Καιροί, λάχανα και … Παπαπούλια

Γέφυρα των (Νέων) Πόρων ή Γέφυρα των (Παλιών και Νέων) Αποριών;

Η ΕτΟ ανοίγει σήμερα το φάκελο “Γέφυρα Νέων Πόρων”, ένα θέμα που αποτελεί αντιπροσωπευτικό και μοναδικής αξία δείγμα του τι ακριβώς συμβαίνει στην Πιερία και τι η Πιερία και οι δημότες Δίου-Ολύμπου καταναλώνουν εν είδει ενημέρωσης.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2014, οπότε και ανέλαβε τα καθήκοντά της, η νέα δημοτική αρχή και ο νέος μας δήμαρχος, Κωνσταντίνος Δημόπουλος, εξέδωσαν ουκ ολίγα δελτία Τύπου, για πολλά και διάφορα θέματα. Κορυφαίο υπήρξε και το πρώτο -αυτό για το λεωφορείο της λαϊκής αγοράς στο Λιτόχωρο-, αλλά γρήγορα η αξία του ξεπεράστηκε από άλλο καλύτερο. Κορυφαίο πλέον πρέπει να θεωρείται το δελτίο Τύπου της 23ης Μαρτίου 2015, για την γέφυρα των Νέων Πόρων και την Γενική Λαϊκή Συνέλευση της 18ης Μαρτίου 2015. Χρειάστηκαν πέντε μέρες για να αποτυπωθούν σε κείμενο και φωτογραφίες τα της -φοβερής- λαϊκής συνέλευσης, οπότε υπήρξε και ο ανάλογος χρόνος για καλύτερη εκτίμηση των αποτελεσμάτων και ψύχραιμης ερμηνείας τους. Δηλαδή, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι πρόκειται για ένα δελτίο Τύπου που γράφτηκε εν θερμώ για να προλάβει ο Δήμος μας τις ιλιγγιώδεις ταχύτητες λειτουργίας του Τύπου, όχι. Υπήρξε χρόνος και άνεση για να δημιουργηθεί το συγκεκριμένο κείμενο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
Ας δούμε πρώτα το δελτίο Τύπου, αυτούσιο.

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επικοινωνία Γραφείο Τύπου και Ενημέρωσης
Τηλέφωνο 2352350100
Διεύθυνση Αγ. Νικολάου 15, Λιτόχωρο                        ΠΡΟΣ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Email dimos@dion-olympos.gr
Website www.dion-olympos.gr

Λιτόχωρο, 23 Μαρτίου 2015.-

Μετά τη Γενική Λαϊκή Συνέλευση στους Πόρους
«ΝΑΙ» στη σύνδεση Θεσσαλίας – Μακεδονίας
Θετική γνωμοδότηση από το Συμβούλιο Τ.Κ. Πόρων
Παρουσία του Δημάρχου Δίου – Ολύμπου Κώστα Δημόπουλου, του Δημάρχου Τεμπών Κώστα Κολλάτου και του περιφερειακού συμβούλου Αριστείδη Αγγέλου, που εκπροσώπησε την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, συνήλθε στην αίθουσα εκδηλώσεων των Πόρων την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015, ώρα 18.00, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Τ.Κ. Πόρων Νίκου Παπανικολάου η Γενική Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων της περιοχής.

Η αίθουσα κατακλύστηκε από κατοίκους της περιοχής, τους Αντιδημάρχους Δημήτρη Γουλάρα, Γιώργο Ζτάνη και Νίκο Λάππα, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους απ’ όλες τις παρατάξεις.

Αντικείμενο της συνέλευσης, που διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, ήταν η ενημέρωση από πλευράς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δια της Π.Ε. Πιερίας και της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Δίου – Ολύμπου, σχετικά με την κατασκευή σύγχρονης γέφυρας μήκους 80 μέτρων διπλής κατεύθυνσης, και όχι μονής κατεύθυνσης τύπου Bailey (στρατιωτικής) όπως είχε προταθεί παλαιότερα, που θα συνδέει τους Πόρους με το Καστρί Λουτρό, υπερβαίνοντας τον ποταμό Παπαπούλι.

