“Αποκλεισμός” “δημοσιογράφου”

και τι συνέβη -έξω- από το Επιμελήτήριο Πιερίας

τη νύχτα της εκδήλωσης με ομιλητή τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

 

 

Ο αποκλεισμός δημοσιογράφου είναι πολύ σοβαρή υπόθεση.

Ακόμη κι ως κατηγορία μόνο.

Και αρκεί η καταγγελία για να αντιμετωπιστεί ως τέτοιο: ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αφορά θεσμικό πυλώνα της Δημοκρατίας.

Ο αποκλεισμός δημοσιογράφου όμως είναι εντελώς άσχετη με “αποκλεισμό” “δημοσιογράφου”.

Την προηγούμενη βδομάδα, μια τέτοια καταγγελία εκτοξεύτηκε έξω από το Επιμελητήριο Πιερίας. Μέσα, στο μικρό αμφιθέατρό του, μιλούσε σε πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πλησιέστερος σε θέματα Τύπου υπουργός της κυβέρνησης, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η καταγγελία έγινε -και πήρε αυτόματα διαστάσεις- από “δημοσιογράφο” που μόνη της και αβίαστα δήλωσε “δημοσιογράφος”, με ειδικότητα “στο πατριωτικό ρεπορτάζ” και εργαζόμενη στο “Ράδιο Ενημέρωση” και στον “Οδηγό Πιερίας”. Δήλωσε και “διαπιστευμένη”, αλλά δεν πρόσθεσε από ποιον και που (είναι διαπιστευμένη). Και ότι αποκλείστηκε από την πρόσβαση στην εκδήλωση “γιατί δεν τους κανακεύει”…

 

κλικ για να δείτε το βίντεο

“είμαι Έλληνας πολίτης κι έχω δικαίωμα να κάνω και να λέω ό,τι θέλω…”

 

Την ώρα που η Μαρία Νικολαίδου βρισκόταν έξω από το Επιμελητήριο, ο εργοδότης της και διευθυντής του “Ράδιο Ενημέρωση”, Ηλίας Χρυσικός, βρισκόταν μέσα στην αίθουσα και παρακολουθούσε την ομιλία Τζανακόπουλου. Και ο συνάδελφος της Νικολαίδου στο “Ράδιο Ενημέρωση”, Μιχάλης Κανταρτζής, βρισκόταν στην ίδια αίθουσα. Αποχώρησε στα πρώτα δέκα περίπου λεπτά. Στην αίθουσα παρέμεινε ο Χρυσικός και ήταν εκεί όταν η 19χρονη διέκοψε την ομιλία Τζανακόπουλου, φώναξε όσα φώναξε και απομακρύνθηκε από τους διοργανωτές.

 

 

Ούτε πριν την ομιλία Τζανακόπουλου, ούτε στη διάρκειά της, ούτε αμέσως μετά, ούτε την επόμενη μέρα -στη συνέντευξη Τύπου ή αλλού- ο προϊστάμενος της Νικολαίδου δεν παραπονέθηκε σε κάποιον από τους διοργανωτές ή τον ίδιο τον Τζανακόπουλο, υπουργό με τα μέγιστα περί Τύπου καθήκοντα.

 

Όταν ολοκληρώθηκε η ομιλία Τζανακόπουλου και ο Χρυσικός βγήκε από το Επιμελητήριο και παρέμεινε στην είσοδό του με την Νικολαίδου, δεν έκανε κάποια καταγγελία σχετική με τον αποκλεισμό της συνεργάτιδάς του. Είναι αντανακλαστική εξέλιξη σε τέτοιες περιπτώσεις (αποκλεισμών δημοσιογράφων) την καταγγελία να συνυπογράφουν οι εργοδότες τους. Τα Μέσα δηλαδή που τους απασχολούν. Και -φυσιολογικά- να μεταβάλλεται η καταγγελία του ενός, σε καταγγελία του Μέσου, αφού στην ουσία αυτό αποκλείεται πολύ περισσότερο από τον ένα -δημοσιογράφο-. Κι όλα αυτά δεν είναι καθόλου ασήμαντα. Το αντίθετο.

Δεν υπήρξε όμως καμία υιοθέτηση της καταγγελίας Νικολαίδου, ούτε από τον Χρυσικό, ούτε από τον κο Taso, αν και έχουν αμφότεροι βήμα δημόσιο για τέτοιες ανάγκες. Ούτε από τον συνάδελφό της στο “Ράδιο Ενημέρωση” που διαχειρίζεται blog με την “αλήθεια” στην προμετωπίδα του (ο οποίος τουλάχιστον αποφεύγει να δηλώσει δημοσιογράφος), με τον οποίο μοιράστηκαν μεγάλες “δημοσιογραφικές” επιτυχίες.

