Ο διεθνής ματαιώθηκε

οι πρόχειροι έρχονται (διαγωνισμοί)

Η μόνη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου-Ολύμπου για το θέμα του διεθνούς διαγωνισμού και την ανάθεση σε ιδιώτη της αποκομιδής των απορριμμάτων στα 2/3 του Δήμου, ήταν αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου 2015… για την ματαίωσή του.

Η μόνη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου-Ολύμπου για το θέμα του διεθνούς διαγωνισμού και την ανάθεση σε ιδιώτη της αποκομιδής των απορριμμάτων στα 2/3 του Δήμου, ήταν αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου 2015… για την ματαίωσή του.
Οκτώ σχεδόν μήνες μετά την κατά πλειοψηφία υπερψήφιση του θέματος και ένα μήνα μετά τον έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο του φακέλου του διαγωνισμού, η ομόφωνη απόφαση απομάκρυνε με τον κατηγορηματικότερο τρόπο το ενδεχόμενο να δοθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα το έργο αυτό σε ιδιώτη. Για μικρότερο διάστημα πάντως ιδιώτης θα κληθεί πάλι να συνδράμει τις δυνάμεις του Δήμου, στα δυο δημοτικά διαμερίσματα, Λιτοχώρου και Ανατολικού Ολύμπου, για διάστημα δυόμιση μηνών. Μπορεί η τουριστική κίνηση να εκλείπει μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά μεγαλύτερες ανάγκες πιέζουν τώρα για την αναζήτηση βοήθειας από ιδιωτικά συνεργεία. Κι αυτό γιατί η διοίκηση του Δήμου εξάντλησε τις δυνάμεις της –ανθρώπινες και τεχνολογικές- στο διάστημα του καλοκαιρού και τώρα πρέπει να ελαφρύνει το έργο τους. Πέρα από τους υπαλλήλους που μετά εντατική εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να πάρουν τις άδειες και τα ρεπό τους, υπάρχει και ο στόλος των οχημάτων που βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση και αναζητούνται τρόποι και χρόνος για να συντηρηθεί και να ξαναμπεί στη «μάχη» της καθαριότητας. ‘Έτσι, μετά την ματαίωση του διεθνούς διαγωνισμού, το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να αποδεχθεί δύο μελέτες που θέτουν τους όρους για τη διενέργεια πρόχειρων διαγωνισμών στο άμεσο μέλλον. Οι μελέτες –σε αντίθεση μ αυτήν που προηγήθηκε του διεθνούς διαγωνισμού- συντάχθηκαν από τον ίδιο το Δήμο και τελικά «πέρασαν» κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους της συμπολίτευσης, του κου Λαπάτση του συνδυασμού «Αλήθεια- Ειρήνη – Έρωτας – Περιβάλλον». Δημιούργησαν στους συμβούλους της αντιπολίτευσης αρκετές απορίες για τα όσα καταγράφουν και ο εισηγητής- ειδικός σύμβουλος, κος Μακρίδης, και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, κος Γουλάρας, ανέλαβαν να εξηγήσουν ότι βασική ανάγκη είναι να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που δημιούργησε η υπερδραστηριότητα του καλοκαιριού. Επίσης, δρομολογείται η αγορά ενός απορριμματοφόρου για κάθε δημτικο διαμέρισμα απο τα δυο για τα οποία έγιναν οι μελέτες. Όσον αφορά τις μελέτες, η Κατερίνα Κουρίτα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επεσήμανε ότι αποδεικνύουν πως οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου μπορούν να συντάξουν αποτελεσματικά μελέτες και χωρίς κανένα επιπλέον κόστος, ενώ η μελέτη ιδιωτικής εταιρείας αποδείχτηκε δαπανηρή και αναποτελεσματική. Όπως αναμενόταν, ασκήθηκε κριτική από την αντιπολίτευση για τις επιδόσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού με γενική τη διαπίστωση ότι, παρά τις καλές προθέσεις και τις προσπάθειες, η κατάσταση σε ότι αφορά την καθαριότητα –ειδικά στις τουριστικές περιοχές του Δήμου- δεν παρουσίασε κάποια δραματική βελτίωση.
Από την πλευρά του «Συνδυασμού Ευθύνης» ο επικεφαλής του, Γιώργος Φαρμάκης, ζήτησε –μεταξύ άλλων- την αποκατάσταση του συμβούλου του συνδυασμού και πρώην αντιδημάρχου Καθαριότητας, Βασίλη Βροχαρίδη, γιατί όπως είπε δικαιώθηκε από το αποτέλεσμα του ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά προηγουμένως κατηγορήθηκε άδικα και απειλήθηκε -ως και με αγωγές αποζημίωσης- από τη διοίκηση. Η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα και το θέμα της ματαίωσης του διεθνούς διαγωνισμού θα αποτελέσει θέμα επόμενου αναλυτικού ρεπορτάζ της ΕτΟ.