Τέλος του ιδιώτη και αρχή… κριτικής

Το "ναυάγιο" του διαγωνισμού δικαίωσε την αντιπολίτευση

Με την άνεση του δικαιωμένου και … με το βαμβάκι «σφάζει» το δήμαρχο -για τις αποτυχημένες επιλογές του σε πολλά θέματα του πρώτου χρόνου της διοίκησής του-, ο επικεφαλής του «Συνδυασμού Ευθύνης», Γιώργος Φαρμάκης, σε ανακοίνωσή του.
Στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοτών με δελτίο Τύπου, μετά από συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (link), ο κος Φαρμάκης εκφράζει την άποψή του για τις εξελίξεις τις σχετικές με το διαγωνισμό για την ανάθεση της αποκομιδής των 2/3 των απορριμμάτων μας, αφού στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Αυγούστου 2015, και ο ίδιος και ο Βασίλης Βροχαρίδης, διάλεξαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να επικεντρώσουν στο να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για το θέμα από το δήμαρχο, όπως και έγινε. Στην επιλογή αυτή φαίνεται πως οφείλεται το -σπάνιο για το νέο Δημοτικό μας Συμβούλιο- γαλήνιο και συναινετικό κλίμα που επικράτησε στην συγκεκριμένη συνεδρίαση, προκαλώντας πολλές φορές την αμηχανία των υπολοίπων και τα χαμόγελά τους. Στη χθεσινή ανακοίνωση όμως η κριτική είναι οξεία και εντελώς στοχευμένη: «Το σήριαλ της ανάθεσης της καθαριότητας στα 2/3 του δήμου μας σε ιδιώτη έλαβε τέλος. Ήταν εξ άλλου κοινό μυστικό στους κόλπους της σπαρασσόμενης και διχασμένης για το θέμα αυτό δημοτικής ομάδας των Δημόπουλου – Λάππα πως δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς αφού αποδείχθηκε πως η βιασύνη για την ανάθεση της αποκομιδής σε συνδυασμό με την προχειρότητα που υπήρξε σε όλα τα στάδια της διαδικασίας οδήγησε ουσιαστικά στην απόρριψη του διαγωνισμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο με τις ουκ ολίγες ουσιαστικές παρατηρήσεις που επέστρεψε το φάκελο στο δήμο.»
Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που αναφορά της αντιπολίτευσης στη νέα διοίκηση «βάζει στο κάδρο» και τον αναπληρωτή δήμαρχο, Νίκο Λάππα, αποδίδοντάς του εξίσου ευθύνες για αποτυχημένη επιλογή. Φυσικά δεν λείπουν και οι απαξιωτικές αναφορές σε επιλογές όπως η απειλή προσφυγής στη Δικαιοσύνη σε βάρος του πρώην αντοδημάρχου καθαριότητας για τις καταγγελίες του περί φωτογραφικών διατάξεων στο διαγωνισμό για την αποκομιδή.
Ο Γιώργος Φαρμάκης διευκρινίζει επίσης ότι ο ίδιος και η παράταξή του δεν είναι κρατιστές και δεν απορρίπτουν ανάλογες λύσεις με τη χρησιμοποίηση ιδιωτών, αλλά τάσσεται κατά της συγκεκριμένης αφού –όπως εντόπισε και το Ελεγκτικό Συνέδριο- το αποτέλεσμα ήταν ασύμφορο, ενώ η όλη διαδικασία καθυστέρησε απαράδεκτα. Θυμίζει την ακύρωση της απόφασης της διοίκησης Παπαθανασίου για αγορά ενός νέου απορριμματοφόρου σε κρίσιμο χρονικό σημείο για το επερχόμενο –τότε- καλοκαίρι και επαναφέρει την πρόταση για αγορά οχημάτων και εξοπλισμού και την επάνδρωση της αρμόδιας υπηρεσίας με υπαλλήλους, ώστε η αποκομιδή να εκτελείται από δυνάμεις του Δήμου, με την εποχιακή ενίσχυση ιδιωτικών συνεργείων, το καλοκαίρι.

Στα θέματα που επίσης απασχόλησαν τον κο Φαρμάκη στην ενημέρωσή του προς τους δημότες, συγκαταλέγεται το πρόσφατο με τη διένεξη Μαρνέλα-καταστηματαρχών για την οποία ο κος Φαρμάκης σημειώνει ότι οι εξελίξεις –ακόμα και μετά την παραίτηση του προέδρου της ΔΚ- αφήνουν ερωτηματικά και δικαιολογημένους φόβους για στοχοποίηση επαγγελματιών, αφού η εφαρμογή του Νόμου δεν αφορά μόνο τρεις επιχειρήσεις που κατήγγειλε ο κος Μαρνέλας, αλλά συνολικά οκτώ. Σε ότι αφορά το θέμα της εξόδου στην ΠΑΘΕ στο ύψος της Σκοτίνας, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης υπενθυμίζει τη συναίνεση της παράταξής του, όπως και για την «πρόσφατη οριστική μεταγραφή των 13.500 στρεμμάτων του Λιτοχώρου στο περιουσιολόγιο του δήμου μας».
Τέλος, στο δελτίο Τύπου του κου Φαρμάκη, υπάρχει σαφής αναφορά και στη συνέντευξη του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Αστέριου Γαλάνη, στην ΕτΟ (link), όχι μόνο σε ότι αφορά «τους κόλπους της σπαρασσόμενης και διχασμένης για το θέμα αυτό δημοτικής ομάδας των Δημόπουλου – Λάππα», αλλά και στο γεγονός ότι ο κος Γαλάνης απέδωσε τις συχνές εντάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο στο γεγονός ότι στο Συμβούλιο υπάρχουν πολλοί εν δυνάμει δήμαρχοι και οι αψιμαχίες οφείλονται «στα πέντε λεπτά δημοσιότητας που επιδιώκουν οι σύμβουλοι». Υπενθυμίζουμε ότι μετά τις 20 Σεπτεμβρίου 2015, ο κος Φαρμάκης θα δώσει συνέντευξη στην ΕτΟ, κάνοντας τον απολογισμό της πρώτης χρονιάς Δημόπουλου στο τιμόνι του Δήμου.