Επιμένετε να τα πληρώσουμε;

850.000-ευρώ-(με ΦΠΑ 24%)

επιλέγει ιδιώτης να κτίσει αυθαίρετα και παράλογα κι όταν το επικίνδυνο δημιούργημά του απειλεί τα πάντα… την προσπάθεια προστασίας από το αυθαίρετο και επικίνδυνο δημιούργημα την πληρώνει το Δημόσιο, κε εισαγγελέα???- αντί να τιμωρηθεί και για τον κίνδυνο που δημιούργησε???

 

 

 

 

Το λάθος που εντόπισε η ΕτΟ στην δημοσιευμένη για έξι μήνες στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας, το μικρότερο λάθος στην υπόθεση “Αντιμετώπιση κατολισθητικού φαινομένου στον οικισμό Πλαταμώνα του Δήμου Δίου – Ολύμπου ΠΕ Πιερίας”, διορθώθηκε άμεσα με ενέργεια του προέδρου του σώματος, Κων. Σαμαρά.

 

 

 

Μένει τώρα να διορθωθεί το κύριο, το μέγα λάθος του έργου που εγκρίθηκε από την Περιφέρεια/Αντιπεριφέρεια και μάλιστα να διορθωθεί με τον τρόπο που του αρμόζει: την ακύρωση του έργου ΤΩΡΑ και την διερεύνηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και Αρχές του πως και του γιατί δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης κατέληξαν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν το συγκεκριμένο έργο-σκάνδαλο.

Η ευκαιρία για τους αιρετούς του Δήμου μας να το αποτρέψουν υπήρξε και αποφάσισαν να το εγκρίνουν, ο έλεγχος της απόφασής από τις αρμόδιες υπηρεσίες υπήρξε και δεν εντόπισε καν το λάθος που εξαφάνιζε δύο ψήφους αιρετών. Αυτό είναι και το μέτρο αποτελεσματικότητας του ελέγχου που υποτίθεται ότι κάνουν οι αρμόδιες αυτές υπηρεσίες. Κανένα πρακτικό της συνεδρίασης δεν αντιπαραβλήθηκε με το απόσπασμα της απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου κι έτσι και δύο ψήφοι εξαφανίστηκαν και τίποτα από τις αιτιάσεις, τις καταγγελίες και τα υπόλοιπα παράξενα δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ από τις αρμόδιες για τον έλεγχο υπηρεσίες. Ούτε το πρώτο δημοσιευμένο απόσπασμα που ανακλήθηκε, ούτε αυτό που το αντικατέστησε, κατέγραψαν κάτι απ’ όσα εκτέθηκαν στην συνεδρίαση του Δημοτικύ Συμβουλίου για το θέμα, αλλά περιέχει μια λεπτομερή περιγραφή των τεχνικών λεπτομερειών του έργου, αρκούντως βαρετή και άχρηστη. Οπότε τώρα είναι θέμα των Αρχών που είναι υπεράνω όλων των υπηρεσιών, να ελέγξουν -αν ελέγξουν- όσα πραγματικά συμβαίνουν με το έργο.

Ειδικά των υπηρεσιών που δεν είδαν ό,τι και οι αιρετοί μας προκλητικά παράβλεψαν στην συνεδρίαση της 31ης.10.2019, αν και στην περίπτωσή τους όλα τα παραπάνω εκτέθηκαν ενώπιον τους δια ζώσης. Δείτε ξανά το βίντεο και δείτε με ποια προσήλωση και ενδιαφέρον άκουσαν οι περισσότεροι τα παράξενα και τα πρωτοφανή. Το ότι η Τεχνική μας Υπηρεσία … θύμωσε, το γιατί ο πρώην δήμαρχος -που πρωτοστάτησε στην προώθηση του θέματος- άλλαξε άποψη όταν διαφάνηκε ότι το …“μάρμαρο” θα το πληρώσει το Δημόσιο/οι φορολογούμενοι και είναι ένα “μάρμαρο” που προέκυψε από τις αυθαίρετες επιλογές κάποιων που είχαν και έχουν το ανάλογο βαλάντιο και πολλά άλλα, όπως το ότι η Αντιπεριφέρεια έδωσε την μελέτη του έργου σε ιδιώτη, ο Δημόπουλος δεν λέει ονόματα δημόσια αυτών που παραδέχεται ότι τον πίεζαν για το έργο κτλ κτλ κτλ.

 

 

 

Δείτε και την αεροφωτογραφία που υπάρχει στο πόρισμα του ΙΓΜΕ, την βεράντα των 650τμ και την πισίνα (ναι, υπάρχει και πισίνα).

Δείτε και το σχεδιάγραμμα του ΙΓΜΕ που υπάρχει στο ίδιο πόρισμα.

 

Όσοι γνωριζουν την περιοχή, εύκολα καταλαβαίνουν ότι η κλίση της πλαγιάς της κατολίσθησης αποδίδεται εντελώς λανθασμένα και ήταν -και είναι- πολύ μεγαλύτερη, στην πραγματικότητα. (Αν μετρήσουμε την απόσταση από την θάλασσα ως τα εν λόγω κτίρια, με την κλίμακα που το ίδιο το σχεδιάγραμμα περιέχει, η πραγματική απόσταση των 120μ που και το πόρισμα παραθέτει ως πραγματική, στο σχεδιάγραμμα προκύπτει… μεγαλύτερη κι από 160μ)

 

 Κε προϊστάμενε της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κατερίνης,

οι αιρετοί και οι υπηρεσίες Α’ και Β΄ και όλων των βαθμών ΔΕΝ έδωσαν την παραμικρή σημασία σε πολλά που αφορούν το συγκεκριμένο έργο-σκάνδαλο.

Με πρώτο και κύριο το ποιος προκαλεί τον κίνδυνο -και για ανθρώπινη ζωή/ες, όπως αντιδήμαρχος επισημαίνει-. Η κατολίσθηση ή το συγκρότημα των εξοχικών κατοικιών, στο χειρότερο δυνατό σημείο για την δημιουργία κατολίσθησης σε έδαφος με τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου εδάφους και υπεδάφους.

Το συγκεκριμένο συγκρότημα έχει κατοικίες των 200 αντί των 50τμ, βεράντα 650τμ -κατά Δημόπουλο- και πισίνα. Η βεράντα είναι φτιαγμένη από τσιμέντο και στρωμένη με πλάκες. Μια πισίνα διαστάσεων 10Χ2Χ5, ζυγίζει 100 τόννους, ΜΟΝΟ απ’ το περιεχόμενό της, όπως και οι μη επιστήμονες μπορούν να υπολογίσουν.

Πως χτίστηκαν όλα αυτά και -κυρίως- πως νομιμοποιήθηκαν με 12.000 ευρώ, από ποια υπηρεσία; Για την νομιμοποίηση, λήφθηκε υπ’ όψιν ο ρόλος που παίζει το όλο συγκρότημα στο έδαφος και το περιβάλλον της περιοχής; Αν κρίθηκαν όλα τα παραπάνω και νομιμοποιήθηκαν στο σύνολό τους όλες οι κατασκευές, θα ξαναχτιστούν όπως και πριν;

Για ποιο λόγο το κράτος προστρέχει να υλοποιήσει έργο που καταλήγει απαραίτητο, ενώ η πηγή του κακού είναι πιθανότατα οι ιδιωτικές, αυθαίρετες, παράλογες και με ιδιωτική ευθύνη σχεδιασμένες κατασκευές;;;

Πως έργο με ζαρζανάτια κοστίζει 850.000 ευρώ (με ΦΠΑ 24%); Το έργο κατά της διάβρωσης των ακτών του Πλαταμώνα με υπερπολλαπλάσιες εργασίες και διαδικασίες -και μέσα στη θάλασσα- κοστίζει μόλις 2,5 εκατομμύρια ευρώ, με την τιμολόγηση των ίδιων υπηρεσιών.

Από την μέρα της κατολίσθησης ως την ημέρα που ξεκίνησε το έργο της Περιφέρειας, έγιναν άλλα και ποια έργα στο σημείο; Αν ναι, από ποιους και γιατί; Οι εργασίες αυτές εμπεριείχαν κίνδυνο και για τους περίοικους και την υποδομή και τα κτίσματα της περιοχής; Κρίθηκαν από κάποιον οι εργασίες αυτές, αδειοδοτήθηκαν;

