνητικών ευθυνών, η ΕτΟ αναρωτιέται πόσο θα έπρεπε να ασχολούνται με τα προβλήματα της αυλής μας και του Δήμου μας και τους υπαρκτούς κινδύνους που θα μας κάνουν …Αττική, με δεδομένη την ένταση της ενασχόλησης με την Αττική και τα όσα είναι ήδη παρελθόν…

Καλό καλοκαίρι.

Και μακάρι να μην ξεσπάσει πυρκαγιά στο Δήμο Δίου-Ολύμπου.
Οπότε, φέτος το καλοκαίρι …ΑΝΑΒΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΚΕΡΙΑ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ. Τα ξωκλήσια αφήστε τα για το χειμώνα.

Η ανακοίνωση-έκκληση με την οποία συμφωνεί και η αντιπολίτευση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, αφού από τις 25.7.2018 ως σήμερα, τίποτα διαφορετικό δεν βρήκε να καταθέσει.

kindddo