Αρχή άνδρα δείκνυσι*

*η εξουσία αποδεικνύει την ποιότητα του -πολιτικού- ανδρός

Δήλωση Τσιμήτρη για το επεισόδιο: “Αν έχετε στοιχεία που να αποδεικνύουν το “λαμόγια”, οφείλεται να τα προσκομίσετε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και στον εισαγγελέα.”

Μια ακόμη κόντρα Καλαϊτζή-Τσιμήτρη σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν αποτελεί είδηση, αφού «κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια» και οι αψιμαχίες των δύο αιρετών πάνε πίσω πολλά χρόνια, όταν ο σημερινός αντιδήμαρχος ήταν στην αντιπολίτευση κι η σημερινή αντιπολιτευόμενη σύμβουλος κατείχε τη θέση του. Στην συνεδρίαση της 11ης Σεπτεμβρίου όμως ο κος Καλαϊτζής –δυστυχώς- ξεπέρασε κάθε όριο πολιτικής συμπεριφοράς…
Οι δυο μόνιμα σε κόντρα αιρετοί είχαν ως τώρα ως πεδίο αντιπαράθεσης θέματα άρδευσης και θέματα που αφορούσαν την περιφέρειά τους και τους αγρότες της. Στην τελευταία συνεδρίαση η κα Τσιμήτρη επέλεξε να απευθύνει προ ημερησίας ερώτημα που αφορούσε τον άλλο κοινό τους τόπο: τα σχολεία και τα προβλήματά τους. Ο δήμαρχος επέλεξε να απαντήσει στο ερώτημα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αθανάσιος Καλαϊτζής, μεταξύ άλλων Παιδείας και Τεχνικών Έργων. Το ερώτημα της κας Τσιμήτρη αφορούσε την καθυστέρηση -απαραίτητων για τη λειτουργία του- έργων στο σχολείο της Σκοτίνας (πρώτο βίντεο). Κι ενώ σε όλες του τις απαντήσεις προς δημοτικούς συμβούλους ο κος Καλαϊτζής δεν τσιγκουνεύτηκε ευγένειες και φιλοφρονήσεις, όταν έφτασε η ώρα της συναδέλφου του εκπαιδευτικού, συντοπίτισσας και συγγενούς, το «μενού» άλλαξε προς το χείριστο.
Η ένταση άρχισε να δημιουργείται όταν ο κος Καλαϊτζής προσπάθησε να επιρρίψει τις ευθύνες για την καθυστέρηση των έργων στην προηγούμενη διοίκηση και όταν ενέπλεξε στην υπόθεση τον σύζυγο της κας Τσιμήτρη –διευθυντή του σχολείου της Σκοτίνας- ήταν πολύ αργά για να παραμείνει η συνεδρίαση ειρηνική. Η κα Τσιμήτρη πρόλαβε να ψελλίσει «εγώ θεσμικά μίλησα και μιλάω», ενώ ήδη η αντιπαράθεση ακύρωνε και το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου και το ρόλο και τα καθήκοντα του προέδρου του που προσπαθούσε μάταια να επαναφέρει την τάξη στη συνεδρίαση (δεύτερο και τρίτο βίντεο) . Ούτε τα νεύματα, αλλά και οι φανερές προσπάθειες του δημάρχου για ειρήνευση είχαν αποτέλεσμα. Όταν μέσα στις φωνασκίες των δύο συμβούλων ο κος Καλαϊτζής έκανε λόγο για «λαμόγια» η σύμβουλος