Ακούστηκαν αρκετές απόψεις από τις τοποθετήσεις των κατοίκων, με επικρατέστερη αυτήν που ήθελε την κατασκευή του έργου. Υπήρχαν βέβαια και ορισμένες αντίθετες απόψεις και πρόταση από το Δήμαρχο, εφ’ όσον αυτό κριθεί απαραίτητο, να λάβει απόφαση το συμβούλιο της Τ.Κ. Πόρων.

Την επομένη ημέρα, ως απόηχος της συνέλευσης, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση το συμβούλιο της Τ.Κ. Πόρων και με ψήφους δύο υπέρ (Γεώργιος Στούμπος, Μαρία Μπουζιώτα) και μία «παρών» (Νίκος Παπανικολάου) αποφάσισε να γνωμοδοτήσει θετικά για την κατασκευή της γέφυρας.

Θα ακολουθήσει επικύρωση της απόφασης αυτής από το Δημοτικό Συμβούλιο για να ακολουθήσουν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για την υλοποίηση του έργου, το οποίο θα εκτελεστεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και είναι προϋπολογισμού ευρώ 2.500.000.

Κατά την ωρίμανση των μελετών του έργου, θα διεξαχθεί νέα γενική λαϊκή συνέλευση των κατοίκων των Πόρων, με αντικείμενο τις εναλλακτικές λύσεις των οδεύσεων διέλευσης των οχημάτων, ώστε να εκπονηθεί από πλευράς του Δήμου Δίου – Ολύμπου ανάλογη κυκλοφοριακή μελέτη που θα υποδείξει τα έργα σύνδεσης του οικισμού με τη γέφυρα και τη διαδρομή προσπέλασης του οικισμού.
Το Γραφείο Τύπου και Ενημέρωσης

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ… ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το συγκεκριμένο Δελτίο Τύπου, όπως και τα περισσότερα δελτία Τύπου τα τελευταία χρόνια, στην Πιερία όπως και σ΄ όλη τη χώρα, δημοσιεύτηκε αυτούσιο σε πάμπολλα Μέσα και blogs, στην Πιερία και τη Λάρισα, ίσως και αλλού. Ειδικά σε ότι αφορά το Ίντερνετ, μπορεί κανείς να εντοπίσει εύκολα πολλές δημοσιεύσεις. Για την έρευνα με το γνωστό σε όλους Google, χρησιμοποιήσαμε μια χαρακτηριστική φράση του κειμένου. Την “Η αίθουσα κατακλύστηκε από κατοίκους της περιοχής, τους Αντιδημάρχους Δημήτρη Γουλάρα…” που είναι και η μεγαλύτερη απάτη που “πλασάρει” το δελτίο Τύπου, αν και οι φωτογραφίες που το συνοδεύουν αποδεικνύουν αυτόματα το αντίθετο. Αλλά… συνήθως τα δημοσιεύματα -ακόμα και στο Ίντερνετ- διακοσμούνται με μια μόνο φωτό. Και στη συγκεκριμένη, προτιμήθηκε η φωτογραφία με τους ομιλητές του πάνελ και όχι οι υπόλοιπες. Υπάρχουν όμως και δημοσιεύματα που και έχουν τις τρεις φωτογραφίες και αναπαράγουν άκριτα το “η αίθουσα κατακλύστηκε” και με κανέναν τρόπο δεν ενημερώνουν τους αναγνώστες ότι όλα τα παραπάνω είναι στην -στην ουσία- δελτίο Τύπου του τάδε. Στα δημοσιεύματα -άλλη φοβερή συνήθεια των λειτουργών της ενημέρωσής μας- ΔΕΝ αναφέρεται ευκρινώς ότι το κείμενο και οι φωτογραφίες προέρχονται από δελτίο Τύπου που μάλιστα δημοσιεύεται και αυτούσιο. Στην καλύτερη περίπτωση υπάρχει στο τέλος του δημοσιευμένου κειμένου το “Το Γραφείο Τύπου και Ενημέρωσης” και ….όποιος κατάλαβε….κατάλαβε.

