Μετά τις καθυστερήσεις… και εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες

Στο σήριαλ "αποκομιδή των απορριμμάτων από ιδιώτη"- Τρίτη 18/8 ολοκληρώνονται οι καταθέσεις;

Ο Δήμος μας -και ειδικότερα οι τουριστικές του περιοχές- περιμένουν ακόμη να αναλάβει ο ιδιώτης την αποκομιδή των απορριμμάτων στα δυο νότια διαμερίσματα, αντί σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ το χρόνο…

Ο Δήμος μας -και ειδικότερα οι τουριστικές του περιοχές- περιμένουν ακόμη να αναλάβει ο ιδιώτης την αποκομιδή των απορριμμάτων στα δυο νότια διαμερίσματα, αντί σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ το χρόνο. Κι ενώ οι τελευταίες διαβεβαιώσεις του δημάρχου για ολοκλήρωση της διαδικασίας και έλευση του ιδιώτη στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου θα διαψευστούν -πιθανώς- κι αυτές, όπως και οι προηγούμενες, μια νέα παράμετρος έρχεται να αυξήσει το ενδιαφέρον για μια ήδη πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση: η Εισαγγελία Πρωτοδικών Κατερίνης διενεργεί προκαταρκτική έρευνα.

Η αποκάλυψη έγινε χθες, 13 Αυγούστου 2015, από τοπικό blog και αναζωπύρωσε τις συζητήσεις αιρετών και δημοτών, αλλά κυρίως επιχειρηματιών και επαγγελματιών που ανησυχούν ήδη, αντιμετωπίζοντας για μια ακόμη θερινή περίοδο το άλυτο για χρόνια πρόβλημα της καθαριότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕτΟ, η προκαταρκτική αποφασίστηκε μετά την άφιξη στην Εισαγγελία φακέλλου με στοιχεία της υπόθεσης και καταγγελίες. Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα καταθέσουν όλα τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δίου-Ολύμπου. Σίγουρα έχει καταθέσει ήδη ο πρώην αντιδήμαρχος καθαριότητας, Βασίλης Βροχαρίδης, οι καταγγελίες του οποίου στον Τύπο ήταν και οι πρώτες δημόσιες και επώνυμες. Η πρώτη κλήση για κατάθεση ήταν για τις 5 Αυγούστου, αλλά οι μάρτυρες (τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής) ζήτησαν μια αναβολή λίγων ημερών, οπότε τη βδομάδα πριν το Δεκαπενταύγουστο άρχισαν οι καταθέσεις και θα συνεχιστούν την Τρίτη 18 Αυγούστου 2015. Στις 12-8-2015 κατέθεσε -με υπόμνημα- ένα ακόμη μέλος της Επιτροπής και δημοτική σύμβουλος του “Συνδυασμού Ευθύνης”, Ευαγγελία Μόχλα-Φαρμάκη. ‘Άγνωστο παραμένει ακόμα αν και πότε θα κληθούν για να καταθέσουν στα πλαίσια της έρευνας άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι (όπως οι επικεφαλής των παρατάξεων), αφού η κλήση μόνο των μελών της Οικονομικής Επιτροπής αφορά στην ουσία τη διοίκηση και δυο συμβούλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κριτική που ασκήθηκε ως σήμερα για την πρόθεση του δημάρχου να αναθέσει την αποκομιδή των 2/3 του Δήμου σε ιδιώτη προήλθε -πέραν του κου Βροχαρίδη- απ΄ όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Η αντιπαράθεση στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου “χτύπησε κόκκινο” ουκ ολίγες φορές, αρχής γενομένης στη συνεδρίαση της 21ης Ιανουαρίου 2015, με την συζήτηση για την αποδοχή της μελέτης. Η αντιπολίτευση αποχώρησε τότε καταγγέλλοντας οτι καλείται ν αποφασίσει για μια μελέτη (πραγματοσύνη ονομαζόταν στην ημερήσια διάταξη) που δεν είχε καν διανεμηθεί στο σώμα. Ο μόνος αντιπολιτευόμενος δημοτικός σύμβουλος που δεν αποχώρησε τότε ήταν ο επικεφαλής της “Αλήθειας”, Κωνσταντίνος Δημητριάδης, σε αντίθεση με το δεύτερο σύμβουλο του συνδυασμού, Νίκο Λαπάτση, που αποχώρησε. Ο κος Δημητριάδης άσκησε τότε δριμεία κριτική στη διοίκηση, για το χειρισμό του θέματος και την πρόθεση επιβολής αποφάσεων με δεδομένη την πλειοψηφία, ενώ στις επόμενες συνεδριάσεις εντονότατη ήταν η κριτική της επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Κατερίνας Κουρίτα.