του «Συνδυασμού Ευθύνης» εξερράγη και κατηγόρησε τον αντιδήμαρχο ότι οξύνει την συζήτηση για να καλύψει την ανικανότητά του. Ζήτησε να ανακαλέσει το «λαμόγια» και απείλησε ότι θα αποχωρήσει και θα καταγγείλει τον αντιδήμαρχο στην Περιφέρεια. Ο επικεφαλής του συνδυασμού, Γιώργος Φαρμάκης, προσπάθησε να την ηρεμήσει και να την μεταπείσει, αλλά τελικά η κα Τσιμήτρη αποχώρησε από τη συνεδρίαση. Θλιβερή λεπτομέρεια που καταγράφεται και στο βίντεο της ΕτΟ, την ώρα που οι φωνές και η αντιπαράθεση είχε ξεπεράσει κάθε όριο… σύμβουλοι και στελέχη της διοίκησης χαμογελάνε ή και γελάνε σαν να πρόκειται για γεγονός ανάλογο χαράς και ικανοποίησης.
Η κα Τσιμήτρη αποχώρησε. Η συνεδρίαση συνεχίστηκε. Η ανάκληση του «λαμόγια» και του «ανίκανου» έγινε διά στόματος δημάρχου. Σχόλια καυτηρίασαν την συμπεριφορά των δυο και την εικόνα του οργάνου διοίκησης του Δήμου Δίου-Ολύμπου. Και ο –επίσης εκπαιδευτικός- Άρης Ρεμπατσιός είχε παράπονα για την κατάσταση στα σχολεία του Δήμου. Η απάντηση που έλαβε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ξεχείλιζε από ευγένεια και φιλοφρονήσεις. Στη συνέχεια της κύριας συνεδρίασης και εισηγούμενος θέμα της ημερήσιας διάταξης, ο κος Καλαϊτζής επανήλθε (τέταρτο βίντεο). Και ξεκίνησε ανακαλώντας το «λαμόγια». Και αμέσως μετά … έκανε το ακόμα χειρότερο: ενώ η κα Τσιμήτρη δεν ήταν παρούσα, απέδωσε την έκρηξή της στο «λαμόγια» στο γνωστό «όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται». Στο βίντεο καταγράφεται η χαρακτηριστική αντίδραση του συναδέλφου του κου Ζτάνη που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για περαιτέρω σχολιασμό.
Μια απορία μένει μόνο αναπάντητη: αν η κα Τσιμήτρη αντέδρασε όπως αντέδρασε, κε Καλαϊτζή, γιατί «έχει τη μύγα και μυγιάστηκε»… ισχύει το ίδιο με τα περί προσωπικού οφέλους του κου Βροχαρίδη και την αντίδραση των συμπολιτευόμενων ή σ αυτή την περίπτωση η παράταξή σας αντέδρασε τόσο ορμητικά από γνήσια ιερή αγανάκτηση –για να τα «μαζέψει» όλα αργότερα-;
Και κάτι ακόμα που δεν γίνεται να ξεχάσουμε, παρ΄ όλο τον αντιπερισπασμό: γιατί καθυστέρησαν οι εργασίες στο 4θεσιο Δημοτικό; Υπάρχουν ακόμα υλικά με αμίαντο στο κτίριο του σχολείου; Γιατί όλο το καλοκαίρι πέρασε ανεκμετάλλευτο και πόσες μέρες θα χάσουν τελικά οι μαθητές της Σκοτίνας; Και κυρίως: τι εννοούσατε με το «λαμόγια» που τελικά ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΛΕΣΑΤΕ;

1o βίντεο

2ο βίντεο

3ο βίντεο

4ο βίντεο

 

Στις 15-9-2015, η δημοτική σύμβουλος του “Συνδυασμού Ευθύνης”, Μαρία Τσιμήτρη, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τις εργασίες στο σχολείο της Σκοτίνας, αλλά και το επεισόδιο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμοβυλίου της 11ης Σεπτεμβρίου:

 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑΣ ΤΣΙΜΗΤΡΗ

ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΚΟΤΙΝΑΣ
Με αφορμή την ένταση που δημιουργήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Καλαϊτζής ρωτήθηκε για τους λόγους που το σχολείο της Σκοτίνας δεν μπορεί να λειτουργήσει με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς λόγω εργασιών συντήρησης και επειδή ακούστηκαν ασάφειες και αποδόθηκαν ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή, επικαλούμενος ότι η μελέτη ήταν ελλιπής, θεωρώ υποχρέωση μου να σας ενημερώσω για το ιστορικό του θέματος και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
Λόγω λοιπόν της ύπαρξης πλακιδίων αμιάντου στις αίθουσες του ορόφου και στην καπνοδόχο του σχολείου , μετά από αίτημα της Διεύθυνσης του σχολείου , η πρώην Δημοτική αρχή προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την αντικατάστασή τους.
Σε συνεχή επαφή με τον ΟΣΚ για την χρηματοδότηση του έργου ( πρώτο έγγραφο στις 19 Μαρτίου 2012), η τεχνική υπηρεσία του δήμου συνέταξε τεχνική πρόταση και στη συνέχεια μελέτη με τίτλο «Εργασίες αντικατάστασης πλακιδίων αμιάντου, συντήρησης αποχωρητηρίων , σωμάτων καλοριφέρ και διάφορες άλλες μικροεργασίες” , ύψους 89.754,89€, η οποία περιλάμβανε εκτός από την αντικατάσταση των πλακιδίων και της καπνοδόχου , αντικατάσταση σωμάτων θέρμανσης , εσωτερικών θυρών , μικροσυντήρηση των WC και ελαιοχρωματισμό.
Ο ΟΣΚ μετά από αρκετό διάστημα λόγω έλλειψης αντίστοιχου προγράμματος ένταξης, παρέπεμψε ( το 2013) το θέμα απευθείας στο Υπουργείο Παιδείας για την χρηματοδότησή του. Το Υπουργείο ζήτησε πίστωση χρόνου λόγω της σοβαρότητας του θέματος για να το συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του 2014, όπως και έγινε.
Στην πορεία λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας και των μειωμένων κονδυλίων για την παιδεία, το ποσό που θα μπορούσε να διατεθεί μειώθηκε στα 50.000€. Έτσι η Τ.Υ. του δήμου τροποποίησε την αρχική μελέτη των 89.754,89€ σε 50.000€ και την απέστειλε στο Υπουργείο Παιδείας. Αυτό σήμαινε την αφαίρεση εργασιών για τις οποίες ο δήμος έπρεπε να μεριμνήσει .
Μετά από έναν αγώνα δρόμου η τελική έγκριση κοινοποιήθηκε στο δήμο 1/4/2014, με αριθμ. Πρωτ.8293/1/04/2014.
Έκτοτε η νέα δημοτική αρχή είχε στα χέρια της την υπόθεση , για να δρομολογήσει τα απαιτούμενα. Θα έπρεπε στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό του 2015, να συμπεριλάβει την μελέτη και το αντίστοιχο ποσό των συμπληρωματικών εργασιών. Αντί αυτού σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο , η δημοτική αρχή προχώρησε σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού, μειώνοντας τον κωδικό « συντήρηση σχολικών κτιρίων» πράγμα που αποδεικνύει ότι δεν υπήρχε καμία μέριμνα και προγραμματισμός επί του θέματος. Έτσι αποσπασματικά και τελευταία στιγμή (μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2015) προσπαθούσε να βρει τρόπο εκτέλεσης των εργασιών που ήταν εκτός μελέτης.