Στο δελτίο Τύπου περιγράφεται ότι “Η αίθουσα κατακλύστηκε από κατοίκους της περιοχής, τους Αντιδημάρχους Δημήτρη Γουλάρα, Γιώργο Ζτάνη και Νίκο Λάππα, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους απ’ όλες τις παρατάξεις.”. Για να μην κρίνουμε μια φράση, δίνοντας το δικαίωμα σε κάποιους να μας εμπλέξουν σε μια συζήτηση που προσβάλλει την πραγματικότητα και τη λογική, η ΕτΟ δηλώνει ότι, όσοι αναγνώστες της πείθονται από τις φωτογραφίες και το κείμενο ότι η αίθουσα πράγματι κατακλύστηκε και μάλιστα από κατοίκους της περιοχής, κερδίζουν μια δια βίου άδεια χρήσης της γέφυρας που ταυτόχρονα είναι και πάσο προτεραιότητας, προσφορά της εφημερίδας. Δηλαδή σε περίπτωση συνωστισμού, οι κάτοχοι της κάρτας θα έχουν προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων. Το προνόμιο αυτό θα εξασφαλίσει η ΕτΟ από τους αρμόδιους, πληρώνοντας όλα τα έξοδα κτλ κτλ. Όταν φυσικά ολοκληρωθεί η γέφυρα και λειτουργήσει…

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, ακούστηκαν πολλές απόψεις στη συνέλευση. Με επικρατέστερη αυτή που θέλει την κατασκευή της γέφυρας. Παρ΄ όλα αυτά, παρά δηλαδή την επικράτηση της άποψης “να κατασκευαστεί η γέφυρα”, υπήρξε ταυτόχρονα -αποδεικνύοντας το πλεόνασμα δημοκρατικών αντιλήψεων- πρόταση από το Δήμαρχο, εφ’ όσον αυτό κριθεί απαραίτητο, να λάβει απόφαση το συμβούλιο της Τ.Κ. Πόρων.” Παρά την επικράτηση της άποψης να κατασκευαστεί η γέφυρα. Και τελικά, η επικράτηση ήταν τόση που … κρίθηκε απαραίτητο να λάβει απόφαση και η ΤΚ Πόρων. Τόσο …Γενική ήταν η Λαϊκή Συνέλευση!!! Η ΤΚ Πόρων έλαβε λοιπόν απόφαση και “με ψήφους δύο υπέρ (Γεώργιος Στούμπος, Μαρία Μπουζιώτα) και μία «παρών» (Νίκος Παπανικολάου) αποφάσισε να γνωμοδοτήσει θετικά για την κατασκευή της γέφυρας”. Γνωμοδοτεί συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας για κατασκευή γέφυρας, για διαπεριφερειακό έργο και μάλιστα ΧΩΡΙΣ καμία μελέτη, καμία επίσημη περιγραφή έστω του υπό έγκριση έργου;;; Γνωμοδοτεί. Και μετά διαφημίζεται και με δελτίο Τύπου.

Το υπόλοιπο κείμενο στο δελτίο Τύπου αναφέρεται σε μελλοντικά -τότε- γεγονότα. Και αυτού του είδους η αναφορά όμως είναι πολύ χρήσιμη. Όπως και κάποια ψήγματα από τα όσα προηγήθηκαν. Μαθαίνουμε -πχ- ότι η γέφυρα θα έχει μήκος 80 μέτρα, θα είναι διπλής κατεύθυνσης, “θα εκτελεστεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και είναι προϋπολογισμού ευρώ 2.500.000”. Επίσης, ταυτόχρονα με την …ωρίμανση των μελετών του ‘έργου -της γέφυρας- θα γίνει νέα Γενική Λαϊκή Συνέλευση για να αποφασιστεί από που θα περνάει ο δρόμος στο κομμάτι που αφορά την Πιερία και το Δήμο Δίου-Ολύμπου (με αντικείμενο τις εναλλακτικές λύσεις των οδεύσεων διέλευσης των οχημάτων, ώστε να εκπονηθεί από πλευράς του Δήμου Δίου – Ολύμπου ανάλογη κυκλοφοριακή μελέτη που θα υποδείξει τα έργα σύνδεσης του οικισμού με τη γέφυρα και τη διαδρομή προσπέλασης του οικισμού.). Για το τι ακούστηκε στη Γενική Λαϊκή Συνέλευση της 18ης/3/2015 για το συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχει καμία καταγραφή. Και -σύμφωνα με το δελτίο Τύπου- ανεξάρτητα από την απόφαση των κατοίκων, θα ναι ο Δήμος που θα εκπονήσει μελέτη για την απαραίτητη στη λειτουργία της γέφυρας οδοποιία. Εκτός αν εντοπίσει κάποιος σχετική σύνδεση των δυο παραπάνω στο κείμενο του δελτίου Τύπου. Η φράση του δελτίου Τύπου “ανάλογη κυκλοφοριακή μελέτη που θα υποδείξει τα έργα σύνδεσης του οικισμού με τη γέφυρα και τη διαδρομή προσπέλασης του οικισμού” επίσης αποτελεί ένα γρίφο που σίγουρα κρύβει μεγάλο ενδιαφέρον. Ως “οικισμός” προφανώς περιγράφεται το Καστρί Λουτρό.

Εν κατακλείδι, έχουμε μια γέφυρα. 80 μέτρων. Ως γέφυρα συνδέει δυο σημεία στις όχθες ποταμού. Το ένα σημείο-άκρο είναι δεδομένο (Καστρί Λουτρό), όπως και το άλλο άκρο, το τρίτο σημείο, (Νέοι Πόροι). Και το σημείο της γέφυρας είναι δεδομένο για τους αιρετούς που μετείχαν στη λαϊκή συνέλευση και ακροθιγώς ενεπλάκη στην όλη συζήτηση. Αυτό που λείπει απ το επίσημο-δημόσια γνωστό σκεπτικό είναι πως θα συνδέεται το 2ο σημείο (γέφυρα) με το 3ο σημείο (Νέοι Πόροι). Αν πράγματι υπάρχει ΚΑΙ η εναλλακτική να συνδεθούν τα δυο αυτά σημεία με διαδρομή που δεν θα περνάει απ τον -προστατευόμενο στα εδάφη της Πιερίας και απροστάτευτο στο θεσσαλικό του μέρος- υδροβιότοπο και το ήδη υπάρχων και σε λειτουργία πάρκο “Τηθύς”* τότε σε τι χρειάζεται η γέφυρα; Γιατί να δημιουργηθεί γέφυρα αφού η επικοινωνία γίνεται μια χαρά από ήδη υπάρχοντα δρόμο στα όρια του υδροβιότοπου; Για να συντομευθεί η διαδρομή κατά … δέκα λεπτά; Αφού πέντε με δέκα λεπτά διαρκεί τώρα… σε τι στοχεύει η γέφυρα; Η απάντηση μπορεί να είναι μία και μόνη: στο να μηδενιστεί η διαδρομή, δηλαδή απ΄ το Καστρί Λουτρό να φτάνει κανείς στους Νέους Πόρους σε σχεδόν μηδενικό χρόνο, όπως και είναι η απόσταση σε ευθεία γραμμή. Αλλά…

Αλλά, όλα αυτά και τα όσα πραγματικά συνέβησαν (video) στη Γενική Λαϊκή Συνέλευση για τη γέφυρα και το Δημοτικό Συμβούλιο που ακολούθησε, στην αυριανή συνέχεια του ρεπορτάζ. Στην ΕτΟ. Και μην ξεχνάτε: όσοι εντοπίσουν στις φωτό του δελτίου Τύπου περισσότερους από 40 “κατοίκους της περιοχής” κερδίζουν το πάσο ισόβιας δωρεάν και κατά προτεραιότητα διέλευσης. Της γέφυρας Παπαπουλίου. Στην τρίτη συνέχεια του ρεπορτάζ: τι απαντούν για το θέμα της γέφυρας, Τζιτζικώστας, Αγοραστός, Μαυρίδου, Κολλάτος και Δημόπουλος.

 

*Για κάποιο λόγο, η αναφορά στο συγκεκριμένο πάρκο ήταν ελάχιστη. Μάλιστα, ο δήμαρχος μας, Κωνσταντίνος Δημόπουλος, σε μια και μοναδική αναφορά του φάνηκε να μην γνωρίζει τίποτα για το Πάρκο Τηθύς (link). Τόνισε μάλιστα το “Τηθύς” …λάθος, κάνοντάς το “Τήθυς”!!! (video)