Ακόμη πιο παράδοξο είναι το γεγονός ότι η “Ένωση Συντακτών”, της οποίας μέλος και αναπληρωματικό μέλος του “Πειθαρχικού Συμβουλίου” της είναι η Νικολαίδου, δεν έχει -μέχρι στιγμής- ασχοληθεί με το θέμα και δεν έχει εκδώσει καμία ανακοίνωση. Και μάλιστα, η διοίκηση της συγκεκριμένης “Ένωσης” αποτελείται -σε μεγάλο ποσοστό- από συναδέλφους της της Πιερίας!

Ένας άλλος συνεργάτης του “Ράδιο Ενημέρωση” και συνάδελφος της Νικολαίδου (ως -συνταξιούχος- δημόσιος υπάλληλος) και πολιτευτής, περιέγραψε -μετά τα του Επιμελητηρίου- μια λεπτομέρεια των γεγονότων, δυστυχώς ανώνυμα και χωρίς στοιχεία, όπως δυστυχώς κάνει συχνά και από συχνότητα του “Ράδιο Ενημέρωση” και από το προφίλ του στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

Μέχρι ο παραπάνω να αποφασίσει να μιλήσει με ονόματα και αριθμούς, η ΕτΟ παρουσιάζει σήμερα ποια “δημοσιογράφος” κατέγραφε με την κάμερα του τηλεφώνου της, όσους βρισκόταν στην είσοδο του Επιμελητηρίου, χωρίς να εξηγήσει γιατί και -κυρίως- χωρίς μέχρι τώρα να έχει δημοσιεύσει κάπου το υλικό αυτό. Και όπως φαίνεται στο βίντεο, καταγράφει τους εξερχόμενους από το Επιμελητήριο και την εκδήλωση -και τον γράφοντα-, ακόμη και ενώ συνομιλεί με τον προϊστάμενό της στο “Ράδιο Ενημέρωση”.

 

Ο γράφων βρέθηκε στην είσοδο του Επιμελητηρίου αφού η ομιλία Τζανακόπουλου είχε ολοκληρωθεί, ο υπουργός δεχόταν ερωτήσεις από το ακροατήριο και αναμενόταν από στιγμή σε στιγμή η έξοδός του. Όπως φαίνεται και από το βίντεο η “αποκλεισμένη” “δημοσιογράφος” κατέγραφε με το κινητό της όσους βρισκόταν στην είσοδο του κτιρίου, για ώρα. Και ήταν πολύ εύκολο να κατανοήσει ο οποιοσδήποτε,  ποιους και γιατί κατέγραφε.

Αυτό που δεν είχε σκεφτεί ήταν τι θα έκανε αν μια άλλη κάμερα κατέγραφε την ίδια, αλλά και τον προϊστάμενό της και τον συνάδελφό της με τους οποίους συνομιλούσε συχνά. Και κάποια στιγμή, ΔΕΝ παραπονέθηκε για κάτι, δεν κατήγγειλε κάτι, δεν απευθύνθηκε στην πανταχού παρούσα Αστυνομία να καταγγείλει κάτι, αλλά … το έριξε στο χιούμορ…Για να λάβει εντελώς σοβαρές απαντήσεις. Κι επειδή δεν είναι όλα νεφελώδη, ανώνυμα  ή αστεία (Φουστάνη), με ποια ιδιότητα και για ποιο λόγο η Νικολαίδου κατέγραφε όσους εξέρχονταν απ΄το Επιμελητήριο ή βρισκόταν στην έξοδό του;

 

 

Κι έτσι, η “δημοσιογράφος” που νωρίτερα κατήγγειλε σοβαρές διακρίσεις σε βάρος της -και μάλιστα από στελέχη πολιτικού κόμματος-. κατέληξε να μοιράζει φιλάκια και -τελικά- να μην έχει αφεντικά που πριν λίγο είχε κατονομάσει (“Ράδιο Ενημέρωση” και “Οδηγό Πιερίας”), μιλώντας σε τηλεοπτικά Μέσα, πανελλαδικής εμβέλειας. Και ενώ λίγη ώρα νωρίτερα δήλωνε στις κάμερες ότι είναι δημοσιογράφος στην Κατερίνη, ότι την αποκλείουν από εκδήλωση δημόσια, ότι αυτοί που την αποκλείουν είναι κάποιοι τυχάρπαστοι τους οποίους ρωτούσε για την ταυτότητά τους και τους ζητούσε να της εξηγήσουν τον λόγο του αποκλεισμού της. Μια δημοσιογράφος της Κατερίνης δηλαδή δεν γνώριζε πχ τον Χάρη Αμανατίδη, δημιουργό του Θεάτρου “Πήγασος”!!!

Αργότερα, άκουσε και από τα πλέον επίσημα χείλη -του βουλευτή Στέργιου Καστόρη- το λόγο για τον οποίο ήταν ανεπιθύμητη στην ομιλία Τζανακόπουλου.

Αύριο στην ΕτΟ:
ποιος “αγίασε” την Νικολαίδου
και ποιοι κάνουν τώρα ότι δεν την γνωρίζουν