Ο δήμαρχος προτιμά το “Αλεξάνδρειο”

(για τις χορηγίες)...

…αλλά νέα στοιχεία δημιουργούν ερωτηματικά για τις επιλογές του

Οι φωτιές είχαν την τιμητική τους στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30ης Ιουλίου 2015, στην Κονταριώτισσα, αφού είχαμε δυο φωτιές σε μικρό χρονικό διάστημα στη χωματερή και την πυρκαγιά στο δάσος Παλιοχωρίου, στους Παλιούς Πόρους. Μια ακόμη, μια τέταρτη “φωτιά” άναψε ο δήμαρχος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με εκδήλωση της δημοτικής χορωδίας.

Στη διαδικασία των προ ημερησίας διάταξης ερωτήσεων για την ενημέρωση από τον δήμαρχο, ο επικεφαλής, Γιώργος Φαρμάκης, και η δημοτική σύμβουλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λίτσα Μόχλα-Φαρμάκη, ζήτησαν εξηγήσεις γιατί ο δήμαρχος αρνήθηκε αρχικά να παραχωρήσει χώρο για εκδήλωση της δημοτικής χορωδίας Λιτοχώρου και γιατί στη συνέχεια έθεσε όρο “τα 3.000 ευρώ της χορηγίας του Αλεξανδρείου Ιδρύματος να “περάσουν” πρώτα από τη ΔΗΚΕΔΟ και μετά να δοθούν στη δημοτική χορωδία”. Μάλιστα, η κα Μόχλα- Φαρμάκη ‘έκανε λόγο για “κλειστές πόρτες” που συνάντησαν οι ενδιαφερόμενοι στη συνεννόηση με το Δήμο Δίου-Ολύμπου.

Απαντώντας, ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι δεν είχε προταθεί χορηγία από το Αλεξάνδρειο, αλλά από κάποιο άλλο ίδρυμα που αρνήθηκε να κατονομάσει και -ούτε λίγο, ούτε πολύ- απέδωσε την επιλογή του αυτή στο γεγονός ότι πριν λίγο καιρό ενημερώθηκε από κλιμάκιο της Παμμακεδονικής που τον επισκέφθηκε ότι διενεργεί έρευνα για τα οικονομικά προσώπου που εμπλέκεται στο ίδρυμα αυτό. Μάλιστα, οι της Παμμακεδονικής τον ενημέρωσαν ότι ανέθεσαν σε δικηγόρο να συντονίσει την έρευνα και ήδη υπάρχουν αποτελέσματα ερευνών κρατικών υπηρεσιών που θα ζητηθούν. Ο κος Δημόπουλος επέμεινε να μην ονοματίσει το ίδρυμα και το πρόσωπο και ενημέρωσε το σώμα ότι έγινε τελικά αυτό που ζήτησε η διοίκηση του Δήμου, δηλαδή να υπάρξει απόφαση του ΔΣ του Αλεξανδρείου για χορηγία της εκδήλωσης της δημοτικής χορωδίας Λιτοχώρου και μάλιστα στο έμβασμα να αναγράφεται ότι πρόκειται για ποσό-χορηγία στην εκδήλωση της δημοτικής χορωδίας, με αποδέκτη τη ΔΗΚΕΔΟ. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά “πρέπει όλα να είναι καθαρά σαν το τζάμι και δεν μπορώ να δεχτώ χρήματα από ένα λογαριασμό με “μαύρο” χρήμα (video).

Σίγουρα έπεται συνέχεια… αν κι ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος απέφυγε να κατονομάσει το ίδρυμα που αρχικά επεδίωξε να αναλάβει τη χορηγία της εκδήλωσης της δημοτικής χορωδίας για τη βραδιά Τσιτσάνη. Πάντως, σύμφωνα με παλιά στελέχη της δημοτικής χορωδίας -που είδαν το ρεπορτάζ της ΕτΟ και την τοποθέτηση του δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο-, δεν υπήρξε ποτέ συζήτηση για εμπλοκή άλλου ιδρύματος στην αναζήτηση χορηγού. Από την πρώτη στιγμή, η πρόταση ήταν για χορηγία του “Αλεξανδρείου”. Μάλιστα, ο πρόεδρος του “Αλεξανδρείου” προτιμούσε η εκδήλωση να φιλοξενηθεί στο θεατράκι του πάρκου και όχι στο χώρο του “Αλεξανδρείου”. Ποτέ στη συζήτηση δημάρχου-αντιδημάρχων-υπευθύνων της χορωδίας δεν τέθηκε θέμα χειρισμού μετρητών, αφού πρόταση του “Αλεξάνδρειου” ήταν να παρέχει υλικοτεχνική υποδομή και να δημιουργήσει τις αφίσες για την εκδήλωση με ευθύνη του και να εμφανίζεται -στις αφίσες αυτές και όπου αλλού- ως χορηγός. Η εκδήλωση φυσικά και θα τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου. Έτσι, τα στελέχη αυτά μένουν με την απορία γιατί όλη αυτή η αναστάτωση που δεν αρμόζει στην πορεία της δημοτικής χορωδίας που -με ελάχιστη βοήθεια και τεράστια οικονομικά προβλήματα- κατάφερε να παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια σημαντικό έργο, το οποίο καταξιώθηκε ως και από τη Βουλή των Ελλήνων.
Ερωτηματικό παραμένει και το γιατί -αφού κατεβλήθη προσπάθεια όσα συζητήθηκαν με τους υπεύθυνους της χορωδίας να “μείνουν” μέσα στο δημαρχείο και ο στόχος αυτός επετεύχθη- μέρες αργότερα, ο δήμαρχος διάλεξε να αποκαλύψει όσα αποκάλυψε, στη διάρκεια επίσημης διαδικασίας, όπως η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κατόπιν όλων αυτών, η εκδήλωση της 12ης Αυγούστου στο “Αλεξάνδρειο”-αφιέρωμα στο Βασίλη Τσιτσάνη, αποκτά -πέρα από το πολιτιστικό ενδιαφέρον- και αξία για το τοπικό πολιτικό ρεπορτάζ: θα καταγραφεί ποιος ή ποιοι θα εκπροσωπήσουν το Δήμο Δίου-Ολύμπου, αφού ως γνωστόν, ο δήμαρχος δεν τίμησε ποτέ ως τώρα κάποια εκδήλωση του “Αλεξανδρείου”. Η διαφορά είναι ότι τώρα είναι εκδήλωση της δημοτικής χορωδίας που φιλοξενείται στο “Αλεξάνδρειο” (link), το οποίο ανέλαβε και τα περισσότερα έξοδα.