Τέλος, είναι εντελώς αναμενόμενο και φυσιολογικό, όποιος και όποιοι ζητάνε την συνδρομή του κράτους μας, του Δημοσίου, την ενίσχυση από τον κοινό κορβανά, ως αναξιοπαθών και άτυχος και χτυπημένος από φυσική καταστροφή, όταν το αίτημά του αφορά και μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να εμφανίζονται σ’ αυτό και να ενισχύουν το αίτημά τους. Έτσι προσήλθαν οι αγρότες του Βαρικού, μετά τις πλημμύρες του 2017. Οι ψαράδες μας σε κάθε ανάγκη κι όταν το καταφύγιο της Γρίτσας πλημμυρίζει από το διπλανό κανάλι. Οι επιχειρηματίες διαφόρων τομέων. Για την συγκεκριμένη συνδρομή, κανείς δεν εμφανίστηκε. Ανέλαβαν να δράσουν υπέρ τους, αρχικά ο τότε χωρικός αντιδήμαρχος και ο τότε δήμαρχος Κων. Δημόπουλος που τώρα τοποθετήθηκε κατά του έργου με δημόσια χρηματοδότηση.

Ποιοι είναι αυτοί που χτίζουν αυθαίρετα τσιμεντένια μεγαθήρια πάνω σε ρήγμα και στην κορυφή εδάφους με κλίση ως και 70° και με την σύσταση που το ΙΓΜΕ περιγράφει στο πόρισμά του; ΙΓΜΕ, Πολεοδομία και Τεχνικές Υπηρεσίες ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΕΙΔΑΝ;;; Δεν είδαν αυτό που την δημιούργησε; Την δημιούργησε η προ τετραμήνου πραγματικά μεγάλη βροχόπτωση (την κατολίσθηση);

Αν δεν υπήρχαν οι κατοικίες θα είχαμε κατολίσθηση; Και κυρίως…. αν ΔΕΝ υπήρχαν οι αυθαίρετες κατοικίες και κατασκευές…. πόσο επικίνδυνη θα ήταν η κατολίσθηση η ήδη και η όποια μελλοντική;

Και αν οι γιγάντιες κατασκευές ΔΕΝ είναι η αιτία της κατολίσθησης και δεν αποτελούν αυτές οι ίδιες την πραγματική απειλή όσων βρίσκονται χαμηλότερα, αφού η κατολίσθηση συνέβη ήδη, τι ρόλο παίζει και προστασία από τι θα προσφέρει το έργο των 850.000 ευρώ (με ΦΠΑ 24%);;;

Το ΙΓΜΕ λέει όχι, δεν έφταιγαν τα παράνομα και τεράστια κτίρια για την κατολίσθηση, αλλά το υπέδαφος και ένας τοίχος υποστήριξης που συγκέντρωσε νερά βροχής … Και ενώ δεν είναι στα καθήκοντα και τις αρμοδιοτητές του, δίνει συμβουλές για το τι πρέπει να γίνει. Καιρός να αποφανθεί αν θα πρέπει το έργο που προτείνει να πληρωθεί από τους δημιουργούς του τοίχου που μάζεψε βροχή κτλ ή το Ελληνικό Δημόσιο, του οποίου η επιλογή να πληρώσει το έργο στηρίζτηκε και στο πόρισμά του. Για 850.000 ευρώ (με ΦΠΑ 24%) επιβάλλεται να αποφανθεί το ΙΓΜΕ ποιος θα πληρώσει το “μάρμαρο”…

 

 

 

Γιατί θα τα πληρώσουμε εμείς όλα αυτά -μεταφορικά και κυριολεκτικά-, κε εισαγγελέα;
Πρέπει να σταματήσετε αμέσως το -εξελισσόμενο με αργούς ρυθμούς- έργο και να ερευνήσετε τα πραγματικά στοιχεία; Πρέπει να ερευνήσετε χωρίς η εμπλοκή πολλών -υπηρεσιών και προσώπων- να είναι ανασταλτικός της έρευνας παράγοντας;

ΥΓ: η μεταγενέστερη και εξίσου σημαντική και επικίνδυνη κατολίσθηση που γκρέμισε κι ένα τσιμεντένιο τείχος, μερικές δεκάδες μέτρα κοντά στην προηγούμενη; απασχολεί τις δημόσιες υπηρεσίες ή η αποκατάστασή της είναι θέμα ιδιωτών; Πως γκρεμίστηκε το τσιμεντένιο ντουβάρι που ως εκείνη την ώρα έδινε την αίσθηση του στιβαρού κι ακατανίκητου;