“Κατεβαίνουν” ξανά

Μαυρίδου και Δημόπουλος

γιατί “φόρτωσε” ο Κουρινιώτης – και η άποψη της ΕτΟ

 

 

 

Δικαιώνοντας πλήρως τον αυξημένο προεκλογικό της χαρακτήρα, η φετινή Γιορτή Αγρότη της Καρίτσας “έβγαλε” δύο σημαντικές -και πάμπολλες μικρότερης σημασίας- ειδήσεις: η αντιπεριφερειάρχης και ο δήμαρχός μας θα διεκδικήσουν ξανά τα αξιώματά τους και με “Κλεισθένη 1”. Σημαντικό ήταν και το μίνι-επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ ΝΔ Πιερίας και συνδημότη μας, Γιάννη Κουρινιώτη, που ξεκίνησε να ψέξει τους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά άθελά του άσκησε κριτική και στους ομόσταυλούς του της πιερικής ΝΔ.

Με σχετικά μικρές αναφορές σε αρκούντως προεκλογικούς λόγους, η Σοφία Μαυρίδου και ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος, βρήκαν την ευκαιρία να δηλώσουν για πρώτη φορά την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να είναι αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, αντίστοιχα (αν εξαιρέσουμε μια πιο ασαφή αναφορά της Σοφίας Μαυρίδου, σε άλλη πρόσφατη εκδήλωση). Φυσικά, οι χαιρετισμοί τους στα χθεσινά εγκαίνια του Κριτσμά ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να κάνουν μικρούς, “στο πόδι”, απολογισμούς της υπό ολοκλήρωση θητείας και να υποσχεθούν ακόμη καλύτερες μέρες για τους αγρότες και τον πρωτογενή τομέα. Ή τουλάχιστον να το προσπαθήσουν… ειδικά το δεύτερο.

Τα παραπάνω εκτυλίχτηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα στο ιδιαίτερα φιλικό στη ΝΔ κοινό της συγκεκριμένης περιοχής του Δήμου μας, ο πληθυσμός της οποίας είναι συντριπτικά αγροτικός. Οπότε, μέγιστο ήταν και το ενδιαφέρον -και φέτος- για σχετικές ανακοινώσεις, απολογισμούς και υποσχέσεις. Και ο Γιάννης Κουρινιώτης… “φόρτωσε”.

Και έπνευσε μένεα κατά των τριών βουλευτών Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως γιατί τόλμησαν να εκθέσουν τα έργα της κυβέρνησης που αφορούν την αγροτιά και να υπενθυμίσουν όσα μελλοντικά βούλεται η κυβέρνηση να πράξει για τον πρωτογενή τομέα και τους ανθρώπους του.

 

 

Και -ως ένα βαθμό- ο Κουρινιώτης μπορεί να ‘χει δίκιο. Σίγουρα, και οι ίδιοι οι τρεις βουλευτές αισθάνονται την απόσταση που μεσολαβεί ως τους εκλογείς τους, μια διαδικασία που εντάθηκε λόγω του Ονοματολογικού, κυρίως. Εκεί που ο πρόεδρος “έχασε το δίκιο του” είναι που προσδιόρισε ως αποδέκτες της κριτικής του μόνο τους τρεις βουλευτές. Κι αυτό γιατί

  • αν εξαιρέσουμε λίγα, εκ των ων ουκ άνευ, έργα που στην ουσία αφορούν τα ελάχιστα καθήκοντα του όποιου τοπικού άρχοντα, τι έχει να επιδείξει η άλλη πλευρά του λόφου; δέκα χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένων αγροτικών δρόμων και πολλά περισσότερα που ΘΑ γίνουν; Καθαρισμό των ρεμάτων;;; Αν είχε γίνει και έγκαιρα και σωστά… πως πλημμυρίσαμε τον Νοέμβριο του 2017 και τώρα τρέχουμε ακόμη να τα καθαρίσουμε;;; Αν ήταν καθαρά στην νεροποντή, μετά την νεροποντή θα ήταν ακόμη καθαρότερα…. Δεν ήταν και δεν είναι. Τώρα καθαρίζονται και ας δούνε οι ενδιαφερόμενοι και το βίντεο και τα υπόλοιπα στοιχεία για το αν υπήρξε ενδιαφέρον και των τοπικών βουλευτών και της κυβέρνησης.
  • εκ των πραγμάτων και κατ’ επιλογή τους, οι Μαυρίδου και Δημόπουλος εκφώνησαν αμιγώς προεκλογικούς λόγους και διανύουν προεκλογική περίοδο. Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο εθνικών εκλογών; Μόνο η ΝΔ επιμένει ότι πράγματι τέτοια είναι η περίοδος που διανύουμε, οπότε σε τι φταίνε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αν και αυτοί εκφώνησαν παρόμοιο λόγο; Τουλάχιστον αυτοί, την διακυβέρνηση και τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ (και των άλλων κυβερνητικών εταίρων) επέλεξαν να υπερασπιστούν, δεν είχε ο λόγος τους προσωπικά “ψήγματα”
  • το παράπονό του δεν περιείχε καμία μομφή, παρατήρηση έστω, ότι το λόγο έλαβε τελικά -και τραγικά τελευταίος- και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου (πιθανώς η συνεργασία της τελευταίας στιγμής δημάρχου και παρουσιάστριας των εγκαινίων -δείτε το στο βίντεο- αυτό αφορά). Δεν ήταν και τόσο κριτικός έναντι της κυβέρνησης. Και επεσήμανε κάτι που αφορά όλους τους λόγους που εκφωνήθηκαν. “Θα δούμε του χρόνου, πόσα και ποια από τα σημερινά έγιναν πράξη”. Και τέλος
  • τα …”στατιστικά του αγώνα” αποδεικνύουν ότι, και σε ότι αφορά το χρόνο, οι τρεις βουλευτές δεν το παράκαναν, παρά την προειδοποίηση Σκούφα ότι θα μιλήσει πολύ. Σίγουρα δε οι παριστάμενοι -ειδικά τα δημόσια πρόσωπα- άκουσαν Μαυρίδου και Δημόπουλο με προσήλωση κατηχουμένων, ενώ οι τρεις βουλευτές δεν απόλαυσαν -και πάλι- ούτε τον επιβαλλόμενο σεβασμό συναδέλφων τους αιρετών, χαμηλότερου βαθμού. Οι χρόνοι των ομιλιών είναι -περίπου- οι ακόλουθοι:
    Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου: 10′
    Αντιπεριφερειάρχης 4.30′
    Σκούφα 5.30′
    Τζαμακλής 2.40′
    Καστόρης 4.30′
    Χατζηχριστοδούλου 3.45′
    δηλαδή 18 περίπου λεπτά, έναντι 13 περίπου.

Αλλά το σημαντικότερο είναι άλλο: προεκλογικά ή όχι, ποιος λόγος ήταν ο ουσιωδέστερος; ποιος δεν αφορούσε τα προσωπικά του ομιλητή, αλλά το κοινό που γιόρταζε τον κριτσμά του; Ακόμα και στην περίπτωση του κου Χατζηχριστοδούλου που ανακοίνωσε τη δημιουργία Αγροτικού Τμήματος στο Επιμελητήριο, δεν είναι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος που επικράτησε χωρίς αντίπαλο, αλλά στον συνδυασμό που κατάρτισε ο ίδιος -με πλήρη ελευθερία και γιατί δεν είχε αντίπαλο- επέλεξε να μην υπάρχουν πρόσωπα-στελέχη από τον Δήμο Δίου-Ολύμπου;;;

Όλα αυτά, αποδεικνύουν και κάτι ακόμη, αγαπητέ πρόεδρε: το επίπεδο προετοιμασίας αυτής της σημαντικής -και για τους διοργανωτές και οικοδεσπότες και το κοινό- Γιορτής. Το επίπεδο δεν καλύπτει -και δεν κάλυψε και φέτος- το ελάχιστο απαραίτητο. Θα μπορούσαν οι διοργανωτές να καθορίσουν -ταυτόχρονα με την πρόσκληση- και διάφορα οργανωτικά, όπως ο χρόνος που θα διαθέτουν οι ομιλητές. Αλλά ποιος να το κατακτήσει αυτό το επίπεδο; Η Αντιπεριφέρεια; Ο Δήμος; το Γραφείο Τύπου του και οι τόσοι συνεργάτες; το όποιο στέλεχος της διοίκησης, από γγ του Δήμου ως και τον δήμαρχο τον ίδιο;

Του χρόνου, καλύτερα.

Που θα έχουμε ξεγνοιάσει κι απ’ τις εκλογές, πρόεδρε.