Ούτε κουβέντα για τη δόμηση και τη Ζώνη Δ’

και η διαβούλευση συνεχίζεται

Το λάθος όργανο, με την λανθασμένη σύνθεση και με μια αδικαιολόγητη σπουδή μετά την καθυστέρηση 77 χρόνων, συνεχίζει να προσπαθεί να πράξει το σωστό με τον πιο λάθος τρόπο. Όλα αυτά δε, αφορούν τον Όλυμπο. Τον παγκοσμίως γνωστό Όλυμπο.

Μια ακόμη ανολοκλήρωτη συνεδρίαση του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου ήρθε χθες, 12-10-2015, να επιβεβαιώσει το τελευταίο δημοσίευμα της ΕτΟ για την προσπάθεια κάποιων να συμπεριλάβουν στο υπό κατάρτιση Προεδρικό Διάταγμα αποφάσεις καταστροφικές για το πολύπαθο και παγκόσμια διάσημο βουνό.
Η δε συζήτηση στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του θέματος του Προεδρικού Διατάγματος απέδειξε ταυτόχρονα ότι ένα όργανο διοίκησης με σημαντικότατο αντικείμενο, δημιουργήθηκε, στελεχώθηκε και λειτουργεί με λάθος τρόπο, ασύμβατο με τη σημασία και την αξία του Ολύμπου, πρώτιστα ως οικοσύστημα και δευτερευόντως ως αναπτυξιακό απόθεμα.
Παρά τις …αγαθές προθέσεις πολλών μελών του ΔΣ, η διάσταση απόψεων έκανε την εμφάνισή της από την πρώτη στιγμή, όταν ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αντιπεριφερειάρχου, Σοφίας Μαυρίδου, Δημήτρης Ρουκάς, επεχείρησε να συζητηθεί το ενδεχόμενο να μην υπάρξει Δ’ Ζώνη, αλλά κάποιες απ’ τις προτάσεις για τη ζώνη αυτή να ισχύσουν για την Γ’ Ζώνη. Απέφυγε να αναφερθεί στην προσπάθεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας να επιτραπεί η δόμηση στην προτεινόμενη Ζώνη Δ με το καθεστώς της εκτός σχεδίου πόλης, όπως το απέφυγαν και όλα τα μέλη του ΔΣ και ο πρόεδρός του. Ο κος Ανδρεαδάκης, εισάγοντας το θέμα, έκανε λόγο για «προτάσεις που έχουν διαφοροποιηθεί, κυρίως με ευθύνη του Δήμου Ελασσόνας» και συμπεριέλαβε σ’ αυτές τις αλλαγές την επέκταση της Ζώνης Β’ ως το Ξερολάκκι, ενώ για τις προτάσεις σχετικά με τη Δ’ ενημέρωσε ότι έχει ενσωματωθεί και έχει σταλεί στους υπόλοιπους Δήμους για αξιολόγηση. Πάντως, από τις τοποθετήσεις στη δίωρη συζήτηση του θέματος προέκυψε ότι οι προτάσεις που συνεχίζουν να κατατίθενται σε μια δημόσια διαβούλευση που τυπικά έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβρη του 2011, εμφανίζουν μια …πρόσφατη διαφοροποίηση από τις αρχικές. Έτσι, η πρόταση για αναβολή της συζήτησης του θέματος και ψηφοφορία έπεισε τους περισσότερους να αποφύγουν αυτό που αρχικά φάνηκε να επιδιώκει ο περιφερειακός σύμβουλος της Θεσσαλίας, Απόστολος Μπέμπης: να υπάρξει χθες ψηφοφορία και ολοκλήρωση της συζήτησης.

Η παρέμβαση της Ομοσπονδίας Κυνηγών με εκπρόσωπό της τον κο Γκάσιο του Κυνηγετικού Συλλόγου Κατερίνης, βοήθησε προς αυτή την κατεύθυνση αφού κανείς δεν μπορούσε να απαντήσει στο ερώτημα που θα απαγορευτεί και που θα επιτρέπεται το κυνήγι και –κυρίως- γιατί. Το θέμα έγινε ακόμη περιπλοκότερο από την παρέμβαση του εκπροσώπου του Olympus Marathon, Άρη Νίκα, ο οποίος ζήτησε να παραδειγματιστούν όσοι επιθυμούν ανάπτυξη απ το παράδειγμα του πετυχημένου θεσμού, αλλά κυρίως να μην αποκλειστεί το ενδεχόμενο ήδη υπάρχοντες ιδιοκτήτες στη Ζώνη Γ να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες και αντί δημιουργίας Ζώνης Δ’ να υπάρξει διαφορετικό καθεστώς στη Ζώνη Γ’. Με δεδομένο ότι η Ζώνη Γ’ σε μια τέτοια περίπτωση θα είχε διαφορετικά χαρακτηριστικά σε Πιερία και Λάρισα, ακολούθησε νέα αναστάτωση.

Τελικά, συμφωνήθηκε η συζήτηση του θέματος να αναβληθεί και οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν γραπτές προτάσεις το συντομότερο δυνατόν, ώστε η συζήτησης του θέματος να ολοκληρωθεί στις 2 Νοεμβρίου 2015 και να σταλούν οι απόψεις του Φορέα στο ΥΠΑΠΕΝ για το προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Κανείς από τα μέλη του ΔΣ και τους εκπροσώπους φορέων δεν έθιξε το θέμα των στοιχείων που στάλθηκαν ήδη στην UNESCO για το πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα», στα οποία περιγράφεται δημιουργία Ζώνης Δ’.
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΕτΟ
Ποια είναι η άποψη του Δήμου Δίου-Ολύμπου για τη Ζώνη Δ’ και τα όσα περιλαμβάνει; Έχει ήδη αποδειχτεί από χθες –από τον πρόεδρο του Φορέα- ότι η πρόταση για τη δημιουργία της Δ’ διαφέρει εντελώς από την πρόταση που είχαν καταθέσει επιστήμονες. Και ως πρόταση έχει τόσες ασάφειες που θα τις ζήλευε και ο θιασώτης τους, Γιάνης Βαρουφάκης. Η αντίδραση του δημάρχου, Κωνσταντίνου Δημόπουλου, σε πρόσφατο σχετικό ερώτημα από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργο Φαρμάκη, ήταν ότι ο Δήμος έδωσε τις θέσεις του στη διαβούλευση τον περασμένο Μάρτιο που είναι –κατά πολύ- οι προτάσεις που είχε διαμορφώσει το Δημοτικό Συμβούλιο το 2011. Δεν έχει ή δεν θέλει ο Δήμος μας να έχει άποψη για τη Δ’ –όπως τώρα διαμορφώθηκε- κι αυτό θα είναι απόφαση της διοίκησης και όχι του Δημοτικού Συμβουλίου; Αν και όλοι καταβάλλουν προσπάθεια να ξεχάσουν τις προτάσεις της Θεσσαλίας για τη Δ’, αυτές υπάρχουν και -ως σήμερα- τα όσα πανηγυρικά ανακοίνωσε ο Απόστολος Μπέμπης, στη χειρότερη δυνατή συγκυρία, δεν έχουν ανακληθεί. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν την εξής εικόνα: η πρόταση καταγράφηκε, υπάρχει προανάκρουσμα σε επίσημο έγγραφο προς διεθνή οργανισμό και τώρα «κάνουν όλοι το χαζό» και ΔΕΝ αποσύρουν την πρόταση. Ο δε καιρός, βραχύς -ως τις 2 Νοέμβρη 2015-.-