“Στα γρήγορα” η ματαίωση του διαγωνισμού, αλλά..

...συνεχίζει ο ιδιώτης με απ΄ ευθείας αναθέσεις;;;

Το καλοκαίρι πέρασε, μαζί του και οι αυξημένες ανάγκες του Δήμου για την αποκομιδή των απορριμμάτων.Ο διαγωνισμός για τον ιδιώτη στην αποκομιδή ματαιώνετε την Παρασκευή. Μήπως όμως ο ιδιώτης που ενίσχυσε το Δήμο το καλοκαίρι, συνεχίσει και μέσα στο χειμώνα?

Παρά τις περί του αντιθέτου αφηγήσεις μελών της διοίκησης του Δήμου, σε διάστημα 15 ημερών, από την προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ως την επόμενη (της 11ης Σεπτεμβρίου 2015), ο Δήμος μας ματαιώνει τελικά την απόπειρα να αναλάβει ιδιώτης εργολάβος την αποκομιδή των απορριμμάτων στα 2/3 του Δίου-Ολύμπου, με περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Και πιθανώς συνεχίζει τις απ΄ ευθείας αναθέσεις για το υπόλοιπο του χρόνου…

Η διοίκηση -και ο δήμαρχος προσωπικά- φρόντισαν η απόφαση για ματαίωση «να πέσει στα μαλακά» στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου της 26ης Αυγούστου, όταν –με αφορμή ερώτηση για ενημέρωση επί του θέματος από την αντιπολίτευση- απάντησαν σε κλίμα απολογητικής γαλήνης σε ότι αφορούσε τα τρωτά του διαγωνισμού. Είχε προηγηθεί η κλήση για κατάθεση στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης των μελών της Οικονομικής Επιτροπής, στα πλαίσια προκαταρκτικής έρευνας, μετά από ανώνυμη καταγγελία. Η αναφορά, στην ίδια συνεδρίαση, της επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Κατερίνας Κουρίτα, στο Φύλλο Ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου… άνοιξε ακόμα περισσότερο τη συζήτηση. Η ενημέρωση λοιπόν άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Δήμος να επιμείνει στο διαγωνισμό, αλλά σιγά-σιγά τα πράγματα ξεκαθαρίστηκαν. Σ΄αυτό συνέβαλε τα μέγιστα και η συνέντευξη του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου στην ΕτΟ (link), στην οποία ο κος Γαλάνης ξεκαθάρισε -χωρίς καμία πίεση- ότι δεν έπρεπε να επιλεγεί η συγκεκριμένη λύση της ανάθεσης για τρία χρόνια, αλλά μόνο η εξασφάλιση βοήθειας από ιδώτη για τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η απόφαση της διοίκησης -όπως διαφάνηκε τότε και όπως περιγράφηκε από στέλεχος της διοίκησης Δημόπουλου στην ΕτΟ- ήταν να διορθωθεί ο φάκελος στα τρωτά που εντόπισε το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου αυτό ήταν δυνατό, και να επανυποβληθεί, με τάση αυτό να …καθυστερήσει και να πάμε σε νέο διαγωνισμό με τη νέα χρονιά. Για κάποιο λόγο, τελικά επιλέχθηκε η ματαίωση που θα γίνει πιθανώς ομόφωνα αποδεκτή στο επερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής. Έτσι, ο διαγωνισμός που έβαλε φωτιά στις συζητήσεις του Συμβουλίου, θα «πεθάνει», όπως «γεννήθηκε»: εν μέσω προεκλογικής περιόδου, από τις 21-1-2015 ως τις 11-9-2015.
Αλλά στην ίδια συνεδρίαση και μάλιστα αμέσως μετά (έβδομο και όγδοο θέμα στην ημερήσια διάταξη της 11-9-2015) ακολουθούν δυο θέματα που θυμίζουν την απαρχή του σήριαλ «Ιδιώτης στα σκουπίδια», με τίτλους «Έγκριση της μελέτης “Εργασίες αποκομιδής απορριμμάτων στη ΔΕ Λιτοχώρου (και ΔΕ Αν. Ολύμπου, στο 8ο) και καθορισμός τρόπου εκτέλεσης του έργου», με εισηγητή τον -εκ Πλαταμώνος- ειδικό συνεργάτη του δημάρχου, Παρασκευά Μακρίδη. Αλλά για να μάθουμε για τα δυο αυτά θέματα θα χρειαστεί να περιμένουμε ως το βράδυ της Παρασκευής.