Ο φάκελλος του ανώνυμου αποστολέα που έφτασε στο Δικαστικό Μέγαρο της Κατερίνης δεν περιέχει μόνο τις καταγγελίες Βροχαρίδη, όπως η διοίκηση του Δήμου διαρρέει. Περιέχει και έγγραφα, μερικά μάλιστα δεν ήταν ποτέ στην κατοχή δημοτικών συμβούλων, ακόμη και της συμπολίτευσης. Η διαδικασία των καταθέσεων ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα, θα διακοπεί για λίγες μέρες λόγω Δεκαπενταύγουστου και θα συνεχιστεί αμέσως μετά. Εκτός από τον κο Βροχαρίδη και την κα Μόχλα-Φαρμάκη, θα καταθέσουν και τα υπόλοιπα πέντε μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, ήτοι Ειρήνη Βακουφτσή, Νικόλαος Μπαμπανίκας, Θεόδωρος Σιώκας, Ιωάννης Πούλιος, και ο πρόεδρός της, Γιώργος Ζτάνης. Οι της πλειοψηφίας (πλην Μόχλα και Βροχαρίδη) αναμένεται να καταθέσουν κι αυτοί με υπόμνημα. Μάλιστα, το υπόμνημα θα είναι το ίδιο, σε μια προσπάθεια να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν προσωπικές ευθύνες στην υπόθεση και ότι τα μέλη της επιτροπής είναι αιρετοί της διοίκησης του Δήμου και πολιτικά στελέχη δημοτικού συνδυασμού που μοιράζονται εξίσου τις όποιες ευθύνες και δεν υπήρξε καμία προσωπική επιλογή, αλλά συλλογική απόφαση.

Όπως διευκρίνισε στην ΕτΟ στέλεχος της διοίκησης του Δήμου, η διαδικασία της προκαταρκτικής έρευνας του εισαγγελέα δεν μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία που αφορά το διεθνή διαγωνισμό για την αποκομιδή των απορριμμάτων από ιδιώτη, αφού ήδη έχει ολοκληρωθεί χωρίς κανένα πρόβλημα η διαδικασία στο Διοικητικό Εφετείο (εκδίκαση ένστασης υποψηφίου) και ο φάκελος του διαγωνισμού βρίσκεται από τις 20 Ιουλίου 2015 στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Δημόπουλος ενημέρωσε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ότι οι τελευταίες καθυστερήσεις δεν οφείλονταν παρά μόνο σε προσωπικό πρόβλημα υπαλλήλου του Δήμου που διέθετε τη μοναδική ηλεκτρονική κλείδα χειρισμού μέρους της διαδικασίας, η οποία χρειάστηκε να λείψει, χωρίς να μπορεί άλλος να την αντικαταστήσει με ανάλογη δικαιοδοσία και κλείδα.

Στην αποκομιδή των απορριμμάτων στα 2/3 του Δήμου, για δεύτερο μήνα, τις δυνάμεις του Δήμου συνεπικουρούν μέσα και προσωπικό ιδιώτη -ο ίδιος που κέρδισε το διαγωνισμό-, με δεύτερη απ΄ ευθείας ανάθεση έργου για ένα μήνα.