Στα παραπάνω να προστεθεί και η καθυστέρηση της δημοπράτησης που πραγματοποιήθηκε 26 Μαΐου 2015 και υπογραφή σύμβασης στις 17 Ιουλίου 2015, μη λαμβάνοντας υπόψη , ότι οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις και έλεγχοι από αρμόδιες υπηρεσίες λόγω αμιάντου θα ήταν χρονοβόρες. Ως υπεύθυνη σε θέματα παιδείας της προηγούμενης διοίκησης αλλά και ως αντιδήμαρχος που χειρίστηκε το θέμα της χρηματοδότησης, όφειλα από την πλευρά του Συνδυασμού Ευθύνης να θέσω το θέμα στο Δ.Σ. Εξάλλου είχε προηγηθεί από πλευράς μου τηλεφώνημα προς τον κ. Αντιδήμαρχο στις 8/9/2015, ώρα 14:03 μετά από επίσκεψή μου στο σχολείο, ανησυχώντας για την εξέλιξη των εργασιών. Λόγω υποχρεώσεων του όμως δεν ήταν δυνατό να συνομιλήσει μαζί μου αλλά θα επικοινωνούσε, όπως μου είπε ο ίδιος όταν μπορούσε. Ακόμη βέβαια περιμένω… Μετά από όλα αυτά ο κ. Αντιδήμαρχος θα έπρεπε δημόσια να αναλάβει τις ευθύνες .
Το γεγονός ότι ο Διευθυντής του σχολείου είναι σύζυγός μου, δεν σημαίνει ότι οι αρμοδιότητες του Αντιδημάρχου παιδείας θα έπρεπε να ασκηθούν με μεροληψία απέναντι στο σχολείο της Σκοτίνας. Ο ρόλος όλων είναι θεσμικός και δεν θα πρέπει να λειτουργεί κανείς με προσωπικά κριτήρια.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην σημαντική προσπάθεια του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων αλλά και του Προέδρου της Τοπικής κοινότητας κ. Στύλου, που στάθηκαν πραγματικά στο πλευρό του σχολείου και των εκπαιδευτικών. Αλλά και στην καθοριστική , και συνεχή προσπάθεια και απαίτηση του τ. προέδρου κ. Πληξίδα για την πραγματοποίηση και ολοκλήρωση του μικρού αλλά πολύ σημαντικού αυτού έργου. Τίποτα δεν ανήκει μόνο σε έναν.
Και για να αναφερθώ και στους μεταξύ μας λεκτικούς διαπληκτισμούς: στην ερώτησή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο κ. Αντιδήμαρχε μίλησα για ανικανότητα να τρέξετε έγκαιρα τη μελέτη και να προβλέψετε τις εργασίες γιατί είναι φανερό ότι ενώ εκτελούσατε εργασίες συντήρησης σε άλλες σχολικές μονάδες, πράγμα για το οποίο ξεκινώντας την ερώτησή μου στο Δ.Σ. σας επιβράβευσα γιατί γνωρίζω ότι οι επιχορηγήσεις είναι μειωμένες τα τελευταία χρόνια. Στην περίπτωση όμως της Σκοτίνας αντιλήφθηκα ότι δεν είχατε καμία διάθεση να δώσετε λύσεις, παρά κωλυσιεργούσατε.. Τον εαυτό σας αδικήσατε κ. Αντιδήμαρχε. Αν το θέμα σας ήταν ποιος θα πάρει τη δόξα , πάρτε την όλη εσείς.
Και για να έρθουμε και στο θέμα της εξύβρισης απέναντί μου και το χαρακτηρισμό «λαμόγια»: εάν κ. Αντιδήμαρχε νομίζετε ότι έχετε στοιχεία που να το αποδεικνύουν οφείλεται να τα προσκομίσετε στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και στον εισαγγελέα. Σε διαφορετική περίπτωση είστε ένας κοινός συκοφάντης και τίποτα παραπάνω. Και εάν δεν μπορείτε να δέχεστε ερωτήσεις και κριτική επί των αρμοδιοτήτων σας και να παρασύρεστε από την παρορμητικότητα και το ζήλο σας, εκσφενδονίζοντας κάθε φορά ότι σας κατέβει, τότε να παραιτηθείτε.. Από πότε η λέξη ανικανότητα είναι της ίδιας σημασίας με τη λέξη λαμόγια? Και μιας και σχολιάζετε η συγγενική μας σχέση: Η αχαριστία είναι χαρακτηριστικό πολλών ανθρώπων, όπως είπε και ο Καλλίμαχος «ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος». Και εσείς το αποδείξατε αρκετές φορές!!!
Επιθετικότητα, τεχνητή ένταση, διαπληκτισμοί, προσπάθεια φίμωσης αφαιρώντας το λόγο της αντιπολίτευσης, δεν συνάδουν με το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου, ως όργανο δημοκρατικής διαδικασίας για την προώθησης ζητημάτων προς όφελος των δημοτών. Αν έχετε να αντιπαραθέσετε επιχειρήματα στα ερωτήματα που δέχεστε κάθε φορά, έχει καλώς, μπορεί και να μας πείσετε. Με τραμπουκισμούς δεν πάει μπροστά ο τόπος. Εγώ προσωπικά αλλά και ο Συνδυασμός Ευθύνης θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα καθήκοντά μας χωρίς να υποκύπτουμε στις όποιες τακτικές σας .

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΜΗΤΡΗ